Hvad skal I se i Porto? Hvor får I den bedste mad og ikke mindst portvin? Bliv klædt godt på som turist i Porto med min rejseguide til Portugals andenstørste by.

Er I lige landet i Porto og ved ikke, hvad I bare SKAL se? Eller er I ved at planlægge en ferie til Porto? Så er dette den rejseguide, som I søger. I denne omgang af turen til Porto, vil jeg præsentere de vigtigste seværdigheder i Porto, fortælle om de bedste restauranter og ikke mindst overbevise jer om, hvorfor et forbrug på flere tusinder kroner på portvin er helt ok.

Porto, eller Oporto, som byen med rette også hedder, er Portugals andenstørste by. Med sin beliggenhed i den nordlige del af landet og ved udmundingen af Duoro-floden har byen haft en vigtig betydning som handelsknudepunkt til det øvrige Europa.

Porto er især kendt for sin store produktion og eksport af portvin og kork.
I dag er byen blevet et yndet turistmål – og ikke kun for de portvinsglade turister. Men også for dem som interesserer sig for kunst og historie. Porto har nemlig et af Europas ældste bycentrum og i mine øjne også et af de smukkeste

Jeg vil nu fortælle jer, hvorfor I skal overveje Porto som jeres næste feriemål, og hvad I helt sikkert bare SKAL se og opleve i havnebyen.

Rejseguide til Porto

Oversigt

Fakta om Porto | Ankomst til Porto | Seværdigheder i Porto | Restauranter og portvin | Porto rimer på sport’o | Hoteller og tilbud til Porto

Fakta om Porto

Portos bykerne er på størrelse med Aarhus og huser cirka 250.000 indbyggere. Men hvis vi regner hele oplandet med, så er der over 2 millioner indbyggere i Portugals næststørste by.
Porto kan dateres tilbage til omkring år 400 og har vokset sig stor omkring havnen grundet eksport af vin, herunder især portvin.

Det har især været til England, at Porto har eksporteret sin portvin. Grundet Methuentraktaten, der blev indgået 27. december 1703, kunne England importere portvin med stærkt nedsat told. Omvendt kunne Portugal importere engelske tekstiler

To aktuelle tilbud til Porto

TILBUDDET ER UDLØBET
Ferie i Porto
22.01.19

Miniferie i Porto

Forlænget weekend i midten af maj inkl centralt hotel og direkte fly t/r

Nu kan du nyde en lækker ferie i Porto, hvor du kan glæde dig til at mærke sydens sol og drikke verdens bedste portvin. Gå på opdagelse i masser af seværdigheder og fantastiske spisesteder, nyd en sejltur på floden og tag en gåtur i de hyggelige gader med pastelfarvede facader. Porto er Portugals næststørste by, […]

TILBUDDET ER UDLØBET
Hotel og fly til Porto
21.09.18

Hotel og fly til Porto

Miniferie i efteråret - vælg mellem flere datoer

Velkommen til Porto, Portugals andenstørste by, som med sit dejlige middelhavsklima, skønne beliggenhed ved havet, masser af seværdigheder og god mad tiltrækker mange turister året rundt. Gå på opdagelse i de smalle og snørklede gader og gør et stop ved de små cafeer og nyd et glas portvin, lidt tapas eller smag på de mange […]

Turen går til Porto

Fra Danmark er der kun direkte fly mellem København og Porto. Fra de jyske lufthavne er mindst én mellemlanding nødvendig i eksempelvis Amsterdam eller Frankfurt. Men det er også muligt at flyve direkte fra Hamborgs lufthavn. Flyvetiden er på cirka tre timer, inden I lander Porto Airport.

Portos lufthavn ligger cirka 15 km nord for centrum. Ved ankomst er det muligt at muligt at tage metroen ind til centrum. Det tager cirka 15-20 minutter. I følger ganske enkelt bare strømmen af mennesker, da næsten alle tager metroen ind til byen. Linien hedder Linha da Caide. I skal bruge 4 zoner, hvilket koster 2€

Stoppet Trindade betegnes typisk som centrum af Porto, da der herfra er forbindelser i alle retninger af Porto.

Alternativt kan I også tage en taxi, hvor prisen vil være omkring 25€

Hvis I har det bedst med pre-booked transfer, så kan I på GetYourGuide.dk bestille transfer fra lufthavnen til Porto i alle døgnets 24 timer. Prisen er omkring 75,- pr. person

Dom Luis I-broen, eller Eiffelbroen, i Porto fra 1876
Dom Luis I-broen, eller Eiffelbroen, i Porto fra 1876

Seværdigheder i Porto

Nu er I velankommet i Porto og klar til at udforske byen. Nu hober næste spørgsmål sig op. Hvad skal man se i Porto?
Porto er en historisk by, som figurerer på UNESCOs Verdensarvliste. Men der er faktisk ikke som sådan ét varemærke for Porto, som eksempelvis Eiffeltårnet er for Paris. Eller vent. Netop Gustav Eiffel har faktisk også sat sit præg på Porto med den ikoniske bro Dom Luis I-broen over Duoro-floden. Broen er i folkemunde også kendt som Gustave Eiffelbroen. Broen er opført i 1876. Altså 11 år før Eiffel startede opførelse af det ikoniske tårn i Paris.

Netop Duoro-floden er med til at give Porto sit helt unikke udtryk. Som en pulserende åre der skærer igennem den stejle Duoro-dal.

Som travle myrer i en skovbund ses den karakteristiske rabelo-båd, der sejler op og ned af Duoro-floden med store trætønder fyldt med portvin.
Faktisk har rabelo-båden mange ligheder med vikingeskibet. Den flade bund, ingen køl, overlappende plader og enkelt firkantet sejl. Denne bådbygningsteknik er særligt velegnet til at sejle i den stærke strøm.

Rabelo-båden fra Porto
Rabelo-båden er specialdesignet til Duorofloden med sin flade bund

Fra rabelo-båden med portvinstønderne er det kun naturligt at springe til de mange portvinshuse, som pryder havnepromenaden i den sydlige del af Porto.

Side om side ligger det ene velkendte hus efter det andet. Næsten alle huse har en åben dør politik, så I kan komme ind og smage på lige netop deres portvin. Mange af husene tilbyder også guidet rundvisning. Dét vender jeg lige tilbage til…

Røde tegltage og mosaikfacader

Men hvad der især kendetegner Porto rent visuelt er byens mange røde tegltage og farvestrålende mosaikfacader. Næsten alle huse i Porto bærer mosaik, kakler eller azulejos, som det hedder på portugisisk. Typisk er mønstret lavet i en sart blå farve, som næsten leder tankerne hen på mega mussel.

Denne stil har været brugt i Portugal siden det 15. århundrede, efter kong Manuel den I. blev inspireret af stilen fra en rejse i det sydlige Spanien. Ét af de bedste eksempler på azulejos i Porto er kirken Igreja do Carmo.

Men farvestrålende facader i nuancerne gul, rød og blålig pryder hele Porto.

Vigtigste attraktioner i Porto

Når I har brugt de første par dage, for det fortjener det, på at gå rundt i Porto og bare suge indtryk og farver til jer, så er det på tide at få krydset nogle ting af to do listen med overskriften Vigtigste Seværdigheder i Porto, for der er et par stykker som skal opleves, inden næsen vendes hjemad igen. Og heldigvis kan det faktisk klares på cirka én dag, men det kan også strækkes ud over flere dage. I bestemmer tempoet.

Livraria Lello

 • I finder Livraria Lello central i byen på R. das Carmelitas 144. Det koster 4€ at komme ind. I får dog også 4€ i rabat, hvis I køber en bog.

Lige meget om I er til bøger eller ej, så er denne boghandel i Porto altså et must-see og bør stå øverst på listen. Tag jer tid til at gå op opdagelse i denne art nouveau bygning og nyd den smukt snoet trappe, der er centrum for boghandlen. Boghandlen siges at have inspireret J.K. Rowling til hendes Harry Potter univers. Måske ikke helt utænkeligt, hun har nemlig været flittig gæst i boghandlen.

Hvem ved, måske kan I også gøre et bogfund eller to.

Det er til at se, hvordan Livraria Lello har inspireret J.K.Rowling
Det er til at se, hvordan Livraria Lello har inspireret J.K.Rowling

Palacio Cristal

Denne farvestrålende bypark ligger i den vestlige del af Porto lidt uden for centrum. Her kan I nyde det grønne åndehul med smukke skulpturer, statuer, monumenter og et kæmpe væksthus med spændende planter.

Muralha Fernandina

Højt oppe over Portos røde tegltage hæver denne bymur sig. Den er del af borgmuren, som engang beskyttede Porto mod udefrakommende. Muren kan dateres tilbage til midten af det 14. århundrede. Fra muren har I perfekt udsyn til Eiffels bro, portvinshusene og store del af Porto.

Svævebanen i Porto

Priser og åbningstider

 • Højsæson (26/4 – 24/9): 10:00 – 20:00
 • Mellemsæson (24/3 – 25/4 og 25/9 – 24/10) 10:00 – 19:00
 • Lavsæson (25/10 – 23/3) 10:00 – 18:00
 • Voksen: 6€ en vejs, 9€ retur
 • Barn: 3€ envejs, 4,5€ retur
 • Familiebillet (2 voksne, min 1 barn) 22,5€ retur

Apropros udsigt. På den modsatte side af floden kan I ikke undgå at se det by far mest moderne indtryk, altså lige bortset fra metroen, i Porto. Nemlig kabelbanen Teleférico de Gaia. Lige foran det gamle portvinshus Porto Cruz, går starten på kabelbanen. Cirka 500 meter senere, eller 5 minutters sightseeing over Porto, ankommer I til toppen. Omtrent der hvor Eiffels bro møder det gamle kloster Mosteiro da Serra do Pillar.

Fra toppen af kabelbanen kan I enten gå over Dom Luis I-broen tilbage til centrum af Porto eller bevæge jer ned i den gamle bydel Vila Nova de Gaia igennem portvinshuse store lagerhaller og berømte kældre.

Kabelbanen over Porto
Kabelbanen over Porto

Estádio do Dragão

Med plads til lidt over 50.000, helt præcis 50.033, tilskuere er Estádio do Dragão det tredjestørste fodboldstadion i Portugal. Stadionet, som er hjemmebane for byens hold FC Porto, ligger i den østlige del af Porto og blev opført forud for EM i Portugal 2004. Allerede i november 2003 stod stadionet dog klar. Meget passende blev det flotte stadion indviet med en kamp mod et af verdens bedste fodboldhold, FC Barcelona. I venskabskampen mellem FC Porto og FC Barcelona dukkede hele 52.000 tilskuere op. Stadionet er sidenhen blevet reduceret til de 50.033 siddepladser.

Porto vandt i øvrigt kampen 2-0. Kampen huskes dog nok mest for Lionel Messis debut for FC Barcelona, hvor han blev skiftet ind efter 84 minutter.

Promenaden

Alt efter jeres humør og temperament kan I slå jer ned på en cafe eller restaurant langs promenaden. Jeg synes både nordsiden og sydsiden er smukke på hver sin måde. Men jeg foretrækker blot at slendre forbi restauranterne og gadesælgerne.

Se bare videoen herunder og få et lille indtryk af, hvad jeg snakker om.

Restauranter og portvin

Okay, det her afsnit har jeg glædet mig meget til. Jeg har besøgt Porto flere gange, og én af de vigtigste grunde til, at jeg kommer tilbage, er ganske enkelt maden og portvinen!
Men lad mig gemme portvinen til efter vi har gennemgået mad, der SKAL smages og restauranter som bare MÅ besøges.

Portogisisk mad

Nej, det er ikke en stavefejl. Jeg skelner mellem portugisisk mad og portogisisk mad. Portos køkken bærer især præg af alt godt fra havet. Fiskeretter fylder de første mange sider på menukortet i de fleste restauranter.

En typisk apeterif (eftermiddagssnack) vil være oste og sardiner. Naturligvis akkompagneret af et glas portvin.
Men den lokale hofret i Porto er og bliver francesinha. Den kan bedst beskrives som en mellemting mellem burger og sandwich, der er kogt i en tomatsuppe tilsat rigeligt med ost. Den serveres gerne med pomfritter til. Advarsel! En francesinha er ikke for kaloriesarte sjæle!

Francesinha er den lokale ret i Porto
Francesinha er den lokale ret i Porto og ikke for kaloriesarte sjæle

Restauranter i Porto

Der er mange restauranter i Porto, men jeg vil her give en oversigt over en lille håndfuld, som alle har noget forskelligt at byde på.
Et gennemgående tema er, at portugiserne elsker at gå ud og spise. Det betyder, at bordreservation ofte er nødvendigt på de gode restauranter.

Reitoria

 • Beliggenhed: Rua Sa Noronha, 33
 • OBS: Book gerne bord på forhånd.

Gemt væk i en sidegade til en sidegade ligger denne lille restaurant Reitoria, som udefra ikke syner af meget. Det gør den i øvrigt heller ikke indefra. Men jeg har aldrig dømt en restaurant på sit udseende, og hvis jeg gør, så foretrækker jeg faktisk denne type her. Det var også derfor, jeg gik herind. Og jeg fortrød det ikke.
Jeg blev faktisk så glad for maden, at jeg bestilte to hovedretter, efter jeg havde fået min forret. Jeg måtte selvfølgelig også have en dessert.

Portionerne er ikke de største. Men de er godt nok lavet med kærlighed og præcision. Jeg kan især anbefale deres sirloin fra grillen. Deres tartar eller grilled port var heller ikke dårlige. Og så skal I ikke være kede af at bede tjeneren om at sammensætte en vin til jeres mad. De har styr på det!

MUU Steakhouse

 • Beliggenhed: Rua do Almada 149A
 • OBS: Det er ikke det billigste sted i byen

Som navnet indikerer, så er der her tale om et steakhouse. Spørgsmålet er ikke, om I skal have en bøf, men hvilken bøf det skal være samt størrelsen på den. Den porto-gisiske måde at spise bøf vil være at dele parvis. I får serveret et stort stykke kød, som allerede er skåret ud til jer ved serveringen. Hertil kan I bestille hvert jeres garniture.

Naturligvis er det også muligt at bestille hver jeres bøf.

Det er nødvendigt at bestille bord her, hvis I vil være sikre på at have plads. Jeg måtte bestille minimum 3 dage forud, da jeg var her.

Ro – japansk

 • Beliggenhed: Rua Ramalho Ortigão
 • Prisvenligt

Her blev jeg altså positivt overrasket. Restaurant Ro er gennemført japansk fra mad til drikkevarer. Jeg kom ind fra gaden i min søgen efter et måltid. Dog havde jeg fået stedet anbefalet af en tjener på en anden restaurant, der havde fuldt hus den aften.
Ramen, de japanske nudler, er et gennemgående tema i deres suppe-agtige retter, men de tilbyder også andre måltider på menukortet.

Ramen på Restaurant Ro

Tapabento

 • Beliggenhed: Rua de Madeira 222
 • OBS: Bestil bord på forhånd

Jeg har ikke selv været her, men jeg har fået den anbefalet som et af Portos mest populære spisesteder. Det må tælle for en kvalitet.
Det er et portugisisk fusionskøkken med et stærkt strejf af Asien.

Med sin beliggenhed lige ved siden af São Bento banegården er den lille restaurant til at finde.

Zenith – Brunch & Cocktail Bar

 • Beliggenhed: Praca de Carlos Alberto 86
 • OBS:Kom til åbningstid kl 9:00

Hvis I kommer her kl. 10:00 i en weekend, så kan I godt stille jer op bag i køen og nyde udsigten til Mortos-monumentet. Her er det nemligt populært at spise, og det er ikke uden grund.
Jeg anbefaler derfor at komme lidt tidligere ud af fjerene og være der allerede ved åbningstid kl 9:00.
Stedet er også vegetarvenligt og tilbyder lækre smoothies og store portioner morgenmad.

Jeg har nævnt mange populære steder, som desværre alle har lang kø. Det er bare desværre sådan, at det typisk er. Disse steder er dog alle værd at vente på.

Et sted jeg ikke synes er værd at stå i lang kø er ved Frankie Hot Dogs på Rua do Almada tæt på både Ro og MUU. Det er bestemt ikke dårlige hot dogs. Det er bare ikke værd at vente 30-40 minutter på, hvilket typisk er meget normalt at gøre her.

Portvin i Porto
Portvin i Porto er absolut must do

Portvin i Porto

Og nu til det afsnit jeg især har glædet mig til! Det var portvin, der fik mig til Porto i første omgang. Og det er portvinen, som har fået mig tilbage igen og igen.

Det første og vigtigste tip er: Bid ikke på den udprægede turist-scam, det er at tage portvinssmagninger på de store huse langs Duorofloden. I betaler for meget, og I får som regel kun de samme flasker, som I kan købe i hvilket som helst dansk supermarked.

Linha22

 • Beliggenhed: Rua dos Clérigos 23
 • OBS: Små-dyrt, men I får hvad I betaler for!

Dette er det første og det sidste sted, jeg besøger, når jeg er i Porto. Den hyggelige lille portvins-cafe ligger ud til en stejl gade, hvor den gule sporvogn triller forbi. Der er ét bord udenfor, og det er dét, I skal tage. De to-tre borde indenfor er også hyggelige, men det er udenfor, at I mærker livet i gaden, mens I nyder portvinen fra huset Bulas.

Jeg er selv mest til Tawny og anbefaler især deres 20 års, men smag jer frem og find jeres favorit.

Stedet serverer også øl og mad, og så fungerer det faktisk også som guesthouse. Via min hotel finder kan I booke værelser på Linha22 Guesthouse.

Portvin hos Linha22 er altid øverst på min liste i Porto

Aduela Taberna Bar

 • Beliggenhed: Rua Oliveiras 36
 • Her kommer de lokale

I udkanten af centrum ligger denne vinbar. Her snakkes der primært portugisks – det er nemlig her, de lokaler kommer for at få deres vin, tapas og portvin. Udvalget er stort, og priserne er små. De hjælper jer gerne med at finde den portvin, som passer bedst til jer.

The Wine Box

 • Beliggenhed: Rua dos Mercadores
 • Tip: Udfordr tjenerne med jeres smagløg og bed dem komme med en portvin, der kan matche jeres ønsker

Det kan virke stort, fancy og populistisk. Det er det måske også. Og beliggenheden ved siden af Túnel da Ribeira, hvor de enkle typer ynder at turnere med deres muskelbiler og vise, hvor meget de kan larme i tunellen, er måske heller ikke det mest romantiske. Men, og dette men er positivt, deres udvalg af vin og portvin er enormt! Det er få portvine, som de ikke kan fremvise. Hvis I ved, hvad I snakker om, kan I få en god debat med tjenerne – og ikke mindst god portvin.

Et generelt tip er at finde den portvin, I bedste kan lide ved at smage jer frem og find så herefter flasken i en af de utroligt mange portvinsbutikker, som nærmest ligger på hvert andet gadehjørne. Sådan sparer I flest penge på den lange bane.

Porto rimer på sport’o

Vi kommer ikke uden om Porto uden også at sige FC Porto. Fodboldklubben er en af de mest succesrige i Portugal med 28 mesterskaber. Det seneste var i 2018.
De har ligeledes vundet både European Cup/Champions League (1987 og 2004) og UEFA Cup/Europa League (2003 og 2011) flere gange. Faktisk er FC Porto det hold, som har flest optrædende i Champions League gruppespillet. Hele 21 gange er det sket. Det er kun Barcelona og Real Madrid, der har opnået samme resultater.

Der er dermed ikke noget at sige til, at det blå/hvide logo, trøjer og halstørklæde er almindeligt at skue i bybilledet.

Prøv om I kan komme ud på deres stadion, Estádio do Dragão, og tag en guidet tur.
Det ideelle ville være at se en kamp. Eksempelvis mod én af deres to store ærkerivaler, Benfica eller Sporting CP.

Hoteller og tilbud til Porto

Når det kommer til at finde indkvartering i Porto, rejser spørgsmålene sig. Hvad er vigtigst; pris eller beliggenhed? Funktionalitet eller charme? Mit svar er en blanding af det hele og mere til. Jeg vil bo autentisk, billigt, centralt og godt, når jeg er på ferie.

Herunder har jeg fundet to gode muligheder. Et klassisk hotel med central beliggenhed. Og en airbnb i et hipt kvarter.

Centralt hotel

 • Grande Hotel do Porto
  • Tæt på Sao Bento banegården
  • Dejlig tagterrasse
  • Store Værelser
   Plads op til 4 personer
  • Værdi for pengene
   (typisk 500,- pr. nat)

 

Book hotel

Airbnb i hipt kvarter

 • Charmerende lejlighed 
  • Lækker studio
  • Hyggelig altan
  • Super vært (Susanne, dansker)
  • Plads til 4 gæster
  • Livligt kvarter

 

Book airbnb

I kan også prøve min søgefunktion på hoteller i Porto herunder og se de mange gode muligheder på lige præcis de datoer, som passer jer bedst.

Nu er I efterhånden godt rustet til selv at gå på opdagelse som turist i Porto med min rejseguide.
Skriv endeligt jeres bedste tips i kommentarfeltet herunder.

Hav en dejlig ferie i Porto!