Prag, hovedstaden i Tjekkiet, er en af de smukkeste byer i Østeuropa – kælenavnet: Den Gyldne Stad understreger dette! Få alle mine tips til den skønne by i denne rejseguide

Skal du på ferie i Prag? Det forstår jeg bestemt godt!
Prag er hovedstaden i Tjekkiet og vel nok en af de smukkeste byer i Østeuropa – kælenavnet: Den Gyldne Stad understreger dette! Prag har haft dette prædikat siden 1942, da en tysk film med samme navn havde premiere. Jeg kan love jer, at Prag i den grad lever op til sit ry, med sin gamle bydel og de historiske bygninger. Folk glemmer ofte, at det slet ikke er så kompliceret at rejse til Prag fra Danmark. Der er mange direkte fly, og fra København er byen kun lidt over en time væk. Og når du mangler et hotel i byen, så kan du finde et på Hotels.com

I denne rejseguide, får du de bedste ferietips til Prag. Og jeg vil selvfølgelig også afsløre de kulinariske highligts og de bedste insidertips. En weekendtur er perfekt med denne rejseguide til Prag!

De bedste tips til Prag

Rejs til Prag | Spar penge | Ferietilbud

De vigtige seværdigheder i Prag

Karlsbroen | Den gamle bydel | Prags borg & St. Vitus Katedral| Tynkirken og Tycho Brahe  | Det Dansende Hus

De oversete seværdigheder i Prag 

Kinsky haven | Golden Lane | Petrin højen

Prag – livsstil
Luksus og wellness i Prag | Øl- og vin-spa | Mad | Nattelivet

Prag – en kort introduktion

 • Prag, eller Praha på tjekkisk, er Tjekkiets hovedstad og den største by
 • Af Tjekkiets cirka 11 mio indbyggere bor 1,2 mio af dem i Prag
 • Prag dateres tilbage til omkring det 9. århundrede, hvor byens borg blev grundlagt
 • Prag gennemskæres af floden Moldau (Vltava på tjekkisk)

Prag_Burg_Veitsdom_173388260

Rejs til Prag

Prag Lufthavn ligger blot 20 kilometer fra byens centrum, du kan derfor være i centrum af byen indenfor 45 minutter. I lufthavnen skal du finde en af de gule billetautomater, hvor du kan købe din busbillet. Fra lufthavnen kan du bruge flere forskellige busser afhængigt af hvor du skal bo i Prag, så kan du tage bus nummer 100, 119, 179, 254, 322 eller 323. Hvis du vil ind til centrum, så tag bus nr 119, 322 eller 323 og skifte til metro A Line ved det sidste stop, Nádrazi Veleaslavin.

Find billige flybilletter til Prag via Kiwi.com

Valuta i Prag og Tjekkiet

Prag er en af de billigste storbyer i Europa at holde ferie i. I runde tal kommer du cirka dobbelt så langt for pengene i Prag, som du ville gøre i Paris eller London. Dette skyldes ikke mindst, at Tjekkiet stadig har deres egen valuta, Koruna – nej ikke øllet – og den ikke er meget værd. 1 dansk kroner svarer omtrent til 3,5 Koruna (CZK).

Valuta i Tjekkiet

 • Tjekkiet bruger valutaen Koruna (CZK)
 • 1 CZK svarer ca. til 3,5 DKK
 • Koster ca. 40 DKK at hæve penge med VISA/Mastercard

Nu sidder du måske og tænker, om du så også skal veklse til den lokale valuta eller om du kan klare dig med den håndfuld Euro, du har til at ligge henne i rejsekassen. Mit svar er faktisk, ingen af delene. Du kan komme langt med dit kreditkort, VISA/Mastercard. Men hvis du endeligt vil veksle til kontanter, så veksel til Koruna og gør det gerne hjemmefra. Du skal ikke forvente, at du kan bruge dine Euro i Prag og Tjekkiet.
Hvis du vil hæve penge på dit VISA/Mastercard koster det cirka 40 kroner i gebyr, hvis du benytter dig af en pengeautomat i Prag.

Vekselkursen i butikkerne i Prag er som regel ikke ret god, så gør det gerne hjemmefra, eller tjek op på den aktuelle valuta og beregn om det kan betale sig for dig at veksle det sted, du har fundet.

Spar penge

Prag er en by, du let kan udforske på gåben. De fleste seværdigheder er placeret i det historiske centrum af byen. Desto længere tid du er i byen, desto mere betaler det sig at købe et Prag Card, så du kan rejse med offentligt transport gratis, og du kan endda rejse med Airport Express bus, når du skal mod lufthavnen igen. For omkring 370 kroner kan du også få fri adgang til mere end 50 seværdigheder og musser, bådtur langs floden Moldau – eller Vltava, som den hedder på tjekkisk – og guidede ture rundt i byen. Det betyder, at du bare skal slappe af og lytte til de yderst dygtige guider, der fortæller interessante ting om Den Gyldne Stad. Og når du kommer tilbage fra din bådtur eller udflugt, kan du besøge alle de spændende musser. En perfekt kombination, synes du ikke?

Undgå for alt i verden at tage en taxa. Okay, drastisk måske. Men det er simpelthen spild af penge, nu det offentlige transportsystem er så veludviklet.

Det lyder måske banalt, men spis hellere lokalt end at opsøge de italienske restauranter og sushi-steder centralt i byen. De er blomstret op på grund af turismen, og priserne er også derefter.
Når du er på ferie, så skal du da også prøve de lokale retter, end spise det du alligevel kan få alle steder i verden. Men mere om tjekkisk mad længere nede i denne artikel.

Se mine ferietilbud til Prag

En anden måde at spare penge på din Prag-ferie er allerede i selve bookingen af rejsen. Jeg prøver hele tiden at finde nye og gode tilbud på en billig storbyferie i Prag. Se dem her:

18.07.18

Storbyferie i Prag og Budapest

4 eller 6 overnatninger i Prag og Budapest

Oplev Prag og Budapest, to af Østeuropas kønneste hovedstæder, og gå på opdagelse i byernes spændende historie, kulturskatte og lækre spisesteder. I tilbringer i alt 4 eller 6 overnatninger på ferien, så der er rig mulighed for at udforske, hvad byerne har at byde på. I kan slentre afsted over Karlsbroen i Prag, opleve det […]

23.06.18

Centralt hotel i Prag

3 til 6 dage inklusiv fly fra København, Aarhus eller Hamborg

Glæd dig til at opleve Tjekkiets smukke hovedstad, når det passer dig! Men denne deal fra Travelbird.dk får du 2, 3 eller 4 nætter på lækre centrale hotel i Prag. Hvad enten du vil bruge din storbyferie på at opleve historie, kunst, kultur eller shopping, er dette hotel et super udgangspunkt. Begiv dig f.eks. ud på […]

De vigtige seværdigheder i Prag

Nu er du efterhånden ved at være klar til at udforske Prag. Rejsen er nok allerede bestilt på dette tidspunkt.
Men hvad skal du så se i Prag? Den Gyldne Stad består af 22 områder med mere end 1,2 millioner indbyggere. For turister er det områderne umiddelbart til venstre og højre for floden, der er mest interessante. Når mørket falder på, og alle turisterne for længst er væk, kan du nyde byens særlige atmosfære – og måske kan du være heldig at få et billed af Karlsbroen, uden den er fyldt med mennesker.

Læs også: Usædvanlige attraktioner i Prag – 5 højdepunkter du ikke må misse!

Karlsbrücke_Prag_Tschechien_222064795

Karlsbroen

Når du slentrer igennem gaderne, så prøv at besøge Karlsbroen, når solen går ned. På den ældste og mest kendte bro i Prag, Karlsbroen, bliver gadelygterne tæt af lygtemænd. Det er en speciel oplevelse – for ikke så længe siden blev gadelygterne omstillet, så de igen er gas-drevet, og lygterne skaber en romantisk stemning på broen. Statuerne på hver sin side af broen giver en helt unik stemning.

De vigtigste seværdigheder i Prag

 • Karlsbroen
 • Rådhuset og Det Astronomiske Ur
 • Prags borg
 • Det Dansende Hus
 • St. Vitus katedral
 • Køb billetter på Tiqets.com

Forestil dig, hvordan folk krydsede floden for 500 år siden, når de skulle på arbejde. I dag er trafik forbudt, så du behøver ikke kigger dig over skulderen efter biler.

Hvis du godt kan lide at fotografere og vil forsøge at finde et tidspunkt i løbet af dagen, hvor Karlsbroen er øde, så må jeg skuffe dig. Selv om morgenen, hvor byen stadig sover, er de første fotografer klar til at få et pletskud med den helt rigtig morgenbelysning. Og som du kan se på billedet ovenover, så er der næsten altid fyldt med mennesker på den. Men det har da også sin charme på et billede, at man kan se det pulserende liv.

Den gamle bydel – Staré Mesto

Bare et stenkast fra den smukke Karlsbro er den gamle bydel, Staré Mesto. Her finder du Prags gamle rådhus med Det Astronomiske Ur. Du skal ikke blive overrasket, når alle pludselig stopper og stirrer helt tryllebundet på uret. Uret vil komme til live igen! Bygningen er allerede over 600 år gammel, så det er en institution i Prag.

Køb entre til det gamle rådhus og Det Astronomiske Ur via Tiqets.com

Du vil finde alle typer af gamle bygninger i byens forskellige områder. The Old Town Square er en populær plads i centrum af Prag. Her finder du mange caféer, flotte facader og masse af gade-kunstnere.

Sæt dig på en café og nyd stemningen. Om aftenen vil de lokale også gerne sidde sammen i små grupper på pladsen, hvis vejret er godt. Her drikker de en tjekkisk øl og nyder livet. Du kan sagtens slå dig ned hos dem og småsludre – jeg er sikker på, de vil tage godt imod dig.

Prag_Burg_119662150

Prags borg og St. Vitus katedral

De næste par seværdigheder i Prag kommer en efter en. Det tager ingen tid at komme fra pladsen i den gamle bydel til Prags borg. Den imponerende borg ligger på toppen af en bakke i Hradcany-distriktet og er over 1000 år gammel. Hvis du når derop til middag, kan du når at se, når vagterne skifter. I dag er slottet residens for den tjekkiske præsident – mindst ligeså cool som Det Hvide Hus, synes jeg! Du kan besøge næsten hele slotsparken og kan endda tage et kig rundt i de fantastiske, uberørte haver. Alle, der ønskede at være ridder på et tidspunkt, kan genoplive denne drøm her.

Køb entre til Prags Borg via Tiqets.com

Der er masser af spændende ting at opleve her: Det hellige kors-kapel, Nationalgalleriet og Golden Lane, der fik sit navn fra alkymister, der angiveligt skabte hvidguld fra sten. Selv Franz Kafka, en berømt tysk forfatter, boede her! Det er ikke tilfældigt, at han altid roste Prag højt.

Selv med alle disse seværdigheder er alt ikke oplevet endnu – du kan også besøge St. Vitus katedralen her. Opførelsen af katedralen varede i alt 500 år, inden den stod færdig. Husk at gå en tur op i spiret. Herfra har du den bedste udsigt over byen.

En speciel ting i Prag er netværket af sporvogne. Med de 22 linjer kan du rejse rundt i byen og opleve, hvordan sporvognene nærmest kører lige ind i husene! Nogle gange nogle gange er der knap en hånds bredde på hver side af sporvognene. I disse områder er det forbudt at gå igennem, da en kollision er uundgåelig!

Det jødiske kvarter, Josefov, er især velegnet til gåture – der er en masse flotte bygninger, en smuk synagoge og små gader at gå på opdagelse i.

Book en guidet tur igennem det Jødiske Kvarter på Tiqets.com

Týn-kirken og Tycho Brahe

Når du befinder i den gamle bydel, og allerede har set rådhuset og Det Astronomiske Ur, så bevæg dig over på den anden side af markedspladsen til Týnkirken. Den er ikke bare imponerende i sig selv med en blanding af gotiske spir og barok-indretning, men den har også et dansk islæt. Den danske astronom Tycho Brahe ligger nemlig begravet i Týnkirken.
Tycho Brahe flygtede nærmest fra Danmark efter Frederik den 2. døde i 1588 – hans forhold til den danske stat ændrede sig markant, og Brahe flyttede derfor sine studier til Bøhmen. I 1601 døde Tycho Brahe, angiveligt af kviksølvforgiftning, da han prøvede at kurere sig selv – dette er dog lidt mere en myte, end det egentligt er bekræftet. I hvert fald ligger Brahe nu begravet i Týnkirken – hans gravplads kan findes lige ved siden af alteret og gravstenden kan kendes ved det røde marmor.

Týnkirken har åbent hver dag og er gratis at besøge. Åbningstiderne ændrer sig dog løbende, så tjek lige op på dem før du planlægger dit besøg.

Det dansende hus i Prag
Det dansende hus i Prag

Det Dansende Hus

Hvis du er nysgerrig og ønsker at tage et kig uden for den middelalderlige gamle bydel, så skal du gøre det, da du på den måde får en bedre fornemmelse af byen. Det Dansende Hus er et symbol på det moderne Prag – det blev bygget i 1996, og det lever helt sikkert op til sit navn! Det er en af de mest interessante, moderne bygninger i Prag, og er opkaldt efter danseparret Ginger Rogers og Fred Astaire. I kuplen på 7. etage findes en eksklusiv fransk restaurant.

Hvis du har købt Prag Card, kan du tage en gratis tur rundt i byen. Hvis du vil have en udvidet guidet tur, så har jeg det ultimative tip: De erfarne guider fra Tip Trip starter deres gratis ture to gange om dagen på pladsen i den gamle bydel. Du kan genkende guiderne på deres neongrønne paraplyer. Turene starter klokken 10.30 og 14.00.

Golden Lane i Prag
Golden Lane i Prag er en af de oversete seværdigheder

De oversete seværdigheder i Prag

Ovenstående seværdigheder er alle must see i Prag, og nok også de seværdigheder du allerede kender Prag for. Men hvad skal du ellers se i Prag? Hvad er de “hemmelige seværdigheder”? Det kan være svært at dække alt, men her giver jeg tre bud på nogle lettere oversete seværdigheder i Prag, som bestemt er et besøg værd!

Kinsky haven

Prag har mange hyggelige haver og parker. Det kan være svært at vælge én ud. Men jeg har alligevel prøvet, og valget faldt på Kinsky haven. Du kan passende besøge den på din vej op til Petrin højen, som også er på denne liste!
Haven blev anlagt af Kinsky-ægteparret i 1827 og strækker sig over intet mindre end 22 hektarer – cirka halvdelen af Fælledparkens størrelse.

Haven er perfekt til afslapning og gåture, eller til at udforske den grønne natur. Men, her er også en særlig finurlighed, som gør at den har fået sin plads på denne liste. Den græsk-katolske trækirke, Sankt Michael, der er blevet transporet til parken i 1929 fra Transkarpatien.

Golden Lane

Golden Lane er en gad i den vestlige del af Prag, den har også navnet Zlatá ulicka. Det er uden tvivl en af de mest hyggelige gader i Prag med sine små, gamle og meget farverige huse. Husene har sin oprindelse fra 1600-tallet, men i 1950 blev alle husene malet i lyse farver.
Det usædvanlige ved Golden Lane er også, at der kun er gamle huse på den ene side af gaden. Husene på den anden side blev simpelthen ødelagt igennem 1900-tallet.

Petrin højen

På den vestlige side af Prag, lidt syd for borgen, ligger Petrin højen. Det er faktisk den højeste bakke i Prag, 318 meter. Men for at det ikke skal være nok, så blev der i 1891 bygget en miniture udgave af Eiffeltårnet her, i forbindelse med verdensudstillingen. Miniudgaven af Eiffeltårnet er 63,5 meter højt. Heroppe fra har du en fantastisk udsigt over Prag!

For dem der er knapt så glad for højder, eller måske har en mere barnlig sjæl, så findes der også en spejl-labyrint på Petrin højen. Se om du kan finde vej ud igen, når du hele tiden mødes af dit eget spejlbillede!

Petrin højen i Prag
Petrin højen i Prag med miniudgaven af Eiffeltårnet

Wellness og luksus i Prag

Hvis du har lyst til at bruge tid på ren afslapning for krop og sjæl, når du besøger Prag, så var en luksuriøs overnatning på 5-stjernet hotel måske noget? Det er et par stykker af disse i den tjekkiske hovedstad, så det kan være svært at vælge. Mandarin Oriental vandt mit hjerte, da jeg besøgte byen. Service er i top, ung eller gammel – så bliver du behandlet som en kongelig. Hotellet er placeret  på grunden af et kloster fra det 14. århundrede i Prags Little Quarter kun 300 meter fra Karlsbroen. Du kan mærke stemningen fra den tid mange steder – du kan endda se et glimt af klosterets vægge, når du benytter hotellets træningsfaciliteter.

Den prisbelønnede spa finder du i det tidligere renæssance kapel – og hvis du tager på tæt inspektion her, finder du også mange levn fra svundne tider. En behandling her kan koste det samme som et helt ophold i Prag, men kvalitet koster. Hvis du beslutter dig for at prøve et par forskellige behandlinger, vil du føle dig som født på ny efterfølgende.

sauna_wellness_86228377

Anderledes wellness: Øl og vin-spa

Hvis du drømmer om en hel speciel spa-oplevelser, så finder du dét i Prag. Her kan du nemlig besøge et traditionelt Øl & Vin-Spa. Ja, du læste rigtigt -at bade i øl og vin er ikke bare afslappende, det har også en positiv effekt på din krop, hud og hår. I Lázně Pramen kan du vælge mellem to bade. Læn dig tilbage i et badekar lavet af eg eller lærketræ fyldt med 35-38 ° C vand med en smule mørk øl, der skulle have gode effekter – både i form af anti-inflammatorisk lettelse for hudsygdomme og mod træthed. Gæren i øl er rig på forskellige typer af vitamin B, som er effektiv i bekæmpelse af forskellige hudlidelser.

Slap af i øl-badet i 20 minutter og gør en god gerning for din krop og sjæl. Du kan også snuppe en øl eller to og slappe af foran pejsen – så er dit spa-ophold helt perfekt.

Hvis du også er interesseret et vin-bad, så skal du fordybe dig i en jacuzzi fyldt til randen med vand med en knivspids rødvin, vinblade, honning, lavendel og æteriske olier. Wellness-faktoren er det primære fokus for vin-badet,  og det kan endda benyttes af sundhedsmæssige årsager: Næringsstofferne, der er en del af behandlingen, har en foryngende effekt på huden. Et glas vin, der nydes efter dit bad ved pejsen, vil også gøre underværker for dit velvære. Denne unikke spa-oplevelse gør en tur til Prag lidt mere attraktiv, hvis du spørger mig. Få din nysgerrighed tilfredsstillet hjemmefra og få en forsmag på pivnispa.cz. Her kan du bl.a. finde et fotogalleri, hvor der er en video, der uddyber alle faciliteterne.

Kulinariske tips

Maden i Tjekkiet hører måske ikke til blandt verdens mest elegante mad. Faktisk, så kan du være ret sikker på at få serveret robuste måltider, du med garanti bliver mæt af, til en ganske fornuftig pris!
Kød, kartofler og kål er næsten en del af alle retter i det tjekkiske køkken. Ligesom hvidløg og salt også gerne bruges i gavmilde mængder.

Til gengæld hører tjekkisk øl hører til blandt verdens bedste, og der er et utal af rustikke barer i Prag, hvor du kan smage landets øl. Hvis udvalget er for stort, så går efter mærkaten. Sidste gang valgte jeg en øl med en ged udenpå, og den var virkelig god!

Book en tjekkisk ølsmagning via Tiqets.com

Tjekkerne er vilde med snacks såsom pølse, salat, brød og dip med hvidløg, som bliver serveret sammen med øl. Snacksene er små eventyr for smagsløgene, og du får samtidig noget for pengene, så du kan sagtens vælge mange forskellige. Hvad med en kartoffel-suppe fulgt op af blomme-dumplings til dessert?

Restauranter i Prag

Hvis du vil spise traditionel tjekkisk mad, så anbefaler jeg restauranten Baracnicka Rychta. Her er der seriøse kødretter, der tilfredsstiller selv den mest sultne! Dumplings, små dejpakker, med forskellig fyld og lækre saucer bliver serveret sammen med kødretterne. Efter hovedretten er der æblestrudel med vaniljeis og flødeskum. Enhver, der er på slankekur, når de besøger Prag, fortryder det!

Du bliver nødt til at få morgenmad på en af de mange små caféer – gå efter en café i en af sidegaderne. Her får du lækre snacks og kaffe til en bedre pris end hos de store kæder. Hvis du vil have morgenmad i overdådige omgivelser, så besøg Grand Café Orient – indretningen er ret unik. Hvis vejret er godt, så sæt dig ved et af bordene udenfor og oplev den hyggelige atmosfære.

Det er kotume at giver cirka 10% i drikkepenge i Tjekkiet. Drikkepenge er ikke altid en del af regningen, så hold lige øje med din kvittering.

Couple Pärchen iStock_000084228187_Large

Nattelivet i Prag

Øl-barerne er mindst lige så gode om aftenen som om dagen. Du kan også købe øl i en kiosk eller supermarket, og nyde dem på på en bænk i den gamle bydel.

Radost FX Club tilbyder de perfekte rammer for en succesfuld aften. Først kan du spise middag her, og bagefter kan du nyde en cocktail i loungen. Og til sidst kan du fest i den tilstødende club. Det er ikke en dum aften!

Dejavu Music Club er et populært sted, der er blevet tildelt udmærkelsescertifikatet på TripAdvisor. Cocktailsene er gode og ikke specielt dyre. Og der er selvfølgelig en herlig, festlig stemning på stedet.

Jeg har endnu et tip for musik-fansene: Prag er kendt for sine jazz-klubber, der har åbent indtil, solen står op. AghaRTA er især værd at besøge.

Prag er en kompakt by, der absolut er værd at se, og jeg er sikker på, du vil ende med at komme tilbage igen. Og igen. Den Gyldne Stad lever virkelig op til sit navn. Det er ikke blot alle de fascinerende seværdigheder, men også den spændende historie bagved, der gør byen så interessant.

Jeg håber, du kan bruge guiden. Ha’ en dejlig tur til Den Gyldne stad!