I lille Danmark har vi vores helt egne nytårstraditioner med kransekage, Dronningens nytårstale og at hoppe ind i det nye år. I andre lande fejrer de nytåret på deres egen måde. En nytårsrejse til udlandet er en oplagt mulighed for at opleve andre landes skøre nytårstraditioner.

I Danmark er der mange af os der, når klokken nærmer sig tolv, kravler op på den nærmeste stol og derfra hopper ind i det nye år. Andre steder i verden varmer de op til midnat ved at gøre hovedrent, og andre steder igen går det ud på at have det grimmeste tøj på. En nytårsrejse til udlandet er en oplagt mulighed for at opleve andre landes skøre nytårstraditioner. Hvor drømmer du om at fejre nytårsaften? Se vores nytårsrejser lige her.

12 druer i SpanienUSA – “Ugly sweater party” | Japan – Nytårsrengøring | Tyskland – Spådomme | Italien – Farverigt undertøj | Rusland – Aske og champagne

Spanien – 12 druer

Spanien har ligesom mange andre lande rigtig mange nytårstraditioner, men der er særligt én tradition, der kendetegner Spaniens nytårsfester. I Spanien er det nemlig en over 100 års lang tradition at spise 12 “lykke-druer” i takt med at klokken slår de 12 midnatsslag. Som regel samles spanierne på byens torve for at holde øje med klokken. Alle lytter spændt på de fire toner af ‘kvarterklokkerne,’ som ikke må forveksles med de første timeslag, og spiser de tolv vindruer i takt til timeslagene. Når den tolvte drue er væk, begynder det nye år. Hvis alle spaniere spiser de 12 druer, som det menes, at alle gør, bliver der på et minuts tid spist i alt 564 millioner druer!

Vil du også prøve den sjove tradition i autentiske omgivelser? Så tag et kig på mine nytårsrejser til Spanien her.

 

Party!

USA – “Ugly sweater party”

Nytårsaften er en fest, og i Danmark er der mange, der fejrer i deres stiveste puds. Farverige skjorter og glimtrende kjoler er ikke et særsyn. Det er det dog i USA. Her er de såkaldte ”ugly sweater parties” blevet en tradition, hvor nytårsgæster ifører sig deres grimmeste tøj. Jo grimmere, jo bedre. Dette giver nytårsfesten en helt unik uformel stemning, hvor det er obligatorisk at grine af sig selv og hinanden. Her er der ikke nogle fine fornemmelser, og det gælder udelukkende om at have det sjovt. Tager du på nytårsrejse til New York, behøver du derfor ikke at bekymre dig om, hvorvidt kjolen eller skjorten bliver krøllet i kufferten. Det pynter alt sammen.

TIP: Er din sweater ikke grim nok, er det især velset at tilpasse den med en loppemarkedsgrim broche, nedfaldne blade sikret med sikkerhedsnåle eller en brugt serviet fra middagen. Der er ingen regler for, hvor grimt det på være.

Se rejser til USA lige her.

Fireworks over NYC

Japan – Nytårsrengøring

Okay, så går vi fra vil fest til, ja, rengøring. Fedt. I vores del af verden forbinder vi nok mest nytårsaften med fest og god mad. Ikke i Japan. Der bruger man traditionelt nytårsaften på at gøre hovedrent – en tradition kaldet osoji. Hele familien giver sit besyv med, så huset til sidst er skinnende rent og dermed velkommer det nye år og byder godt held indenfor.

TIP: Hvis husets teenagere ikke er helt med på idéen, er der dog mange japanere, der i stedet hyrer professionel rengøringshjælp.

Se rejser til Japan lige her.

Tunnel of light shutterstock_328903229-2

Tyskland – Spådomme

Andre end mig der ville ønske, at de kunne forudsige, hvad det nye år kommer til at bringe? I Tyskland gør de nytårsaften et ærligt forsøg på det. Her har de nemlig en tradition, der hedder Bleigießen, som går ud på, at man smelter bly eller tin i en ske. Herefter heldes det flydende metal hurtigt over i iskoldt vand, hvor det størkner. Den form metallet størkner i, skulle eftersignende afsløre, hvad det nye år har i vente. Et æg skulle betyde, at familien vokser, en kløver betyder held og en ring betyder bryllup. Hvis det størkner i  samme form som en palme, betyder det så, at jeg skal til Maldiverne i 2019??

Klik her for at se vores ferier i Tyskland.

Fireworks Celebration at Berlin Germany

Italien – Farverigt undertøj

Ikke kun i Italien, men også i Spanien og Syd-og Mellemamerika har farven på ens undertøj nytårsundertøj en helt særlig betyning. Hvis du tager rødt undertøj på, øger du dine chancer for at finde kærlighed i det nye år. Tager du gult undertøj på, kommer du til at tjene flere penge. Jeg anbefaler, at helgardere dig ved både at tage rødt og gult på – gerne et par af hver.

Se vores ferier i Italien lige her.

 

Gondolas and fireworks with San Giorgio Maggiore in the background, Venice by night, Italy_232155763

Rusland – Aske og champagne

Det kommer måske ikke som den store overraskelse, at den russike tradition er den mest hardcore. Den går nemlig ud på, at man skynder sig at skrive et ønske ned på et papir, når klokken ringer midnat. Det er jo sådan set ret fint og harmløst. Det bliver dog hurtigt lige lidt vildere, fordi herefter skal man så skynde sig at sætte ild til ønskesedlen, indsamle askerne, hælde det i et glas champagne og drikke hele molevitten i én slurk. Når du at gøre det hele, imens klokken stadig ringer nytåret ind, kommer dit ønske til at gå i opfyldelse. Skål.

Glasses with champagne against fireworks and clock close to midnight shutterstock_122288275-2

Så du kan nok se, at der er mange forskellige måder at fejre året, der er gået, og byde det nye nye år velkommen. Hvor drømmer du om at fejre nytårsaften?