Der er mange penge at spare ved at lade den store kuffert blive hjemme og kun rejse med håndbagage – hvis man altså gør det rigtigt. Det er nemlig ved kun at rejse med håndbagage, man får de billigste flybilletter. Rejser du for eksempel med lavprisselskabet Ryanair, er det gratis at rejse med håndbagage, hvorimod det koster mellem 80 og 480 kroner at medbringe en kuffert. Norwegian tager mellem 80 og 1.000 kroner for en kuffert. Denne pris kommer vel at mærke oven i flybillettens pris og skal betales hver vej.  Skal du både have din kuffert ud og hjem igen, kan du derfor hurtigt lægge 500 kroner til prisen på din flybillet.

Men der er godt nyt. Rejser du på en kort storbyferie, får du oftest ikke brug for at en stor kuffert, så der anbefaler jeg at købe den billigste flybillet og rejse med håndbagage. Rejser du på solferie, bliver det lidt sværere, men med lidt snilde og mine gode tips, kan det godt lade sig gøre. I denne artikel vil jeg dele mine gode tips til at rejse med håndbagage, så du ikke behøver at punge ud for at få lov til at medbringe din store kuffert.

Tips til at rejse med håndbagage

 

emanuela-picone-509495-unsplash

Rul dit tøj

Du bliver selvfølgelig nødt til at prioritere dit tøj. Du kan ikke medbringe det hele. Så tænk hjemmefra over, hvor meget tøj du egentlig har brug for at tage med. Skal du på solferie, kan du huske på, at du typisk tilbringer meget af dagen i dit badetøj. Så der er ingen grund til at tage et par rent sæt tøj med til hver dag.

Når du har besluttet dig for, hvilket tøj du vil tage med, har jeg et godt tip til, hvordan du pakker tøjet, så det fylder mindst. Dit tøj fylder nemlig meget mindre, hvis du ruller tøjet i stedet for at lægge det sammen og ligge det oven på hinanden. Fold i stedet tøjet på midten og rul fra den ene ende til den anden. Jo strammere du ruller, jo mindre vil dit tøj krølle. Så slipper du for at gå i krøllede skjorter på ferien, du kan få plads til meget mere tøj i kufferten. Du kan med fordel også pakke dit tøj ned i vakuum-poser. Disse kan købes her fra bare 79,- for 8 poser. På den måde kan du presse alt luften ud af din bagage, så tøjet fylder mindre, og du kan få plads til mere.

Derudover kan du sagtens pakke sokker eller undertøj ned i dine sko. Så fylder de vitterligt ingenting.

Medbring gammelt tøj

I ugerne op til en ferie, laver jeg en mental liste over tøj, jeg er blevet træt af. Hvis jeg har noget gammelt tøj, tager jeg det altid med på ferie. I mit tilfælde drejer det sig oftest om hullede sokker, men det kan også være et par jeans, der ikke passer længere eller en forvasket t-shirt. Min strategi er at bruge tøjet på ferie og derefter smide det ud. På den måde slipper jeg for at skulle have det med hjem igen, og jeg har i stedet plads til souvenirs. Og souvenirs er da en del sjovere end gamle sokker.

Vend vrangen ud

Medmindre din håndbagagekuffert er opdelt i flere forskellige rum, vil du sandsynligvis komme til at pakke dit tøj i samme rum som dine sko. Det garanterer pletter på tøjet. For at undgå dette vender jeg altid vrangen ud på mit tøj, inden jeg ruller det sammen og pakker ned i kufferten. På den måde vil de fleste pletter kun komme på indersiden af tøjet og ikke være synlige, når jeg vender tøjet den rigtige vej og tager det på.

Andre måder at minimere pletter på tøjer er at pakke dine sko i en pose eller at sørge for, at skoene ligger med sålerne mod hinanden.

Tag det tunge tøj på

Vi har allesammen gjort det – fløjet i to uldsweatere, overtræksbukser og tykke vanter – der var ikke plads i kufferen?! Det kan godt være, at du får det varmt i flyet, men spar plads i kufferten ved at rejse i vinterjakken og vandrestøvlerne. Der er plads til meget mere i kufferten, når de store klæder ikke ligger og fylder. Du kan altid tage vinterjakken af i flyet.

phuoc-le-341335-unsplash

Pak elektronik øverst

Sikkerhedskontrollen kan være stressende nok i sig selv, så du kan lige så godt gøre det så nem for dig selv som muligt at komme igennem. Rejser du med indtjekket bagage, kan du pakke væsker og elektronik ned i din store kuffert, og så behøver du ikke at tænke på dem igen, før du er fremme ved din destination. Når du kun rejser med håndbagage, skal du have alle dine væsker og elektroniske apparater med dig igennem lufthavnens sikkerhedskontrol. Her vil du blive bedt om at tage din pose med væsker samt dine elektroniske apparater ud af sin taske. Disse skal nemlig scannes for sig selv. Pak derfor altid din kuffert så væsker og elektronik ligger øverst. Så er de nemme at få fat på ved sikkerhedskontrollen. På den måde sparer du både din egen og alle dine medrejsendes tid. Det er win-win.

Ekstra tip: Kan du godt lide at medbringe en bog, når du rejser, kan du overveje at investere i en e-bogslæser. På den måde kan du samle alle dine bøger på ét apparat, der næsten ikke fylder eller vejer noget. Ligesom din tablet, telefon og laptop, skal du huske at tage din e-bogslæser ud af håndbagagen, når du går igennem sikkerhedskontrollen.

Ekstra ekstra tip: Insisterer du på gode, gammeldags, fysiske bøger, er paperback’en vejen frem. Den er mere fleksibel end hardback’en og pakkes nemmere ned. Du kan desuden tage en bog med, som du ikke har noget mod at give videre, når du har læst den færdig. Mange hostels og hoteller har deres egne små biblioteker, som besøgende kan donere til eller tage en gratis bog med videre på deres rejse.

Væske-strategier

Når man kun rejser med håndbagage, er det vigtigt at være opmærksom på reglerne for at rejse med væsker i håndbagagen. Du har sikkert hørt dem en milliard gange før, men nu gentager jeg dem igen for god ordens skyld: Du må kun medbringe væskebeholdere på 100ml eller mindre. Disse beholdere skal puttes i en 1L gennemsigtig plastikpose og scannes for sig selv. Du må tage så mange 100ml beholdere med, som du kan få plads til i én pose. VIGTIGT: Du må kun medbringe én et-liters plastikpose.

Jeg elsker at medbringe cremer, makeup og produkter til håret, så det kan være svært for mig at begrænse mig til én plastikpose. Men jeg har efterhånden lært et par tricks: Medbring makeupservietter til at fjerne makeup i stedet for flydende makeuprens. Servietterne tæller nemlig ikke som væske og skal derfor ikke puttes i en pose. Køb også en fast bar med hårshampoo i stedet for flydende shampoo og en krystaldeodorant i stedet for din spray eller roll-on. Så sparer du masser af plads i plastikposen.

Hvis du virkelig har svært ved at begrænse dig, når du pakker, kan du læse min artikel med ting, du sagtens kan lade blive hjemme.

 

annie-spratt-466734-unsplash

Hav styr på reglerne

Du kigger på kufferten derhjemme og tænker, at det nok går. Da du så står i lufthavnen bliver du i tvivl. Har kufferten nu også de rigtige mål, og hvor meget må den egentlig veje? Det er et ganske gratis alternativ at rejse med håndbagage, så flyselskaberne kan være ret emsige med, at reglerne bliver overholdt. Så sørg for at have målt din kuffert hjemmefra og sat dig ind i, at den overholder reglerne for det flyselskab, du skal flyve med.

Nogle flyselskaber tillader, at du kan medbringe din håndbagage-kuffert plus en lille håndtaske med plads til f.eks. dit pas og din telefon. Andre flyselskaber insisterer, at du ALT din bagage skal kunne være i din kuffert. Har du proppet din håndbagage til randen, kan det være umuligt at få presset en ekstra håndtaske ned i. Så sæt dig også ind i reglerne for, om du må medbringe en ekstra lille taske, inden du tager til lufthavnen. Så undgår du stress og akavede situationer ved boarding.

Regler for håndbagage – opdateres løbende

Her kan du hurtigt danne dig et overblik over håndbagage-reglerne for de mest populære luftfartselskaber.* Flyselskaberne ændrer dog ofte deres bagageregler, så jeg vil opdatere dette afsnit løbende.

Nye håndbagegregler

Wizz Airs nye håndbagageregler: Sidst i juni 2018 trådte Wizz Airs nye håndbagageregler i kraft. Disse dikterer, at medmindre du køber WIZZ Priority, skal din håndbagage tjekkes ind og opbevares i lastrummet – uden omkostninger. Du kan derfor ikke have den med dig ind i flyet. Dette er på grund af, at flere folk medbringer håndbagagekufferter end, der er plads til i kabinen. Det er kun håndbagage på over 40 x 30 x 18 cm, der tjekkes ind. Hvis du ikke tilkøber WIZZ priority, kan du medbringe en mindre taske på op til 40 x 30 x 18 cm, der skal opbevares under dit flysæde.
Wizz Air er et lavprisselskab, der fra Danmark typisk flyver til Østeuropæiske lande som Rumænien, Polen, Bulgarien, Moldova og Ukraine.

Ryanairs nye håndbagageregler:

Fra november 2018 er det ikke længere gratis at flyve med en håndbagagekuffert hos Ryanair. Herefter kan du kun have en taske med, der er plads til under flysædet. Ryanair er et kontroversielt flyselskab, der ofte ændrer deres håndbagageregler. Jeg har derfor givet Ryanair og deres bagageregler en artikel for sig selv. Læs min artikel om Ryanairs håndbagageregler.

regler for håndbagage

*Med forbehold at disse kan ændre sig.

Jeg håber, at disse tips gør det lidt nemmere at rejse med håndbagage. Det er nemlig ved kun at rejse med håndbagage, man får de billigste flybilletter. Læs eventuelt mine tips til at finde billige flybilletter.