Gejsere, vandfald og nordlyset. Islands natur er ubetinget smukt og varieret. Men det er ikke kun Islands smukke landskab, der gør øen til noget særligt. Her på øen kan du give dig i kast med spændende og unikke oplevelser. Land blandt andet i helikopter på en aktiv vulkan, kravl igennem smalle lavagange eller bliv hejst ned i et vulkankrater. Det er massere af action på Island.

Eyjafjallajökull: Du husker sikkert da denne kraftfulde vulkan gik i udbrud I 2010 og satte en stopper for Europas lufttraffik i halvanden uge. Men Islands vulkaner byder på meget mere end aske, spænding og oldnordiske navne. I denne artikel kan du læse om tre forskellige vulkanture, der bringer dig meget tættere på disse slumrende kæmper.

Gejsere, vandfald og nordlyset. Islands natur er ubetinget smukt og varieret. Men det er ikke kun Islands smukke landskab, der gør øen til noget særligt. Her på øen kan du give dig i kast med spændende og unikke oplevelser. Land blandt andet i helikopter på en aktiv vulkan, kravl igennem smalle lavagange eller bliv hejst ned i et vulkankrater. Det er massere af action på Island. Jeg vil derfor nu introducere dig for tre hæsblæsende, islandske udflugter.

Hekla volcano

Udforsk Islands Vulkaner

 

Leiðarendi-grottenThrihnukagigur | Helikoptertur

Leiðarendi-grotten – Ved vejens ende

Ved vejens ende, finder du Leiðarendi-grotten, der fører ind til jordens indre. Vi starter med denne grotte, som ligger 25-30 minutters kørsel fra Reykjavik. Leiðarendi betyder på dansk ”ved vejens ende”, og her skal du kigge godt efter det lille hul, der udgør grottens indgang. Indgangen ind til jordens indre er nemlig lille og kan nemt overses.

Kort om turen:

  • Varighed: 3,5 timer
  • Tilgængelig: Hele året

Inden du går ind I grotten, får du udleveret en sikkerhedshjelm og en lommelygte, der lyser lidt op i mørket. Så selvom grotten er mørk, kan du hele tiden se, hvor du er, hvor du træder, og hvor fantastisk grotten ser ud med sit enestående skyggeteater. Herinde kan du blandt andet se skelettet fra et stakkels lam, der for længe siden forvildede sig herind og aldrig fandt ud igen. For at gøre det hele endnu mere dramatisk bliver alle på et tidspunkt bedt om at slukke deres lommelygte og være musestille. Det var sådan lammet oplevede grotten. Når der pludselig er helt mørkt og stille, vil du helt sikkert opleve, at du, ligesom lammet, også hurtigt mister din stedsans.

TIP: Det er bedst, hvis du iklæder dig et par robuste sko og varmt tøj, hvor det ikke gør noget, hvis det bliver beskidt. Du kan for det meste gå oprejst rundt i grotten, men der er nogle steder, der er så smalle eller lavt til loftet, at du må ned på alle fire og kravle. Turen varer i alt 3,5 timer, og du er inde i grotten cirka halvdelen af tiden.

Denne tur kan jeg helt sikkert anbefale – udflugten er endda familievenlig, da børn over 6 år gerne må deltage.

Inside the Volcano shutterstock_209995384-2_klein

Thrihnukagigur – jordens indre

Hvis du ikke fik nok action i Leiðarendi-grotten, så er denne udflugt måske mere dig. Her har du nemlig mulighed for at blive hejst ned i et vaskeægte vulkankrater og se jordens indre. Vulkanen Thrihnukagigur har slumret i mere end 4.000 år og er et naturligt vidunder. Efter et vulkanudbrud størkner lava nemlig typisk i krateret, men i dette tilfælde blev det flydende lava ledt væk, og et hult krater blev dannet.

Kort om turen:

  • Varighed: 6 timer
  • Tilgængelighed: Juli til oktober
  • Temperatur: 5-6°C

Turen starter i Reykjavik og efter 40 minutters kørsel, når du frem til første stop. Da man ikke kan nå helt frem til vulkanen i bil, må du her klare din første udfordring. Nemlig en 3,2 kilometers vandretur i den ujævne lavaørken, som fører op til Thrihnukagigur. Når du endelig er nået frem til vulkanen, får du udleveret det nødvendige udstyr, sikkerhedshjelm og seletøj. Og nu bliver det spændende! Nu skal du nemlig ind i en åben lift, sådan en som vinduespudsere bruger ved højhuse, og når du så ellers er spændt fast, bliver du hejst 120 meter ned i det hule vulkankrater. Dette er 6 spændende minutter, hvor du ser magmakammerets stejle vægge og størknet lavasten i alverdens farver. Når du er nået helt til bunds, har du cirka en halv time til at gå rundt og udforske krateret, inden du skal tilbage i liften, og turen igen går opad.

TIP: Da turen er lidt af en udfordring, skal man være mindst 12 år og i god form for at deltage. Det frarådes at tage turen i jeans og træningssko – robuste vandrestøvler og en varm jakke er passende.

landmannalaugar

Helikoptertur – se vulkaner og gletsjere oppefra

Er du ikke lige til vandreture eller at skulle klemme dig igennem smalle lavagange? Det er intet problem, fordi på denne tur kan du stillesiddende se Islands smukke vulkanlandskab oppefra – nemlig i helikopter. Turen starter i lufthavnen i Reykjavik og byder på 2 timers flyvetur over øen. Og du skal ikke vente længe på at få noget smukt at se. Så snart I letter, ser I nemlig Reykjavik og byens traditionelle, farverige huse fra luften. Herefter går turen over dramatiske strande med sort sand, gletsjere og Islands karakteristiske månelandskab og lavaørkener, de mange vulkanudbrud har efterladt. Du får også mulighed for at beundre de aktive vulkaner, Katla og Hekla, som ligger i Mýrdalsjökull-gletsjeren.

Kort om turen:

  • Varighed: 2-2,5 timer
  • Tilgængelig: Hele året

Men det er ikke alt. Afhængig af vejret inkluderer denne tur også en landing på en af vulkanerne Eyjafjallajökull eller Fimmvörðuháls. Sørg for her at tage en pause og virkelig at tag ind den smukke natur. Mærk hvordan vinden blæser i dit hår og forestil dig, med hvilken enorm kraft disse vulkaner har formet landskabet igennem tusindvis af år. Bagefter et det tilbage i helikopteren og på vejen tilbage til Reykjavik har du igen chancen for at beundre Islands barske og varierede landskab.

TIP: Denne tur tager 2-2,5 timer og finder sted hele året – dog afhængigt af vejret. Sørg for at du på forhånd har styr på, om din tur kan finde sted, og hvornår der er afgang. Jeg kan især godt lide, at alle – uanset alder – kan deltage i denne tur. Turen giver også folk, der måske på grund af fysiske handicap, ikke er i stand til at vandre eller klemme sig igennem lavatunneller, muligheden for at opleve Islands unikke natur.

Vil I gerne læse mere om, hvad man ellers kan lave på Island, så læs min rejseartikel lige her.

Er I klar på at komme afsted? Så se mine rejser til Island lige her.