Det handler ikke bare om druk – Læs med her og lær mere om historien bag legenden – så finder du også ud af hvorfor dagen er så speciel!

Er du også nysgerrig omkring hvorfor Skt. Patrick’s dag bliver fejret  verden over?

Hvis du tænker, at fejringen af Skt. Patricks dag må gå ud på mere end at drikke Guinness øl, så er denne guide noget for dig. Her fortæller jeg dig nemlig lidt om festlighedernes oprindelse. Dagens festligheder går ud på at fejre den irske kultur, og alle de ting som gør Irland til den fantastiske ø den er! Fra ceili-dansene til irske musikfestivaler, der er mange måder at fejre dagen på – men før du griber en øl og din grønne hat, så læs denne guide omkring den irske nationaldag.

patricks day

Dagens oprindelse | Hvorfor fejres dagen på den 17. marts? | Hvordan bliver dagen fejret? | Hvor bliver dagen ellers fejret?

Dagens oprindelse

Hvis du spurgte en irer, om hvem Skt. Patrick var, er jeg sikker på, at de ville sige: “Det var ham, som drev slangerne fra Irland”. Den rigtige historie er ikke helt så magisk – men den er stadigvæk meget interessant. Det var faktisk ikke Skt. Patrick, som drev slangerne fra Irland, det var i virkeligheden det kolde vejr. Nogle historikere mener at ‘slangerne’ i Skt. Patrick myten i virkeligheden betyder de hedenske druider, og at Skt. Patrick drev dem fra Irland, da han begyndte at prædike om kristendommen.

Hvor og hvornår blev Skt. Patrick født?

Sankt Patrick blev født omkring 385 e. Kr., men man er ikke helt klar over, hvor han blev født. Men historikere har dog fundet ud af, at han, modsat hvad folk tror, ikke var irsk, men at han med stor sandsynlighed var fra enten England, Skotland, eller Wales. Man mener også, at han havde romerske forældre, og først senere kom til Irland.

Et andet sjovt faktum om Sankt Patrick er, at han oprindeligt hed Maewyn Succat, og at han først ændrede sit navn til Patrick, da han begyndte at prædike om kristendommen i Irland.

skt patrick gammelt

Historien om Skt. Patrick

Historien om Skt. Patrick er en meget  interessant historie. Da han var en ung mand blev han kidnappet og ført til Irland, hvor han blev tvunget til at arbejde som hyrde. Efter seks år lykkedes det ham at flygte. Han blev derefter præst, og brugte omkring 30 år på at rejse rundt i Irland, hvor han startede skoler, kirker, og klostre. Senere i sit liv blev han den første biskop i Irland, og dette cementerede hans stærke bånd med Irland.

Hvornår døde Sankt Patrick?

Efter et langt liv i kirkens tjeneste døde Sankt Patrick den 17. marts 461 e.Kr. Hvordan han døde er ikke helt ligeså spændende som den første del af hans liv, for han sov stille ind i byen Saul, i Downpatrick. Efter den tid blev datoen symbolet for Skt. Patrick, og i forlængelse af dét, også det irske folkefærd. Han blev officielt adopteret som Irlands skytsengel i 1780’erne og hans symbol, det røde kors, blev endda en del af Storbritanniens flag efter “Act of the Union” i 1800. Der er mange myter omkring Sankt Patrick i Irsk historie, men desværre er mange af dem ikke sande, eller i hvert fald svære at bekræfte.

temple bar

Hvordan bliver Skt. Patricks Dag traditionelt fejret?

Der er et par måder at fejre dagen på, som ikke involverer øldrikkeri, eller om at drikke sig fuld. En af de mest traditionelle måder at fejre dagen på, er at bære grønt tøj på dagen. En anden er at sætte en traditionel kløver på din jakke. Det siges, at Sankt Patrick brugte kløveren til at lære irlænderne om den hellige treenighed. De tre blade blev brugt til at illustrere Faderen, Sønnen, og Helligånden ifølge kristen tradition.

Skt. Particks farver

En almindelig misforståelse er at Skt. Patricks farve er grøn. Det er nemlig ikke rigtigt – for den oprindelige Skt. Patrick farve er blå. Traditionen med at bære grønt er faktisk en nyere en af slagsen. Traditionen blev startet for at styrke båndet mellem nationaldagen og den irske uafhængighedskamp. Men der findes eksempler på folk, som har båret Kløveren siden det 17. århundrede.

En tørlagt Skt. Patricks Dag

Da St. Patrick er en religiøs figur, er det forståeligt, at den oprindelige fejring af hans liv var baseret på religion. Den sjove ting er, at i Irland blev alle pubber i landet lukket indtil 1970’erne, og der var ingen steder at få fat i en pint den 17. marts. Et andet sjov fakta er, at dagens fejring havde meget tilfælles med fejringen af Lang Fredag. Det var i virkeligheden en kødfri dag ligesom i Fasten.

Men hvis du alligevel vil fejre dagen med en dejlig øl, så tjek min guide til de fem bedste barer i Dublin lige her.

paraden

Hvor bliver dagen fejret i resten af verden?

Der findes, selvfølgelig, Skt Patricks Dags paraderne, som ikke kun finder sted i Dublin, men rundt omkring i hele verden. Nogle af de mest kendte steder inkluderer USA, Canada, Skotland, Australien og selv i Kina. Hver af disse parader er en fejring af den irske kultur, og nogen af dem (i New York for eksempel) er måske endnu mere kendte end de irske.

Skt. Patricks Dag i New York City

Den fantastiske parade i New York City startede for mange år siden. Det, øgede og store antal af irske immigranter til New York i 17-hundredetallet, betød at byen blev præget af de irske traditioner som blev bragt med fra Irland. Dette inkluderede også fejringen af nationaldagen. Den første New York parade fandt sted i 1762, og efter sigende deltog op imod 250.000 mennesker i festlighederne. Det er nu en årlig tradition at gå på fod op af 5th avenue.

Skt. Patricks Dag i Boston og Chicago

Selvfølgelig vil du med en så stor befolkning i Amerika, med irsk kulturarv, have ret til at antage, at der er mange steder, der fejrer dagen. Boston er en anden by, der i lang tid har taget traditionen meget alvorligt, og som går meget op i at fejre dagen med mannér.

En af de mest ekstreme måder, som dagen bliver fejret, er i Chicago. I slutningen af ​​1961 begyndte foreningen af ​​”Chicago Journeyman Plumbers” at hælde 45 kg grøn farvestof i floden. Denne indledende farvning af søen varede i en hel uge! De har fintunet det lidt bedre i disse dage ved kun at hælde i omkring 11 kg farvestof i floden, som varer i cirka 5 timer i alt. De faktiske ingredienser i farvestoffet holdes hemmelige.

floden

Så der har du det! Dette er en generel vejledning til, hvordan denne fantastiske dag blev startet. Har du andre interessante historier om dagen? Hvis du har, så tag os i din post (med #holidaydurudk), eller kommenter her i artiklen!

Har du fået lyst til at rejse til Irland? Så tag et kig på mine tilbud til den grønne ø her: