I århundrede var dette Hambsburgs-dynasiets hjem, det østrigske imperiums hovedstad og Europas kulturelle og politiske centrum. I dag er Wien stadig en af Europas rigeste byer og byder på attraktioner så som forlystelsesparken Prater, katedralen St. Stephen, Schönbrunn slot og mange flere! I denne artikel kan du læse mine rejsetips til den storslåede hovedstad Wien.

Luften er tyk med Mozarts symfonier, hestevogne venter foran de storslåede paladser, hvor gentlemen i jakkesæt spiser Sachertorte og drikker dyr kaffe. Wien og adelig pomp og pragt går næsten hånd i hånd, ikke? Dette er ikke uden grund, da hovedstaden er kendt for sine smukke slotte og barokke paladser. I århundrede var dette Hapsburgs-dynastiets hjem, det østrigske imperiums hovedstad og Europas kulturelle og politiske centrum. I dag er Wien stadig en af Europas rigeste byer og byder på attraktioner så som forlystelsesparken Prater, katedralen St. Stephen, Schönbrunn slottet og mange flere! I denne artikel kan du læse mine rejsetips til den storslåede hovedstad Wien.

Klik lige her for at se mine rejser til Wien

Ankomst og Vienna Card

Hvordan kommer du frem | Rejser til Wien | Hvordan kommer du rundt

Wiens højdepunkter

Smukke slotte og paladser | Naschmarkt | Augarten | Museumsquartier | Kirkegården St. Marx

Kaffebarer, restauranter og natteliv

Kendte kaffebarer | Café Ballaria | Café Central | Heuriger Zur Christl | Wiens natteliv

 

Ankomst og Vienna Card

Hvordan kommer du frem

Der går massere af fly fra Københavns lufthavn til Wien. Du kan flyve direkte med det østrigske flyselskab Austrian Airlines, og en returbillet koster omkring 1.000 kroner. Turen tager lidt over halvanden time. Når du er fremme i Vienna International Airport, går der toge fra lufthavnen og ind til byens centrum.

Find billige flybilletter til Wien på Kiwi.com

Rejser til Wien

Er du blevet inspireret til at rejse til Wien? Så se bare mine tilbud heruder

Hvordan kommer du rundt

Når først du er i Wien, er det nemt at komme rundt imellem de mange attraktioner og lækre spisesteder. Her i byen finder man nemlig et imponerende netværk af metroer, busser, hurtig-toge og sporvogne, der nok skal få dig fra A til B. For at gøre turen så billig som mulig tilbyder den turistvenlige storby det såkaldte Vienna Card, der giver rabat på offentlig transport, på udvalgte restauranter samt gratis entre til attraktioner som borgen Hofburg og Schönbrunn Palace. Rabatkortet kan købes ved byens mange turistattraktioner og koster 165 kroner for 2 døgn og 185 kroner for 3 døgn.

Du kan finde rabatkort og købe entre til seværdighederne i Wien på Tiqets.com

Wiens højdepunkter

Smukke slotte og paladser

Du bliver nødt til at give dig selv god tid til at udforske Wien. Her findes nemlig så mange attraktioner, man ikke finder andre steder i verden. Du bliver blandt andet nødt til at besøge flere af Wiens smukke slotte og paladser, der kendetegner byen. Disse var engang adelens hjem, men i dag huser de imponerende bygninger fascinerende museer, der ligger belejligt tæt på hinanden. Slottet og borgen Hofburg huser i dag op til flere museer, der fremviser, hvordan de adelige hjem så ud i det østrigske imperiums storhedstid.
Schönbrunn slottet er blevet optaget på UNESCOs verdensarvsliste og var engang sommer-residens for imperiets kejser. Her kan du ligeledes opleve, hvordan kejseren og hans familie boede omgivet af smukke malerier, pragtfulde sale og smukke møbler.
Belvedere-paladset er en smuk bygning fra barokken, der i dag huser en stor samling østrigsk kunst fra middelalderen og frem til det 20. århundrede.

Naschmarkt – et must for de madglade

Dette er et rigtig lækkert stop på din rejse. Wiens Naschmarkt er et historisk madmarked, beliggende i udkanten af den gamle bydel, der byder på specialiteter fra hele verden. Markedet, som har åbent alle hverdage, startede for cirka 200 år siden som et lille marked, hvor byens lokale kunne købe mælkeprodukter. Men i dag finder man alt det gourmet street food, som hjertet kan begære. Gør du stop her, kan du komme til at smage på oste fra hele verden, vin, fisk, krydderier og brød – du finder kun de bedste varer her fra de bedste producenter. Du kan også finde eksotiske frugter og grøntsager fra de varme lande her på markedet. Du kan også besøge en af områdets restauranter, der ikke er mindre eksotiske end markedet. Nå ja, og så kan du også finde et spændende, lille loppemarked i bunden af Naschmarkedet.

Market in Vienna

Augarten – sport og afslapning

Wien er fuld af rolige parker, hvor man kan sætte sig på en bænk i solen og tage en pause fra den travle storby. Beliggende imellem Danube-kanalen og floden er parken Augarten, som er et absolut højdepunkt. Her kan du slappe af i parkens barokke omgivelser med de fine, brede gader og smukke blomsterbede. Om sommeren er denne rolige park ikke kun det perfekte sted at slappe af men også et skønt sted at dyrke sport eller at tage på picnic. I parken finder du en bunker fra anden verdenskrig, der står i kontrast til parkens ellers fredelige atmostfære. Det er et finurligt billede; krigsbunkeren, der ligger bag ved joggere og familier på picnic, men jeg synes, at det giver parken en helt unik karakter. Og det er et godt symbol på, hvordan man i dag stadig sætter pris på Wiens historie.

Museumsquartier

Museumsquartier har længe været Wiens kunstneriske og kulturelle omdrejningspunkt. I det 18. århundrede blev bygningerne brugt som kejserens stalde, men der kom senere en mere moderne tilbygning til, og nu er området et sted, hvor du nemt kan bruge en hel dag. Kvarteret fylder hele 60.000m² og byder på kunst, arkitektur, dans, teater, mode, restauranter, caféer… og afslapning! Ind imellem besøg til muséer kan du slappe af i en af de farverige udendørs sofaer, der er at finde i området.

Museumsquartier in Vienna iStock_000038986382_Large EDITORIAL ONLY sndr-2

St. Marx – den hemmelige kirkegård

Der findes et hav af kirkegårde i Wien, der på samme måde som fast-food restauranterne er blevet en naturlig del af landskabet. Wien har morbid side, så det er helt sikkert værd at tage på en af de mange kirkegårdsture, for eksempel på den smukke St. Stephen katedral, hvor man kan se mange kendte navnes overdådige gravsten. Den mindre kirkegård St. Marx er meget mere uhyggelig. På grund af dens beliggenhed syd-øst for Belvedere kommer der ikke mange turister forbi, og det er derfor et rigtig godt insider-tip at tage derhen. Det er det perfekte sted at opleve uhygge og bitter-sød melankoli. Wiens rige og fattige indbyggere kunne blive begravet her indtil 1874, hvorefter kirkegården stoppede med at fungere som kirkegård og i stedet blev til en park, hvor man stadig kan gå rundt imellem de velbevarede gravsten og skulpturer. Når du går rundt her, vil du helt sikkert se navne, du genkender. Men ikke Mozarts. Efter sin død blev han nemlig begravet i en massegrav, da han ikke havde råd til en ordenlig begravelse med egen gravsten.

Kaffebarer, restauranter og natteliv

Wiens kendte kaffebarer

Der findes få steder i verden, hvor man går mere op i kaffe, end man gør i Wien. Wien er kendt for sin kaffe, fordi den altid er af høj kvalitet og findes i mange forskellige varianter.  Man finder da heller ikke mindre end 150 kaffebarer rundt omkring i byen. Mine yndlingskaffebarer ligger i den gamle bydel, hvor man stadig kan opleve Wiens traditionelle kaffekultur. Her finder man kaffebarer i de smukkeste bygninger omgivet af brede gader, det historiske rådhus og St. Stephen katedralen. I disse kaffebarer går man virkelig op i komfort, og dagens avis er da også altid lige inden for rækkevidde. I Wiens kaffebarer skal man ikke andet end at læne sig tilbage med avisen og nyde en god kop kaffe.

Indtil det 19. århundrede kunne kvinder ikke besøge kaffebarene uden at blive ledsaget af en mand. Wiens kunstnere sad typisk forrest i forretningen, hvorimod baglokalerne var reserveret til de adelige. I dag må du helt selv bestemme, hvor du vil sidde, men lad for guds skyld være med bare at bestille ”en kaffe”. Det er det nemlig alt sammen. Bestil hellere en ”Brauner”, en ”Franziskaner” eller en ”Wiener Melange”. De er ifølge wienerne nemlig helt forskellige.
I Wien er de sikre på, at deres kaffe smager så godt, fordi vandet, der bliver brugt til at lave kaffe, kommer fra en af Østrigs bjergkilder. Smag selv – det er et absolut must at besøge en af Wiens kaffebarer, og herunder kan du læse om mine yndlingssteder.

Café Bellaria

Café Bellaria ligger i Wiens kulturelle distrikt og er uimodståelig smukt. Her får de tunge fløjlsgardiner, de imponerende lysekroner og de høflige tjenere i de flotte uniformer dig uden tvivl til at føle dig som en adelig. Mange kendte skuespillere, journalister og politikkerne har lagt vejen forbi her og smagt på caféens udsøgte kager og varme drikke. Caféen spillede også en rolle i den østrigske film Die Deutschmeister.

Café Central

Navnet siger det hele. Denne café ligger i byens centrum og er derfor nem at komme til og fra. Udefra ser den fine bygning måske ikke vildt indbydende ud, men frygt ikke – Det er helt sikkert det værd at smutte herind – og hvis ikke for den lækre (og dyre) mad, så også for at nyde klassisk klavermusik. Café Central har ligget her i over 130 år og har derfor set lidt af hvert – og været besøgt af alle slags mennesker. Igennem tiderne har velkendte personer som Sigmund Freud siddet herinde og diskuteret litteratur, politik og økonomi. Caféen er populær både hos turister og de lokale, så sørg for at bestille bord på forhånd, hvis du vil indenfor og se caféen med dine egne øjne.

Heuriger Zur Christl – Kroen blandt vinmarkerne

Der er ikke mange, der ved, at Wien er en af de eneste europæiske hovedstæder, som producerer sin egen vin. Tager man sporvogn nr. 31 nordpå og står af ved endestationen, kan man gå langs grønne vinmarker og næsten komme til at tro, at man befinder sig i Sydeuropa. Her finder man nemlig små, farverige huse, hyggelige kroer samt imponerende vinkældre og vingårde. Og det bedste ved stedet er næsten, at der ikke kører nogle turistbusser herud, så du har mere eller mindre stedet for dig selv.

Mit yndlings spisested herude er kroen Heuriger Zur Christl, hvor man kan nyde et lækkert måltid med udsigt til både grønne vinmarker og storbyen Wien. Kroen er især kendt for at lave mad til bryllupper og fødselsdage, men om sommeren er restauranten stuvende fuld, når der bliver serveret traditionelle østrigske retter. Bestil bord her på forhånd, hvis du vil være sikker på at få plads.

Vineyards of Kahlenbergerdorf in summer, Vienna, Austria, Europe

Wiens natteliv

I Wien kan de godt lide at feste, så byen har massere at tilbyde, når det kommer til fest og underholdning. Når solen er gået ned, kan du tage i teatret og se et af de mange teaterstykker, eller du kan besøge forlystelsesparken Prater. Har du lidt finere fornemmelser, bliver du helt sikkert ikke skuffet. I Wien finder du massere af lækre cocktailbarer, så som Onyx Bar, hvor du med en drink i hånden kan slappe af efter en lang dag med sightseeing.

I Volksgarten finder du Volkgarten Club Disco, der er byens ældste og mest eksklusive natklub. Må det gerne være lidt mere alternativt, byder Fluc Wanne på kunst, sport og et legendarisk diskotek, der spiller en bred vifte af god musik. Tjek eventuelt programmet på forhånd, så du kommer en aften, hvor musikken passer dig.

Wien er en moderne storby, der er meget opmærksom på sine rødder, og derfor byder på massere af attraktioner. Uanset om du er interesseret i kunst, kaffekultur, gastronomi, shopping eller bare vil i byen og danse, skuffer Wien ikke. Gå en tur langs de brede gader og snak med de lokale. Måske finder du selv frem til nogle flere gode insider-tips.

Rejser til Wien

 

Læs også