Island er et land af ekstremer – på 5 min kan solen skinne, regn, sne, storm og så sol igen. Da jeg var der i februar skiftede jeg mellem at fryse til at nyde den varme sol på mit ansigt. Jeg har set geysere og svømmet i gemte laguner mens sneen føg mig om ørene. Det er også på Island at jeg har spist den bedste hummer jeg nogenside har smagt, kørt med i Eyjafjallajökull store krater i en Jeep, krydset floder og gletsjere – alt sammen i et land som er ekstremt smukt lige meget hvor du kigger hen. Bare forestil dig: Islandske heste som græsser fredsfyldt i store flokke på sletterne, og midt i de surrealistiske vulkanske landskaber, ser du pludselig den Blå Lagune komme til syne – en imponerende naturlig pool, der ser ud som om det kom fra en anden planet!

shutterstock_320770754

Tips til en uforglemmelig ferie

Island er et meget trendy rejsemål, og ikke længere kun for det eventyrlystne adventure- og naturfolk. Flere og flere bliver tiltrykket at Island og det er der også god grund til. Det gør også at man nu kan flyve fra næsten alle flyselskaber og lufthavne til Reykjavik. En af de helt store flyselskabet som flyver hertil, er selvfølgelig Icelandair, som også tilbyder forskellige pakkerejser og udflugter.

Værd at vide om Island 

Før afrejse | Om sommeren | Hotellet & lejligheder | Island i lejebil

Tips til Reykjavík og de omkringliggende området

Tips til Reykjaviík | Udflugt til den Blå Lagune | Ture til Strokkur geyseren og Gullfoss vandfaldet

Fantisktiske landskaber i den islandske natur 

Thingvellir Nationalpark | På vejen til Eyjafjallajökull | Badetur i den hemmelige lagune

Ting at være opmærksom på inden afrejse

Island er ikke Mallorca, og det er noget som bør være åbenlyst for alle som beslutter sig for at tage på ferie her. Om du kommer til Island om sommeren eller om vinteren, så skal pakke til alt slags vejr. Det er muligt at sidde uden for på en cafe og drikke en kop kaffe i 15 grader om sommeren, men så snart du tager ud til gletsjeren er det koldt. Du skal altid være forberedt på regn, vind og sol, og hav altid en fleecetrøje og hurtigttørrende tøj med. Robust fodtøj er også en vigtigt ting, da du nok kommer til at vandre et par kilometer for at se de rigtig smukke steder på øen. Jeg har alt for tit set hele turgrupper glide rundt i deres kondisko i -10 grader for at komme rundt på seværdighederne. Det er ikke kun fjollet, det kan også være farligt.

Der er et gammelt islandsk ordsprog som siger: hvis du ikke kan lide vejret, så vent 5 min. Så ekstremt er det måske ikke, men det betaler sig at være så forberedt som muligt.

Noget man også skal huske på er, at Island ikke er et billigt sted at holde ferie. Hvis du tror du kan få en all inclusive pakkerejse til 2000 kr pr. person, så har du valgt det helt forkerte land at holde ferie i. Det du kommer til at bruge flest penge på er mad, især grøntsager og frugt – hvilket ikke er overraskende, når man tænker på at Island er en vulkanø hvor der ikke rigtig kan dyrkes noget. Næsten alt skal importeres, og derfor er det dyrere end i Danmark.

Book i forvejen om sommeren

Om sommeren er Island godt pakket med mennesker, og der er derfor meget vigtigt at booke indkvartering inden du tager afsted, også selvom du ikke planlægger at bruge al din tid i Reykjavik, og er på udgik efter et hotel på den 1300 km lange ringvej som går rund om hele øen. Jo længere væk du kommer fra hovedstaden, desto mere sparsomt befolket bliver landskabet. Turguiden Thorvadur Ingi Thorbjörnsson, Ingi for nemhedens skyld, siger dette:

“Om sommeren er det næsten umuligt at finde et hotel i landdistrikterne hvis man ikke har booket i forvejen. Jeg har tit talt med landmænd, der regelmæssigt har haft fortvivlede turister stående i køkkenet, der er febrilsk leder efter et sted at bo. Turisterne spørger endda om de må sove på gulvet i køkkenet og betale for det, alt sammen fordi de troede, de ville altid være i stand til at få et værelse på landet”.

Du kan godt glemme alt om at være spontan om sommeren på Island. Landets infrastruktur er ikke forberedt på presset fra turisterne. På den anden side har du mere held med dig, hvis du kommer i den smukke, men kolde vinter.

Hoteller, lejligheder og vandrehjem på Island

Det bedste du kan gøre, er at leje en lejlighed – her er Airbnb er godt eksemple og har noget for en hver smag. Der er mange private værelser i Reykjavik som ligner noget fra et boligmagasin med super lækkert design og eget spa i den smukke natur. Lejer du en lejlighed har du også køkken hvor du kan lave mad selv, og spare lidt penge. Det er muligt at finde hotelværelser fra omkring 500 kr pr. nat. Og det er selvfølgelig billigere hvis du vælger at overnatte på vandrehjem.

Efter min seneste tur til Island, kan jeg varmt anbefale det fantastiske Hotel Apotek. Det tidligere apotek ligger i hjertet af den gamle by, lige ved siden af det smukke musikhus – en perfekt placering til at udforske Reykjavik. Det er altid lækkert at bruge den første nat på et hyggeligt og moderne hotel, specielt når man skal på roadtrip med mange stop og måske et par nætter i telt.

Udforsk Island i bil

Selvfølgelig er det lidt dyrere at leje en bil end at tage offentlig transport, men vil du opleve mere end bare hovedstanden, er det praktisk at du man være mere selvstændig. Der er tog en masse turbusser som tilbyder at tage dig til de mest vigtige seværdigheder, men du får et klart bedre indtryk af Island på en roadtrip i egen bil, så du kan komme derhen hvor turbusserne og de typiske turister ikke kommer.

Reykjavík: den lille trendsætter by

Island har omkring 320.000 indbyggere, hvor ca 121.300 af dem bor i hovedstanden. Byen liver op om aftenen, og om sommeren hvor solen ikke rigtig går ned, er islændingene ude natten lang. Sunna, en islænding som ejer en lille butik i den gamle bydel fortalte mig at 4 timers søvn var nok når det altid var lyst – “I stedet for at sove sidder vi ude hele natten og holder grillfest eller bare sidder og snakker”.

Der er masser af seværdigheder og ting at lave i Reykjavik. Hvis vejret er godt, kan jeg klart anbefale en tur op i det imponerende spir på Hallgrímskirkja. Herfra kan man se udover hele byen! Koncerthuset Harpa er også klart besøget værd, i sær om aftenen hvor det bliver belyst med en masse forskellige farver. Du kan ikke undgå at få øje på det. Hele bygningen er lavet af glad og er en af de mest moderne koncerthuse i verden. Islændingene har virkelig et øje for godt design, og det er ikke kun arkitektur de er gode til, islandsk mode, kunst og boligdesign er også stilfuldt og ekstraordinært.

shutterstock_381258988 – Copy

shutterstock_324393704 – Copy

I det heletaget er det mange kunstneriske ting at opleve og se i denne rene og rolige by. Du finder streetart og andre kunstneriske tiltag og udsmykning på hvert et gadehjørne. Reykjavik er også en by med nogle af de bedste restauranter i verden. På restauranten The Fish Market fik jeg en af de bedste menuer nogensiden – en 10-retters menu med frisk fisk, hummer, muslinger og smukt anrettet og velsmagende tilbehør, hver ret var bedre end den forgående! Denne menu koster omkring 600 kr pr. person, men tro mig, den er det hele værd.

Den Blå Lagune – travl, men det værd

Området omkring den Blå Lagune er virkelig ugæstfri. Du kører ca 40 min fra Reykjavik gennem meterhøje lavamarker og pludselig dukker der en parkeringsplads op. Her finder du den verdensberømte Blå Lagune – de geotermiske bade som faktisk blev til ved en tilfældighed. Vandet de bruger kanaliseres til overfladen gennem alle mulige forskellige mineraler, og når det hvide silica i jorden dør, bliver vandet en dejlig lys grøn-blå farve. Den særlige blanding af mineraler ikke bare gøre den blå lagune berømte – mange besøgende med hudsygdomme kommet her for at lindre smerten for et par uger. Ligemeget hvornår på året du kommer, er det en god ide at købe billetter hjemmefra. Alle der bare møder op i højsæsonen kommer ikke ind. Gå ikke glip af et besøg til den Blå Lagune – det er klart det værd, selv for den imponerende udsigt.

Pris: Det er lidt billigere at komme om vinteren hvor det koster ca 300 kr end om sommeren hvor det koster ca 370 kr. Der er selvfølgelig også en masse tillægsting du kan tilkøbe. Fx er der den helt store luksuspakke som giver dig adgang til det eksklusive loungeområde for ca 14oo kr.

shutterstock_320273450

Spektakulære gejsere og vandfald

En lille times kørsel fra Reykjavik ligger en at Islands mest aktive gejsere, Strokkur som kommer i udbrud og sender en kæmpe stråle af vand og damp op i luften med et par minutters mellemrum. Strokkur ligger i et stort geotermalsk område med en masse andre og mindre gejsere som syder og bobler dag og nat. Vil du have stedet for dig selv, skal du komme tidligt om morgenen, før morgenmaden. For efter morgenmaden strømmer folk dertil fra hovedstaden.

shutterstock_364612373

Kun et par minutter derfra ligger vandfaldet Gullfoss hvor vandet falder ned i en kløft, så du får en helt fantastisk udsigt fra de forskellige udsigtsplatforme. Hvis solen bryder frem gennem skyerne, kan man ofte en en virkelig tydelig regnbue. Naturen er midtpunktet her og du har ikke brug for andet (jo måske dit kamera!).

Gullfoss_shutterstock_311170712 – Copy

Fra by til den vilde natur

Island skal klart opleves uden for byen, så ser du virkelig hvor unik øen er. Selv på vej fra lufthavnen ser du landskabet med forrevne sten lavet af lava. Jeg vidste godt at Island havde aktive vulkaner, men jeg vidste ikke at vulkanerne havde indflydelse på hele øens oprindelse. Store dele er ubeboelige og mos og lav har været de eneste ting der vokser på det størknede lava i tusinder af år. Det er intet under at guiden Ingi kalder en lille samling af 10-12 træer for en skov!

På en af dagene tog vi til Thingvellir, et meget magisk sted. “En dag i denne nationalpark vil Island dele sig i to”, sagde Ingi. Det kan tage et par hundrede år endnu, men det er allerede til at se, at de eurasiske og nordamerikanske tektoniske plader glider fra hinanden.

Thingvellir_shutterstock_220943953

Ild og is: på den til Eyjafjallajökull

Vi er på vejen igen, denne gang i en rigtig monstertruck – hvert hjul er højere end en teenager og vejer det samme som en hest. Med denne bil kan vi kommer over hver en flod og frosen dal vi har brug for, for at nå den mest berømte vulkan i verden Eyjafjallajökull. Det har været mit mål at se denne vulkan siden den i 2010 stoppede for al lufttrafik med dens kilometer høje askesky!

Vejen dertil er fyldt med sten og is for går over et par floder – men det var intet problem for bilen og Ingi som er lidt af en veteran, det røre ham slet ikke. Nogle gange sad vi fast i sneen, men så bakkede han bare lidt og så var vi ude igen.

Jeg har altid tænke på en vulkan som et stort bjerg med et krater i, men Eyjafjallajökull er dækket af en tyk gletsjer som er flere kilometer stor. Vi kommer til det sted hvor den smeltede sne har revet dele af gletsjeren væk. Det var ikke selve lavaen som var farligt ved Eyjafjallajökulls udbrud, det alt det vand som blev skyllet med i dalen og store områder måtte evakueres.

Eyjafjallajokull_shutterstock_342023831 – Copy

En perfekt slutning: badetur i den hemmelige lagune

Jeg kunne ikke ønske mig en bedre afslutning på denne tur. Efter en begivenhedsrig tur i den islandske vildmark, satte vi os til rette i den hemmelige lagune i Hverahólmi. Det var så koldt og det var begyndt at sne. Det eneste man kunne gøre var at holde sit hue på og spæne hen til den 40 grader varme pool og springe i! Det føles næsten som et kæmpe badekar. Den hemmelige lagune, eller Gamla Laugin som den hedder, er den ældste pool på Island. Islændinge har svømmet i denne lagune siden 1891 og det ruinerne fra det første badehus står, temmelig uhyggeligt, i baggrunden. Hvis du er rigtig heldig, og kommer på det rigtige tidspunkt af året, kan du se nordlys mens du sidder og slapper af i det varme vand. Det må da være paradis!

Konklusion: helt uforglemmelig oplevelse!

Ja, overskriften siger vidt det hele. Er der noget jeg har lært på denne tur, så er det at Island har en helt fantastisk og unik natur, og jeg har kun set en brøkdel af hvad øen kan byde på. En rejse til Island er et rigtigt eventyr, og hvis du vil have en på opleveren, så skal du komme hertil.

Pak efter forholdene og værd forberedt på alt salgs vejr, book indkvartering i forvejen og husk de gode vandrestøvler – så får du en fantastisk tur. Hvis du leder efter en erfaren turguide, så check Guðmundur Jónasson Travel ud. Det er klart værd at investere i en guide, som kan tage dig med til urørte stede og fortælle dig alt hvad du har brug for at vide, og lidt til.