Toscana er en helt fantastisk region med milde temperaturer, bakkede landskaber og verdenskendte rødvine. Toscanas landskab, kultur, historie og gastronomi gør regionen til en af de smukkeste og mest spændende steder på jorden. Efter min mening, i hvert fald. Og hovedstaden Firenze er ligeledes helt fantastisk. Her kan du udforske en historisk middelalderby, der er kendt for sine spændende markeder og i dag pulserende natteliv. Firenzes imponerende bygninger og storslåede kunstværker blev skabt af middelalderens største navne. Her kan du beundre værker af blandt andet Leonardo da Vinci, Michelangelo og Dante. I denne artikel vil jeg dele med dig, hvilke oplevelser du ikke må gå glip af på din ferie i Firenze.

Rejseguide til Firenze: De bedste tips og tricks til Toscanas hovedstad

Firenzes historie | Rejsen til Firenze | Sightseeing med FirenzeCard |
Firenzes paladser | Piazza della Signoria | Ponte Vecchio | Firenzes katedraler |
Galleria de Uffizi | Galleria Dell’Accademia | Leonardo da Vinci museum | Galileo museum |
Udsigter over Firenze | Mad og drikke | Firenzes natteliv |

Florence Duomo. Basilica di Santa Maria del Fiore (Basilica of Saint Mary of the Flower) in Florence, Italy. _shutterstock_495751564 – Copy_600pix

Firenzes historie

Inden vi ser nærmere på Firenzes seværdigheder, skal vi næsten lige tage et kig på Firenzes historie. Byen voksede især i middelalderen, eftersom den var et af Europas helt store handelscentre. I 1500 og 1600-tallet var Firenze en af de rigeste byer i verden, og den enorme rigdom kan stadig ses i byens fantastiske bygninger og kunstværker. Byen blev hovedsageligt styret af Huset Medici, der i middelalderen og i renæssancen var regionens rigeste og mest indflydelsesrige familie. Medici-familien havde stærke forbindelser til renæssancens helt store kunstnere og opfindere, og familiens personlige samling byder derfor på verdenskendte værker af Leonardo da Vinci, Michelangelo og Galileo. Disse kom alle fra Firenze, og deres værker ses stadig spredt rundt i Firenze.

Men Firenzes historie går faktisk endnu længere tilbage. Firenze blev nemlig grundlagt af Julius Caesar i år 59 f.Kr. og var en lille koloni, hvor kejseren soldater blev udstationeret. Dengang hed kolonien Florentia og var opkaldt efter en romersk gudinde. Selvom byen startede med kun 130 indbyggere i militærlejren, voksede byen så hurtigt, at der i årene omkring 1450 boede over 30.000 indbyggere. Men det var kun indtil, Firenze blev ramt af pesten. Firenzes indbyggere boede nemlig tæt og smittede hurtigt hinanden. Den Sorte Død ramte Firenze så hård, at kun 20% af byens indbyggere overlevede. I en kort periode, fra 18665 til 1870, var Firenze Italiens hovedstad. I 1982 blev Firenzes historiske centrum med de mange smukke katedraler optaget på UNESCOs verdensarvsliste.

Turist i Firenze

I dag bliver Firenze besøgt over 1 millioner turister om året – et tal, der lagt overstiger byens omkring 360.000 lokale indbyggere. Du bliver derfor nødt til at planlægge din tur grundigt, inden du rejser til Firenze. Besøger du Firenze i højsæsonen, om sommeren, risikerer du nemlig at gå glip af byens mest populære museer, fordi entrebilletterne sælger ud. Det er desuden ikke usædvanligt, at dagstemperaturen i Venedig kommer over 30 grader. Du kan derfor sagtens rejse til Firenze i foråret eller efteråret i stedet for i sommermånederne.

Udover et væld af historiske og kulturelle seværdigheder byder Firenze også på uovertruffen shopping. Her finder du alle de store italienske designere – blandt andet Guccis hovedkvarter ligger i Firenze. Men du finder selvfølgelig tøj og sko til lidt mere budgetvenlige priser.

Florence, Italy, the wonderful masterpiece of The Judgment Day, inside the Dome_shutterstock_78670159 – Copy

Rejsen til Firenze

Rejser du til Firenze, har du flere måder at gøre det på. Er du på den klassiske kør selv ferie i Toscana, kan du med fordel køre på dagstur til Firenze. Er du på interrail, kan du tage toget med stop i Sydtyskalnd og Venedig. Du kan selvfølgelig også finde flybilletter til Firenze. Flyselskabet Vueling flyver direkte mellem Kastrup Lufthavn i København og Firenzes lufthavn Amerigo Vespucci. Flyvetiden til Firenze er lidt over 2 timer. Returbilletter til denne rute starter typisk fra omkring 800 kroner men er en del dyrere i sommermånederne.

Firenzes lufthavn Amerigo Vespucci ligger kun 4 kilometer fra Firenze, og det er derfor meget nemt at komme ind til Firenze med bus eller taxa fra lufthavnen. Lufthavnsbussen kører cirka hver halve time, og en billet koster typisk 6 euro. Busbilletterne købes direkte af buschaufføren.

Sightseeing med FirenzeCard

Firenzes turistattraktioner ligger så tæt på hinanden, at det ikke er nødvendigt at bruge en masse penge på offentlig transport. Du kan gå rundt til langt de fleste seværdigheder. Er du virkelig interesseret i Firenzes kulturskatte – og det burde du være – kan du med fordel købe et FirenzeCard, der giver rabatter på entrebilletter samt i restauranter og butikker. Kortet koster 72 euro og er gyldigt i 3 dage – 72 timer.

Firenze er en lille by, men den byder på et stort udvalg af spændende seværdigheder. Lad os kigge nærmere på, hvilke seværdigheder du ikke må gå glip af.

Fountain of Neptune in Florence

Firenzes paladser

Palazzo Pitti er hovedsageligt kendt for at være hovedkvarter for forretningsmanden Luca Pitti, medlem af Huset Medici. Paladset blev bygget i 1458 og ser noget undervældende ud udefra med de kedelige stenmure uden dekorationer. Men det ser helt anderledes ud indeni. I dag finder man her nemlig en stor samling af Medici-familiens kunstværker – inddelt i forskellige museer og gallerier. Mit yndlings er Giardinio di Boboli, en smuk have, der ligger bag paladset. Her kan du gå en tur og nyde de smukke skulpturer og udsigten over Firenzes bymidte. Her i haven er statuer, springvand, grotter og templer i overflod. Du kan for eksempel se en egyptisk obelisk, Medici-familien fik fragtet til Firenze fra Rom. Jeg er selv meget fascineret af den store grotte, tegnet af kunstneren Buontalenti in 1593. Grottens vægge minder om en naturlig grottes med sine ureglmæssigheder og drypsten. Grotten husede engang flere af Michelangelos skulpturer, men disse kan nu ses i museet Galleria dell’Accademia. I grotten i dag kan du se skulpturen Bathing Venus af Giambologna.

Det ufuldendte Palazzo Pitti stod tomt i et århundrede efter,  Pitti-familien blev dømt skyldige i at konspirere imod Pazzi-familien, der også var en rig og indflydelsesrig familie i middelalderen Firenze. Det var først, da Medici-familien købte byggeprojektet i 1549, at den sidste spurt for at færdiggøre paladset blev sat ind. I det 16. århundrede blev en ekstra sal bygget på broen Ponte Vecchio, så Medici-familien kunne gå fra deres hjem til rådhuset Palazzo Vecchio og domstolene i Uffizi-bygningen, uforstyrret af Firenzes pøbel.

Florence City Aerial View At Sunset

Palazzo Vecchio fungerer stadig som Firenzes rådhus og ligger centralt ud til pladsen Piazza della Signoria. Rådhuset har en spændende historisk baggrund. Det stod nemlig færdigt i år 1314 og husede den Florentinske Republiks parlament. Rådhuset ligner et mindre fort med små vinduer og en tyk forsvarsdygtig mur. På toppen af rådhuset er tårnet Arnolfo, hvorfra du har en smuk udsigt over det centrale Firenze. Eftersom parlamentets medlemmer ofte boede i Palazzo Vecchio, var den tykke mur og det høje vagttårn nødvendigt for at beskytte politikkerne mod Firenzes utilfredse borgere.

Besøger du rådhuset i dag, kan du udforske fantastiske kunststykker. Især salen Salone dei Cinquocento er fantastisk smuk. Både Leonardo da Vinci og Michelangelo fik jobbet at udsmykke den salen i 1503. I begyndelsen konkurrerede de to kunstnere om, hvem der kunne gøre salen smukkest, men af ukendte årsager droppede da Vinci jobbet, inden det var færdigt, og Michelangelo fik aldrig lavet mere end et par skitser. Sådan er det nok at være en populær og travlt beskæftiget kunstner. I dag er salen udsmykket med fantastiske malerier, betalt og bestilt af Hertugen Cosimo af Huset Medici, der bevidner om Medici Husets enorme rigdom og succes. Salens omdrejningspunkt er da derfor også et portræt af Cosimo himself. Han er i godt selskab af 2 paver, Leo X og Clement VII, der begge er af Medici slægt.

shutterstock_1063601078
Statue af Leonardo da Vinci

Piazza della Signoria

Pladsen, der ligger lige ved siden af Palazzo Vecchio, hedder Piazza della Signoria og er derved opkaldt efter byens gamle råd. Dette er den vigtigste plads i det centrale Firenze. Det var her middelalderens ridderturneringer og høstmarkeder fandt sted samt, hvor byens kriminelle blev henrettet. I dag finder I her fantastiske skulpturer, blandt andet Michelangelos Neptun og en kopi af David. Her er også mange hyggelige restauranter på torvet, og lige om hjørnet er indgangen til den berømte Uffizi-bygning. Piazza della Signoria er det perfekte sted at starte din ferie i Firenze.

Ponte Vecchio

Ponte Vecchio er et fantastisk smuk syn og en af byens vartegn. Ponte Veccio er Firenzes ældste bro og blev bygget i 1300-tallet. Broen er bygget af sten og forbinder Firenzes bymidte med Firenzes forstader. Fra broens midte kan du kigge ud over floden Arno og resten af den smukke by. På broen ligger små butikker, der hænger et lille stykke over havet. Broen har huset de små butikker siden middelalderen og var grunden til, at Medici-familien byggede en første sal på broen. Så kunne de nemlig krydse broen uden at skulle mænge sig med byens godtfolk. I dag sælger butikkerne her typisk guldsmykker, men i middelalderen holdt byens slagtere til her. I 1565 fordem Hertug Cosimo I af Huset Medici dem dog at gøre forretning her, da han mente, at de smed fordærvede stykker kød i floden.

shutterstock_141743431 – Copy

Firenzes katedraler

Jeg tror aldrig, at jeg har set en smukkere katedral. Duomo i Milano er også helt fantastisk, men jeg tror nu alligevel at Cattedrale di Santa Maria del Fiore er min favorit. Katedralen er den 4.største katedral i Europa, og kuplen er et arkitektonisk og teknisk mesterværk. I 1296 bestemte Firenzes borgere sig for at bygge en fantastisk katedral – sikkert for at sætte konkurrenter i Pisa på plads. Denne katedral skulle være smukkere og større end nogen anden. Byggeriet blev dog sat på standby efter arkitekten Arnolfo di Cambios død, men efter flere forskellige arkitekter og ændringer, stod bygningen færdig i 1379 – næsten 200 år senere.

Katedralen er enorm. Der kan være lange køer for at komme ind, men når først du er derinde, kan du ikke undgå at blive overvældet. Herinde udstilles fantastiske skulpturer og malerier. Du skal dog lige være opmærksom på, hvilket tøj du har på, når du besøger de italienske katedraler. Du kan du nemlig blive nægtet indgang, hvis du ikke dækker dine skuldre eller knæ. Er du kvinde, er det derfor altid en god ide at have en lang kjole eller nederdel på samt at medbringe et tyndt sjal, du kan tage over skuldrene.

Mit personlige højdepunkt var ikke så meget at være inde i katedralen men snarere ovenpå den. Du kan komme op i kuplen ved at gå på de mange gamle trappetrin. Turen er lang og hård, men udsigten over Firenze gør hele turen det værd. Turen herop er desværre ikke kørestols-venlig, da Firenzes middelaldermennesker ikke lige beregnede ekstra plads i kuplen til en elevator.

Katedralens facade er verdensberømt. Og med god grund. Den består nemlig af 3 forskellige slags farvet marmor, der blev lagt i et smukt mønster i 1700-tallet. Et andet højdepunkt et kapellet på Piazza del Doumo, hvor du kan se fantastiske gengivelser af kendte bibelske fortællinger malet på væggene.

Piazza della Signoria is an L-shaped square in front of the Palazzo Vecchio in Florence, Italy. EDITORIAL ONLY Nattee Chalermtiragool shutterstock_323491907

En anden katedral, du ikke må gå glip af, Santa Croce basilikaen. Denne katedral er bygget i samme stil som Cattedrale Santa Maria del Fiore, eftersom begge katedraler blev tegnet af arkitekten Arnolfo di Cambio. Denne katedral er Italiens største franciskaner-kirke. Men kirken udmærker sig især, fordi mange af Firenzes kendte indbyggere ligger begravet her. Her kan du for eksempel se Michelangelo, Machiavelli og Gallileo Galileis grave. Derudover finder du smukke malerier og skulpturer i katedralen.

Galleria de Uffizi

Åbningstider: Tirsdag-søndag: 8:15-18:50
Lukket om mandagen

Addresse: Piazzale degli Uffizi, 6, 50122 Firenze FI, Italien

Galleria de Uffizi er en anden af Firenzes seværdigheder, man bare skal se – også hvis du ikke er interesseret i kunst. Man behøver nemlig ikke at vide en masse om kunst og kultur for at nyde dette galleri, hvor du kan se, hvordan Firenzes middelalder- og renæssanceborgere levede samt, hvad de satte pris på i livet og havde af holdninger til tingene. Uffizi-galleriet blev bygget på Hertug Cosmio I de Medicis ordre i årene mellem 1559 og 1581.

I dag er galleriet et af de mest kendte kunstmuseer i verden. Ufizzi-bygningen blev oprindelig bygget med det formål at huse Firenzes middelalderpolitikeres kontorer, men som tiden gik, bragte Medici-familien flere og flere værdigfulde kunstværker fra deres hjem til Ufizzi-bygningen, da de ville være mere sikre her. Huset Medici mødte sin ende i 1713, og siden da er husets kunstsamling gradvist gjort til rådighed for offentligheden. Over 2 millioner mennesker besøgte Uffizi-galleriet i år 2016, hvilket gjorde museet til det mest besøgte kunstmuseum i Italien. Så må der jo være noget om det.

Køb dine billetter til Galleria de Uffizi lige her og spring køen over.

Galleria Dell’Accademia

Åbningstider: Tirsdag-søndag: 8:15-18:50
Lukket om mandagen

Addresse: Via Ricasoli, 58/60, 50122 Firenze FI, Italien

Endnu et kunstmuseum – dette er dog mindre og mere specialiseret end Uffizi-galleriet. Galleria Dell’Accedemia udstiller nogle af Firenzes førende middelalderkunstnere. Du kan her se flere af Michaelangelos værker, men museets hovedattraktion er Michalangelos oprindelige skulptur David. Du kan også se Michalangelos ufærdige serie af skulpturer Prisoners, der var tiltænkt til Pope Julius IIs grav. Derudover kan du se malerier af Firenzes førende kunstnere fra 1300 til 1600-tallet.

Museet havde over 1,4 millioner besøgende i år 2016 og var Italiens andet mest besøgte kunstmuseum.

EDITORIAL_ONLY_David_shutterstock_188883485 – Copy

Leonardo da Vinci Museum

Åbningstider: Mandag-søndag: 10-18

Addresse: 66/68R, Via dei Servi, 50122 Firenze FI, Italien

Dette museum er især egnet til, hvis du rejser med børn, der har brug for en lille pause fra arkitektur og kunst fra middelalderen. Leonardo da Vinci muséet er nemlig et enormt interaktivt museum, hvor man kan få lov til at prøve nogle af Leonardo da Vincis mere fantasifulde opfindelser. Da Vinci var nemlig ikke bare en dygtig maler men også i stor stil en opfinder af finurlige apparater. Alle udstillingsobjekterne er kopier, bygget i træ efter da Vincis tegninger, som du kan få lov til at se og røre ved. Du kan blandt andet se en middelalderlig faldskærm, et par store vinger, der fastspændes på ryggen i samme stil som en rygsæk samt en vanddreven bådmotor.

Køb din billet til Leonardo da Vinci Muséet her og spring billetkøen over.

Galileo Museum

Åbningstider: Mandag-søndag: 9:30.18

Addresse: Piazza dei Giudici, 1, 50122 Firenze FI, Italien

Er der lige plads til et sidste museum på listen, eller bliver det for meget? Firenze byder bare på så mange spændende muséer, man ikke kan opleve andre steder i verden. Denne rejseguides sidste museum er dedikeret den italienske filosof, fysiker og astronom Galileo Galilei. Galileo blev født i den nærliggende by Pisa i år 1564 og var en af Toscana-regionens helt store personligheder i middelalderen. På dette museum kan du se Medici-familiens samling a Galileos apparater, som han blandt andet brugte til at udforske verdensrummet med allerede i 1600-tallet.

Derudover hører et enormt bibliotek til museet, hvor du kan se nye og gamle bøger, der omhandler alverdens temaer indenfor naturvidenskab.

EDITORIAL_ONLY_GALILEO_shutterstock_783835288

De bedste udsigtpunkter over Firenze

Hvis du vil se en fantastisk udsigt over Firenze, har jeg her et rigtig godt tip. Tag bus 12 eller 13 fra Firenzes hovedbanegård til pladsen Piazzale Michelangelo. Fordi pladsen ligger lidt uden for Firenze, får du her en fantastisk udsigt over Firenzes gamle bymidte. Hvis du bliver hængende længe nok til, at mørket begynder at falde på, vil du se, hvordan byen bliver lyst op af de mange små lys. Det er så flot!

Mad og drikke

På grund af Italiens rige madkultur og Firenzes mange turister, finder du små restauranter om hvert af byens gadehjørner. Firenze har masser af gode restauranter, der passer til ethvert budget. Men her er alligevel 2 af mine yndlingsrestauranter i Firenze.

Den lille café All’Antico Vinaio i området ved Via Neri (cirka halvvejs mellem Piazza della Signoria og Piazza Santa Croce) har et stort udvalg af lækre frokost-paninier. De lokale spiser ofte frokost her, da paninierne bliver serveret hurtigt og til en rimelig pris. Caféen har naturligvis også åbent om aftenen, så du kan nyde endnu større mængder af deres lækre retter. Husk også at tage dig et glas vin til aftensmaden – der er høflig selvbetjening!

Må det gerne være finere, kan I tage til vinsmagning med 4-retters middag på restauranten Piazza del Vino Firenze. Her finder I Toscanas bedste vine, bogstaveligt talt, fra gulv til loft. Så bliver din ferie i Toscana da ikke mere autentisk.

Mercato Centrale, Firenzes centrale markedshal, er det must for madelskere og insta-foodies. Du finder dette marked, der brister med lækre retter og lokale råvarer nord for katedralen, ved Via dell’Ariento. Som forventet vil du både opleve storbyens hipster-retter og rustikke, traditionelle måltider fra det toscanske landbrug. Udover kød. pasta og grøntsager, kan du også købe tøj og tasker med hjem som souvenirs.

shutterstock_379857460 – Copy

Firenzes natteliv

Efter at have tilbragt aftenen med at spise lækker italiensk mad og drikke lokale rødvine i godt selskab, kan det meget vel være, at du har lyst til at gå ud og få en drink. I Firenze er der masser af muligheder for at tage i byen og svinge salsahofterne. Er du på udkig efter store, farverige drinks, skal du tage på cocktailbaren l’Margaritaio Cantina Messicana. Her får du de største strawberry daiquris, jeg nogensinde har set. Og så endda til små priser.

Firenze er et helt fantastisk sted. Fordi Firenzes middelalderborgere satte så stor pris på kunst og kultur, kan Firenze næsten føles som én stor kunstsamling. Er du vild med kultur, vil du helt sikkert også være vild med Firenze. Selv dem, der ikke er vildt interesseret i kunst, vil ikke kunne undgå at blive imponeret af Firenzes smukke arkitektur og landskab. Jeg håber, at du er blevet inspireret med denne rejseguide til Firenze og har fået mod på at rejse til den smukke by.