Øko-turisme er en meget populær ting for tiden, og det er mere og mere vigtigt for mange at rejse på en miljøvenlig måde. At rejse og beskytte miljøet behøver ikke udelukke hinanden. Der er visse ting du kan huske på, både for din egen og miljøets skyld. Turisme skal ikke ses som at være skadelig for miljøet, i nogle dele af verden er turisme et håb som arbejde, så for nogle mennesker er turisme deres eksistensgrundlag. At rejse hjælper en til bedre at forstå andre kulture, det løfter indkomsten og skaber jobs på feriestedet. Derfor bør man ikke se på rejser, især lange rejser, som noget der kun gør skade på miljøet.

Vigtige tips til en miljøvenlig rejse:

5 miljøvenlige hoteller

Vigtige tips til en “grøn” rejse – Hvordan kan jeg rejse miljøbevidst?

Her vil jeg give dig et par tips til hvordan du kan blive en miljøvenlig rejsende. Fra at forlade dit hus, til pakning af din kuffert, hele vejen til transport og indkvartering – jeg har samlet en masse tips og tricks til dig.

Forlad dit hjem miljøvenligt

 • Det virker måske logisk, men huske altid at sluk lyset i alle rum før du tager afsted. Dette sparer en masse elektricitet!
 • Tag alle stik ud af stikkontakterne.
 • Sluk for varmen.
 • For det meste skal køleskab og fryseren forblive tændt, men det er en god ide at slukke alle andre elektroniske enheder.

Pakke kufferten

 • Pak smart og let. Medbring så få ting som muligt, det lettere fly bruger mindre brændstof og frigiver mindre CO2.
 • Brug toiletartikler i rejsestørrelse eller køb genbrugelige beholdere i rejsestørrelse og fyld dem med dine almindelige produkter.
 • Pak genopladelige batterier.

Du kan forblive grøn med disse transportmidler

 • Du bør selvfølgelig ikke opgive de lange flyrejser eller tilbringe flere dage på et skib i et forsøg på at komme til USA, men du bør overveje hvordan du rejser. I Europa kan du nå mange destinationer hurtigt og bekvemt med tog og dermed gøre miljøet en tjeneste.
 • Flyselskabet Nature Air planter træer i Costa Ricas tropiske skove for at kompensere for de drivhusgasser de producerer. Deres lejebiler er også CO2-neutrale.
 • Miljøbevidste rejsende kan bruge tjenester så som atmosfair, myclimate eller greenmiles til at investere penge i klimabeskyttelsesprojekter for at kompensere for den skadelige CO2 som de udleder på deres rejse. Atmosfair fx bygger biomassekraftværker i Indien og finansierer effektive brændeovne i Nigeria for at modvirke skovrydning og den ledsagende ørkendannelse.
 • Når du rejser inden for Europas grænser kan du bruge samkørselstjenestener så som Bla Bla Car for at støtte samkørsel og måske få nogle nye venner på samme tid.
 • Togrejse kan også være en god ide. Man har mere benplads og mulighed for at se de smukke landskaber man kører igennem på sin tur.

Miljøvenlig indkvartering

Der er tit miljøvenlige sommerhuse med deres egen energikilde i bjergene eller ude på landet. Jeg vil introducere dig til nogle fede miljøvenlige hytter og hoteller fra hele verden længere nede i dette indlæg.

 • Når det kommer til hoteller, så se efter om hotellet har et miljøbevidsthedscertifikat.
 • Med tjenester som Airbnb og Wimdu kan du leje private hjem hvor du kan føle dig hjemme og rejse grønt på samme tid.
 • Vælg indkvartering med køkken – spis morgenmad hjemmefra og lav en madpakke du tage med dig, det er både billigere og bedre for miljøet.
 • Spis lokalt og efter hvad der er i sæson på dine rejser. Prøv nogle egnsretter for at lære mere om stedet.
 • Camping er også en meget miljøvenlig – og spændende – måde at rejse på!

5 miljøvenlige indkvarteringer – sov med god samvittighed

EcoHotel Roma i Italien

Som navnet afslører, ligger dette miljøvenlige hotel i Italiens hovedstad Rom. Og eftersom alle veje fører til Rom, hvorfor så ikke tage den grønne? Dette 3-stjernede hotel ligger i hjertet af naturreservatet Valle dei Casali og det er nemt at komme til og fra Rom centrum. Hoteller har gratis cykler og el-scootere som sikre mobiliteten og inviterer til et miljøbevidst ophold i Rom. Hotellet rengøres kun med økologiske rengøringsprodukter, så det ikke skader miljøet. Book dit ophold på EcoHotel Roma her

Tembo Kijani EcoLodge

Mottoet hos EcoLodge i Pangani, Tanzania er: Tag fra naturen og giv tilbage til naturen. De værdsætter miljøvenlige byggematerialer, energiforsyning og bæredygtig affaldshåndtering. Tagene er lavet af sammenflettede palmeblade fra kokosnøddepalmer, som er den traditionelle måde i Tembo Kijani. Elektricitet er genereret af vind- og solenergi og affald reduceres så meget som muligt, når det ikke er muligt bliver affaldet genbrugt. Hotellet ligger på en fantastisk strand med uberørt kystnære vegetation. Du kan tilbringe natten i en af de hyggelige, forhøjede Bush Bandas eller i en rummelig bongalow med havudsigt. Læs hvad andre skriver om Tembo Kijani Eco Lodge her

Jicaro Island Ecolodge i Nicaragua

For et mere luksuriøst men stadig miljøbevidst ophold er Jicaro Island Ecolodge besøget værd. Her finder du de såkaldte casitas, små hytter bygger af lokalt træ som er certificeret af miljøorganisationen Rainforest Alliance. Solpaneler bruges til at generere elektricitet og varmt vand, stedet rengøres udelukkende med biologiske rengøringsprodukter, og der bruges ventilation i stedet for aircondition til at nedkøle værelserne. Der bliver også gjort meget ud af maden her og man prøver så vidt muligt, at bruge lokale produkter og dyrke så meget mad som muligt selv. Udover nye projekter som er med til at gøre Ecolodge endnu mere miljøvenlig, tager de sig også at beboerne i lokalområdet og fremmer projekter så som opførelse af skoler. Dog er det den store pengepung du skal have frem til en ferie her – et dobbeltværelse koster omkring 2.200 kr pr. nat.

Werfenweng nær Salzburg

Denne gang handler det ikke om et hotel men en helt by og tilbyder rejsende en pause fra deres bil. “Samo” står for “soft mobility” og er et initiativ fra borgmesteren i Werfenweng. Tager du på ferie her, kan du nyde godt af eksklusive frynsegoder hvis du ankommer i tog, eller dropper bilen mens du er på ferie – så kan den også få en ferie. “Samo” tilbyder omkring 100 biler som er til rådighed for dig mens du er på ferie. Med “Samo” kortet betaler du kun et symbolsk gebyr på 10€ og hvis det er nødvendigt, skal du måske overdrage dine nøgler som garanti for den miljøvenlige mobilitet. Udover de elektriske biler og biler der kører på naturgas, er der også en række andre køretøjer så som Renault Twizy, Elmoto og selvfølgelig el-cykler. For dem som ikke selv vil køre er der også en shuttlebus. Selvom Werfenweng er et lille sted er der mange fede ting man kan lave i området, så som rafting og paragliding. Da programmet “soft mobility” er kendt over hele området har du et bredt udvalg af ferieboliger og hoteller som i nogle tilfælde har en meget overkommelig pris.

Eco Village on Tenerife

Byen med omkring 25 af de såkaldte Casas Bioclimaticas ved foden af Montana Pelada var oprindeligt bygget til forskere. Husene blev bygget til en international konkurrence med et mål om at lave energieffektive boliger. De CO2 neutrale huse, som kun ligger 10 minutter fra lufthavnen, er blevet brugt som ferieboliger siden november 2010, og de producere meget effektiv sol- og vindenergi uden at forurene miljøet. Husene er fascinerende og er en kreativ kombination af arkitektur og funktion, og ligger i et område fuld af vindmøller. Huset La Geria, som vandt førstepræmien, er baseret på den traditionelle måde at gro vin på i Lanzarote. Huset er placeret som en vinstok nede i en fordybning og rundt om er der en mur formet som en halvcirkel for at beskytte mod vinden. Det franske bidrag El Rio har en lille bæk som løber gennem huset for at regulere rumtemperaturen. Ideen om bæredygtighed gennemsyrer alle aspekter af projektet: naturlige byggematerialer som træ og sten blev brugt til byggeri og alle bygninger har et privat genbrugssystem til vand.

Ja, miljøvenlige rejser er slet ikke så besværlige som du sikkert havde troet. Selvfølgelig er de lange flyrejser ikke de mest øko-venlige, men nu har du nogle alternativer og måder at give tilbage til naturen på. Flere og flere er meget bevidste som ikke at skade naturen, og jeg håber mine tips kan hjælpe dig med at blive en mere grøn rejsende. Du kan finde mere information og inspiration til grønne rejser på Greentravelerguides. Fortæl endelig hvad din mening er som miljøvenlige rejser. Er det noget du tænker over når du bestiller din rejse? Eller er det et overvurderet og unødvendigt tema?