Vidste du at festen oprindeligt var et bryllup? Og at der ikke blev serveret øl! Har du også undret dig over, at festen starter i september og ikke oktober? Få alle svarene herunder

O’zapft is! Det er disse ord (Den er tappet! på østrigsk-bayersk dialekt), som erklærer oktoberfesten for åben. Med millioner af besøgende hvert år er festivalen blevet et slags kulturelt fænomen. I denne artikel kan du finde ud af, hvordan den opstod, hvordan den traditionelle påklædning ser ud og hvilke datoer, du skal have i tankerne, hvis du planlægger en tur. Samt ikke mindst svaret på, hvor mange liter øl der drikkes!

Der er ingen anden folkefestival, der tiltrækker så mange turister fra hele verden til Tyskland, som Oktoberfesten i München. Omkring seks millioner besøgende flokkes til denne fest på den store plads Theresienwiese for at feste i “Hofbräu-Zelt”, “Käfer’s Wiesen-Schänke” og “Schottenhammel”. Jep, den største folkefest er mere populær end nogensinde før, men hvordan begyndte det hele? Ved du umiddelbart, hvorfor Oktoberfesten fejres i september? Og hvorfor den afholdes i München hvert år? Nej? Så læs med!

Oktoberfest i München

Hvordan det hele begyndte… | Hvorfor september? | Festivaludvikling | Dress code | Oktoberfest 2019 | Oktoberfesten er en familiefest | Kom godt frem til Oktoberfesten

artikelbild_oktoberfest_munchen-exemplaar-met-conflict-van-macbook-air-van-gerwin-2016-03-08

Der var engang… Og så var der Oktoberfest!

Den oprindelige Oktoberfest har næsten ingenting at gøre med det event, vi kender i dag. Vi skal et par år tilbage, eller mere præcist tilbage til 1810, hvor brylluppet mellem prins Ludwig af Bayern og prinsesse Therese Sachsen-Hildburghausen blev fejret den 17. oktober i München med alle folk, som boede i byen. Til ære for prinsessen var stedet, hvor festen fandt sted, opkaldt “Theresienwiese”, og ceremoniens helt store højdepunkt var et hestevæddeløb. Dagen forløb uden problemer, og alle festede og havde det sjovt… Så hvorfor ikke gentage succesen året efter? Altså, ikke brylluppet, men festen derimod.

Små boder og telte blev stillet op, og de yngste gæster havde fornøjelse af karruseller. Nok engang var det en succes, og eventet blev nu en tilbagevende begivenhed. År efter år dukkede der flere og flere gæster op, og eventet blev gradvist opbygget til en offentlig festival. Ingen ville have forestillet sig, at denne Oktoberfest en dag ville blive en kæmpe ølfestival, særligt fordi det var forbudt at servere alkohol på festivalpladsen i de første mange, mange år!

Oktoberfest

Oktoberfest i september. Det virker lidt forkert?

I dag er det utænkeligt, at det skulle være ulovligt at servere alkohol på stedet – den officielle åbning af festen markeres jo ved, at en øltønde tappes, og ordene “O’zapft is!” (den er tappet!) ytres, og sådan har det været siden 1950! Hvis du nu undrer dig over, hvorfor Oktoberfest finder sted i september og ikke, som navnet antyder, i oktober, får du her det længe ventede svar. Efter Oktoberfest blev etableret som festival, ville ingen risikere, at dårligt vejr skulle ødelægge morskaben. Eftersom oktober er en smule koldere og har lidt flere regnbyger, blev det besluttet, at festivalen skulle rykkes et par uger frem. Selv den originale ugelange festival blev forlænget til to uger, og det startede jo med blot at være én dag!

Aerial view of Munich

Festival med variation

Folk har fejret den meget populære Oktoberfest i mere end 200 år med undtagelse af krigsårene, hvor festivallen ikke blev afholdt.

Festivalteltene

 • Winzerer Fahndl – 10.900 pladser
 • Schottenhamel – 10.000 pladser
 • Hofbräu – 9.920 pladser
 • Hacker – 9.381 pladser
 • Löwenbräu – 8.500 pladser
 • Augustiner – 8.500 pladser
 • Bräurosl – 8.400 pladser
 • Armbrustschützen – 7.430 pladser
 • Spatenbräu – 7.400 pladser
 • Schützen-Festzelt – 5.440 pladser
 • Hippodrom – 4.200 pladser
 • Fischer Vroni – 3.395 pladser
 • Weinzelt – 3.000 pladser
 • Kafer’s Wies’n-Schanke – 2.900 pladser

I forbindelse med jubilæet i 2010 blev det såkaldte “Oide Wiesn” introduceret. Det er et særlig familievenligt telt med kulturelle nostalgiske indslag som karruseller og hestevæddeløb som en hyldest til de oprindelige tiders Oktoberfest. Fem år tidligere var det allerede blevet besluttet at gøre festivalen mere familievenlig ved kun at spille høj festmusik efter kl. 18:00. Intil da må folk tage til takke med den typiske bayerske ‘oompah’-musik. Men frygt ikke! Denne musik er overalt. Med 14 forskellige telte – lige knapt 100.000 siddepladser – på det 3,5 hektar store område, er der musik for alle smagsretninger. Også helt almindeligt internationalt popmusik.

Og apropros de 100.000 pladser. Kom i god tid, hvis du vil have en plads. Sidste år ankom jeg på til pladsen på en lørdag klokken cirka 14 og måtte kæmpe hårdt for en siddeplads. Vi var så godt nok også en gruppe på lige knapt 20 mennesker.

Hvis du vil booke et bord, så find dit ønskede telt via oktoberfest.de og kontakt dem for reservation.

Friends in Bavarian beer garden drinking in summer shutterstock_316204055-2

Traditionel påklædning: Dirndl, lederhosen osv.

Hvis du gerne vil gå all-in på Oktoberfest i München, skal din garderobe opdateres lidt først! Det traditionelle bayerske kostume er bestemt ikke noget, alle har hængende i klædeskabet. Mens mændene har en ternet skjorte på med Lederhosen og seler, beigefarvede sokker og Haferlschuhe (en form for gammeldags sko) samt meget gerne en tyrolerhat. Ja, så iklæder kvinderne sig en iøjnefaldende dirndl.

Det vigtigste er, at dine Lederhosen stopper over knæet i siddende tilstand, en Charivari (sølvkæde) er sat fast i knaphullet og at en legetøjskniv medbringes som påmindelse om et godt, stort måltid skal indtages. Måske vigtigst af alt, så må dine lederhosen aldrig vaskes. Skik siger, at alle oplevelser og erfaringer skal kunne læses ud fra dine lederhosen. Så, hvis du et år har spildt øl udover dig selv, så må du altså næste år bære de samme lederhosen med duften af øl allerede før festen er startet.

Dirndl’en fortæller om du er single

En dirndl derimod kræver en smule mindre indsats. Den består af en underkjole, et dirndl-forklæde og en dirndl-bluse til at fuldende outfittet. Kjolen og underkjolen bør være samme længde, og den traditionelle bluse er hvid med flæser. Men den vigtigste ting, som mændene også kigger efter, er sløjfens placering – bæres den på højre side, må han holde fingrene væk, for så er kvinden  optaget. Hvis sløjfen sidder til venstre, er det okay at antage, at hun er single, og fyrene kan prøve sig frem med lidt flirten. En sløjfe, som er bundet i midten, signalerer, at bæreren er jomfru. Kvinder, som bærer sløjfen bagpå, er enten servitricer eller enker – umiddelbart ikke to ting, der har noget med hinanden at gøre, men sådan er “reglerne” nu engang.

 

In Beer garden in Bavaria, Germany – friends in Tracht, Dirndl and Lederhosen and Dirndl standing in front of band_shutterstock_138936287

Oktoberfest 2019 – og øl!

Dette års Oktoberfest åbner lørdag den 21. september til middag og fortsætter indtil 6. oktober. I år er det den 186. Oktoberfest!

Du kan forvente massevis af festivaltelte, mange boder og karruseller og masser af sjov! Og hvem ved, måske man får et berømt ansigt eller to at se. Stedet at opholde sig, hvis du gerne vil spotte en berømthed, er den velkendte Käfers Wiesnschänke, som altid tiltrækker unge stjerner. Du skal bare huske at medbringe rigeligt med kontanter, for priserne på drikkevarer er steget igen i år.

For en traditionel Maß (1 liter øl) betalte du i 2017 omkring €10,60 alt afhængig af hvilket telt, du befinder dig i, og selv alkoholfri drikkevarer ligger på ca. €6.90 for den billigste – nogle når helt op på €10.
Det er faktisk næsten en fordobling af prisen siden 2002, hvor euroen blev indført som betalingsmiddel i Tyskland – dengang kostede en liter øl fra 6,3€
I gennemsnit stiger ølprisen cirka 25 cent per år. I 2018 kostede en liter øl 10,70€.

6 forskellige øl

Tyskerne er glade for deres øl, og i Bayern er det bestemt ingen undtagelse. Således byder også hele seks bryggerier fra München ind med ølforsyninger, som kan findes i de 14 forskellig telte på pladsen.

Øllet til oktoberfest

 • Löwenbrau, 6,1% – Oktoberfestbier
 • Hofbräu, 6,3% – Oktoberfestbier
 • Augustiner, 6% – Oktoberfestbier
 • Hacker Pschorr, 5,8% – Original Oktoberfest
 • Paulaner, 6% – Oktoberfestbier
 • Spaten, 5,9% – Oktoberfestbier

Kendetegnende ved alle øllene er, at de er brygget særligt til denne lejlighed. De tilhører alle den særlige Wiesn’, eller blot oktoberfest-bier. Alle øllene indeholder eksempelvis mindst 13,5% stamurt, som sikrer den karakteristiske smag.
I gennemsnit drikker hver eneste besøgende lidt over 1 liter øl, hvilket lige præcis svarer til indholdet i en traditionel maß – det store ølkrus. Og med 5-6 mio besøgende på festivallen, så ryger der alligevel en del øl ned.

Men du kan nu også godt købe almindeligt vand, sodavand og andre drikkevarer. I nyere tid er det blevet populært, især for hunkønnet, at drikke cider eller radler (øl blandet med sodavand), i de store glas.

Oktoberfesten er en familiefest

Oktoberfesten er først og fremmest for tyskerne selv. Således er næsten 80% af alle gæsterne tyskerne. Og det er tyskere i alle aldre. Festivallen er nemlig langt mere end bare øl. Forlystelser for børn og barnlige sjæle samt diverse madboder. Faktisk er hver tirsdag under festivallen, fra klokken 10:00 – 19:00 såkaldte familiedage. Men der er også områder på festivalpladsen, der er særligt forbeholdt børn – kig efter Oide Wiesn!

På festpladsen, ved München hbf eller på den centrale plads i byen, Marienplatz, kan du også finde flere infoguides med “Wiesn-Hits für Kids” som er en brochure omkring tilbud til børn. Lige fra ponyridning til kasperltheater samt diverse praktiske informationer.

Kom godt frem til oktoberfesten

Åbningstider

 • I hverdage 10:00 – 22:30
 • I weekenden 9:30 – 22:30

Som altid er forberedelserne i fuld gang i god tid, inden festivalen løber af stablen, og hotellerne er næsten alle fuldt booket på forhånd. Hvis du er interesseret i en tur til den bayerske hovedstad, når den viser sig fra sin mest farverige og højrøstede side, er det en god idé at planlægge i god tid, så du skal snart i gang!

Jeg var selv afsted til oktoberfesten i 2017 og boede på en campingplads. Jeg havde to overnatninger, og det er helt perfekt ift. at opleve festen og få noget ud af oplevelsen. Campingpladser vil jeg dog ikke anbefale til hvem som helst. Herunder kan du se forskellige måde at bo på.

Se her, hvis du leder efter et hotel!

Alternativt kan du prøve Airbnb

Find fly til München

Hvor ligger Theresienwiese?

Theresienwiese er en stor plads i den vestlige del af München. Fra centrum af byen kan du vælge at tage turen til fods. Men du kan også spare energien og tage metroen (Ubahn på tysk) derud. Både U4 og U5 stopper ved Theresienwiese, blot et stop fra hovedbanegården.

Hvad koster oktoberfesten?

Det koster faktisk kun det, som du drikker og spiser. Entré til teltene er gratis, hvis du da altså er så heldig at få en plads derinde.

Tilbud på oktoberfest

Jeg vil også løbende forsøge at finde de bedste tilbud til oktoberfesten. Du kan eksempelvis se mine nyeste tilbud herunder – jeg vil løbende opdatere dem!

05.09.18

Airbnb til oktoberfest i München

Bo i en ambulance, så er du garderet mod alskens sygdom og tømmermænd

Er du typen der nemt kommer til skade eller døjer med tømmermænd efter en fest? Det gør vi nok mange af os. Og hvis du skal til Oktoberfesten i München i år, så er risikoen for tømmermænd bestemt til stede. Men jeg har måske et tip her, som kan hjælpe dig. Hvis du indlogerer dig […]

05.09.18

Hotel til Oktoberfest i München 2018

Book billet og hotel til den store ølfest før priserne stiger

Nu er det ved at være oppe over. Oktoberfesten i München starter om kort tid, og hvis du ikke allerede har fundet din indlogering i den sydtyske by, så skal du til at skynde dig. Mange andre, op imod 6 millioner mennesker, vil nemlig besøge byen i denne periode alene for at feste. Nogle bor […]