Vil I gerne rejse til Sabah i Malaysia, og drømmer I om at se orangutanger i det fri? Så læs min rejseguide til den smukke malaysiske region, og bliv godt forberedt til jeres rejse!

Sabah ligger på den smukke ø Borneo og er en del af Malaysia. Sabah er delt op i fem regioner – den ene mere smuk end den anden. I denne rejseguide vil jeg give jer mine bedste tips til Sabah og give jer et par idéer til, hvad I kan lave på jeres ferie der! I kan blandt andet se vilde orangutanger eller dykke. Eller hvad med at blive forkælet i en af de mange spaer på øen? Læs om alt dette og mere til lige her i min rejseguide.

Rejseguide til Sabah Malaysia

8 steder at se

Tunku Abdul Rahman Park | Kinabatangan Floden | Orangutang Reservat
Kinabalu National Park | Tippen af Borneo | Danum Dalen
Mari Mari Landsbyen | Tun Sakaran Marine Park

Ting at lave

Besøg de lokale | Wellness og Spa | Dykning
Vandring | Sejlture

Tunku Abdul Rahman Park
Tunku Abdul Rahman Park Foto: Sabah Tourism / Daniel Douglas Bin Mohamad

8 steder at se i Sabah

Tunku Abdul Rahman Park

Tunku Abdul Rahman Parken er en samling af små øer, som ligger på den nordvestlige side af Sabah regionen. Øerne er grønne, frodige og utrolig smukke. Her er der rigtig mange forskellige aktiviteter, som I kan give jer i kast med. I kan blandt andet tage på dykkerture i det klare vand eller på vandreture gennem øernes jungle. De fem øer, der udgør Tunku Abdul Rahman Marine Park, ligger alle inden for en kort bådtur fra hinanden. Og bådturene er utroligt smukke, fordi I får lov til at se øerne fra havsiden.

Gaya og Manukan er de største øer i havparken (selvom Manukan er lille i forhold til Gaya). Begge øer har stisystemer, som går gennem junglen, og det er perfekt for jer, som elsker at vandre igennem naturen. Manukan og Sapi er de mindst vilde øer efterfulgt af Gaya. Her kan I altså nemt finde faciliteter, og det er meget civiliseret. Sulug og Mamutik har næsten ingen faciliteter. Alle øer har fantastiske strande, selvom nogle er mere overfyldte end andre, især i weekenderne, og alle er omgivet af flotte dykkersteder og snorkelpladser. Resorts og overnatningssteder findes på Gaya, Manukan og Mamutik, men øerne er også værd at besøge på en dagstur.

Kinabatangan Floden
Kinabatangan floden Foto: Sabah Tourism / Daniel Douglas Bin Mohamad

Kinabatangan floden

Kinabatangan floden er hjem for et af verdens rigeste økosystemer. Udover at være hjem for Borneos verdenskendte orangutang, er den omkringliggende skov også et af kun to kendte steder i verden, hvor der findes 10 arter af primater. Floden er over 560 km lang, og er den næstlængste flod i Malaysia. I har den bedste chance for at se vilde dyr, hvis I sejler op af floden ved daggry eller ved solnedgang. Her er dyrene nemlig mest aktive. I kan måske være så heldige at se de asiatiske elefanter, eller måske kan I se en krokodille! I flodområdet er der mange store rejseselskaber, der tilbyder indkvartering, transport, måltider og guidede ture. I kan også prøve at dykke i floden – hvis I tør 😉

Sepilok Rehabiliteringscentret
Sepilok Rehabiliteringscentret Foto: Sabah Tourism / Daniel Douglas Bin Mohamad

Orangutang reservat

Sepilok rehabiliteringscentret blev oprettet i 1964 for at hjælpe med at rehabilitere orangutanger, der var forældreløse. Centeret fungerer i dag som et slags børnehjem for orangutanger, og her kan de små unger vokse op i trygge omgivelser, mens de langsomt bliver mere og mere uafhængige, indtil de til sidst kan klare sig selv i naturen. Dette er en utrolig måde at se aberne helt tæt på og stadig gøre det på en etisk korrekt måde. Ved at besøge rehabiliteringscenteret støtter I samtidig også centerets projekt. I kan se orangutangerne blive fodret hver dag kl. 10 og kl. 15. I kan også besøge informationenscenteret, hvor I kan lære endnu mere om de skønne orangutanger.

Kinabalu National Park

Kinabalu National Parken er Malaysias første UNESCO Verdensarvs seværdighed. Det er også et center for biodiversitet i Sydøstasien, og parken kan prale med at have over 5.000 forskellige planter (!). Parken er bl.a. hjem for verdens største blomstRafflesia, og det er også hjem for en af verdens mest sjældne orkidéer Paphiopedilum rothschildianum. Altså er der nok at se i den fantastiske park. Men I kan også bestige bjerget Mount Kinabalu eller et af de mange andre bjerge i parken.

Omkring Kinabalu Park er et væld af seværdigheder og sjove aktiviteter såsom mountainbiking, golf, fuglekiggeri, gåture og selvfølgelig fotografering!

Tippen af Borneo
Tippen af Borneo Foto: Sabah Tourism / Daniel Douglas Bin Mohamad

Tippen af Borneo

Disse dramatiske klipper ligger på den nordligste spids af Borneo. Klipperne hører til Kudat-halvøen, som I kan komme til via taxi, lejebil eller med en guidet tur. Man skal dog have en speciel tilladelse for at parkere tæt på klipperne, så det kan anbefales at tage en taxi eller en guidet tur.
Klipperne ligger, hvor det Sydkinesiske Hav møder Suluhavet. Her kan I nyde en helt fantastisk udsigt, og I har udsigt til både solned- og opgang. Det er også et utroligt sted at nyde en fuldmåne. Det er virkelig romantisk!

Danum dalen

Danum Dalen er et uspoleret stykke af paradis. Dalen er fyldt med regnskov og er 438 kvadratkilometer. Hvis I vil opleve en rigtig jungle, så er det her stedet! Danum Dalen har et af de mest komplekse økosystemer i verden, og der er mange vilde dyr. Dog kan det være sværere at se dyrene her i forhold til ved Kinabatangan floden. Dette skyldes, at dyrene simpelthen har meget mere plads. Men hvis I er heldige nok til at spotte dyrene, så kan I blandt andet være heldige at se orangutanger, hjorte, sumatran næsehornet eller den meget sjældne pygmæelefant!

Parken indeholder også rigtig mange smukke vandfald, og hvis I tager en guidet tur, vil I helt sikkert komme forbi disse. Guiderne ved også tit, hvor dyrene er, så hvis det er jeres drøm, så vil jeg anbefale jer at få en guidet tur gennem dalen.

For at besøge denne park skal I have de rigtige tilladelser, men I kan få disse i Lahad Datu, der er en nærtliggende by, på turistkontoret eller ved indgangen til dalen via en agent eller et rejsebureau.

Mari Mari Landsbyen

Hvis I vil opleve, hvordan de indfødte levede, og nogle stadig lever, så skal I tage til Mari Mari landsbyen. Her kan I nemlig opleve huse og hytter bygget i forskellige lokale stilarter, og I kan se udstillinger og demonstrationer af lokale skikke. Desuden kan I få lov til at smage de lokale delikatesser. Det er en helt speciel måde at opleve smukke Sabah og opleve kulturen fra de lokale stammer.

Tun Sakaran Marine Park

Tun Sakaran Marine Park

Tun Sakaran Marine Park er ikke som sådan udstyret med faciliteter til turister. Men det er muligt for besøgende at udforske øen og marine parken på egen hånd, og mange vælger selv at medbringe snorkler eller scuba udstyr. Livet under vandet her er nemlig helt fantastisk, og I kan komme til at se rokker, skildpadder, barracudaer og meget meget mere!

*Før besøget skal besøgende få tilladelse til dykning og generel færden i parken fra fra Sabah Parks.

Ting at lave i Sabah

Massage og afslapning
Massage og afslapning Foto: Sabah Tourism / Daniel Douglas Bin Mohamad

Wellness og spa

Når I er mætte af de mange smukke og vilde sanseindtryk, kan jeg anbefale jer at udforske en af de mange lokale spa og wellnesssteder. I kan finde spasteder i næsten alle byer, og priserne i disse kan godt variere en del. Så sørg for at kigge på et par forskellige, før I beslutter jer.

De fleste spasteder tager udgangspunkt i brugen af lokale urter og lægemidler – nogle af dem har været i brug i flere generationer. De lokale er især glade for at bruge forskellige wraps og scrubs til at forkæle huden. 

Dykning i Sabah
Dykning i Sabah Foto: Sabah Tourism / Daniel Douglas Bin Mohamad

Dykning

Sabah er en region med utrolig mange smukke sandstrande og koralrev, og derfor har Sabah også nogle vilde dykkersteder! Faktisk er regionen klassificeret som at være på listen over de 10 bedste steder at dykke i verden! Men man behøver ikke være certificeret scubadykker for at nyde det smukke hav. Amatører og snorkelentusiaster kan også sagtens nyde godt af de flotte koralrev. Og der er desuden mange steder, hvor der tilbydes dykkerkurser, hvis I gerne vil helt tæt på.

Solnedgang over Sabah
Solnedgang over Sabah Foto: Sabah Tourism / Daniel Douglas Bin Mohamad

Vandring

Som jeg har nævnt før, så er der rig mulighed for at tage på vandreture på Sabah. I behøver ikke nødvendigvis at bestige Mount Kinabalu. Det er nemlig 4.095 meter højt, men I kan tage mange andre smukke vandreture i naturen på Borneo. I kan foreksempel udforske den smukke jungle.

Sejlture

Jeg kan helt sikkert anbefale jer at tage på en sejltur! Der er nærmest ikke en bedre måde at opleve det smukke Sabah end at se øen badet i solnedgangen. Med en aftensejltur kan I nyde synet af solen, som går ned over vandet, og I kan smage på alle de lækre delikatesser, som serveres på de fleste af sådanne aftensejlture.

Er I klar til en tur til Sabah? Det er jeg i hvert fald! Så det er bare at bestille rejsen, pakke taskerne og tage afsted!