Er der nogen, der kender Frank Sinatras berømte sang “New York, New York”? Kan du huske linjen “I want to be a part of it. New York, New York”? Det er sådan, de fleste føler, når de oplever storbyen.

Det stadigt stigende antal turister, der kommer til New York, viser, at Frank havde ret. Antallet af turister er steget fra 33,1 millioner til 55 millioner. For at I, søde læsere, også kan opleve den ekstraordinære by på bedste vis, har jeg planlagt ikke én, men to vandreruter, der dækker de vigtigste seværdigheder og lader jer få et indtryk af, hvad New York har at tilbyde.

En Walking Tour gennem New York

Lower Manhattan og Frihedsgudinden | Centrum af Manhattan og Central Park| Planlæg din rejse

Derfor er det vigtigt, at du først og fremmest sørger for at have det rigtige fodtøj på. Selvom høje hæle ser godt ud, så vil du få en meget bedre dag, hvis du har noget mere komfortabelt fodtøj. Et par sneakers eller et par af dine mest komfortable sko, så er du godt gående.

Har du valgt noget passende fodtøj? Nu kan du vælge en af mine to ruter: tro mig, den ene er nok for en dag!

stadtspaziergang_newyork_3-707x629

Lower Manhattan-rute

Frihedsgudinden: Muligvis byens smukkeste gave

Hvor er bedre at starte end ved et af byens vartegn på Lower Manhattan. Efter at have set Frihedsgudinden i så mange film, så føler man lidt, man har kendt hende for evigt, men vidste du, at den 92.99 meter høje statue var en gave fra Frankrig? Hver dag er der kun et vist antal billetter til rådighed, der gør det muligt at besøge statuen, og disse sælges ud utroligt hurtigt, så hvis du misser det, så frygt ej. Vi kan komme tæt på hende ved at tage Staten Island Ferry. Det sejler fra havn på Lower Manhattan, og tager dig tæt på statuen.

statue-of-liberty-near-sunset-blue-sky-extra-large-istock_000081331959_large-2-707x574

Grønne, grønne Battery Park

Battery Park er den grønne ånd på Lower Manhattan og fungerer som ramme om mange film. Måske er den endda dukket op i en af dine yndlingsfilm, hvem ved! I parken kan du nyde en behagelig spadseretur, men du vil også finde nogle bemærkelsesværdige skulpturer og mindesmærker, for eksempel The Sphere. Tidligere var den placeret mellem tvillingetårnene, men nu fungerer denne skulptur som et minde. Den er tydeligt mærket af angrebet, og er en konstant påmindelse om begivenhederne den 11. september, 2001. Efter parken går turen videre mod det finansielle distrikt.

Foto: istock.com/JayLazarin
Photo: istock.com/JayLazarin

Guruen af Wall Street: det finansielle distrikt

Følger du min rute, vil du komme forbi ‘The Charging Bull‘ , der er klar til at angribe. Han, og ham alene, har til opgave at symbolisere succes og optimisme for de finansielle matadorer og de store advokatfirmaer, der skælvede under krakket i 1929. Drej rundt, sug omgivelser på 40th Street ind og oplev bl.a. Trump Building , der blot er en af de mange skyskrabere her, som er lejet af multi-milliard dollarselskaber. Men efter så meget pralende pragt, skal du huske at sætte pris på de mindre ting i livet, fordi mellem alle disse gigantiske bygninger, kan du også finde en lille perle.

vintage-toned-wall-street-at-sunset-nyc-istock_000085614771_large-2-707x471

En dværg blandt giganterne: Trinity Church

Trinity Kirken er en af de mest kendte kirker på Lower Manhattan. Det er svært at tro, at med bare 86 meter var den engang den højeste bygning i New York! Nu ser det ud som om, de omkringliggende højhuse bare venter på at kvase denne skrøbelige kirke. Trinity Kirken er ikke kun et sted for tilbedelse, men har også været brugt som kulisse i videospil såsom Crysis 2 og Assasin’s Creed III. Mens du er der, bør du også besøge den nærliggende kirkegård, hvor du kan finde nogle af de vigtigste personer i amerikansk histories grave

Photo: istock.com/Roman Babakin
Photo: istock.com/Roman Babakin

Trods terrorismen: 9/11 Memorial

Meget tæt på kirken vil du finde et stort hul i dette bebyggede område, hvor angrebene den 11. september 2001 rippede et hul, ikke kun i hjertet af befolkningen, men også i byen. 9/11 Memorial og dens omfang gør mange besøgende stumme. To store vandbassiner er placeret, hvor tvillingetårnene engang stod, med navnene på de 2983 ofre indgraverede langs de udvendige vægge. Kontorerne, der engang havde adresse i tvillingetårnene er blevet genhuset i World Trade Center, som er den højeste bygning i New York og den 4. højeste bygning i verden.

Photo: CristinaMuraca/shutterstock.com
Photo: CristinaMuraca/shutterstock.com

Fra Bad Boy til Golden Boy: The Meatpacking District

Efter det bevægende besøg, vender vi os mod noget lidt mere muntert. Ved at gå langs Hudson-floden når vi Meatpacking District. Du bliver måske chokeret, når jeg fortæller dig, at for nogen tid siden var dette kvarter stadig kendt for sine natklubber og kødfabrikker. Dette område er meget populært blandt newyorkere og turister. Hvad er der sket siden da? Det er såmænd let at svare på. Unge designere og gamle hænder opdagede dette cool, forskelligartede og berømte sted og pumpede penge ind i modernisering af mange af bygningerne. I dag kan du finde et væld af shopppingmuligheder, der er en blanding af både kendte og mindre kendte mærker. Kronjuvelen i dette distrikt er High Line, en tidligere overjordisk jernbane, som er blevet omdannet til en grøn gangsti.

Photo: istock.com/ferrantraite
Photo: istock.com/ferrantraite

Ciao Bella: Little Italy

Fra den vestlige del af byen til centrum, og nu bevæger vi os mod syd. Lad os være ærlige, hvilken slags guru ville jeg være, hvis jeg ikke nævnte ‘Bella Italia’ i denne guide? Du har allerede regnet ud, at vi er på vej mod New Yorks ‘Little Italy’. Stjerner som Robert De Niro og Martin Scorsese voksede op i dette distrikt, som på det tidspunkt, havde 40.000 indbyggere. I dag finder du kun resterne fra det gamle Little Italy. Uanset hvad, hvis din mave rumler, så er det værd at lede efter en restaurant her. Newyorkere er meget glade for god og billig, italiensk mad.

Photo: littleny/shutterstock.com
Photo: littleny/shutterstock.com

Bevarelse af traditionerne: Chinatown

Du tænker måske: Når der er et little Italy, så kan Chinatown da ikke være langt væk? Du tager ikke fejl, for kun få meter væk, vil du snuble ind i det kinesiske kvarter i New York. I modsætning til Little Italy så trives og vokser Chinatown, bydelen fusionerer endda ind i andre distrikter, såsom det jødiske kvarter. I Columbus Park kan du tage en lille pause fra din tur og se (for det meste ældre) indfødte kinesere spille deres traditionelle brætspil, Go eller Mahjong, eller hvis vejret er godt, beundre dem udføre deres traditionelle kampsport og afspændingsøvelser.

Photo: istock.com/Peeter Visimaa
Photo: istock.com/Peeter Visimaa

Til hjertet af Manhattan: Brooklyn Bridge

Jeg har gemt højdepunktet på Lower Manhattan til det sidste. Dens billede pryder mange postkort, utallige film er blevet skudt her, og millioner af biler har kørt fra Manhattan til Brooklyn og tilbage igen. Mange fødder har krydset denne bro, og sikkert også snart dig, hvis du vælger at besøge broen Det er en underlig følelse at gå hen over bilerne, men eftersom fodgænger- og cykelsti er et niveau højere end køretøjerne, så er det realiteten. Kan du stadig huske Charging Bull fra det finansielle distrikt og dets betydning? Brooklyn Bridge er et andet monument af stor betydning for borgerne i New York, da den fører direkte ind i hjertet af byen, en rejse der associeres med ‘drømmen om et bedre liv.”

brooklyn-bridge-from-east-river-sunset-with-flare-istock_000080881121_large-2-707x424

Har du slappet af, og er nu klar til min anden tur rundt i byen Eller sprang du direkte til denne? Så lad os tage til centrum af Manhattan, hvor der venter så meget.

New York til fods: Centrum Manhattan-rute

stadtspaziergang_newyork_1-707x629

Flatiron Bygningen: Inspirerende arkitektur

Vi starter vores rejse i hjertet af Manhattan, ved Flatiron bygningen. Det er faktisk ikke det inde i bygningen, der er særligt interessant eller bemærkelsesværdigt, men snarere hvordan bygningen ser ud udefra. Den trekantede bygning, der ligger på skæringspunktet mellem Broadway, Fifth Avenue og East 22nd Street, strækker 91 meter op i luften, hvilket gør det virkelig svært at fange et billede af det hele. Du har brug for en smule tålmodighed her!

flatiron-building-in-new-york-city-istock_000036100182_large-2-707x472

Sky-high: Empire State Building

Efter dette spændende stykke arkitektur, smutter vi ned af Fifth Avenue, mod andre attraktioner. Stop når du når den anden højeste bygning med sit karakteristiske udseende. Her er den imponerende Empire State Building, der nærmest strækker sig uendeligt ind i himlen. Vidste du, at oprindeligt var den højeste af de to udsigtsplatforme tænkt som landingsbane for luftskibe? Denne idé blev hurtigt smidt ud af vinduet, da det blev konstateret, at i denne højde var vinden alt for stærk. Nu, i stedet for luftskibe, kommer utallige turister herop for at nyde den imponerende udsigt over Manhattan.

goldener-sonnenuntergang-new-york-empire-state-istock_000052038616_large-1-707x471

Muligvis den smukkeste togstation i verden: Grand Central Station

Jeg tvivler på, at nogen af jer nogensinde har været på en station så stor som Grand Central Terminal på Manhattan, og desuden en så smuk og så magisk! 44 platforme spredt ud over 2 etager bringer folk til og fra byen. Uanset om du kommer eller går, så kan du ikke passere under det stjerneklare loft, der pryder forhallen, uden at drømme om galakser langt, langt væk. Men pas på, at du ikke støder ind i de travle rejsende, fordi du ikke kan stoppe med at kigge op i loftet! Facaderne på de forskellige butikker er også værd at kigge på, især Grand Central Oyster Bar. Kig forbi – loftet er forbløffende.

grand-central-station-new-york-istock_000020368660_large-2-707x471

Luksuriøse Waldorf Astoria….

To mere usædvanlige seværdigheder følger efter Grand Central Station, og de er ikke mindre smukke! Mindst én gang i dit liv bør du træde ind i forhallen på Waldorf Astoria, som har en underjordisk indgang til Central Station, for at beskytte sine gæster fra uønskede blikke. Du skal ikke være genert! Ingen kommer til at identificere dig som turist! Her er folk alt for optaget af sig selv. Forhallen i dette luksushotel lader intet tilbage at ønske! Gulvet er lavet af mosaik, guldet skinner og portieren i døren ligner, at han er fra en anden tid. Hvis du ikke helt har fået nok af pomp og pragt, bør du smutte ubemærket ind på toilettet.

Photo: istock.com/carterdayne
Photo: istock.com/carterdayne

…møder ekstravagance i Trump Tower og Tiffany & Co.’s flagship store

Når jeg tænker over det, så vil den demonstrative rigdom, som ejeren af den næste bygning råder over, næsten slå dig i ansigtet. Donald Trumps rigdom bliver tydelig, når du tager et kig på Trump Tower på 56th Street. Bronze på ydersiden, guld og rosa marmor på indersiden … Du vil også finde vandfald indenfor, det højeste strækker sig over tre etager, og lyser op nogle steder. Du finder også en storslået perle fra naboen Tiffany’s Flagship store. Det er en af de største gule diamanter, der nogensinde er fundet, og den er desværre ikke til salg;) Og du behøver ikke bekymre dig om at blive set på som en turist her, fordi alle er velkomne.

Photo: istock.com/aluxum
Photo: istock.com/aluxum

MoMa: Museum of Modern Art

Vores næste seværdighed, MoMa, indeholder også meget rigdom, men denne gang er det indflydelsesrig moderne kunst. Du vil ikke finde Van Goghs “Starry Night” eller Klimts “Hope II” her, men i stedet mange VW biller ombygget af Ferdinand Porsche eller Zig Zag stolen, der er designet af Rietveld. Og kender du Andy Warhols farverige og imponerende kunstværker? Disse er også at finde på MoMa. Hvis du føler dig stresset, eller er en person, der værdsætter naturen, så er det næste punkt på turen et sandt paradis.

Photo: Anton_Ivanov/shutterstock.com
Photo: Anton_Ivanov/shutterstock.com

Mand vs. naturen: Central Park

Jeg er sikker på, du allerede har lagt mærke til denne enorme store grønne park fra din tur på toppen af Empire State Building. Central Park er den grønne oase i hjertet af Manhattan. Næsten 350 hektar af bevoksning er helt omgivet af skyskrabere, der giver indtryk af, at der er en konstant kamp mellem mennesket og naturen, hvor ingen hverken vinder eller taber. Faktisk lever byen og naturen fredeligt sammen, og parken nydes af joggere, mødre med babyer, par gående hånd i hånd osv. Lyst og tidligt vil du finde yogakurser, og om aftenen er der oplæsninger eller koncerter, der får de besøgende til at blive lidt længere.

central-park-aerial-view-manhattan-new-york-istock_000053649264_large-2-707x470

Farve-invasion på Times Square

Når natten langsomt, men sikkert, sænker sig over New York, skal du finde vej til det sidste højdepunkt, da Times Square virkelig kommer til sin ret i mørket. Gå forbi de store, lyse, blinkende tv-reklamer, stil op til et foto med Naked cowboy eller lad dig friste af reklamerne for de besøgende musicals, da Broadway shows er blandt de bedste i verden! Hvert år på nytårsaften kan du se fyrværkeri på denne plads, og i løbet af dagen kan du nyde en spontan yoga session fra tid til anden. Hvis du virkelig ønsker en aften med stil, så besøg The View Restaurant og Lounge, hvor du kan nyde en drink. Vent et sekund, fik vi ikke lige et glimt af Rockefeller Center? Hvis du tror, dit sind spiller dig et puds, selvom du kun har fået en drink, så kan jeg berolige dig … The View er en roterende bar, der tager halvanden time om en komplet tur.

sunset-at-times-square-in-new-york-city-usa-istock_000062864688_large-2-707x471

Planlæg din tur

Disse seværdigheder alene er grund nok til at booke en tur til The Big Apple, men hvis du ønsker at få nogle flere tips og oplysninger, før booking af rejse, så tag et kig på mine andre artikler i rejsemagasinet og tjek mine rejsetilbud. Jeg håber, du får en fantastisk tur, når du skal udforske “byen der aldrig sover”. Og hvis dine fødder dunker ved slutningen af min vandretur, så bare hop på metroen. Den vil tage dig til din destination lige så sikkert som dine fødder!