Den amerikanske metropol New York er bare utrolig. Højdepunkter venter på dig i denne jungle af pulserende gader. Hundredvis af sangskrivere roser byen og hylder verdens hovedstad – og med god grund. Jeg tror, Frank Sinatra opsummerede det bedst: “”New York, New York – it’s a hell of a town!“ Og det er ikke ment på en dårlig måde. Der går ikke mange sekunder mellem bilerne dytter, når du står og venter på grønt lys ved et af de mange lyskryds. Jeg talte helt op til sekunders stilhed, så blev der dyttet igen!

Alle, der kommer til byen, vil få fornemmelsen af, at de allerede kender den, udelukkende fordi den har været en del af kulisserne i så mange film. ‘When Harry meet Sally’ er et godt eksempel. Et skilt på Katz Delicatessen markerer stedet, der var med i en dampende scene mellem Meg Ryan og Billy Crystal, og horder af fans strømmer stadig til for at nyde en pastrami-sandwich. Flatiron Building i enden af Fifth Avenue blev brugt som kulisse i blockbusters som Spiderman, Godzilla og Armageddon. Du vil genkende mange steder fra mange filmproduktioner.

Overblik over seværdighederne

Manhattan – første indtryk | Rockefeller Center | Bedste museer | Central Park | Grand Central Station | 9/11 Museum og MindemærkeEllis Island og Frihedsgudinden |  Wall Street & Trinity Church

iStock_000063144293_Large

Ankomst til The Big Apple – et højdepunkt i sig selv

Lufthavnen, du ankommer til, afhænger af det flyselskab, du vælger. Det betyder ikke noget, om du ankommer til John F. Kennedy Lufthavn, La Guardia (begge beliggende i Queens), eller i Newark (New Jersey) – det er let at komme til byen. Der er forskellige shuttlebusser, der jævnligt kører fra lufthavnene, der vil tage dig til Manhattan, og en enkelt rejse koster omkring $ 7 til $ 18 pr. person. Jeg anbefaler kraftigt at fange en af de legendariske gule taxaer. Når du sidder på det lidt slidte bagsæde for første gang, de amerikanske hits strømmer fra radioen og forstæderne passerer forbi, mens du kører mod Manhattan, så opstår der en lykkefølelse! Fra tid til anden vil du få øje på et amerikansk flag stolt oppe i en flagstang og derefter, pludseligt, vil du fange de første glimt af Manhattans skyline. Efter en mørk tunnel opstår en helt ny verden. De enorme skyskrabere vil få dig til at føle helt lille. Luften er fyldt med en unik blanding af dufte fra forskellige madvogne, der sælger hotdogs, vafler og burgere. Du kan frit vælge og vrage!

new york city taxi-cab-381233_1920 pixabay-2

New York’s vigtigste turistattraktioner

Det er en god idé at få fat i et kort eller en app, som du kan bruge offline, der viser dig alle hotspots i byen. Du kan finde wi-fi i de fleste caféer og offentlige steder, men ikke, hvor du sandsynligvis har mest brug for det. Hvis du har sat tid af til at udforske byen i et par dage, så er det værd at få fat i et New York Pass, som giver hurtig og gratis adgang til mere end 90 attraktioner. Prisen afhænger af antallet af dage, du ønsker at bruge det til, men normalt mellem 90 $ (1 dags voksen card) og 329 $ (10 dages voksen pass). Prisen kan virke lidt dyr ved første øjekast, men et besøg på Madame Tussauds og Empire State Building koster 70 $.

Rockefeller Center

Når du skal opleve den første udsigt over Manhattan, så vil jeg ikke anbefale dig Empire State Building, men udsigtsplatformen i Rockefeller Center (45 Rockefeller Plaza) i stedet. Her er det også ideelt at tage det første souvenirfoto med den storslåede skyline i baggrunde, hvor du også kan fange byens berømte vartegn – Empire State Building. En anden fordel ved Rockefeller Center er manglen på rækværk, som til gengæld er blevet erstattet af glasvægge. Det gør det lettere at tage mindeværdige billeder.

Tilbage udenfor, hvis du ankommer på det rigtige tidspunkt af året, vil du opleve det berømte juletræ i bunden af Rockefeller Center. Træet er flot lyst op, og det har det været hver december siden 1931. Denne festlighed er altid ledsaget af berømte kunstnere. Det er et vidunderligt syn! New York er ikke kun en fryd for øjet om vinteren – i denne by vil du føle, at du er med i en film hele året rundt.

Girls-Selfie-NYC-Rooftop-iStock_000080409359_Large

Museer, du ikke må gå glip

Kun et par blokke væk fra Rockefeller Center finder du Museum of Modern Art (11 West 53rd Street mellem 5th og 6th Avenue). Uanset om du er en kunstentusiast eller ej, så er dette museum et absolut must-see. Det huser den største samling af moderne og nutidig kunst, og der er nogle fantastiske kunstværker og kulturgenstande at se her.

Hvis du er interesseret i naturhistorie, så bør du absolut finde tid til Museum of Natural History (Central Park West & 79th Street). Du vil blive betaget af dinosaurskeletter og lære en masse om jordens opbygning. Der er nye og spændende udstillinger hele tiden. Bygningen i sig selv er et vidunder, så sørg for at observere de imponerende omgivelser.

Et besøg på Metropolitan Museum of Art (1000 5th Ave, New York) er en anden oplevelse. Det største kunstmuseum præsenterer de vigtigste kunstskatte i verden. Utallige antikke kunstværker er blevet bragt til New York fra alle hjørner af verdenen. Du kan finde alt fra musikinstrumenter til malerier og tekstiler. Du vil helt sikkert ikke kede dig her!

Central Park

Når I har brug for en afslappende pause mellem sightseeingudflugter, så søg mod Central Park. Du kan snuppe en lækker frokost fra Whole Foods Market på Columbus Circle. Der er et bageri, små butikker og en enorm desk, hvor du kan kreere din frokost med forskellige salater og varme retter. Central Park er perfekt til en picnic midt i naturen. I kan sidde på en af bænkene eller finde et roligt sted under et træ og observere joggere og hundeluftere passere. De grønne områder er fyldt med familier om sommeren, og skøjtebanen underholder i vintermånederne. En rigtig god idé er at leje en cykel og udforske Central Park i sin enorme herlighed. Vejen mod Conservatory Garden er særlig smuk, fyldt med mange smukke haver og søer. Her kan du slippe væk fra storbyens stress og jag og forkæle dig selv med lidt fred og ro.

Storbyferie i New York

Grand Central Station

Den storslåede hal i den berømte Grand Central Station kan beundres gratis og uden besvær. Stationen spiller en central rolle i mange Hollywoodfilm. Du ender her, når du bruger metroen. Her kan du bruge tiden på fine restauranter, is-spisning eller shopping i flotte omgivelser.

9/11 Museum og Mindemærket

Inden for et par blokke vil du være ved 9/11 Museum og mindesmærket. Museets motto er enkelt, men kraftfuld: Remember – Educate – Honour. Museer undlader normalt at vise eller integrere objekter fra katastrofer som denne af respekt eller frygt for de besøgendes reaktioner. Men her har arkitekterne brugt mange dele af tvillingetårnene i opførelsen af 9/11 museum. En stålkonstruktion udvundet fra World Trade Center understøtter taget på glaspavillonen, og på indersiden kan besøgende se ødelagte ambulancer og ståldragere, der blev snoet af den intense varme, der opstod, og som blev fundet under murbrokkerne i oprydningsarbejdet.
De hårdføre gæster har mulighed for at lytte til de sidste skrig fra ofrene, lige før tårnene væltede til jorden, og se forskellige videoer af øjeblikke efter angrebene. Et besøg på 9/11 museum er absolut anbefalesværdigt, og de mange indtryk fra museet sidder fast i en. Jeg var især imponeret over det mod og vilje, som newyorkere viste under en vanskelig tid, og hvordan de var i stand til at opbygge en ny følelse af styrke og tilhørsforhold.

Ellis Island og Frihedsgudinden

I årevis har synet af Frihedsgudinden betyder begyndelsen på et nyt liv for millioner af mennesker. Efter opslidende uger ude i det åbne hav var den nye verden endelig inden for rækkevidde. Ellis Island markerede indgangen til USA, og der blev etableret et mødested for indvandrere her. I dag huser det et museum – og lad os ikke glemme den storslåede udsigt til Frihedsgudinden fra Ellis Island. Både museet og statuen kan hurtigt nås via en færge fra Battery Park. Adgang til begge attraktioner er gratis for ejere af et New York Pass.

Den fantastiske udsigt over Manhattans skyline gør færgerejsen tusinde gange bedre. Set i dette perspektiv står det klart, hvor imponerende New York virkelig er – det er ikke kun de enkelte seværdigheder, men hele byen – det er simpelthen en drøm! De af jer, der allerede har besøgt The Big Apple kan bekræfte, at ét besøg til byen ikke vil opfylde din længsel efter en storbyoplevelse. Det vil kun blive værre …

new york city statue-of-liberty-1075752_1920 pixabay-2

Wall Street og Trinity Church

Fra Grand Central Station tager metrolinjerne 4 og 5 dig til Wall Street. 20 minutter senere vil du ankomme til Lower Manhattan, og her kan du lægge vejen forbi den berømte Wall Street. Distriktet er det finansielle hjerte af byen og summer hele tiden af liv.

I dette hektiske område er der især én bygning, der fascinerer mig. Mellem skyskrabere skjuler fortryllende Trinity Church sig, som ligner en lille katedral. Her er gravene, hvori nogle af de vigtigste skikkelser i USAs historie befinder sig. Kirken var et vigtigt tilflugtssted for hjælpere og redningsarbejdere efter angrebene den 11. september 2001. I dag kan du forkæle dig selv med en koncert og lytte til et Grammy-nomineret kor. Tag dig tid til at opleve atmosfæren – det er virkelig utroligt.

Se vores rejsetilbud til New York