Krakow – En af de smukkeste, og mest spændende byer i Polen, samt landets tredje største grundet sine 760.000 indbyggere. Polens tidligere hovedstad ligger på Vistula floden, omkring 250 kilometer fra Polens nuværende hovedstad Warszawa. I Krakow finder du ikke kun utrolige historiske bygning, men også en bred vifte af kulturelle institutioner, som bestemt er et besøg værd. Det er ikke uden grund, at byen er set som det kulturelle, og økonomiske omdrejningspunkt i landet. Uanset om du vil bruge tiden på sightseeing, shopping eller fester, så sker der altid noget i denne levende by. Keder du dig? Ikke i Krakow! For alle der ikke har besøgt byen, eller ikke kan vente med at komme tilbage, har jeg listet højdepunkterne. Inklusiv gode insidertips fra min Krakow ekspert Joanna.

View of the old town of Kracow, old Sukiennice, Poland


Krakows højdepunkter – Du ikke må glip af dem!

Når du er i Krakow, vil du hurtigt finde ud af hvor charmerende og impulsiv, samt arkitektonisk og kulturel forskelligartet, byen virkelig er. Krakow blev reddet fra de værste ødelæggelser, hvilket betyder du stadig kan finde en god mængde monumenter og bygning, daterende tilbage til den gotiske periode. Et godt eksempel, er den velbevarede gamle by i Krakow, med dens mange byhuse, samt det tidligere royale palads Wavel, som er på UNESCOs verdensarvsliste.

Find billetter til Krakows seværdigheder og spring køen over via Tiqets.com

Kraków

Den gamle by og dens centrale marked – hjertet af Krakow

Ifølge Joanna, vores Krakow ekspert, er bylivet centreret omkring den kendte Rynek Glowny, byens centrale plads. Denne dejlige plads findes nemmest gennem St. Florian’s port, den sidste port der står fra krakows gamle bymur. Rundt om på markedet, kan du beundre fantastiske bygninger der huser adskillige barer, caféer og en blanding af restauranter. Uden tvivl er det største højdepunkt her St. Maria’s kirke, en utrolig romersk katolisk basilisk, som også er en af byens vartegn. Hver time, på alle ugens dage, er der et ufærdig trumpet kald, til minde om trompetisten der blev skudt med en pil i 1241, da han advarede byen om et mongolsk angreb. St. Marias kirke huser et utroligt alter, som er skabt af den kendte skultør Veit Stoss, og tiltrækker adskillige kunstentusianster.

En anden seværdighed som kan findes rundt om hjørnet, er de kendte Krakowiske tekstilhaller, eller Sukiennice som de hedder på polsk. Disse tekstilhaller sidder midt på den primære markedsplads, og er en af de mest kendte eksempler på Renæssance arkitektur i central-europa. Gæster har muligheden for at slentre ned af den arkitektonisk utroligt imponerende, og renoveret arkade, shoppe i forskellige souvenir-boder, eller sidde i en af caféerne for at kigge på dagligdagen på pladsen.

På toppen af hallerne ligger det kendte Krakow National Museum, som som har en samling af polsk kunst. Siden museets samling blev ved med at vokse, har man tilføjet nye udstillings-værelser i både den historiske bygning, samt i den nybyggede primære bygning. Det resulterer i at museet har adskillige grene, som introducerer gæster til byens historie, samt andre ting.

Artikelbild_Krakau

Det tidligere royale plads på Wavel bakke

Wavel bakke, på den venstre side af Vistula, er omkring 228 meter høj, og er en af de steder du bare må se, når du er i Krakow. Den såkaldte Wawel blev bygget her, et enormt slots-kompleks også kendt som et royalt slot. Wavel er den tidligere residens for polske konger i Krakow, og er sammen med den gamle by, på UNESCOs verdensarvsliste. Rygtet siger at konstruktionen af paladset går tilbage til det 6. århundrede og Prins Krak, som skulle have besejret en drage, der levede i grotterne under Wavel bakke. Det siges at han også var grundlægger, og navngiver til byen Kraków.

Med legenden i tankerne, byggede man i 1970 en drage af metal, og placerede den foran dragens hule. Pas dog på, da dragen godt kan lide at spyde ild. Det er ikke en joke! Wavel bakke er også stedet for Wawel Katedral, den royale ark-katedral for helgene Stanislaus og Wenceslaus. Det er en imponerende ark-katedral hvor ikke kun konger ligger begravet, men også den polske præsident Lech Kaczynski blev begravet her i 2010.

Forresten: Joanna fortalte mig, at det vil være en god idé at tage på guidet tur rundt i den gamle by, det vil lære dig en ting eller to om denne fantastiske by. Og lede dig hen til de mest populære højdepunkter, i den enorme markedsplads og Wavel slottet.

krakau_universität-polen_194188526

Anderkendt universitet, med charmerende botanisk have

Var der nogle af jer der vidste, at Krakow er hjemsted for europas næst-ældste universitet? Det er derfor ikke nogen overraskelse, at Krakow er den vigtigste uddannelses nerve i landet, og en højt elsket studie-by, med over 100.000 studerende! Kendte figurer såsom Nicolaus Copernicus og Pave Johannes Paul II gik engang på Jagiellonian University, som nu har 15 forskellige fakulteter. Byens landskab er ikke kun fyldt med historiske bygninger, men også forskellige pletter af grønt, som giver charme til denne smukke by. På universitetet finder du en smuk botanisk have, den ældste i Polen.

Artikelbild_Krakau_1

Nattelivet i Krakow – fuld af liv

En perfekt aften i byen begynder uden tvivl, i den livlige gamle by i hjertet af Krakow. Her finder du den ene bar efter den anden, og især studerende bruger deres fritid her, for at fejre, eller bare hænge ude med vennerne. Om du er til barer, pubber, eller diskoteker, så er området Kazimierz (der også er en del af den gamle by) stedet hvor alle kan finde noget for dem selv. Fortæller min Krakow ekspert Joanna. Efter 21-22 stykker begynder de lokale, og turisterne at gå ind på pubberne, for at drikke deres første øl. Barene er tit beliggende under byen, i de såkalde “kældre” og tilbyder typisk polsk øl, som er ekstremt billigt her sammenlignet med andre byer.

En af Joannas favoritter er Buddha Bardirekte på det centrale marked, som ikke kun kan findes let, men også tilbyder høj kvalitets cocktails, til rimelige priser. Du skal ihvertfald også besøge Wodka Cafe Barhvis du vil prøve landets mange typer vodka, og ja vi indrømmer gerne, at det er præcis, hvad vi forventede af Polen! Denne bar er kun 300 meter fra Buddha Bar, og kan findes nemt. Udover dette, er det ikke kun hård alkohol, men også dejlig kaffe og frisk øl. Det er en fantastisk bar, med en unik atmosfære. For lange festnætter, foreslår Joanna at gå til Ulica Wielopole 15 (gå syd-øst fra St. Maria basilisken i ca 10 minutter, så finder ud den) som har et diskotek i 3 etager, med forskellige musik.

Som du kan se, er Krakow fyldt med muligheder for en god aften. Hvis du ikke kan beslutte dig, eller simpelthen bare vil opleve det meste af byens natteliv, så skulle du slutte dig til en festglad gruppe studerende, eller tilmelde dig den legendariske Krakow Pub Crawlder når forbi de bedste barer i byen.

silvester_krakov

Restauranter i Krakow – polske specialiteter rundt om alle hjørner

Når du besøger Krakow, skal du helt sikkert prøve nogle polske retter. Prøv de polske dumplings, eller den lokale Krakow pølse. Mange restauranter kan findes – og du gættede rigtigt! – I den gamle by. Joanna foreslår et besøg til Cherubinoder serverer både polske og italienske specialiteter. Men de populære, traditionelle retter kan findes i Kuchnia u Dorotysom har et udmærkelsescertifikat fra TripAdvisor. Gode priser kan findes i The Pointen lille hyggelig restaurant tæt på det centrale marked.

Hvis du er på udkig efter en lille snack mens du er på sightseeing, eller efter en lang nat med fester, så skulle du prøve en zapiekanka. Selvom det kan være svært at udtale, er det et must ifølge Joanna. En zapiekanka er en sprød, bageutte-agtig kage, med ketchup og ost, og eget valg af topping. De bedste kan findes i Endzior siger Joanna, en lille fast food bod på Plac Nowy, kun et par minutter fra det centrale marked.

Som nogle nok har opdaget, er krakows gamle by, og især det primære marked Rynek Glowny, stedet hvor det meste sker. Det er ligemeget om du er på udkig efter sightseeing, en fest, eller en hyggelig tur i det grønne, Krakow har adskillige muligheder for en god tur, for både gamle som unge. Du får en fantastisk tid med at udforske denne mystiske polske metropol, på dine egne two fødder, og med et bykort i hånden.

Vil du gerne afsted? På min tilbudsside med rejser til Krakow, kan du finde alle typer af tilbud til den polske by.
Jeg har også mange andre gode tilbud til ferier i Polen