I denne guide giver jeg dig lige opfrisker over alt det bedste, København har at tilbyde, så du ikke glemmer vores egen lille hovedstad, næste gang du planlægger at tage på storbyferie.

København – vores smukke hovedstad – bliver ofte overset som feriedestination til fordel for storbyer som Rom, Paris og London. Men i udlandet har de for længst fået øjnene op for Københavns charme, så hvorfor er det lige, at vi danskere glemmer den? Hvis du har været i London, har du sikkert besøgt Buckingham Palace, men hvornår tog du sidst til Amalienborg og så vagtskiftet? I Paris så du sikkert Eiffeltårnet, men hvornår tjekkede du sidst, om Den Lille Havfrue stadig har sit hoved? København er ikke mindre imponerende end de andre europæiske hovedstader. Tværtimod.  I København kan vi være stolte af at huse Tivoli, en af verdens ældste forlystelsesparker. København er desuden også en af verdens bedste byer at være cyklist i.

I denne guide giver jeg dig lige opfrisker over alt det bedste, København har at tilbyde, så du ikke glemmer vores egen lille hovedstad, næste gang du planlægger at tage på storbyferie.

Tips fra en Københavner

At komme rundt i København

Copenhagen Card | Go Boat | Øl-cykel

Man kan dårligt høre ordet København uden straks at tænke på cykler. Og København er da også bygget til at kunne rumme de mange cyklister, som hver dag bevæger sig frem og tilbage på københavnske gader og stræder. Københavnere er nemlig meget seriøse omkring deres cykler og betragter cyklen et lige så værdigt transpormiddel som en lækker Mercedes. Københavns Kommune har derfor været nødt til at bygge et netværk af cykelstier, som i alt strækker sig over 400 kilometer. Det betyder, at selv i myldretrafikken kan cyklister ubesværet bevæge sig rundt. Kommer du langvejsfra og kan ikke medbringe din egen cykel, så er det muligt at leje cykel på hvert et gadehjørne. Du kan også nemt kombinere cykelturen med offentlig transport. Du kan nemlig gratis tage cyklen med i hvilket som helst S-tog. Du kan også tage cyklen med i metroen, men så skal du huske at tilkøbe en cykelbillet.

Så bliver det ikke meget nemmere at udforske vores kære hovedstad.

Copenhagen Card

Skal du virkelig være kulturel, kan du købe det såkaldte Copenhagen Card. Med dette kort har du ubegrænset adgang til offentlig transport og 74 museer og seværdigheder. Du får også rababt på andre attraktioner, guidede ture og i udvalgte butikker og restauranter.
En endagsbillet koster 389 kroner for en voksen, så kortet kan bedst betale sig, hvis du skal bruge et 2- eller 3-dages kort. På hjemmesiden copenhagencard.dk, kan du indtaste de seværdigheder, du gerne vil se, og finde ud af, hvor meget du sparer ved at købe et Copenhagen Card.

Go Boat

Er cykler og offentlig transport lidt for standard, kan du også leje en båd. Go Boat, der har base på Islands Brygge, udlejer nemlig bæredygtige motorbåde, som lydløst sejler på solenergi. Så bliver det ikke mere Københavner grønt.

Man skal hverken have bevis eller erfaring for at sejle sådan en båd, der har plads til op til 7 af dine bedste venner eller familiemedlemmer. Båden har et bord i midten og er derfor perfekt til en lille picnic eller et glas champagne.
Båden koster fra 399,- for en time, og på ruten får I udsigt til Amalienborg Slot, Skuespilhuset, Operaen, Christiania og Vor Frelsers Kirke.

 

Øl-cykel

Forstår I godt det der med, at cykler er fede, men synes alligevel, at Københavnerturen gerne må være lidt ekstra? Jamen så kan I leje en øl-cykel for 2 timer. Cyklen har plads til 14 af jer og med et bord i midten, er der rigeligt plads til at stable ølglassene højt. Med cyklen følger en bartender, der sørger for ro og orden – og at glassene ikke bliver tomme.

 

copenhague bycicle

Københavns største attraktioner

Den Lille Havfrue | Christiansborg Slot | Cirkelbroen | Nyhavn | Tivoli

 

Når du har fået styr på, hvordan du kommer rundt i København, er det nemt at planlægge hvilke sights, du vil se. Heldigvis er København en forholdsvist lille by, hvor de fleste store attraktioner ligger tæt på hinanden. Du kan derfor nemt komme fra det ene sted til det andet og få mest ud af din tid i København.

 

Den Lille Havfrue

En klassiker! Den 125 centimeter høje statue af H.C. Andersens lille havfrue har lokket folk til byen i mere end 100 år og er blevet et af byens varetegn. Den stakkels havfrue har mistet hovedet af flere omgange og blev så sent som i år udsat for hærværk igen, da hun blev dækket af rød maling. Det er de færreste, der tager til København uden at se Den Lille Havfrue.

The Little Mermaid Copenhagen Denmark_shutterstock_448768537

Christiansborg Slot

Christiansborg Slot, bygget imellem 1097 og 1928, er, hvor vores kære folkevalgte politikere sidder. Det er også her, man finder de Kongelige Repræsentationslokaler, hvor man kan komme i audiens med dronningen. Væggene i De Kongelige Repræsentionslokaler er dekoreret med fantastiske malerier af den danske kongefamilie igennem tiderne og er åbent for besøgende.
Ved besøg på Christianborg Slot må I ikke snyde jer selv for udsigten over København fra det 106 meter høje tårn. I kan også gå under jorden og udforske ruinerne fra Biskop Absalons borg under slottet.
Ved siden af slottet finder I desuden det Kongelige Bibliotek, som fornyligt blev udvidet med den spektakulære glasbygning Den Sorte Diamant.

Cirkelbroen

Cirkelbroen er en ny tilføjelse til Københavns mange broer. Men Cirkelbroen er ikke bare en bro. Den er også et kunstværk, et mødested, et udsigtpunkt over vandet og det perfekte udtryk for København. Cykelbroen er nemlig kun tilgængelig for gående og cyklister og har dermed til formål at gøre København lettere tilgængeligt for disse.

7000 Københavnere deltog i broens indvigelse i 2015, og de så med både fra cykelstien og fra vandet, da borgmester Frank Jensen indviede byens nye stolthed. Broens designer Olafur Eliasson udtalte dengang, at han håbede, at broen ville opfordre Københavnerne til i hverdagen at sætte farten ned, tage en pause og nyde udsigten.

Vidste I, at København er kåret som verdens bedste bade-storby? I kan eksempelvis tage en dukkert i havnebadet Islands Brygge eller hoppe i bølgen blå ved Amager Strandpark.

Nyhavn

Endnu en klassiker. Den gamle havn, Nyhavn, figurerer på mange københavnske postkort. Havnens smukke farverige bygninger er det perfekte backdrop til at nyde en kold øl eller tage på kanalrundfart med Nettobådene. Nyhavns ældste hus er fra 1681 og har stadig sin orginale facade. Hvis ikke du rejser på budget, så er der også et hav af hyggelige barer og restauranter i Nyhavn – priserne er dog skruet helt i vejret. I stedet for at betale overpris på en bar, er det ganske normalt at smutte i Netto efter en dåseøl og nyde den i godt selskab på kajen.
Vores allesammens yndlingseventyrer H.C. Andersen boede i mange år i Nyhavn, og det er muligt at besøge hans hus.

 

Tivoli

Tivoli er verdens 2. ældste forlystelsespark, og det er her, du finder de bedste forlystelser for folk i alle aldre. Børn og barnlige sjæle kan tage en tur i Rutschebanen, de modige kan prøve Dæmonen eller se København fra Himmelskibet, folk med grønne finger kan nyde parkens blomster og træer, og de madglade kan smage maden på nogle af Københavns allerbedste restauranter. Parken er åben fra april til september men holder også periodevist åbent om vinteren, hvor du kan se deres ualmindeligt gennemførte Halloween- og juleudstillinger.

Med sine Fredags Rock koncerter er Tivoli ydermere vært for koncerter med de største danske og internationale musikere.

 

Er du blevet mindet om alt det, København har at tilbyde? Har det inspireret dig til at sætte kursen mod hovedstaden? Uanset om det bare er for en enkelt eftermiddag eller en forlænget weekend, skal København nok underholde.