Læs mere om hvordan du billigst og nemmest kommer til Krakow, hvad du bare MÅ se og ikke mindst hvor du skal spise

Krakow – En af de smukkeste og mest spændende byer i Polen –  samt landets tredje største by med sine 760.000 indbyggere. Polens tidligere hovedstad ligger ved Vistula floden, omkring 250 kilometer fra Polens nuværende hovedstad Warszawa. I Krakow finder du ikke kun utrolige historiske bygning, men også en bred vifte af kulturelle seværdigheder, som bestemt er et besøg værd. Det er ikke uden grund, at byen er et af Polens kulturelle og økonomiske omdrejningspunkt. Uanset om du vil bruge tiden på sightseeing, shopping eller fester, sker der altid noget i denne levende by.  For alle, der endnu ikke har besøgt byen eller ikke kan vente med at komme tilbage, har jeg listet højdepunkterne. Inklusiv gode insidertips fra min Krakow-ekspert Joanna.

Rejseguide til Krakow

Rejsen til Krakow | Seværdigheder | Natteliv | Restauranter | Priser | Gode hoteller | Ferietilbud

View of the old town of Kracow, old Sukiennice, Poland

Rejsen til Krakow

Det er heldigvis både nemt og billigt at rejse til Krakow fra Danmark. Luftfartselskabet Norwegian flyver direkte til Krakow fra København. Flyveturen tager cirka halvanden time, og flybilletter til Krakow koster typisk fra 600 kroner for en returbillet. Prisen kan dog stige om sommeren – i højsæsonen.

Krakow ligger i det sydlige Polen – nogenlunde på linje med Prag. Du kan derfor forvente et tempereret klima med kolde vintre og milde somre.  Om vinteren kan ligger dagtemperaturen typisk omkring frysepunktet, hvorimod temperaturen om sommeren kan kravle op på 22 grader. Jeg anbefaler især at rejse til Krakow i maj eller september, hvor temperaturen stadig er lun, men højsæsonen er på sit laveste.

Billige rejser til Krakow

Krakows seværdigheder

Når du er i Krakow, vil du hurtigt finde ud af, hvor charmerende, impulsiv samt arkitektonisk og kulturel forskelligartet, byen virkelig er. Krakow blev skånet Verdenskrigenes værste ødelæggelser, hvilket betyder, at du stadig kan finde mange monumenter og bygning fra den gotiske periode. Et godt eksempel er den velbevarede gamle by i Krakow med dens mange byhuse og det tidligere royale palads Wavel, som er på UNESCOs verdensarvsliste.

Køb entrébilletter til Krakows seværdigheder på forhånd og spring køen over via Tiqets.com

Kraków

Krakows gamle by og det centrale marked

Sightseeing i Krakows gamle bydel

Jomfru Marias Kirke:

Entrépris: 18 kroner

Adresse: plac Mariacki 5, 31-042 Kraków

Åbningstider:

Hverdage: 11:30-18:00
Søn + helligdage: 14-18
OBS: Lukket i september og oktober 2018 på grund af konserveringsesarbejde

Tekstilhallerne: 

Adresse: Rynek Glowny 1/3 31-042 Krakow

Åbningstider: 10-18 (lukket om mandagen)

National Museum:

Entrépris: 18 kroner
(Gratis entré om søndagen)

Adresse: al. 3 Maja 130-062 Krakow

Åbningstider:
Tirsdag – lørdag: 10 18
Søndage: 10-16
Mandage: Lukket

Ifølge Joanna, min Krakow-ekspert, er Krakows byliv centreret omkring den kendte Rynek Glowny, byens centrale plads. Hovedtorvet findes nemmest gennem St. Florian’s port, den sidste port der står fra Krakows gamle bymur. Rundt om på markedet, kan du beundre fantastiske bygninger, der huser adskillige barer, caféer og restauranter. Pladsens største højdepunkt er uden tvivl Jomfru Marias kirke – en utroligt smuk romersk-katolsk basilisk, som også er byens vartegn. Hver time, på alle ugens dage, lyder et kort trumpet-kald, til minde om trompetisten, der i 1241 blev skudt med en, imens han advarede byen om et mongolsk angreb. Jomfu Marias kirke i Krakow huser et fantastisk smukt alter, som er skabt af den kendte skulptør Veit Stoss og tiltrækker adskillige kunstentusiaster hver dag.

En anden seværdighed, som kan findes rundt om hjørnet, er de kendte tekstilhaller, eller Sukiennicesom de hedder på polsk. Disse smukke tekstilhaller ligger midt på den primære markedsplads og er en af de mest kendte eksempler på renæssancearkitektur i det centrale Europa. Gæster har muligheden for at slentre ned af den smukke arkade, shoppe i forskellige souvenir-boder eller sidde i en af caféerne og kigge på dagligdagen på pladsen.

På toppen af hallerne ligger det kendte Krakow National Museum, som fremviser en stor samling af polsk kunst. Siden museets samling blev ved med at vokse, har man tilføjet nye udstillings-værelser i både den historiske bygning samt i den nybyggede, primære bygning. Det resulterer i, at museet har adskillige grene, som introducerer gæster til byens forskelligeartede kunsthistorie.

Artikelbild_Krakau

Paladset på Wavel bakke

Wavel bakke, på den venstre side af floden Vistula, er omkring 228 meter høj, og er et af de steder, du bare må se, når du er i Krakow. Her ligger det såkaldte Wawel, et enormt kongeligt slotskompleks. Wavel er den tidligere residens for Polens kongefamilie og er,  sammen med den gamle by, at finde på UNESCOs verdensarvsliste. Rygtet siger, at konstruktionen af paladset går tilbage til det 6. århundrede, og at Prins Krak skulle have besejret en drage, der levede i grotterne under bakken. Det siges desuden, at han grundlagde og lagde navn til Kraków.

Med legenden i tankerne byggede man i 1970 en drage af metal og placerede den foran dragens hule. Pas dog på, da dragen godt kan lide at spyde ild. Det er ikke en joke! På Wavel bakke finder du desuden Wawel Domkirke, den royale katedral dedikeret til helgene Stanislaus og Wenceslaus. Det er ikke kun Polens konger, der ligger begravet i denne smukke og historiske bygning, også den polske præsident Lech Kaczynski blev begravet her i 2010.

Wavelslottet har åbent for besøgende mellem kl. 9.30 – 16:00 fra tirsdag til lørdag. Om søndagen kan du besøge mellem kl. 10 og 16. Slottet har lukket om mandagen. Entrébillet koster 35 kroner.

Forresten: Joanna fortalte mig, at det er pengene værd at tage med på guidet gåtur i den gamle by. Du vil helst sikkert lære en ting eller to om den fantastiske by – og blive ledt til et par mindre kendte højdepunkter.

Universitetet og den botaniske have

Vidste du, at Krakow er hjemsted for Europas næst-ældste universitet? Det er derfor ikke nogen overraskelse, at Krakow er en vigtig og højt-elsket universitetsby med over 100.000 studerende. Kendte figurer såsom Nicolaus Copernicus og Pave Johannes Paul II studerede engang på Jagiellonian University. På universitetets grund finder du desuden Polens ældste, og muligvis smukkeste, botaniske have.

Nattelivet i Krakow

En perfekt aften i byen begynder uden tvivl, i den livlige gamle by i hjertet af Krakow. Her finder du den ene bar efter den anden, og især studerende bruger deres fritid her, for at fejre, eller bare hænge ude med vennerne. Om du er til barer, pubber, eller diskoteker, så er området Kazimierz (der også er en del af den gamle by) stedet hvor alle kan finde noget for dem selv. Fortæller min Krakow ekspert Joanna. Efter 21-22 stykker begynder de lokale, og turisterne at gå ind på pubberne, for at drikke deres første øl. Barene er tit beliggende under byen, i de såkalde “kældre” og tilbyder typisk polsk øl, som er ekstremt billigt her sammenlignet med andre byer.

En af Joannas favoritter er Buddha Bardirekte på det centrale marked, som ikke kun kan findes let, men også tilbyder høj kvalitets cocktails, til rimelige priser. Du skal ihvertfald også besøge Wodka Cafe Barhvis du vil prøve landets mange typer vodka, og ja vi indrømmer gerne, at det er præcis, hvad vi forventede af Polen! Denne bar er kun 300 meter fra Buddha Bar, og kan findes nemt. Udover dette, er det ikke kun hård alkohol, men også dejlig kaffe og frisk øl. Det er en fantastisk bar, med en unik atmosfære. For lange festnætter, foreslår Joanna at gå til Ulica Wielopole 15 (gå syd-øst fra St. Maria basilisken i ca 10 minutter, så finder ud den) som har et diskotek i 3 etager, med forskellige musik.

Som du kan se, er Krakow fyldt med muligheder for en god aften. Hvis du ikke kan beslutte dig, eller simpelthen bare vil opleve det meste af byens natteliv, så skulle du slutte dig til en festglad gruppe studerende, eller tilmelde dig den legendariske Krakow Pub Crawlder når forbi de bedste barer i byen.

silvester_krakov

Restauranter i Krakow – polske specialiteter rundt om alle hjørner

Når du besøger Krakow, skal du helt sikkert prøve nogle polske retter. Prøv de polske dumplings, eller den lokale Krakow pølse. Mange restauranter kan findes – og du gættede rigtigt! – I den gamle by. Joanna foreslår et besøg til Cherubinoder serverer både polske og italienske specialiteter. Men de populære, traditionelle retter kan findes i Kuchnia u Dorotysom har et udmærkelsescertifikat fra TripAdvisor. Gode priser kan findes i The Pointen lille hyggelig restaurant tæt på det centrale marked.

Hvis du er på udkig efter en lille snack mens du er på sightseeing, eller efter en lang nat med fester, så skulle du prøve en zapiekanka. Selvom det kan være svært at udtale, er det et must ifølge Joanna. En zapiekanka er en sprød, bageutte-agtig kage, med ketchup og ost, og eget valg af topping. De bedste kan findes i Endzior siger Joanna, en lille fast food bod på Plac Nowy, kun et par minutter fra det centrale marked.

Prisniveau i Krakow

Typiske priser i Krakow:

Middag på billigere restaurant: 40 kroner

Finere, 3-retters middag: 100 kroner

Traditionelt street food: 15 kroner

1 fadøl på pub: 12 kroner

1 cappuccino på café: 12 kroner

1,5 L vand: 4 kroner

24-timers bus-og togbillet: 27 kroner

I Krakow bruges valutaten Zloty (PLN). 1 PLN svarer til 2 danske kroner. Helt generelt er Krakow en rigtig billig by at besøge. Det er især billigt at gå ud at spise i Krakow – faktisk koster et måltid typisk mindre halvdelen af, hvad vi er vandt til at betale i Danmark.

Det kan også være en billig fornøjelse at shoppe i Krakow. Du finder mange billige tøjbutikker i Krakow, men hvis du vil handle internationale mærkevarer som Nike Levi’s, er priserne typisk kun en smule billigere end i Danmark. Det samme gælder for varer fra internationale kæder som H&M, Zara eller Mango.

 

Hoteller i Krakow

Krakows gamle by, og især det primære marked Rynek Glowny, er stedet, hvor det sker. Det er ligemeget, om du er på udkig efter sightseeing, en fest, eller en hyggelig tur i det grønne. Jeg har fundet et par gode hoteller i dette område.

legend

Hotel Legend***

Hotel Legend er et centralt og moderne hotel, der bliver rost til skyerne af hotellets tidligere gæster. Hotellet ligger kun 10 minutters gang fra Wavel-slottet og markedstorvet. Du kan tilbringe 3 nætter på hotellet i november fra bare 1.350,- pr. dobbeltværelse med morgenmad og gratis wi-fi. Læs mere om hotellet her.

oldtown

Pargamin Apartments Old Town***

På dette lejlighedshotel får I rigtig meget for pengene: store værelser med private badeværelser og en central beliggenhed. Her er I kun 11 minutters gang fra Krakows primære seværdigheder. 3 nætters ferie i november koster kun fra 861,- pr. dobbeltværelse. Bestil lige her.

krkakow

Grand Hotel*****

Må der gerne være lidt luksus over ferien til Krakow? Hoteller i Krakow er billige – og dette luksushotel er ingen undtagelse. Grand Hotel har en helt fantastisk beliggenhed i den gamle bydel, og indretningen er helt fantastisk. Og så koster det 3 nætter i november fra 3.000,- for et dobbeltværelse. Læs mere om hotellet og bestil her.

Dét var mine rejsetips til Krakow. Jeg håber, at du er blevet inspireret til at rejse en tur til en af Europas billigste storbyer. Her får du masser af lækker mad og spændende kultur for få penge.  Hvis du leder efter en billig rejse til Krakow kan du kigge på min tilbudsside med rejser til Krakow. Her kan du finde forskellige typer af tilbud til den polske by.

Ferietilbud

Find dit hotel i Krakow med min prissammenligningsside

Flere ferietilbud på ferie i Krakow og Polen

Du kan også se mine pakkeferietilbud på storbyferier i Krakow og andre steder i Polen