Rømø, ved den danske vestkyst, er en af de mest populære ferieøer i Danmark. Den går endda kækt under navnet Danmarks svar på Maldiverne.
Både danskere, men også tyskere, nordmænd, hollændere og selv franskmænd flokkes især i sommermånederne til den knap 130 km2 store ø i Vadehavet.
Omtrent 650 mennesker bor fast på Rømø, men i sommermånederne vokser dette antal markant, når sommerhusområderne fyldes op med turister. Det anslås, at Rømø har knapt 2,5 mio. overnatninger fra turister om året fordelt i sommerhusene, feriecentre, hoteller og vandrehjem samt B&Bs.

Rømø stjæler sand fra Sylt

Og nu er der godt nyt til de mange turister, men også det unikke dyreliv på Rømø. Rømø vokser nemlig med 20 hektarer hvert år. 1 hektar svarer til 10.000 m2 eller 0,01 km2.
Det sker, da øens vestvendte strande – de i forvejen brede sandstrande – vokser med hele fire meter i bredden hvert år. Strandene optager simpelthen sand fra havet, men også fra den tyske naboø Sylt samt fra fastlandet ved Blåvand, skriver TV2 NYHEDERNE.

A beautiful view of Rubjerg Knude

Rømø opstod fra en sandbanke

Det menes, at Rømø opstod fra en sandbanke i Vesterhavet for cirka 1000 år siden og sidenhen blot er vokset sig større med flere rækker af klitter på øens vestsiden og et mere marsklignende landskab på østside. Det anslås, at øen er vokset hele fire kilometer i bredden i dens levetid!
Grundet sandflugten ligger det meste af øens bebyggelse også på østsiden af øen.

I 1948 åbnede Rømødæmningen, som forbandt øen med det jyske fastland. Dæmningen er cirka 10 km land og kan forceres både i bil, på cykel og til fods. Dog med store fare for, at du skal kæmpe enten med eller mod Vestenvinden.

Rømøs vokseværk giver liv til truede planter

At Vadehavsøen vokser sig større fra år til år er ikke kun godt for de strandglade turister, der nyder godt af aktiviteterne på stranden. I flæng kan nævnes kitebuggy, blocarts, hesteridning, dragefestival og meget mere. Men, også plante- og dyrelivet jubler i det stille.

Den nye tilførelse af sand giver øgede levesteder for planter som strandsnerle og klitstar. Men også fugle som viben, rødben og præstekraven nyder godt af sandtilførelsen.

Så i modsætningen til Maldiverne i Stillehavet, der langsomt bliver opslugt af havet, så vokser Danmarks svar på Maldiverne sig stille og roligt større.

Hvornår har du sidst besøgt Rømø?
Skriv din oplevelser med ferieøen i kommentarfeltet