Bruxelles er ikke bare hovedstaden for Belgien, men for hele den Europæiske Union. Den belgiske konge bor her sågar også. Men byen har meget mere at tilbyde! De lækreste ølhuse på næsten hvert gadehjørne. De mest fantastiske vafler og pomfritter. Og så er jeg ikke engang startet på at snakke om chokolade endnu. Læn dig tilbage og læse mine rejsetips til et liv som turist i Bruxelles

Det er bestemt ikke uden grund, at Bruxelles er blevet én af mine yndlingshovedstæder. Byens mange smukker pladser og hyggelige kvarterer inviterer dig til at udforske alle byens kroge. Måske du finder det helt perfekte sted at nyde en belgisk ale, en vaffel eller den lokale yndlingsspise moules frites? Og hvis der er bare en lille festabe gemt i dig, så må du ikke snyde dig for selv for en aften i byen her.

Jeg vil nu vise dig, hvordan du nemt og billigt kan udforske Bruxelles, og hvad der er at se i denne alsidige by.

Rejsetips til Bruxelles –  Udforsk Europas hovedstad

Fakta om Bruxelles | Ankomst | Seværdigheder i Bruxelles

Det belgiske køkken | Natteliv i Bruxelless

Bruxelles – en introduktion

 • Bruxelless er hovedstaden i det belgiske kongerige
 • I Belgien bor der cirka 11 millioner indbyggere. 1,1 million af dem bor i hovedstadsområdet Bruxelles
 • I Belgien tales der officielt fransk, nederlandsk (flamsk) og tysk i et mindre omfang. Engelsk er dog også meget udbredt
 • Både EU og NATO har deres hovedkvarterer i Bruxelles

Ankomst i Bruxelles – din rejse til Belgien

Den hurtigste, og som regel også billigste, måde at komme til Bruxelles på er via fly. Der ligger endda to lufthavne omkring Bruxelles, Bruxelles-Zaventem og Bruxelles South Charleroi. Førstnævnte er den bynære lufthavne, hvorimod den anden ligger cirka 40 km syd for Bruxelles. Det er som regel her at der flyves til fra Danmark. Flybilletterne kan nemt findes på min fly finder til omkring 300,- tur/retur.

Fra Charleroi-lufthavnen kan du tage bussen ‘Bruxelles City Shuttle‘ for cirka 100 kroner, hvilket bestemt er markant billigere end at springe på en taxa. Børn til og med 3 år kan endda køre med gratis, når de er i følge med en voksen.
Du kan man fordel booke din billet på forhånd, så du undgår at betale et gebyr på 3 euro i lufthavnen for at printe billetten. Find priser, billetter og info på charleroi-airport.com

Hvis ikke du vil flyve til Bruxelles, så kan du eksempelvis springe på en Flixbus, som afgår fra flere danske byer. En enkeltbillet koster typisk omkring 300 kroner.

Se hvilke seværdigheder der er i Bruxelles

Seværdigheder i Bruxelles

Det første du tænker på, når du hører Bruxelles og seværdigheder i samme sætning, er måske Mannekin Pis? Heldigvis har Bruxelles meget mere at byde på, end en lille tissende statue i en gyde.
Europaparlamentet, de mange pladser og parker, hyggelige kvarterer og Mini Europa. Se bare min liste herunder:

Grand Place | Mannekin Pis | Det Kongelige Palads

Cinquantenaire Park (Jubilæumspark) | Det Europæiske Kvarter | Atomium | Guidede ture – gratis

Den farverige Grand Place

Den store centrale plads i Bruxelles, Grand Place, regnes for at være en af de smukkeste i hele Europa. Den er også optaget på UNESCOs verdensarvliste. Her på denne plads kan du finde en café og nyde udsigten til det gotiske rådhus over en kop kaffe. Selv Starbucks har fundet sin vej til den store plads.

Info om blomstertæppet på Grand Place

 • Mere end 600.000 begoniaer
 • 1800 m2, 75 x 24 meter
 • Startet først gang i 1971
 • Har kunnet ses hvert andet år siden 1986
 • 2018: 16-19. august 2018
 • Næste gang: 2020, datoer ikke offentligtgjort endnu
 • Se brussel.be for mere info

Hvis du kommer her midt på ugen vil du opleve det store blomster- og plantemarked, som virkeligt lyser op med sit farvespil. Hvert andet år dækkes hele pladsen af mere end 600.000 begoniaer fordelt på 1.800 m2, som i en halv uges tid giver en helt unik stemning midt i byen.

I 2018 var Grand Place dækket af blomster mellem 16. – 19. august. Næste gang det sker vil være i 2020. Men fortvivl ej, allerede i 2019 fra 14. – 18. august afholdes Flowertime, hvor de samme kunsterne fra blomstertæppet udsmykker dele af Bruxelles centrum med blomster.

Tæt på The Grand Place ligger en ret så usædvanlig café, Goupil le Fol. Hvad der tidligere var en simpel lejlighed, er i dag en café indrettet med nips fundet på Bruxelles mange loppemarkeder

Manneken Pis

 

Jeg kommer ikke uden om det, Mannekin Pis er symbolet på Bruxelles. Men den verdensberømte figur er altså ikke mere end 61 cm høj – altså, ingenting sammenlignet med vores egen Den Lille Havfrue – og kan findes på Rue du Chêne.

Baggrunden for og historien bag Manneken Pis findes efterhånden i lige så mange udgaver, som der er folk, der fortæller det. Sikkert og vist er det dog, at den oprindelige Manneken Pis blev opført i 1619 af Jerôme Duquesney med det formål at “servere” rent drikkevand for byens borgere.
Siden sin opførelse er statuen blevet stjålet mere end en håndfulde gange. Inden den til sidst blev ødelagt i 1965 af en tyv. Så, den Manneken Pis du ser i Bruxelles i dag er altså en kopi.

Manneken Pis er desuden blevet kendt for sin mange kostumer, mere end 900 i alt. På forskellige mærkedage bliver han klædt ud. Og hvis du har lyst, kan du se alle hans kostumer på det nærliggende museum.

Hvad færre måske ved er, at Manneken Pis også har en “søster”, Jeanneke Pis. En lille pige tissende i siddende stilling, placeret for enden i en sidegade cirka 600 meter, i Impasse la Fidélité. Men her stopper galskaben ikke. Der er også en statue af en tissende hund, Zinneke Pis, som kan findes på hjørnet af Rue de Chartreaux og Rue de Vieux-Marche. Og lur mig, om du ikke også kan finde flere andre.

Mannekin Pis i Bruxelles er faktisk en kopi af den originale statue, som blev stjålet og ødelagt i 1965
Mannekin Pis i Bruxelles er faktisk en kopi af den originale statue, som blev stjålet og ødelagt i 1965

Det Kongelige Palads

Som ét af de absolut mest paladser i hele Europa, er det Kongelige Palads i Bruxelles bestemt et besøg værd! Du kan besøge paladset om sommeren, når kongefamilien er på ferie. Pris? Gratis!

Cinquantenaire Park (Jubilæumspark)

Hvad du heller ikke må misse på dit besøg i Bruxelles er Cinquantenaire Park, også kendt på dansk som Jubilæumspark, som ligger i den østlige del af Bruxelles centrum.
Når du træder ind i parken, nærmest ligegyldigt fra hvilken side, så kan du ikke undgå at se den kæmpe triumfbuen der tårner op den østlige ende. Triumfbuens opførelse blev påbegyndt i 1880 som markering på Belgiens 50 år med selvstændighed.

I forbindelse med triumfbuen ligger der tre store bygninger med hvert deres museum; et med gamle biler, et andet om Belgiens militærhistorie og det sidste er det kongelige museum for kunst og historie.

Det Europæiske Kvarter

Hvad enten du er for eller imod EU eller går op i politik, så er det Europæiske Kvarter i Bruxelles også et must see. Det ligger også kun en kort gåtur fra Jubilæumsparken, du kan nemt tage begge seværdigheder på éngang. Men, du kan faktisk også nemt for en halv til hel dag til at gå ved det Europæiske Kvarter.
Set ude fra, så står den moderne arkitektur i total kontrast til resten af Bruxelles. Jeg er lige imponeret over bygningerne, hver gang jeg ser dem.

Men det er ikke kun udefra, at du kan se dem. Du kan også komme. Selv i hjertet af parlamentet, plenarsalen – ganske gratis. Men tjek lige op hjemmefra, om der er plenarmøde eller andre forsamlinger. Du kan se besøgstider og få mere info på Europaparlamentets hjemmeside.

Det er også værd at besøg Parlamentarium, som er et besøgscenter, der forklarer EUs historie på ganske moderne vis. Dette er også en gratis oplevelse!

Atomium

Atimium, eller atommet, er lidt en surrealistisk attraktion. Over 100 meter er dette bygningsværk der, ja..er formet som et atom. Blot det at beundre bygningsværket udefra er betagende!
Bygningsværket ligger i den nordlige ene af Bruxelles og har åbent hele året rundt med entré priser svingende fra cirka 100 kroner og op til 300 kroner. Prisen afhænger af, hvilke er udstillinger der er i museet og hvilken kombinationsbillet, du vælger. Du kan nemlig spare penge ved at købe en billet, der også inkluderer entre til Mini Europa, som ligger 200 meter derfra.

Fra det øverste molekyle i atomet har du en fantastisk udsigt ind mod Bruxelles og landskabet omkring.

Du kan også nyde en middag i restauranten med en fantastisk udsigt. Men book dit bord på forhånd, og gerne i god tid. Der er begrænset med plads.

Guidede ture i Bruxelles – gratis

Du kender dem sikkert godt. De unge mennesker, der står på de mest turistede steder i storbyerne og tilbyder gratis guidede ture til byens seværdigheder. Du tænker måske tit, præcist som mig, at der må være noget lumsk ved det.
Det afviser jeg ikke, at der kan være. Men ikke desto mindre nød jeg selv godt af Viva Brussels Tours, som er en guidet tur til fods rundt til byens bynære seværdigheder inklusiv gode fortællinger. Turen starter fra Grand Place og tager dig forbi kirker, gamle huse, de mange tissende statuer og meget mere. Og det koster absolut ingenting. Du er ikke forpligtet til at købe noget og du kan springe fra hvornår du vil.

Chokolade og pomfritter – Det kulinariske Bruxelles

Okay, ovenstående kombination vil jeg nok ikke foreslå som det første. Men Belgien, og faktisk især Bruxelles, er kendt for både sin chokolade og pomfritter. Og må jeg lige indskyde øl i en sidebemærkning, som jeg senere vender tilbage til?

Men lad os starte med pomfritterne, som vi egentligt med rette blot bør kalde for pommes frites friterede æbler. Det med æbler, det skyldes at kartoflerne i sin tid blev betragtet som jordens æbler. Belgierne hævder at have opfundet retten. Om ikke andet, så har de i den grad gjort den til en nationalspise. Hvis du vil have de bedste pommes frites i Bruxelles, så skal du bevæge dig til enten Maison Antoine, som du finder tæt på det Europæiske Kvarter eller til Fritland, der ligger centralt i Bruxelles. Jeg var selv hos Fritland, hvor jeg dog måtte vente en halv time på min portion, da køen simpelthen er endeløs lang.

Det særlige ved Bruxelles pommes frites? De koges to gange, og de koges i oksefedt! Men hvis du har givet mere end 3 euro for dem, så kan du godt føle dig snydt.

belgian Wafles – Copy
Hvis din belgiske vaffel er serveret på denne vis, så har du fået turistversionen. De lokale spiser den au natural

Belgiske vafler nydes au natural

Fra det salte til det søde!

Chokolade er et andet trademark for Bruxelles. Antallet af chokoladehuse tangerer nærmest mængden af pizzariaer i en jysk provinsby. Og det er da heller ikke uden grund, at chokolade i dag er en af Belgiens største eksportvarer. Eftersigende sælges der allermest fra lufthavnen, men det kan være en lokal myte

Chokoladehuset Neuhaus er måske et af de mest kendte chokoladehuse. Siden 1857 har de leveret håndlavet chokolade til det belgiske kongehus.
Jeg tør dog godt love dig, at uanset hvilket mærke af belgiske chokolade du køber, så bliver du ikke skuffet.

Fra chokoladen bevæger vi os videre til vaflerne. Og her skal der faktisk heller ikke være en sammenhæng. En belgisk vaffel nydes nemlig som den er. Hvis du har smækket Nutella, flormelis, syltetøj, soft ice, flødeskum eller andet på, ja så har du begået den klassiske turistfejl. En belgisk vaffel er nemlig rigeligt sød i sig selv og nydes absolut bedst au natural og direkte fra vaffeljernet. Men find gerne et andet sted at købe den, end turistgaderne. Hvis du her har givet over 1 euro for den, så skal du igen overveje, om der står turist i panden på dig.

Belgisk øl

Ja, jeg gemmer det bedste til sidst. Men jeg ved faktisk slet ikke, hvor jeg skal starte. At snakke om belgisk øl er som at snakke om vejret – et endeløst emne, og hver mand har sin holdning. Derfor kan jeg kun anbefale dig, at du smager på lidt af hvert. Lige fra blonde og bruine til hvedeøl og kriek og selvfølgelig de klassiske trappister og ale. Jeg har lavet en liste med ølmærker herunder, som du bestemt ikke går galt i byen med at bestille. Bemærk: Hvert øl-hus har flere typer af øl, så bliv ikke forvirret, hvis tjeneren spørger hvilken farve, når du bestiller en Chimay.

Gode belgiske ølnavne

 • Chimay
 • Rochefort
 • St. Feuillien
 • 3 Fonteinen
 • Orval

 

Smag på det hele

Her må du faktisk gerne opsøge turiststederne, de serverer nemlig tit gode anretninger med smagsprøver, og til en ok pris.

Ølhuset Delirium har flere barer i byen. Jeg kan anbefale den i gaden med Jeanneke Pis. Her er der utal af øl, og hvis ikke du kan finde en øl der, som du kan lide, ja så tror jeg ikke, at du kan lide øl. Du giver cirka 2,5 euro for en voksen smagsprøve her.

Du kan også tage på en ølsmagningstur. Denne her tur med Global Enterprises har ganske gode anmeldelser på Tripadvisor.

Hvis du vil bestiller belgisk øl på en typisk cafe, så er det kotume, at du får serveret en lille skål med små ostebidder i.

Og må jeg til sidst give en lille advarelse. En typisk belgisk øl er stærk i alkoholprocenten. Cirka halvanden gang stærkere end en almindelig dansk pilsner (de to ting må for guds skyld ikke sammenlignes yderligere), så forvent ikke, at du kan drikke mange på en aften.

Belgium beer shutterstock_614965751 – Copy
Smag på det belgiske øl. En, for en, for en..Og stop så. 3 er rigeligt!

Bruxelles natteliv

Okay, fra snak om øl og benævnelse af Delirium, så er det kun naturligt at vi bevæger os videre til at snakke om nattelivet i Bruxelles. Delirium i gaden Impasse de la Fidelite er nok det ultimative sted, hvis du vil smage på øl og have feststemning på samme tid. Men det kan også godt gå hen og blive lidt turistet.

Hvis du til stor ærgrelse må finde Delirium-baren fyldt, og det sker faktisk tit til trods for den er kæmpe stor og i flere etager, så kan du bevæge dig videre til Poechenellekelder. Den ligger tæt på Manneken Pis.

Det mest oplagte, med så mange barer placeret centralt i Budapest, alle med hvert deres særpræg, charme og kæmpe udvalg af øl – okay, du kan også få andet i Belgien – ja, så er det da vist oplagt at tage på pubcrawl. Og heldigvis arrangeres den slags også i stor stil, se bare Brussels Pub Crawl.

Når du langt om længe har fået den mængde øl og drinks der skal til, før du rammer dansegulvet, så kan jeg anbefale at tage til diskoteket Spirito. Det unikke ved dette diskotek er, at det faktisk ligger inde i en gammel kirke.

Se mine mange ferietilbud til Bruxelles

Nu er du måske hooked på en tur til Bruxelles? Så er det heldigt, at jeg har mange gode ferietilbud til Belgiens hovedstad