Siden i morges kort efter kl. 8 er det officielt: Donald Trump var i stand til at overbevise flertallet af de amerikanske vælgere, og vil til januar bevæge sig til Det Hvide Hus som den 45. amerikanske præsident.

De fleste af os troede måske ikke rigtig på det, men i dag i de tidlige morgentimer stod Clintons nederlag mere og mere klart. Trump vandt med Florida, Ohio og senere også Pennsylvania de vigtige store stater, som ellers stod til at kunne gå begge veje, og kunne altså til sidst nå de 270 krævede valgmænd og dermed bringe Clinton ud af spil. Selv i det nyvalgte Repræsentanternes Hus og Senatet, bevarer republikanerne som i sidste valgperiode den øverste hånd. Men hvad betyder dette afstemningsresultat egentlig for Amerika, og hvad kan det i fremtiden ændre for amerikanske rejser?

Jeg er interesseret i din mening: Vil du fortsætte med at rejse til USA, eller har du ændret mening efter valget?

Donald Trump som præsident – Her er hans mål

  • Donald Trump vil skabe flere job i USA ved at lade færre varer fremstilles og importeres fra Kina. Kinesiske varer skal også beskattes hårdere i fremtiden.
  • Skatter bør reduceres for alle borgere.
  • Trump taler om opførelsen af en mur ved grænsen til Mexico for at stoppe ukontrolleret indvandring. Kriminelle indvandrere skal deporteres.
  • I udenrigspolitik er fokus klart ødelæggelsen af islamisk stat, og det skal være med amerikanske landstyrker. I øjeblikket er fokus i USA stadig på faldet af den syriske hersker Assad. Vladimir Putin kunne være en potentiel partner for kampen mod IS.
  • Donald Trump afviser kontroversiel frihandelsaftaler som TTIP. Det kan altså være en sten på vejen for den planlagte frie varehandel mellem USA og Europa.
donald-trump-us-wahlen-2016-joseph-sohm-shutterstock_353116961
Foto: Joseph Sohm/shutterstock.com

… Og hvilke ændringer kan det betyde for USA-turister?

Amerika er uden tvivl en af de mest populære destinationer. Bare sidste år steg tallet af danske rejsende til USA med 13,2 procent. Vil det ændre sig efter præsidentvalget eller lader turister sig ikke mærke med magtskiftet i Det Hvide Hus?

  • Under den beskidte amerikanske valgkamp har billedet af USA ændret sig i verden. Mange mennesker, blandt andet her i Danmark, vil undres over, hvordan en person som Trump, der gentagne gange har fyret racistiske og sexistiske bemærkninger af, nu faktisk er lykkedes at få positionen som den mest magtfulde politiker i verden. Værdierne, som den nye præsident tager med sig i Det Hvide Hus, ser mange derfor som meget mangelfulde. Dette kan forværre det positive billede, turister har af USA, og derfor vil nogle rejsende muligvis helt undgå at tage turen derover. Man kan bare se på et eksempel som Tyrkiet med Erdogan – en forbindelse mellem politik og turisme er derfor sandsynlig.
  • Kort tid efter valget meldte de finansielle markeder ud om en svækkelse af dollaren, og euroen fik dermed også opsving. I fremtiden er det tænkeligt, at dollaren stadig fortsætter med at falde, og at rejser til USA derfor bliver økonomisk attraktive.
  • En skærpelse af indrejsebestemmelser er endnu ikke fastlagt. Selvom Trumps udsagn under valgkampen tyder på, at optagelsen af muslimer i fremtiden kan blive vanskeligere, er det imidlertid ikke klart, hvordan dette skal gennemføres. Opførelsen af en mur til Mexico er usandsynligt i de kommende år, da det sandsynligvis vil være meget dyrt. Det vil derfor formodentlig også være muligt i fremtiden at fortsætte rejser fra USA til Mexico og omvendt.
  • Du kan sikkert fortsætte med at søge om indrejsetilladelse, ESTA, online.

shutterstock_304646339