Ét af Indiens klart mest besøgte turistmål, største symbol og et af verdens syv vidundere, Taj Mahal, står i øjeblikket over for sin største udfordring nogensinde. Forurening!

Agra, som Taj Mahal ligger i, er i forvejen betegnet som verdens ottendemest forurenede by til trods for at flere kuldrevne fabrikker er blevet lukket i 90’erne. Men samtidigt er antallet af biler i byen steget fra ca. 40.000 i 1985 til over en million i dag. Luftforureningen, som har været et stort problem i mindst tre årtier, har langsomt gulnet det ellers så hvide marmor på Taj Mahal.

Taj Mahal – fra hvid til gul til grøn

Men det er ikke kun luftforurening, der er den store udfordring for Agra, og dermed også mausoleet Taj Mahal. Også floden Yamuna, der løber lige ved siden af Taj Mahal, giver problemer. Floden har alle dage været stærkt forurenet med plastic og andet affald, og da den er ved at tørre ud nu, flyder dette affald mere end nogensinde før. Udtørringen skyldes blandt andet en opdæmning længere oppe ad floden.

Taj Mahal har aldrig set så trist, bleg og syg ud, som den gør nu, siger Brij Khandelwal, journalist og miljøaktivist i Agra, til LA Times.

Den store ophobning af affald på flodens bred har tiltrukket mange insekter, og deres ekskrementer er groft sagt med til at gøre bygningen mere grønlig.

Desperat forsøger Archaeological Survey of India, at begrænse skadernes omfang på Taj Mahal ved at afblege det gulige og grønlige skær, som marmorbygningen har fået. Men blot få uger efter deres arbejde kan de se, at bygningens farve igen er falmet.

b222c05e-ea64-4645-baef-40d28ee4347e
Foto: Pawan Sharma / Ritzau Scanpix

Brug for hjælp ude fra

Det virker ærligt talt til, at de indiske videnskabsmænd og miljøforkæmpere ikke helt har de fornødne redskaber eller viden til at redde Taj Mahal fra forureningen. Hjælp ude fra er simpelthen nødvendigt, hvis ét af verdens syv vidundere skal blive ved at være et hvidt vidunder.

På afstand er Taj Mahal stadig ikonisk, bjergtagende og imponerende. Men så snart man kommer tæt på, kan man se problemerne.

Besøg Taj Mahal før det er for sent

Okay, overskriften er måske lidt for dramatisk, men jeg mener det ærligt tal. Besøg den ikoniske bygning, inden det er for sent. Jeg tror ikke på, det lykkedes at holde den fin og hvid, som tilstandene er lige nu.

Fakta om Taj Mahal

  • Stod færdigt i 1653
  • Mausoleum for Mumtaz Mahal, kone til Shah Jahan, der døde i barselssengen år 1631 efter at have født parrets 14. barn
  • Besøges af 8 millioner turister hvert år

Jeg besøgte selv Agra og Taj Mahal tilbage i februar 2013. Og jeg må indrømme, allerede da jeg satte mine ben på gaderne i Agra, havde jeg lyst til et bad. Til trods for jeg har rejst i mange fattige egne af verden, har jeg aldrig oplevet noget så beskidt som Agra – selv New Dehli virkede renere.

Heldigvis er området omkring Taj Mahal, Yamuna floden undtaget, utroligt pænt og rent. En stor park omkranser mausoleet og de to moskeer, hvor af den ene blot er bygget for symetriens skyld. Her flyder der ingen affald! Luften er dog stadig tung og præget af smog. Hvis du ser et klart billed af Taj Mahal, kan du næsten være sikker på, at det har været behandlet i photoshop.

Jeg tog disse billeder af Taj Mahal med min smartphone tilbage i 2013 – kvaliteten er naturligvis præget af datidens teknik, men billederne er ærlige