Hvad skal bare opleves på Kreta? Hvor er det bedst at spise? Hvordan kommer nemmeste og billigst til Kreta?
Læs svarene på de spørgsmål og mange flere i denne rejseguide

Kreta er ikke bare Grækenlands største ø, Kreta er også en af de mest populære feriedestinationer – især om sommeren.  Jeg er selv rigtig glad for at holde ferie på Kreta og har gjort det op til flere gange. Men hvad skal man se på Kreta? Kreta har masser at byde på udover godt vejr og gyldne strande. Ved den populære ferieby Agina Marina kan man holde en rigtig god familieferie med massere af solbadning og måske en tur i vandlandet Limoupolis. Er du på tøsetur kan I holde en festlig sommerferie i byen Malia, der er kendt for sit natteliv. Uanset hvilken ferie du planlægger at holde, er masser af se og opleve på Kreta. I denne artikel kigger jeg nærmere på nogle af Kretas bedste seværdigheder.

Rejseguide til Kreta

Oplevelser på Kreta | Samaria-kløften | Knossos Moni Arkada-klosteret
 | Elafonisi | Heraklions Arkæologiske Museum Limnoupolis Water Park
| Dagstur til Santorini |VinsmagningChanias Markedshal |
Spisesteder på Kreta| Rejser til Kreta

 

Oplevelser på Kreta

På Kreta finder du både arkæologiske udgravninger, smuk natur, et rigt undervandsliv og lokale vine af høj kvalitet. Rejser du med børn er det oplagt at besøge en af øens vandland eller tage på den børnevenlige strand Elafonisi. Læs med herunder og bliv introduceret for nogle af Kretas spændende attraktioner.

Samaria-kløften

Længde: 16 kilometer

Varighed: 6-8 timer

Åbningstider: Kl. 7-15, 1. maj- 15. oktober

Børnevenlig: Ja, med forbehold

Pris: 5 Euro (børn under 15 er gratis)

Lad os starte med Samaria-kløften, som er en af Kretas største attraktioner. Kløften, der ligger i en nationalpark, er 18 kilometer lang og udgør en naturskøn vandrerute. Kløften blev dannet, da en flod engang løb igennem området, men i dag løber her kun en lille flod, som I krydser på jeres tur. I kommer desuden forbi de efterladte huse, Samaria-kløftens lokale indbyggere boede i, før Samarias landsby blev flyttet. Dette skete da i 1962, da parken blev udnævnt som nationalpark. Turen igennem Samaria-kløften byder på fantastiske udsigter, og kløften har da også modtaget en pris for at være et af Europas mest naturskønne steder. I højsæsonen kan Samaria-kløften få op mod 3.000 besøgende om dagen. Der afgår masser af udflugter til Samaria-kløften hver dag i højsæsonen, hvor man bliver hentet om morgenen og sat af igen om aftenen ved ens hotel eller andet mødested. Spørg dit rejseselskab eller hotel for at bestille sådan en tur.

Sådan kommer du til Samaria-kløften

Der er dog et par ting, I skal være opmærksomme på, inden I drager afsted for at gå ruten. Vandreruten er går nemlig nogle steder stejlt nedad, hvilket kan være en udfordring for nogle. Hvis man er vandt til at vandre, og har man det rigtige fodtøj på, burde dette dog ikke være et problem. Alternativt kan du gå “The Lazy Way”, der er en kort rute, man kan gå på cirka en time. For dem, der holder af en aktiv ferie eller bare trænger til et afbræk fra at dase ved poolen, er det et must at gå Samaria-kløften.

Mine bonus tips

Husk altid at tage solcreme med jer ud på ruten, uanset hvilket tidspunkt på året, I går ruten på. Hav også lige vejret i mente, inden I begiver jer ud på vandreturen, da det hurtigt kan blive en lang tur, hvis solen står højt på himlen, og det er 35 grader varmt. Medbring store vanddunke, som kan fyldes op på vejen. Massere af børn såvel som voksne går hvert år Samaria-ruten uden problemer. Husk bare have ordenligt fodtøj på.

Stairway into Samaria Gorge, Crete

Knossos

Entrépris: 6 euro

Åbningstider: Kl. 8-18

Ankomst: Buslinje 2 fra Heklion

Børnevenlig: Ja

Knossos er også en af Kretas populære seværdigheder, og det er et must at tage herhen, når I holder ferie på Kreta. Knossos tilføjer nemlig spændende kultur og historie til strandferien. Knossos ligger cirka 5 kilomer syd for Heraklion og udgør et enormt område med arkæologiske udgravninger og antikke ruiner, hvoraf nogle er mere end 7.000 år gamle. Knossos var engang Kretas største by, og paladset var Europas mest imponerende bygningsværk i bronzealderen. Paladset Knossos blev bygget af 2 omgange og bestod af ikke mindre end 1.400 værelser. Disse værelser blev brugt som alt fra private soveværelser til templer og et teater. Kretas Kong Minos, der efter sigende skulle være søn af Zeus, boede her med 300 familiemedlemmer og tjenestefolk. Det siges, at alle besøg til paladset skulle ske sammen med en vejleder, da det ville være umuligt for den besøgende at finde ud af paladset igen på egen hånd.

Mine bonus tips

Besøgende i dag behøver ikke en vejleder, men det er en god idé at takke ja til et kort over området eller at deltage i en guidet tur. På denne måde får I alle detaljerne med, og det er nemmere at finde hoved og hale i, hvad de forskellige rum blev brugt til. Ved et besøg til Knossos kan man opleve paladsets velbevarede vægmalerier, der i kongen og dronningens soveværelse forestiller blå delfiner, samt Europas ældste trone. Derudover kan man på grund af de velbevarede trapper se, hvordan paladset på imponerende vis var bygget i flere etager – helt op til 5 etager på dele af bygningen. Man kan sagtens tilbringe en hel dag på Knossos, da her er masser at se på for både børn og voksne. Husk bare at medbringe vand, solcreme og en hat, da her er få steder med skygge.

Sådan kommer du til Knossos

Der afgår masser af turistbusser til Knossos hver dag. Det er dog også muligt at tage offentlig transport til Knossos. Så skal I bare tage med buslinje nr. 2 fra Heraklions busstation ved havnen. Bussen koster cirka 1,5 euro.

Palace of Knossos, Crete, Greece

 

Moní Arkádi-klostret

Entrépris: 3 euro

Åbningstider: Kl. 8-20

Addresse: Arkadi 741 00, Grækenland

Cirka 23 kilometer fra Rethimno ligger det smukke, hvide kloster Moni Arkadi, der er Kretas mest bekymre kloster. Klosteret ligger på et 500 meter højt plateau og har derfor en smuk udsigt over Kretas bakker. Klosteret blev bygget i det 16. århundrede og fungerer stadig i dag som munkekloster. Klosteret er blevet angrebet i krig to gange – først i 1866 af osmannerne og senere under Anden Verdenskrig. Klosteret led slemt under angrebet i 1866, hvor cirka 1.000 mennesker, kretenske guerillaer med deres familier, søgte tilflugt i klostret. Klosteret blev dog hurtigt omringet af en tyrkisk hær på godt 15.000 soldater, og som et desperat forsvar antændte en af de græske oprørere klosterets krudtmagasin. Hundredevis af mennesker mistede livet, og klosteret faldt sammen til uigenkendelighed. Klosteret er derfor i dag et symbolsk på Kretas modstand og styrke og figurerede på den tidligere 100 drachmer pengeseddel. I dag finder I her, udover selve klosteret, en smuk klostergård og et lille museum med forskellige religiøse genstande og rester fra katastrofen i 1866.

The monastery garden

Elafonisi

Stranden Elafonisi er mit personlige yndlingssted på Kreta. Her finder I nemlig de smukkeste strande med små laguner, hvidt sand og turkisblåt vand, der mest af alt ligner noget, der befinder sig ved Maldiverne. Området er fredet for at beskytte den truede havskildpadde caretta caretta, som du kan være heldig at støde på. Nogle af strandene ved Elafonisi er endda berømte for at have lyserødt sand – meget Instagram-venligt! Strandene her er meget lavvandede, og havet er derfor  roligt, hvilket gør strandene yderst børnevenlige. Her kan ungerne bygge masser af sandslotte, imens du nemt overskuer området. Wind- og kitesurfing er populært her, på grund af af den friske vind, men der udlejes desværre ikke udstyr. I højsæsonen midt på sommeren er vinden kun dejligt afkølende. Skulle den blive lidt for frisk, er her sandklitter, hvor man kan ligge i læ. På grund af det lave vand skal man et godt stykke ud i havet, før man kan svømme. Kommer du herud, kan du prøve om du kan finde revet, der er det perfekte sted at snorkle.

Sådan kommer du til Elafonisi

Der kommer masser af turister til Elafonisi i højsæsonen, men bare rolig, der her plads til alle. Strandene ved Elafonisi strækker sig nemlig over flere kilometer. For at komme til Elafonisi kan I enten hoppe på en af turistbusserne, der kører derud, eller hvis I har lejet en bil, kan I naturligvis køre derud selv. Så skal I bare være opmærksomme på, at parkeringspladserne i højsæsonen hurtigt bliver fyldt op. Så det kan godt betale sig at ankomme tidligt. Eftersom der ikke er en by i nærheden af stranden, kan det anbefales selv at medbringe mad og drikke. Der er dog toiletfaciliteter ved stranden samt en enkelt taverna.
Det tager cirka 1,5 time at køre fra Chania til Elafonisi og på vejen kommer I forbi massere af hyggelige byer med tavernaer og appelsinplantager.

shutterstock_446333773 – Copy

Heraklions Arkæologiske Museum

Entrépris: 10 euro

Åbningstider: Kl. 8-20

Addresse: Xanthoudidou 2, 71202 Heraklion

Fik I ikke nok af Kretas oldgamle kultur og historie i Knossos, kan I aflægge et besøg på det arkælogiske museum i Heraklion. Dette er et af de største og vigtigste museer i Grækenland og dækker over 5.500 års historie. Her er der især fokus på minoerne, der betegner Kretas indbyggere fra år 3.100 til 1.100 før Kristus’ fødsel. Museet fremviser blandt andet minoiske malerier, keramik, skulpturer og guldmønter, der er blevet udgravet i grotter, ved antikke paladser og gravsteder. På dette museum kan I se nogle helt unikke fund, der er tusindevis af år gamle og blive klogere på, hvordan livet var på Kreta for 5.500 år siden.

Ancient ruins of delphi in greece on a sunny day_598828616 – Copy

Limnoupolis Water Park

Entrépris: 25 euro for voksne, 18 euro for børn

Åbningstider: Kl. 10-18 i højsæsonen

Addresse: Varipetro, Chania 731 00, Grækenland

Rejser I med børn, eller har I bare fået nok af gamle udgravninger? Så skal I da tage i vandland. Der findes flere vandland på Kreta, men hvis I bor omkring Chania, ligger Limnoupolis Water Park ikke langt væk. Badelandet,der er et af Grækenlands største, ligger nemlig kun 7 kilometer fra Chania. Her finder I et enormt poolområde omkring den store pool, hvor I kan sole jer. Parken har desuden en separat børnepool med børnevenlige vandrutsjebaner. Skal der mere fart over feltet, finder I det også her. Vandlandet har nemlig flere forskellige vandrutsjebaner – 2 af dem indebærer frit fald, 2 andre er “giga rutsjebaner”, og så er der Det Sorte Hul.

Derudover finder I i parken flere restauranter, en piratbar, et minimarked og flere andre butikker.

 

aqua park_476265253

Dagstur til Santorini

Jeg er glad for Kreta, men Santorini kan altså også noget. Santorini er en af de mest romantiske rejsemål, jeg har besøgt, og jeg glæder mig til at komme tilbage engang. Det er her, man finder de ikoniske hvide huse, der ligger på klippens side og har en helt fantastisk udsigt over havet. Santorini er noget helt specielt, men det kan være ret dyrt at rejse til Santorini. Vil I derfor gerne opleve Santorini på budget, kan I tage en færge til Santorini fra Kreta. Selskabet ferries.gr udbyder 1- og 2-dages ture til Santorini fra Kreta. På turene gør I flere stop på Santorini, så I får set mest muligt af øen, samt får tid til at svømme i havet. Prisen for en 1-dags tur starter fra 125 euro pr. voksen, og 2-dagsturen starter fra 195 euro og inkluderer overnatning og morgenmad på hotel Santorini. Sejlturen fra Kreta til Santorini tager lige under 2 timer.

Læs mere på Ferries.gr lige her.

White architecture and famous little churches with blue domes

 

Vinsmagning

Vidste I, at 20% af Grækenlands vine kommer fra Kreta? Rejser I til Kreta på sommerferie, skal I da smage på de lokale vine. De fleste af Kretas vingårde ligger i Heraklion og omegn, og eftersom vingårdene ligger tæt på hinanden, er det muligt at besøge flere vingårde på samme dag. Mange af vingårdene producerer, udover vin, også olivenolie, som man også kan få lov til at smage på.

seafood_spanien_strandbar_oliven_wein_441088828 – Copy

Cheese at the market shutterstock_599014502-2

Chanias markedshal

Skal I handle ind til et lækkert måltid, eller er I på udkig efter en autentisk souvenir? Så skal I tage et smut i Chanias gamle markedshal, der ligger lige på grænsen mellem byens nye og gamle del. Kom her tidligt om morgenen og del markedet med Chanias lokale indbyggere, der køber fisk og kød fra lokale producenter. Derudover kan I købe kullinariske souvenirs som oste, krydderier, honning, te, olivenolie og sæber.

Spisesteder på Kreta

To Antikrysto ved Chania

5 stjerner! Denne restaurant serverer kun lokale specialiteter og har fået 5 ud af 5 stjerner på Tripadvisor. Restauranten ligger i en lille landsby uden for Chania og er anerkendt som en af Chanias bedste restauranter. Her byder menuen blandt andet på græsk salat, hvidløgsbrød med olivenolie samt det mest møre lammekød, der grilles indirekte over kullet i op til 5 timer. Til dessert kan du smage på en helt fantastisk chokoladekage og slutte af med lokalproduceret raki.

Ta Meraklikia tou Boureksi ved Chania

Rejser I på budget, er dette en rigtig god restaurant med lave priser. Jeg kan anbefale at lade kokken bestemme jeres menu og på den måde få en traditionel græsk Meze – en masse små, græske retter. Disse kunne for eksempel være tzatziki, humus, musaka, lamme- eller kyllinge gyros, pandestegte squash og sirupskagen baklava. Restauranten har 4,5 ud af 5 stjerner på Tripadvisor.

Crop Roastery Brewery i Heraklion

Trænger I til kaffe eller en kold øl, skal I gøre stop her. Stedet fungerer nemlig både som café og mikrobryggeri. Uanset om du bestiller kaffe eller øl, kommer drikke med en hjemmelavet snack. Derudover serveres der retter som pandekager, omelet, pasta og fisk. Caféen er vurderet til at være et af Heraklions bedste spisesteder. Læs mere på Tripadvisor.

shutterstock_279012830 – Copy

Det var min rejseguide til Kreta. Jeg håber, at I har fået lidt inspiration til, hvad I skal se på Kreta. Kreta har nemlig meget mere at byde på en solbadning. Er der nogle af Kretas seværdigheder, jeg har glemt på min liste? Eller kender du nogle rigtig gode restauranter på Kreta? Del gerne dine erfaringer i kommentarfeltet herunder, så vi alle kan få glæde af dem.

Rejsetilbud til Kreta

Mangler du stadig at bestille rejsen til Kreta? Så tag et kig her på mine billige rejser til Kreta.

Charterrejser til Grækenland

Afgange i højsæsonen fra flere danske lufthavne til mange forskellige græske destinationer

Nu har I alletiders chance for at finde en billig charterrejse til Grækenland! Her på Travelmarkets hjemmeside kan I finde masser af gode rejser til Grækenland i højsæsonen. Jeg har fundet en række afgange til forskellige hoteller fra både København, Aalborg og Billund.   Herunder har jeg listet nogle af de bedste tilbud. Charterrejser til Grækenland Billige rejser […]

09.04.19

Familieferie på Kreta

1 uges ferie på lejlighedshotel inkl. fly t/r

Der findes ikke mange rejsemål, der egner sig bedre til en familieferie end den græske ø Kreta. Her kan I besøge de børnevenlige sandstrande i Elafonissi, udforske Chanias spændende historie eller besøge den ældgamle by Knossos. I kan også bare hygge og spille kort på hotellet. Jeg har nemlig fundet et rigtig godt tilbud på […]

08.04.19

Billig solferie på Kreta

En uges ferie i lejlighed for hele familien + fly fra København, Aalborg eller Billund

Det er absolut ikke for tidligt at begynde at planlægge og drømme om sommeren 2019 nu. For hvis I er tidligt ud, så er priserne ofte lidt billigere. Her har jeg fundet en billig solferie på Kreta på Sunweb.dk. I kan snuppe hele familien eller vennegruppen med, da man i tilbuddet kan booke en lejlighed med […]

08.04.19

Solferie i lejlighed på Kreta

1 uge i lejlighed på Kreta inkl. fly tur-retur fra København, Aalborg eller Billund samt gratis transfer

Kreta er et populært rejsemål blandt os danskere, og det forstår man godt. Dejligt klima, skøn natur og søde, gæstfrie mennesker. Med denne ferie bliver I indkvarteret i lejlighedskomplekset Aelia, der er beliggende fredeligt og smukt og kun 400 meter fra stranden. Cirka 3 km derfra herfra finder I den populære ferieby Hernissos med mange dejlige […]