Der findes nogenlunde lige så mange teorier om pyramiderne i Giza, om der er souvenir-dealere ved pyramiderne. Det er lidt af cirkus, som du lige må være forberedt på. Men så snart du er kommet fri af de andre turister og de mange gadesælgere, vil du blive fuldstændig opslugt af de mystiske pyramider. Jeg kan garantere dig, at du aldrig kommer til at glemme synet af sfinksen, der bevogter pyramiderne. Hvis du er på udkig efter en uforglemmelig ferie, skal du rejse til Giza og se pyramiderne.

Pyramiderne i Giza – hvorfor du bare må se dem

Spinx face on the Giza pyramid background, Cairo, Egypt_266356247

Ankomst

Pyramiderne i Giza ligger kun 15 km fra Cairos bymidte. Det er derfor forholdsvist nemt at komme derud. Der findes et enormt udvalg af turarrangører, der arrangerer dagsture til pyramiderne. Så det er bare med at vælge en med en pris og et program, der passer dig. Bor du på hotel i Cairo, er hotelpersonalet oftest meget behjælpelige med at arrangere din tur. Du kan også sagtens tage på en dagstur til pyramiderne fra Hurghada – Egyptens populære badeby. Køreturen fra Hurghada til Giza tager nemlig kun 4 timer. Du kan også flyve til Cairo fra Hurghada på en lille times tid. Det er helt op til dig.

I sommermånederne kan du ofte flyve direkte til Hurghada med et charterrejseselskab. Vil du rejse til Egypten på et andet tidspunkt på året, eller vil du flyve til Cairo, vil du oftest blive nødt til at mellemlande i Grækenland eller Tyrkiet.

Bestil din dagstur til pyramiderne i Giza lige her.

Mysteriet om pyramiderne

Pyramiderne er nogle af verdens ældste bygningsværker – og de har holdt sig godt. De står nemlig stadig knivskarpt, selvom de blev bygget i årene 2620-2500 før Kristus’ fødsel. Faktisk er det pyramiderne det eneste af verdens 7 underværker fra antikken, der stadig står. Det er da grund nok til at rejse til Egypten for at se dem! Området, hvorpå pyramiderne står, har været et betydningsfuldt gravsted for Egyptens faraoer selv før, pyramiderne blev bygget. Da pyramiderne blev bygget, blev der derfor bygget flere templer og grave, som man også kan udforske på sit besøg.

Det er ikke helt sikkert, hvem der byggede pyramiderne – jødiske slaver eller egyptere, der blev betalt for deres arbejde – men det skulle have taget intet mindre end 10.000 mand at gøre bygningsarbejdet færdigt. Men hvordan løftede man for over 4.000 år siden sten, der vejede helt op til 2,5 tons? Der findes mange teorier, men en af de teorier med flest tilhængere, er rampe-teorien. Egypterne skulle have lyttet stenene med vogne af træ, der trak byggestenene hen ad jorden. For mindske friktionen mellem sandet og stenen blev der sprøjtet vand ind under stenen. Imponerende er det dog i det hele taget, at disse enorme underværker blev bygget uden de store hjælpe midler – og så på kun 20 år. Dette er enormt kort tid, når man tænker på, at mange af Europas middelalderkirker var undervejs i flere århundrede.

Egyptology

Årsagen til, at vi ikke ved, hvordan pyramiderne blev til, er, at ingen ved, hvor byggeplanerne eller -tegningerne er opbevaret – hvis de da overhovedet stadig eksisterer. Og det er rigtig ærgerligt. fordi vi er mange, der godt kunne tænke os at se, hvordan man for over 4000 år siden kunne bygge disse underværker uden brug af moderne teknologi. For eksempel er pyramidernes hjørner lagt i en vinkel på præcis 90 grader. Og så peger pyramidens 4 hjørner præcis i de 4 verdenshjørner – nord, syd, øst og vest. Hvordan har egypterne for 4000 år siden formået at designe dette uden et  nymodens kompas og vinkelmåler? De mange mysterier, der omhandler pyramiderne, har sat gang i en masse spændende teorier om pyramidernes tilstedeblivelse. Der er masser af mennesker, der blandt andet tror på, at pyramiderne blev bygget af væsener fra det ydre rum.

Det er også lige værd at nævne manglede mumier. Der er nemlig ingen mumier at finde i pyramidernes ved Giza. Og det er på trods af, at der er masser af inskriptioner og malerier af faraoer og mumier inde i pyramiderne. Kun i Keopspyramiden kan man finde et par gravkamre og en sarkofag – men den er tom. Hvor er mumien blevet af? Der er ingen, der ved, hvor den farao, der engang var begravet her, er henne nu.

De individuelle pyramider

Keopspyramiden 

Gizas Keopspyramide er den den største pyramide i verden, og er derfor noget helt særligt. Herinde kan du se den flotte sarkofag – men den er tom. Mumien og guldskattene blev formentlig allerede stjålet i middelalderen, måske endda før. Du skal købe billet for at se pyramide-plateauet, men hvis du vil ind i Keoppyramiden, skal du købe en yderligere billet til dette. Denne billet koster fra omkring 70 kroner. Der er et begrænset antal billetter – kun omkring 200 turister, får lov til at komme ind i pyramiden om dagen – så du stå klar til at købe billet fra morgenstuden. Herinde vil du opleve pyramidens smalle gange, indelukket luft samt en urolig følelse – der er nemlig sket så mange ting herinde, der stadig ikke kan forklares.

cairo_ägypten_pyramiden_654317653 – Copy

Khafre-pyramiden

Khafre-pyramiden ser større ud en Keopspyramiden, fordi den står på et højere plateau, men det er den ikke, så bliv ikke skuffet. Oprindeligt var bygningen 146 meter høj, men i dag er den faldet lidt sammen – til 137 meter. Pyramiden blev bygget til faraoen Khafre, og man kan også finde et gravkammer og en sarkofag herinde. Der er dog ikke nogen andre beviser for, at faraoen rent faktisk har været begravet her. Den italienske opdagelsesrejsende gik ind i pyramiden for første gang i nyere tid, men fandt at gravrøvere havde stjålet alle pyramidens værdier. Pyramiden var nemlig tom bortset fra en open rød sarkofag, hvis låget var blevet efterladt på gulvet ved siden af.

Sfinksen i Giza

Sfinksen er et fabeldyr, der har en løves krop og et menneskes hoved. Personligt synes jeg, at sfinksen er det mest imponerende værk i Giza. Sfinksen er 20 meter høj og har været begravet under sand i århundrede. Det er derfor, sfinkens i dag er så godt bevaret. Det er kun næsen, der ikke helt har klaret det, men det må være at forvente efter så mange år. Og det giver jo også bare skulpturen det helt særlige, ikoniske look.

Ligesom med pyramiderne, findes der mange teorier om sfinksen. Der er nogen, der mener, at sfinksens menneskehoved forestiller faraoen Keops. Andre mener, at hovedet er for lille til løvens krop, at den derfor er fra en tid – langt før faraoerne – hvor man tilbad løven. Denne teori får opbakning af forskere, der har kigget på sfinksens lodrette eroderings-mønster. Den lodrette erosion er kendetegnende for regn og ikke oversvømmelser. Erosionen skulle derfor være sket allerede 10.000-5.000 år f.Kr., hvor det regnede langt mere i Egypten. Det ville da være helt vildt, hvis sfinksen har stået her så længe!

Egyptian Sphinx in Giza near Cairo_574580416

Dit besøg til pyramiderne

Egypten er blevet en populær feriedestination, da man ofte kan finde billige rejser til Egypten både om sommeren og om vinteren. Hvis du skal på ferie i Egypten, kan jeg helt klart anbefale at tilbringe en dag eller to i Giza og se pyramiderne. De er enormt fascinerende. Uanset hvornår på året du besøger pyramiderne, må du dog være forberedt på de høje temperaturer, de mange turister samt gadesælgerne, der gerne vil sælge dig nøgleringe med sfinksen eller introducere dig for deres kameler. Har du mod på at ride på en kamel, kan du helt sikkert forhandle dig til en god pris. Findes der en mere autentisk måde at se pyramiderne end fra kamel-ryg?

Du skal desuden købe en billet for at komme ind og se pyramiderne og sfinksen. Billetten koster cirka 30 kroner og gælder i åbningstiderne fra 9 – 17. Jeg kan desuden anbefale dig at besøge The Grand Egyptian Museum, hvor du kan se faraoen Tuts grav samt lære mere om Egyptens spændende historie. Besøger du mod slutningen af 2018, skulle museets nye, moderne bygning gerne stå færdigt – kun 2 kilometer fra pyramiderne og med enorme panorama-vinduer, så du uhindret kan se derover.

Camel rests near ruins of entrance to pyramid_331234733

Har du besøgt pyramiderne i Giza? Hvordan var din oplevelse? Skriv gerne en kommentar med gode tips herunder.