Oplev Island! Et land af ekstremer – på fem minutter kan det både være solskin, regnvejr, sne, stormvejr og så sol igen. Da jeg var der i februar, skiftede jeg mellem at fryse til at nyde den varme sol på mit ansigt. Jeg har set gejsere og svømmet i gemte laguner, mens sneen føg mig om ørene. Det er også på Island, at jeg har spist den bedste hummer, jeg nogenside har smagt, kørt ned i Eyjafjallajökulls store krater i en Jeep, krydset floder og gletsjere – alt sammen i et land som er ekstremt smukt, lige meget hvor du kigger hen. Bare forestil dig: islandske heste som græsser fredsfyldt i store flokke på sletterne, og midt i de surrealistiske vulkanske landskaber ser du pludselig den Blå Lagune komme til syne – en imponerende naturlig pool, der ser ud, som om den kom fra en anden planet!

Se mine tilbud på ferier i Island

shutterstock_320770754

Tips til en uforglemmelig ferie

Island er et meget trendy rejsemål – og ikke længere kun for det eventyrlystne adventure- og naturfolk. Flere og flere bliver tiltrukket af Island, og det er der også god grund til. Det gør også, at man nu kan flyve fra næsten alle flyselskaber og lufthavne til Reykjavik. En af de helt store flyselskabet, som flyver hertil, er selvfølgelig Icelandair, som også tilbyder forskellige pakkerejser og udflugter.

Værd at vide om Island 

Før afrejse | Om sommeren | Hoteller & lejligheder | Island i lejebil

Tips til Reykjavík og de omkringliggende området

Tips til Reykjaviík | Udflugt til den Blå Lagune | Ture til Strokkur geyseren og Gullfoss vandfaldet

Fantastiske landskaber i den islandske natur 

Thingvellir Nationalpark | På vejen til Eyjafjallajökull | Badetur i den hemmelige lagune | Nordlys på Island

Ting at være opmærksom på inden afrejse

Island er ikke Mallorca, og det er noget som bør være åbenlyst for alle, som beslutter sig for at tage på ferie her. Om du kommer til Island om sommeren eller om vinteren, så skal der pakkes til alt slags vejr. Det er muligt at sidde udenfor på en cafe og drikke en kop kaffe i 15 grader om sommeren, men så snart du tager ud til gletsjeren er det koldt. Du skal altid være forberedt på regn, vind og sol, og hav altid en fleecetrøje og hurtigttørrende tøj med. Robust fodtøj er også en vigtig ting, da du nok kommer til at vandre et par kilometer for at se de rigtig smukke steder på øen. Jeg har alt for tit set hele turgrupper glide rundt i deres kondisko i -10 grader for at komme rundt på seværdighederne. Det er ikke kun fjollet, det kan også være farligt.

Der er et gammelt islandsk ordsprog, som siger: hvis du ikke kan lide vejret, så vent 5 min. Så ekstremt er det måske ikke, men det betaler sig at være så forberedt som muligt.

Noget, man også skal huske på, er, at Island ikke er et billigt sted at holde ferie. Hvis du tror, du kan få en all inclusive pakkerejse til 2.000 kr pr. person, så har du valgt det helt forkerte land at holde ferie i. Det du kommer til at bruge flest penge på er mad, især grøntsager og frugt – hvilket ikke er overraskende, når man tænker på, at Island er en vulkanø, hvor der ikke rigtig kan dyrkes noget. Næsten alt skal importeres, og derfor er det dyrere end i Danmark.

Book i forvejen om sommeren

Om sommeren er Island godt pakket med mennesker, og der er derfor meget vigtigt at booke indkvartering, inden du tager afsted, også selvom du ikke planlægger at bruge al din tid i Reykjavik, og er på udgik efter et hotel på den 1300 km lange ringvej, som går rund om hele øen. Jo længere væk du kommer fra hovedstaden, desto mere sparsomt befolket bliver landskabet. Turguiden Thorvadur Ingi Thorbjörnsson, Ingi for nemhedens skyld, siger dette:

“Om sommeren er det næsten umuligt at finde et hotel i landdistrikterne, hvis man ikke har booket i forvejen. Jeg har tit talt med landmænd, der regelmæssigt har haft fortvivlede turister stående i køkkenet, der er febrilsk leder efter et sted at bo. Turisterne spørger endda om de må sove på gulvet i køkkenet og betale for det – alt sammen fordi de troede, de ville altid være i stand til at få et værelse på landet”.

Du kan godt glemme alt om at være spontan om sommeren på Island. Landets infrastruktur er ikke forberedt på presset fra turisterne. På den anden side har du mere held med dig, hvis du kommer i den smukke, men kolde vinter.

Hoteller, lejligheder og vandrehjem på Island

Det bedste, du kan gøre, er at leje en lejlighed – her er Airbnb er godt eksemple og har noget for en hver smag. Der er mange private værelser i Reykjavik som ligner noget fra et boligmagasin med super lækkert design og eget spa i den smukke natur. Lejer du en lejlighed, har du også køkken, hvor du kan lave mad selv og spare lidt penge. Det er muligt at finde hotelværelser fra omkring 500 kr pr. nat. Og det er selvfølgelig billigere, hvis du vælger at overnatte på vandrehjem.

Efter min seneste tur til Island, kan jeg varmt anbefale det fantastiske Hotel Apotek. Det tidligere apotek ligger i hjertet af den gamle by lige ved siden af det smukke musikhus – en perfekt placering til at udforske Reykjavik. Det er altid lækkert at bruge den første nat på et hyggeligt og moderne hotel, specielt når man skal på roadtrip med mange stop og måske et par nætter i telt.

Udforsk Island i bil

Selvfølgelig er det lidt dyrere at leje en bil end at tage offentlig transport, men vil du opleve mere end bare hovedstanden, er det praktisk, at du man være mere selvstændig. Der er dog en masse turbusser, som tilbyder at tage dig til de mest vigtige seværdigheder, men du får et klart bedre indtryk af Island på en roadtrip i egen bil, så du kan komme derhen hvor turbusserne og de typiske turister ikke kommer.

Reykjavík: den lille trendsetter by

Island har omkring 320.000 indbyggere, hvor ca. 121.300 af dem bor i hovedstaden. Byen liver op om aftenen, og om sommeren, hvor solen ikke rigtig går ned, er islændingene ude natten lang. Sunna, en islænding som ejer en lille butik i den gamle bydel, fortalte mig, at 4 timers søvn var nok når det altid var lyst.

“I stedet for at sove sidder vi ude hele natten og holder grillfest eller bare sidder og snakker”.

Der er masser af seværdigheder og ting at lave i Reykjavik. Hvis vejret er godt, kan jeg klart anbefale en tur op i det imponerende spir på Hallgrímskirkja. Herfra kan man se udover hele byen! Koncerthuset Harpa er også klart besøget værd, især om aftenen hvor det bliver belyst med en masse forskellige farver. Du kan ikke undgå at få øje på det. Hele bygningen er lavet af glas og er et af de mest moderne koncerthuse i verden. Islændingene har virkelig et øje for godt design, og det er ikke kun arkitektur, de er gode til, islandsk mode, kunst og boligdesign er også stilfuldt og ekstraordinært.

shutterstock_381258988 – Copy

shutterstock_324393704 – Copy

I det hele taget er det mange kunstneriske ting at opleve og se i denne rene og rolige by. Du finder streetart og andre kunstneriske tiltag og udsmykning på hvert et gadehjørne. Reykjavik er også en by med nogle af de bedste restauranter i verden. På restauranten The Fish Market fik jeg en af de bedste menuer nogensinde – en 10-retters menu med frisk fisk, hummer, muslinger og smukt anrettet og velsmagende tilbehør, hver ret var bedre end den forgående! Denne menu koster omkring 600 kr pr. person, men tro mig, den er det hele værd.

Den Blå Lagune – travl, men det værd

Området omkring den Blå Lagune er virkelig ugæstfri. Du kører cirka 40 min fra Reykjavik gennem meterhøje lavamarker, og pludselig dukker der en parkeringsplads op. Her finder du den verdensberømte Blå Lagune – de geotermiske bade som faktisk blev til ved en tilfældighed. Vandet, de bruger, kanaliseres til overfladen gennem alle mulige forskellige mineraler, og når det hvide silica i jorden dør, bliver vandet en dejlig lys grøn-blå farve. Den særlige blanding af mineraler har ikke ikke bare gjort den Blå Lagune berømt – mange besøgende med hudsygdomme er også kommet her for at lindre smerterne for et par uger.
Ligemeget hvornår på året du kommer, er det en god ide at købe billetter hjemmefra. Alle der bare møder op i højsæsonen kommer ikke ind. Gå ikke glip af et besøg til den Blå Lagune – det er klart det værd.

Pris: Det er lidt billigere at komme om vinteren, hvor det koster ca. 300 kroner end om sommeren, hvor det koster ca. 370 kr. Der er selvfølgelig også en masse tillægsting, som du kan tilkøbe. Fx er der den helt store luksuspakke, som giver dig adgang til det eksklusive loungeområde for cirka 1.4oo kr.

shutterstock_320273450

Spektakulære gejsere og vandfald

En lille times kørsel fra Reykjavik ligger en af Islands mest aktive gejsere Strokkur, som kommer i udbrud og sender en kæmpe stråle af vand og damp op i luften med et par minutters mellemrum. Strokkur ligger i et stort geotermalsk område med en masse andre og mindre gejsere, som syder og bobler dag og nat. Vil du have stedet for dig selv, skal du komme tidligt om morgenen – gerne før morgenmaden. Efter morgenmaden strømmer folk dertil fra hovedstaden.

shutterstock_364612373

Kun et par minutter derfra ligger vandfaldet Gullfoss, hvor vandet falder ned i en kløft, så du får en helt fantastisk udsigt fra de forskellige udsigtsplatforme. Hvis solen bryder frem gennem skyerne, kan man ofte ane en virkelig tydelig regnbue. Naturen er midtpunktet her, og du har ikke brug for andet (jo måske dit kamera!).

Gullfoss_shutterstock_311170712 – Copy

Fra by til den vilde natur

Island skal klart opleves uden for byen, så ser du virkelig hvor unik øen er. Selv på vej fra lufthavnen ser du landskabet med forrevne sten lavet af lava. Jeg vidste godt, at Island havde aktive vulkaner, men jeg vidste ikke, at vulkanerne havde indflydelse på hele øens oprindelse. Store dele er ubeboelige og mos og lav har været de eneste ting, der vokser på det størknede lava i tusinder af år. Det er intet under, at guiden Ingi kalder en lille samling af 10-12 træer for en skov!

På en af dagene tog vi til Thingvellir, der er et meget magisk sted. “En dag i denne nationalpark vil Island dele sig i to”, sagde Ingi. Det kan tage et par hundrede år endnu, men det er allerede til at se, at de eurasiske og nordamerikanske tektoniske plader glider fra hinanden.

Thingvellir_shutterstock_220943953

Ild og is: på tur til Eyjafjallajökull

Vi er på vejen igen. Denne gang i en rigtig monstertruck – hvert hjul er højere end en teenager og vejer det samme som en hest. Med denne bil kan vi kommer over hver en flod og frosen dal vi har brug for, for at nå den mest berømte vulkan i verden Eyjafjallajökull. Det har været mit mål at se denne vulkan, siden den i 2010 stoppede for al lufttrafik med dens kilometer høje askesky!

Vejen dertil er fyldt med sten og is og går også over et par floder – men det var intet problem for bilen og Ingi, som er lidt af en veteran, det rører ham slet ikke. Nogle gange sad vi fast i sneen, men så bakkede han bare lidt, og så var vi ude igen.

Jeg har altid tænkt på en vulkan som et stort bjerg med et krater i, men Eyjafjallajökull er dækket af en tyk gletsjer som er flere kilometer stor. Vi kommer til det sted, hvor den smeltede sne har revet dele af gletsjeren væk. Det var ikke selve lavaen, som var farligt ved Eyjafjallajökulls udbrud, men derimod alt det vand som blev skyllet med i dalen. Store områder måtte evakueres.

Eyjafjallajokull_shutterstock_342023831 – Copy

En perfekt slutning: badetur i den hemmelige lagune

Jeg kunne ikke ønske mig en bedre afslutning på denne tur. Efter en begivenhedsrig tur i den islandske vildmark satte vi os til rette i den hemmelige lagune i Hverahólmi. Det var så koldt, og det var begyndt at sne. Det eneste, man kunne gøre, var at holde sit hue på og spæne hen til den 40 grader varme pool og springe i! Det føles næsten som et kæmpe badekar. Den hemmelige lagune – eller Gamla Laugin som den hedder, er den ældste pool på Island. Islændinge har svømmet i denne lagune siden 1891, og det er her ruinerne fra det første badehus står, temmelig uhyggeligt, i baggrunden. Hvis du er rigtig heldig, og kommer på det rigtige tidspunkt af året, kan du se nordlys, mens du sidder og slapper af i det varme vand. Det må da være paradis!

island_northern-light_car_smaller_628729325

Sådan ser du Nordlysene på Island

Hvornår er det bedste tidspunkt at se Nordlysene på Island? Hvor er det bedste sted at se Nordlysene på Island? Bliv ved med at læse med her, og så får du alle svarene.

Nordlys er solpartikler, der kommer ind i Jordens magnetfelt i den høje atmosfære, og som bliver ioniseret. Lysenes intensitet afhænger af solens aktivitet og af accelerations hastigheden af partiklerne. Det ligner, at lysene danser hen over himlen, og de lyser i forskellige farver, som regel grønne og blå. Men også nogen gange lilla eller mere over i det røde. Deres farve afhænger af hvilke elementer som bliver ioniserede.

  • At være vidne til aurora borealis i al deres herlighed på Island kræver tålmodighed, held og de følgende betingelser, der skal opfyldes: 
    • Du skal rejse til Island mellem september og april
    • Natten skal være så mørk så muligt (så undgå nætter med fuldmåne eller en stor måne)
    • Der skal være så lidt unaturligt lys som muligt (så tag lidt udenfor byen)
    • Der skal ikke være skyer (det siger lidt sig selv…)

En anden måde, du kan prøve at sikre dig at se Nordlysene på Island, er ved at rejse til Vestfjordene eller Nordisland. Disse områder har flere mørke timer, og det betyder en større chance for at se lysene. I Reykjavik er der omkring 20 timers uden sol pr dag i vinterperioden, men i nordvest er det tættere på 22 timer!

For at få de bedste odds for at se Nordlysene, så har du fire muligheder. Den første er at tage udenfor byen for at slippe for det kunstige lys. Den anden er at tage en guidet tur ud i naturen. Den tredje er at køre ud for at lede selv, men med denne mulighed skal du være særligt påpasselig. Og sidst med ikke mindst: du kan også tage på en bådtur for at jage lysene.

Konklusion: helt uforglemmelig oplevelse!

Ja, overskriften siger vist det hele. Er der noget, jeg har lært på denne tur, så er det at Island har en helt fantastisk og unik natur, og jeg har kun set en brøkdel af, hvad øen kan byde på. En rejse til Island er et rigtigt eventyr, og hvis du vil have en på opleveren, så skal du komme hertil.

Pak efter forholdene og vær forberedt på alt salgs vejr, book indkvartering i forvejen og husk de gode vandrestøvler – så får du en fantastisk tur. Hvis du leder efter en erfaren turguide, så check Guðmundur Jónasson Travel ud. Det er klart værd at investere i en guide, som kan tage dig med til urørte stede og fortælle dig alt, hvad du har brug for at vide og lidt til.

Er du blevet inspireret? Her kan du se mine tilbud til Island