Bali er uden tvivl en af de mest trendy øer. Vidunderlige strande, forskelligartede kultur og fantastisk natur. Alt dette tiltrækker backpackere, turister og solorejsende. For at vise dig, hvad øen har at tilbyde, og hvad der er at se – har jeg sammensat en fantastisk rejseguide, der vil fortælle dig alt, hvad du behøver at vide!

Bali er den eneste ikke-muslimske ø i Indonesien, og det kan du godt fornemme uanset hvor du går. Duften af røgelse er overalt – du vil opdage det, så snart du træder ud af flyet. Det bedste tidspunkt at rejse hertil er mellem marts og november. Europæiske vintre anbefales ikke, da det ikke er ualmindeligt, at det regner en del, men hvis det ikke stopper dig, så vil du opleve en ø næsten helt fri for turister med lokkende hoteltilbud!

bali_tempel

Bali rejseguide

Bali – et overblik

Kuta og Denpasar | Balis nordkyst | SydØst

Tips og must-do’s

Slap af på Bali | Det bedste street food og de bedste strande | Knallert på Bali

Shopping 

Kuta og Denpasar

Det er næsten ikke muligt at retfærdiggøre det overfor Bali med én enkelt rejseguide. Øen er konstant i forandring, og nye restauranter og butikker åbner op dagligt. Her er et lille geografisk overblik, så du kan planlægge din næste ferie til Bali!

Bali Rice Fields Sunset iStock_000055009954_Large-2

Lufthavnen ligger syd for Kuta, centrum for Bali, som direkte grænser op til nabobyerne Seminyak og Legian mod nord. De fleste rejsende har et had-kærlighedsforhold til dette område – det er her, du finder de fleste turister, der har købt en pakkerejser.

Artikelbild_Bali_Palmen_Abends

Balis Denpasar Lufthavn ligger meget tæt på Kuta. Denpasar, øens hovedstad, er lidt længere øst inde i landet, og det er ikke en dum idé at komme lidt væk herfra. Her er proppet med souvenirbutikker og klubber fyldt med fulde australiere. Afhængigt af hvor meget du elsker horder af motorcykler, så vil du opleve en travl by, du enten vil elske eller hade.

Nord- strandklubber og mere

Det er bedst ikke at forvente for meget af Kutas strand – det er meget bedre nordpå eller mod syd!

Mod nord er der den smarte by Seminyak, der grænser op til Kuta. Jalan Oberoi er absolut et besøg værd. Her finder I spændende butikker (Lost in Paradise, bambus Blonde, Somewhere) og fantastiske restauranter (La Favela, Cafe Bali). Du kan nemt bruge en dag på at udforske og ose i butikkerne.

Nord for Legian Beach (som tilbyder de bedste betingelser for nybegyndersurfere) er Batu Beling Beach. Hvis du ønsker mere end ren afslapning på stranden, så kan du altid besøge en af de trendy strandklubber såsom Mozaic Beach Club. Her kan du nyde lækker mad, som er lidt dyrere end andre steder, og du kan slænge dig på en af liggestolene. Solnedgangen er fantastisk!

 

 

Photo: Tripadvisor

Lidt længere mod nord er de vulkanske strande Canggu, der er et rigtigt surferparadis. Langt væk fra Kuta og masseturisme har mange rejsende fundet sig tilpas her. Atmosfæren er meget afslappet, og udover gode bølger, så finder du også gode restauranter (Deus Ex Machina – kom søndag aften hvor der er gratis livekoncerter – Betelnut Cafe, Echo Beach BBQ – frisk fisk og skaldyr med all-you-can-eat-buffet lige ved stranden).

Photo: Tripadvisor

Syd – himmelske strande

Hvis du rejser syd fra Kuta, så bliver strandene hvidere, og turisterne viger pladsen for surfere. På Bukit halvøen finder du et par skjulte strande, der huser nogle fantastiske warungs (indonesiske restauranter). En af de smukkeste strande i denne region er Bingin Beach. Hold øje med et lille surfbræt, der viser vej, når du rejser langs Jalan Uluwatu. Derfra er der kun et par minutter til denne smukke strand, der er intet mindre end paradis. Du bør heller ikke gå glip af udsigten fra Ulu Watu: nyd en kølig Bintang øl, se på surferne, når de mestrer bølgerne og slap af i smukke omgivelser.

Photo: Tripadvisor

Øst – dykkernes paradis

Nu er det tid til den østlige del af øen: Padang Bai. Dette dykkerparadis er også udgangspunkt for færgerne, der rejser til Gili-øerne: Gili Trawangan (masser af unge mennesker, nattemarked med frisk fisk og traditionelle indonesiske fødevarer), Gili Air (den lokale favorit, knap så hektisk som Gili Trawangan) og Gili Meno (en behagelig blanding af begge, meget stille). En betagende udsigt over Rinjani vulkanen i Lombok, sne-hvide strande, turkisblåt hav, snorkling med skildpadder og endda dykning med djævlerokker – alt sammen venter på dig her.

 

Photo: Tripadvisor

Bali – tips og must-do’s

Der er nogle oplevelser i Bali, som du bare ikke må gå glip af – trods alt, når du har rejst hele vejen hertil, så er det en skam ikke at opleve det lokale og prøve ting, de fleste turister kan overse. Jeg har samlet nogle praktiske råd til dig, så du kan få det meste ud af din tid her.

Bali Water Temple Tanah Lot iStock_000026518482_Large-2

Slap af i spa

Lad os se på det første eksempel: massage. Disse er faktisk en del af hverdagen her. Tilbage, øm, efter en dag på knallert gennem junglen? Eller er musklerne stadig ramte efter at have surfet? Eller kunne du bare forestille sig, hvor fantastisk det måtte være at nyde en hovedbundsmassage i løbet af ferien?

Jeg har et godt tip til dig: Bening Spa i Jalan Batu Belig. Fra hårklipning og manicure til alle former for massage, du nogensinde kunne tænke dig – du finder alt sammen her. En hel kropsmassage koster typisk omkring 30 kroner. Takket være sin beliggenhed væk fra turistede hotspots, så skaber dette spa og dets personale en meget autentisk oplevelse.

Vær forsigtig med massage, der tilbydes direkte på stranden, da priserne er højere end i en salon, og de fleste af massørerne ikke er professionelt uddannede.

Det bedste street food og de smukkeste strande

Selvfølgelig, maden er lige så vigtigt på en ferie! De indonesiske retter indeholder en masse grøntsager, ris eller nudler og stegte toppings. En god nasi goreng, mie goreng eller nasi campur (nasi – ris, mie – nudler, goreng – stegt, campur – blandede toppings som du selv kan vælge) er bedst, hvis I køber det fra en warung, som findes på næsten hvert et gadehjørne. Det er små indonesiske restauranter, som tilbyder fantastisk mad til meget små priser!

Jeg anbefaler virkelig Warung Murah på Lio Square i Kerobkoan (nord for Seminyak, ikke langt fra massagestedet). Generelt bør du undgå friske salater på lokale restauranter, men ellers vil du normalt ikke støde på problemer, og det kan betale sig at være modig og prøve noget helt nyt.

Top view of a Thai street food vendor in Bangkok, Thailand shutterstock_342199925-2

Hvis du befinder dig på Bali i længere tid,  så vil du på et tidspunkt opdage, at du vil længes efter en ordentlig omgang morgenmad. Bali Buda, Jalan Raya Semer i Kerobokan (nord for Seminyak) er et godt sted – med sine komfortable lænestole vil det næsten føles som et andet hjem! Lækre sandwiches, veganske retter og fantastisk juice – og alt dette for lige under 30 kroner pr. person!

Et anden fantastisk sted at prøve er Cafe Bali, Jalan Oberoi. Det er bedst at dele Cafe Balis morgenmad, da du får generøse portioner af Egg Benedict med laks, brød, hjemmelavet marmelade, varme drikke, müsli og frisk frugtsalat til omkring 25 kroner pr. person.

surfer girl Bali iStock_000023859243_Large-2

På den måde har du masser af energi til din dag på stranden! På Echo Beach og Batu Belong Beach for eksempel, kan du leje et surfbræt for omkring 30 kroner og ride på bølgerne i 2 timer. I modsætning til Australien, vil du ikke møde nogen hajer eller andre farlige havdyr!

For cirka 7 kroner kan du nyde en kølig kokosnød, det er både sundt og smager skønt. Så er det tilbage mod syd på din knallert! En af mine foretrukne strande er Bingin Beach. Her kan du nyde en lækker nasi eller mie goreng til frokost, mens du bliver betaget af den smukke udsigt over det turkisblå hav. Du kan forvente sådan en omgang frokost på de lokale warung for cirka 10 kroner!

Pandang Padang Beach er fem minutters knallerttur væk, og det er her,  at filmen ‘Eat, Pray, Love‘ bl.a. blev optaget. Stranden er absolut værd at opleve, selvom der kan være mange turister.

Hvis du tager endnu en 10 minutters køretur, så vil du nå ‘Verdens ende’- Ulu Watu. Søndag aften kan du danse indtil de tidlige morgentimer på Single Fin, som også huser en velassorterede tøjbutik, der bestemt er et kig værd.

Når det kommer til aftensmad, har du masser af muligheder. Hvis du leder efter grillet fisk og skaldyr, så skal du tilbage til Bingin Beach. Der kan du vælge mellem friskfangede rejer, tun, blæksprutter og snapper (du kan endda vælge størrelse), før de tilbereder dem. Du kan regne med at betale omkring 60,- pr. person inklusiv drikkevarer, og det omfatter også ris og grøntsager. Den betagende solnedgang er gratis!

En andet insider tip, når det kommer til grillet skaldyr, er Echo Beach BBQ i Canggu. Her betaler du kun for fisk eller kød – du kan tage lige så meget, som du ønsker, fra buffetten med tilbehør. Her vil du betale omkring 50 kroner for aftensmad.

Photo: Tripadvisor

Hvis du leder efter noget lidt mere storslået, så besøg Skygarden, Jalan Legian, i Kuta. Her kan du nyde en middag på tagterrassen for omkring 30 kroner. Og der er en lækker all-you-can-eat buffet. Fra klokken 22 er der gratis drinks i en time – så kan festen virkelig begynde!

Eikon, Jalan Legian, med sin old-school hip-hop og La Favela, Jalan Oberoi, Woobar (i W Hotel), Jalan Petitenget samt Charlie, Lio Square, er alle fantastiske klubber, du skal prøve.

Kom rundt

I modsætning til andre asiatiske lande, så er taxier på Bali ikke ligefrem billige. For en mellemlang tur koster det omkring 60 kroner, hvis du er god nok til at prutte om prisen. Hvis du ved, at du ikke vil bruge det meste af din tid på hotellet, så er det bedst at rejse rundt på en knallert.

Prisen spænder normalt fra 7 -30 kroner pr. dag, afhængigt af, hvor længe du lejer knallerten. Sørg for, at du får alle papirer fra køretøjet udleveret, din hjelm passer godt, og tingene ser sikre ud. Og husk at køre forsigtigt. Et internationalt kørekort er et must, når det kommer til politikontrol, da du vil støde på dem ganske ofte. Så sørg for at få udstedt et internationalt kørekort hjemmefra på din lokale politistation. Og husk, at de kører i venstre side. Du skal ikke være bange – heller ikke selvom det er din første gang på en knallert. Du vil hurtigt indse, hvor sjovt og nemt det er at komme rundt på dem.

Shopping

Du kommer til at lægge øre til nogle uhørte priser, når du shopper på Bali. Men fortvivl ej, her er der et par priser, som kan tjene som en slags rettesnor for dig, når du shopper:

  • Solbriller: 30,000rp (15 kroner)
  • Toppe og korte kjoler: 50,000rp (cirka 25 kroner)
  • Lange kjoler og bukser: 80,000rp (cirka 40 kroner)
  • Babytøj: 20,000rp – 40,000 (10-20 kroner)
Photo: Tripadvisor

De bedste souvenirs finder du i en Oleh-Oleh (der betyder gave på indonesisk) – jeg anbefaler især Krishna Oleh-Oleh. Der finder du alt slags tingeltangel til at tage med hjem, og kun til en brøkdel af den pris, der er normalt i andre souvenirbutikker. Hvis du leder efter flere, gode tilbud, så prøv de forskellige outlets på Sunset Road – hvis du er heldig, kan du gøre nogle fantastiske besparelser!

Jeg håber, at mine tips har bidraget til at bringe Bali lidt tættere på. Tilbage er der kun at ønske dig en fantastisk ferie.

Du kan finde mine gode tilbud på ferier til Bali på min tilbudsside med Rejser til Bali