Skal du på ferie i Stockholm? Her er nogle af mine bedste rejsetips til den svenske hovedstad.

Det er altid sjovt at opleve vores naboland, og Stockholm er måske lidt hjemligt på en måde, men giver alligevel en følelse af eventyr og spændende oplevelser. Her er grønt, folk er søde og naturen er fantastisk. Stockholm er stedet, som alle har brug for at besøge mindst én gang. Byen har allerede produceret mange berømte mennesker, herunder kemiker og opfinder Alfred Nobel og den succesfulde DJ og musikproducer Avicii. Stockholm har været residens for den svenske kongelige familie siden 1643, og hovedstaden er også hjemsted for det svenske parlament og regering. Også klimaet gør den største by i Skandinavien attraktiv hele året rundt.

Stockholm har nemlig et tempereret klima – det betyder, at det er aldrig latterligt varmt eller bidende koldt. Den gennemsnitlige årlige temperatur er omkring 6,6 °C. Så uanset, om det er sommer eller vinter, så er en tur til den svenske hovedstad altid en god idé! For at sikre, at du er godt forberedt til din Stockholmtur, har jeg forberedt en lille oversigt over de seværdigheder, du bør opleve, tips til at spare penge, og i hvilke områder, du kan opleve den sande Stockholm-essens.

Vær godt forberedt på en ferie i Stockholm med disse rejsetips:

Forberedelse

Turen til Stockholm | Stockholm Card

Sightseeing 

Museer og arkitektur | Smukke slotte i Stockholm | ABBA Museum | Skansen open-air museum | Astrid Lindgren Museum Junibacken

Livsstil

De bedste udsigter i Stockholm | De pæneste områder | Mad og drikke | Nattelivet

Artikelbild_Stockholm_Stadt_Sonne

 

Den perfekte tur til Stockholm

Det er let at rejse til Sverige – der er masser af direkte fly, og der er nogle virkelig billige billetter! Ryanair og Norwegian tilbyder flyvninger, så det er bare et spørgsmål om at tage et lille kig rundt på deres hjemmesider eller tjekke Momondo.dk. Når du er i lufthavnen, kan du tage Flygbuss shuttle til centrum, som tager omkring 40 minutter. Eksprestoget er den hurtigste og mest behagelige måde at rejse på – du vil være i Stockholm i løbet af 20 minutter, men det koster også omkring 260 svenske kroner pr. person, så det er næsten tre gange så dyrt som bussen. Der er også masser af taxaer og udlejningsbiler i lufthavnen.

Hvis du ikke vil flyve, kan du også tage toget. Fra København kan du krydse Øresundsbroen over til Malmø. Derfra tager E4 dig lige til Stockholm – det er en 5 timers-tur, men du vil se en masse af den smukke, svenske natur.

Spar penge med Stockholm Card

Jeg vil ikke lyve for dig – Stockholm er temmelig dyr! Som I ved, så er det jo ret dyrt her i de skandinaviske lande takket være den højere beskatning og høje leveomkostninger. Derfor, hvis du planlægger at se et par museer, slotte eller forlystelsesparker, så har jeg et godt tip til dig: Stockholm Card.

Du kan købe et kort, som er gyldig i enten 24, 48, 72 eller 120 timer, og priserne spænder fra 525 til 1095 svenske kroner. Med kortet kan du nyde gratis adgang til 80 museer og seværdigheder samt ubegrænset brug af alle offentlige transportmidler i Stockholm-området. Da seværdighederne er spredt rundt i alle retninger og ikke altid er lette at nå til fods, så er kortet en fantastisk måde at komme rundt i byen med metro, sporvogn, båd eller cykel. Trods enkelte entrepriser er rabatkortet en god løsning for turister i Stockholm.

gamla_stan_stockholm_sweden_schweden_141951328

Museer med arkitektur og historie, så langt øjet rækker

Stockholm har en fascinerende historie, som samtidig repræsenterer meget af resten af landet. Talrige museer inviterer dig til at opleve Sveriges fortid og forstå kulturen bedre.

Vasamuseet

Museet er en absolut fryd for øjet. Beliggende på øen Djurgården i hjertet af byen, og museet har det eneste skib i verden fra det 17. århundrede. Krigsskibet, der blev sænket på sin jomfrurejse i 1628, er næsten helt bevaret – med 95% af sine originale dele og en fantastisk udsmykning bestående af hundredvis af statuer, det er en reel skat!

Du vil blive mødt af det yndefulde syn, så snart du træder ind på museet. Besøget vil give dig et realistisk indtryk af skibet, men du vil også lære om livet for sejlere ombord, der døde, da skibet kæntrede. Du har mulighed for at vælge mellem en personlig rundvisning eller leje en lydguide, som kan give dig yderligere information. Et lille tip: der er også en 20 minutter lang film, der vises i museet – se den i starten af besøget. Det vil give dig et overblik over Sverige og Stockholm i det 17. århundrede, og det viser bjærgningen, de skibet blev reddet i 1960’erne. Filmen vil forberede dig på din rejse tilbage i tiden. Entre koster cirka 130 svenske kroner.

Rådhuset

Rådhuset er blot en lille gåtur væk fra byens centrum i den vestlige del af Stockholm. Takket være sin arkitektur og størrelse er det imponerende at se på, selv når du er langt væk, og kamrene indefor gnistrer med udsmykkede dekorationer og historie. Dette er stedet, hvor ceremonien efter Nobelprisoverrækkelsen finder sted hvert år. Du kan tage en tur gennem hvert af kamrene – det er en oplevelser, især når turistguiderne formår at præsentere hver enkelt på en ny måde.

Det er også muligt at komme op i spiret. Udsigten over Stockholm herfra er fantastisk, og du vil være i stand til at spotte alle de enkelte øer og områder. For at sikre, at du kan nyde udsigten uden alt for mange andre turister, så vil jeg anbefale, at du planlægger din tur hertil omkring klokken 9 om morgenen – der vil kun være et par turister, så du undgår alt for lang kø. Du kan også vælge at reservere en tur på forhånd.

Besøg Millesgården – kunstmuseet med skulpturparken

Et besøg på Millesgården er anbefalelsesværdigt, også selvom solen ikke skinner. Dette kunstmuseet har en skulpturpark, og det var hjem og atelier for det svenske kunstnerpar Olga og Carl Mille indtil 1931. Tag U31 fra centrum til det sidste stop, og derfra kan du tage en bus til Millesgården – bygningen ligger kun 10 minutters gåtur fra busstoppestedet. De 30 minutters rejse er absolut det værd. Beliggende ved vandet er Millesgården en rolig oase lige uden for byen. I kunstnerhuset kan man beundre malerier og skulpturer af den berømte kunstner Carl Mille.

Kunsthallen har ofte udstillinger af svenske og internationale kunstnere, og der er også en lille museumsbutik. På terrassen kan du mærke havets brise. Bare et par meter fra havet er de imponerende skulpturer og parkelementer, der er blevet arrangeret omkring et smukt springvand. Indgang koster 120 svenske kroner – en fair pris!

Hvis du foretrækker at nyde moderne kunst lidt tættere på, så bør du helt sikkert svinge forbi fotograferingsmuseet i Södermalm, Fotografiska. Fotografier fra alle hjørner af verden er blevet samlet i en gammel fabrikshal på flere etager. Du kan undersøge på forhånd, hvilke udstillinger der er – alle projekterne vedrører samtidskunst. På øverste etage er der også en café og restaurant, som tilbyder en betagende panoramaudsigt over vandet og Stockholms gamle bydel. Priserne for salater, kager osv. er ret høje, men de kan virkelig anbefales.

Artikelbild_Stockholm_Stadt_2

Besøg Stockholms slotte

Alle prinser og prinsesser blandt jer er nødt til at se mindst ét af eventyrslottene i Stockholm! I den lille landsby i Mariefred finder du Gripsholm slot. Du kan enten leje en bil og køre via E4, eller du kan tage et tog fra Stockholm Hovedbanegård til Läggesta – derfra tager du bus nummer 303, og du vil være på slottet inden for 40 minutter. En anderledes, men cool rejse dertil, er med kuldamper M / S Mariefred, som starter sin sejllads i centrum af Stockholm. Hver vej tager omkring tre og en halv time, hvilket betyder, at du kan få nogle gode indtryk af den svenske hovedstad.

Du vil være i stand til at genkende slottet på lang afstand, da det stiger op fra det klare vand i Mälarsøen. Gripsholm slot er indbegrebet af svensk romantik. Slottet blev bygget i 1537, og det er blevet holdt i flot stand takket være restaureringer og ændringer. Når du besøger stedet, har du 60 værelser at gå på opdagelse i, som alle er fyldt med kostbare kunsthåndværk og pragtfulde møbler. Her er det nemt at forestille sig, hvordan folk levede i disse tider!

Kronprinsesse Victoria bor på Drottningholm

Med lidt held kan du løbe ind i Kronprinsesse Victoria og hendes mand Daniel på Drottningholm. Oprindeligt er det tænkt som en sommerresidens, som er blevet brugt af den svenske kongefamilie siden 1982. Drottningholm er omkring 10 kilometer fra hovedstaden, og du kan komme hertil i bil eller ved at tage den grønne metrolinje. Når du kommer til Brommaplan, det sidste stop, kan du tage enten busnummer 176, 177, 323 eller 338 til Drottningholm. Hvis du ønsker en mere luksuriøs tur, kan du endda rejse med dampbåd fra Stadshusbron ved Rådhuset.

Du kan se haven og størstedelen af slottet – den kongelige familie bor i den sydlige fløj, der desværre ikke er adgang til. Der er også en lille, eksotisk, kinesisk pavillon og et velbevaret paladsteater, som stadig er i brug. Du bliver måske forskrækket over entreen på 120 svenske kroner. Men du får mest ud af dit besøg ved at booke en tur, hvor du kan lære mere om slottet, teateret og den kinesiske pavillon. Mit tip: Vagtskiftet finder sted klokken 12:15 hver dag. Det er lige så imponerende som dem i London!

En af de vigtigste arkitektonisk milepæle i Stockholm er Public Library. Det er designet af den berømte arkitekt Gunnar Asplund, og biblioteket åbnede i 1928. Alle væggene er runde, og bogreolerne kører i en cirkel fra gulvet til loftet, og du kan rejse igennem århundreders litteratur. Selvfølgelig kan du også få fat i en bog og læse noget – der er et virkelig godt udvalg af poesi og fagbøger i masser af forskellige sprog. Der er gratis adgang, så afsted!

Artikelbild_Stockholm

ABBA Museum

Glitterleggings. Bølgende lokker. Dancing Queen. Ja – selv jeg, din HolidayGuru erobrede verden i 70’erne i kassebukser og skrålede med på Abbas kendte sange. Som du kan forestille dig, var jeg derfor meget glad, da dette museum, der fortæller den fantastiske historie bag bandet. åbnede.

ABBA The Museum er ikke langt fra Vasamuseet på Djurgården. Entreen er omkring 200 svenske kroner, men for denne pris får I også mange oplevelser – og du kan også vise dine egne sangtalenter! Det siger sig selv, at hvis du er fan af bandet, så er dette museum et absolut must-see! Du kan leje en lydguide, som vil fortælle dig alle mulige interessante anekdoter om udstillingerne. Selv uden guide vil museet fortælle dig en masse om Abbas historie -fra deres udvikling fra band til solostjerner til endelig at splitte op. De forskellige rum ser nøjagtig ud som studier og scener, og de mange priser og kostumer vil minde dig om deres storhedstid. Medlemmerne af ABBA har også bidraget – du vil se dem tale om deres særlige historie i videoer.

En rigtig cool idé er 3D hologram. Takket være en projektion vises bandets medlemmer på en stor scene. Hvis du står ved siden af dem, begynder en sang at spille, og du kan være en del af bandet! Andre steder i museet kan du vise din viden om teksterne og dit sangtalent. Du bør afsætte 2 timer, når du besøger dette museum. Og glem ikke glitterbukserne!

Det traditionelle liv på Skansen open-air museum

Når du har fået opfyldt dine musikalske behov på ABBA museet, så skal du besøge Skansen, verdens første frilandsmuseum. Det åbnede i 1891 og er blot et par minutter væk fra ABBA-vanviddet. Hele landsbyen giver dig et indblik i det traditionelle, svenske liv i det 18. og 19. århundrede. I de maleriske huse vil personalet alle være iført traditionelle kostume og lave bagværk og retter fra en svunden tid.
Ved siden af landsbyen er der også en smuk zoo med typiske svenske dyr som elge, rensdyr og også bjørne og sæler. Frilandsmuseet er et godt alternativ til et par timers sightseeing.

Junibacken

Der er virkelig mange ting at give sig til på Djurgården! Mit næste tip er blot et par minutter væk fra ABBA museet og Skansen. Uanset om du er stor eller lille, så vil Junibacken bringe barndomsglæden tilbage. Museet er dedikeret til Astrid Lindgren, heltinden fra svensk litteratur og skaberen af Pippi Langstrømpe. Med Sagotåget (historietoget) kan du tage på en rejse igennem museet og besøge den ene fantasiverden efter den anden! Museet rummer også det største børneteater i Sverige, hvor flere forestillinger finder sted hver dag. Ældre børn vil finde eventyrverdenen spændende, men det er børn under 6 år, der vil få mest glæde ud af Junibacken. Her er der nemlig ansigtsmaling, håndværksprojekter og forestillinger!

De bedste udsigter i Stockholm

Stockholm er ikke bare smuk på grund af sin historie og charmerende indbyggere – det er også den geografiske placering, der gør byen helt speciel. Dele af Stockholm er på fastlandet, mens andre dele er spredt over øerne, så et overblik over byen er meget efterspurgt. Der er to steder at gå til, der kan tilbyde en virkelig spektakulær oplevelse.

Jeg har lovet dig en god udsigt, men Globe Arenas tilbyder også den mest unikke arkitektur i verden! Helt rund med en diameter på 110 meter og en højde på 85 meter er Ericsson Globe en af Stockholms vartegn.  Attraktionen er lidt uden for byen, men koncerter og sportsbegivenheder finder sted dagligt.

Kuglen er ikke bare der for at imponere besøgende, det er også en del af et stort projekt. Ericsson Globe er en del af verdens største skalamodel for solsystemet – Det Svenske Solsystem – og det repræsenterer solen. Planeterne og andre objekter er spredt over hele Sverige fra Kiruna i nord til Karlshamn i syd. Udsigtsplatformen i Ericsson Globe har tiltrukket besøgende siden 2010. SkyView er en slags glaselevator, der langsomt kører helt til tops, hvor du kan nyde en fantastisk udsigt over Stockholm fra en højde på 120 meter. Der er to elevatorer, der afgår hvert 10. minut, og besøget vil vare omkring en halv time.

Før turen vil du blive bragt i en lille biograf, hvor du vil se en kort film om klodens oprindelse og SkyViews konstruktion. Det er værd at booke på forhånd (især når vejret er godt), Ellers vil du blive nødt til at indstille dig på lange køer.

Ingen grund til at have højdeskræk i Stockholm

Hvis du ikke ønsker helt så svimlende højder, så giver Monteliusvägen dig også en fantastisk udsigt over byen. Og det er helt gratis! Den 500 meter lange sti er blot et par meter fra Stockholms gamle bydel og fra sin høje placering vil du blive mødt af en betagende, hvis ikke den bedste, udsigt over Sveriges hovedstad. Der er masser af små, charmerende huse langs promenaden. Og i Konditori Chic, hvor du helt sikkert skal gå ind og nyde en lækker kop kaffe og nogle kage. Du kan også bare tage et par snacks med dig, og så har du en lille picnic. Et godt tidspunkt at gå herop er lige før solnedgang. Hele Stockholm vil skinne som guld, og den vil næsten ligne en legetøjsby!

Artikelbild_Stockholm_Stadt

Gamla Stan, Djurgården og mere: de smukkeste områder i Stockholm

Et af de mest idylliske steder i Stockholm er den maleriske gamle bydel i Gamla Stan. Farverige huse, som var de taget ud af en børnebog, hyggelige butikker og gode restauranter og caféer gør den gamle bydel en oplevelse i sig selv, så sørg for at tage jer tid til en afslappet spadseretur. Lyt til kirkeklokkerne, vandr langs de snoede gader og bliv forført af atmosfæren. Butikkerne er åbent dagligt fra 11 til 16, og de mange pubber vil have levende musik næsten hver dag. Du har også mulighed for at tage på en guidede tur gennem den gamle bydel. Så kan du opleve flere historier og hemmeligheder, der er gemt væk i Gamla Stan.

Djurgården er en ø i den østlige del af Stockholm. Hvis du ønsker at tage en pause fra stress og jag, så kan du gøre det her, og du har en fantastisk udsigt over byen, mens du gør det. Djurgården er et område fuld af naturen. Halvdelen af øen er skov, og det er omgivet af en 10.200 meter lang strand. Der er fantastiske rosenhaver, smukke stier og promenader her. Du kan også leje en cykel for omkring 270 svenske kroner og cykle rundt på øen.

Besøg den smukke ø Vaxholm

Du ved allerede, at Stockholm har en ganske særlig placering takket være søer, øer og havet. Men to timer øst for hovedstaden kan man opleve skønheden i den svenske natur på en helt anden skala. På den svenske grænse, hvor Østersøen adskiller Skandinavien og Baltikum er der over 30.000 øer og klipper, der rejser sig op fra vandet. Det er muligt at rejse med offentlig transport til øen Vaxholm og nyde udsigten over ø-landskabet. Du kan også bestille en 3 timers bådtur, som afgår fra Stockholm.

Der er en anden, endnu sejere, mulighed – en sejltur rundt i Stockholms skærgård! Der er også de offentlige færger, som koster en brøkdel af prisen. Her vil du stadig være i stand til at nyde naturen på tæt hold. I Vaxholm er der en lille by med masser af søde hytter og bådhuse, som du bør opleve på en lille gåtur, før du vender tilbage til Stockholm.

Artikelbild_Stockholm

Svensk mad – mere end bare köttbullar

Det svenske køkken er baseret på førsteklasses lokale råvarer. Traditionelt spiser svenskerne gerne kartofler, vildt og fisk (sild og laks er især populært). Men der er også et væld af internationale retter – især franske, italienske og amerikanske retter har haft en stor indflydelse på de svenske spisevaner i de seneste årtier. De 1.500 restauranter i Stockholm har noget for enhver smag!

Sparetip: God mad forbedrer enhver tur, og du bør helt sikkert prøve et måltid, der er typisk for det pågældende land, når du er på en storbyferie. For at undgå at bruge alle dine feriepenge på mad, har Nil Jon, en ekspert fra Visit Sweden, et tip til dig: “I Stockholm er der en endeløs række af virkelig gode restauranter. Mange af dem tilbyder frokoster i løbet af dagen. Den noget mindre frokostmenu har måske ikke alle de specialiteter, du finder om aftenen, men prisen gør op for det. Du kan spare op til 50% i forhold til at spise middag på en restaurant. Det er værd at gå efter.”

Torvehallerne er in

Torvehaller er populære i hele Sverige, så sørg for at lægge vejen forbi en af dem. Der er alt fra frisk frugt og grøntsager til typisk svenske delikatesser såsom sort budding, chokolade, lakrids, krabber og meget mere. Saluhall Östermalm er et godt sted at prøve – timerne vil bare flyve afsted her!

Hvis du leder efter en lille snack og en fantastisk kaffe til at tage med, bør du helt sikkert give Mean Coffee en chance. Det ligger centralt midt i Stockholm, og det er her, at jeg drak den bedste kaffe, jeg har fået i lang tid. Du kan få en god morgenmad, en salat eller en sandwich her, og der er også de typisk svenske kanelboller. De er gode!

Krebsehale-gilde i august

Et af højdepunkterne om sommeren i Sverige er det traditionelle krebsegilde, kendt som kräftsvika. Familie og venner mødes og spiser friskfanget krebs. Målet er at spise og drikke så meget, som du kan, og folk ser frem til det hele året! Krebsen spises traditionelt med brød, ost og andre delikatesser. Hvis vejret i Stockholm er godt, sidder familierne udenfor, synger nogle gamle drikkesange og får en akvavit. Ren, svensk idyl!

midsommarfest_schweden_flagge_sweden_143380540

Fest som en ægte svensker

Nattelivet i Stockholm har virkelig det hele! Om du leder efter en koncert, smarte cocktails eller en vild fest, så er alt det muligt i Stockholm! Bare husk, at svenskerne gerne gør noget ud af sig selv, når de går ud. Så du bliver også nødt til at steppe up, når du indtager det svenske natteliv.

Hvis du har lyst til en god øl, så vil du kunne lide Boule & Berså. Bare en halv times gåtur væk fra byens centrum er ølhaven. Kvarnen er også et perfekt sted for gode øl – og maden her er virkelig lækker! Hvis du står i baren, så tag et kig rundt, måske du genkender noget?. Det var en af kulisserne i Stieg Larssons romaner!

Klubber og diskoteker i Stockholm

Folk, der foretrækker tingene lidt hårdere, bør besøge Absolut Ice Bar i Nordic Sea Hotel. Hele baren er lavet af is, og alle cocktails serveres køligt: -5 °! Det er nemt at komme til Ice Bar direkte fra byens centrum. Drikkevarerne er naturligvis lidt dyrere, men atmosfæren er helt speciel. Du kan også få lækre cocktails med en betagende udsigt i SkyBar Himlen. Med en panoramaudsigt ud over Stockholm by night kan det kun blive en legendarisk aften!

Når I er varmet op, kan I afprøve en af de mange klubber. Berns Salonger er en af dem. Beliggende i en smuk bygning fra 1863 og omgivet af masser af barer og stadier er natklubben 2.35: 1, der er en del af Berns. Det er futuristisk med masser af lige linjer og kantede sofaer, og der er også et massivt dansegulv, hvor du kan danse hele natten. Masser af kendte DJ’s kommer og spiller her. En anden klub, jeg virkelig anbefaler, er Terrassen Fredsgatan 12. Det er en bar med en natklub og udsigt til Strömmen og Gamla Stan. Dette er kun et lille udvalg af barer og klubber, men i Stockholm er det vanvittigt, hvor mange steder, du kan gå ud. Bare kom afsted!

Kom godt afsted til Stockholm

Jeg håber, at jeg har givet dig et godt indtryk af den svenske hovedstad. Uanset om det er natur, kultur, natteliv eller mad,  så efterlader Stockholm dig med en rar følelse i maven. Min næste tur til den svenske hovedstad er allerede planlagt – hvad med jer?

I kan finde de bedste og billigste rejser til Stockholm på min side “Rejser til Stockholm – Holidayguru.dk“.