Et pyntet juletræ med masser af gaver, glade julesange, hjemmelavede småkager og en flæskesteg med sprød svær – en typisk jul. Eller er det?

Hvad der virker en som typisk juletradition for os danskere, virker måske helt fremmed og en anelse mærkelig for andre mennesker efter som hvert kontinent, ja hvert enkelt land faktisk, har deres egen juletraditioner som ofte går langt tilbage i tiden. Selvom der kan være forskelle i hvordan vi holder jul inden for et hvis land, er der generelt set nogle juletraditioner som er typiske for det land.

Holland | Rusland | USA & UK

Frankrig, Spanien & Portugal | Australien & New Zealand | Mexico

Indien & Japan | Julemad fra hele verden

Holland

Vidste du, at i Holland har de ikke julemanden som kommer juleaften med gaver? I stedet har de Sinterklaas. Den 5. december kommer han ridende gennem landet for at dele gaver og slik ud sammen med sine Zwarte Piet hjælpere. Legenden fortæller at Sinterklaas forlader Spanien og ankommer til Holland omkring midten af November. Af den aften og frem til d. 5. december, stiller børnene en sko foran skorstenen med deres ønskeseddel i, sammen med noget vand, en gulerod og noget hø til Sinterklaas’ hest. Morgenen efter vil børnene finde slik, en St. Nicholas figur og en honningkagemand med et sjovt digt i skoen.

D. 5. december er den store finale. Det banker på døren og på vinduerne men når børnene åbner døren er der ingen. I steder finder de foran døren en bunke gaver i en stor sæk. Når børnene bliver ældre, omkring de 8-9 år, finder de ud af (måske tilfældigt ved at finde gaver i skabet, eller fordi en af deres kammerater fortæller dem det), at hele konceptet bag Sinterklaas ikke er ægte og at det er deres forældre som har spillet Sinterklaas og lagt gaver frem til dem. Men selvom at sandheden er kommet frem, så stopper denne tradition ikke. Det bliver stadig fejret af mange større børn og voksne men der laves lidt om på reglerne – “Overraskelses legen”. Det gør man ved at alle trækket en persons navn og så skal man lave noget som repræsentere personen som kan indeholde deres gave. Og der skal selvfølgelig være et personligt digt med som er sjovt, smart og lidt drillende.

Og så elsker hollænderne at spise chokolade formet som bogstaver i forbindelse med Sinterklaas og jule. Denne tradition har rødder langt tilbage i tiden, og mine hollandske venner kan ikke huske hvordan den er opstået.

artikelbild_weihnachtsmarkt-707x471

Rusland

For de fleste vil juleaften være forbundet med d. 24. december, man sådan er det ikke for alle. For nogle ortodokse kristne er juleaften d. 6. januar. Dette gælder fx. i Ukraine. D. 6.januar tager de til julegudstjeneste i kirken og derefter er der en traditionel middag med 12 retter, en for hver af Jesu disciple. En anden ting som er anderledes fra den danske jul, er at de ikke giver gaver til jul, men til nytår.

I Rusland er det d. 7. januar de holder jul. Det er en officiel fridag, og for mange russere begynder denne dag med julegudstjeneste. Som i mange østeuropæiske lande er det ikke St. Nicholas eller Julemanden som kommer med gaver i Rusland, men Bedstefar Frost (Ded Moroz) og hans barnebarn (Snegurochka), Snepigen. Men Bedstefar Frost er ikke en typiske julemand, han er mere en troldmand som kontrollerer den russiske vinter. På nær disse ting, så fejre de jul på samme vis som os: masser af hygge, mad, sang og festligheder, og selvfølgelig må vi ikke glemme juletræet.

De forskellige datoer fra vores egen jul, er pga. de bruger en anden kalender. De ortodokse kristne bruger ikke den gregorianske kalender som vi kender, men den julianske kalender i stedet.

USA & UK

I USA er altid større og mere farverigt, og dette gælder også for fejring af julen. Dekorerede huse og farverige juledekorationer hvor end du ser hen, det er helt normalt i De Forenede Stater. Og vi må ikke glemme træet. En del af den amerikanske juletradition er at holde en “træfest” hvor man dekorere juletræet sammen. Når det kommer til d. 24. december ligner det meget Thanksgivning hvor man også spiser kalkun. Gaverne bliver først åbnet d. 25 december om morgenen, eftersom julemanden kommer ned gennem skorstenen i løbet af natten, spiser småkagerne og drikker mælken som børnene har sat til ham og som tak fylder han deres julestrømper med gaver.

I England blev juletræet først en tradition efter Dronning Victorias mand, Prins Albert, introducerede et dekoreret træ i Winsor Castle i julen 1840. Og med det, bragte han den tyske tradition med juletræet til England. I England er der stor tradition for at sende julekort til sine familiemedlemmer og venner. Det er så vigtig en tradition at hvert år sendes millioner af julekort hvert år!

Glowing Christmas fireplace and living room, with tree, and stockings hanging from mantel by fireplace.Waiting for Santa.

Frankrig, Spanien & Portugal

En tradition som vi danskere også er glade for er julemarkeder! Dette er heller ikke længere en tradition tyskerne kan have for sig selv eftersom mange andre lande har adopteret denne tradition. I Frankrig er de også glade for julemarkeder og der bliver holdt julemarkeder rundt i mange byer, især i områderne omkring Tyskland, fx. i Strasbourg hvor de har et af de ældste julemarkeder i Frankrig. Men der er også mulighed for at drikke et glas gløgg på Champs-Elysees i Paris hvor der også afholdes julemarked. I Frankrig er det tradition at udveksle gaver d. 25. december. På d. 24. december tager man som regel til julegudstjeneste og derefter holder en middag. En typisk julemiddag her består af kalkun med kastanjefyld, foie gras, muslinger og pate, ja og selvfølgelig et godt udvalg af oste, samt brød og smør. Til dessert bliver der serveret Bûche de Noël, en skøn kage der ligner en træstamme. 

I Spanien har de hvert år en meget speciel måde at fejre jul på, nemlig det årlige julelotteri. Det er det største lotteri i verden og med den skyhøje gevinst ser hele Spanien frem til denne begivenhed hvert år. Man bytter ikke gaver før d. 6. januar hvor det er Helligtrekongersdag, som er en af de mest vigtige helligdage i Spanien. Om aftenen d 5. januar er der typisk parader i byerne, hvor der bliver kastet slik til børnene. D. 6. januar om aftenen bliver der holdt en stor middag med familien . Her bliver der typisk serveret en “roscón de Reyes” til dessert. Inde i kagen er gemt små figurer og en bønne. Den som finder bønnen skal komme med kagen næste år. I Spanien er der ikke kun tradition for at pynte op til jul med juletræer, de bruger også lys og næsten alle har et krybbespil stående – jo større og mere detaljeret jo bedre. Mange familier samles og laver selv juledekorationerne i starten af december.

I Portugal fejre de også julen med store og dyre krybbespil. I 2013 have Portugal det største krybbespil i verden! Faktisk holder de konkurrencer om at lave den mest mageløse seng til Jesus barnet, som er det største symbol i den portugisiske katolicisme. Det er ikke så underligt, at de efter en dejlig julemiddag tager til midnatsgudstjeneste før de åbner gaver. En anden juletradition de har i Portugal er at bage og spise en Bolo Rei kage sammen, Konge kagen. Som i den spanske “roscón de Reyes”, er der også i Bolo Rei gemt en lille metalfigur og en bønne gemt inde i kagen. Den som får bønnen skal tage kagen med til næste jul, og for den som får metalfiguren bliver det kommende år godt.

Christmas Turkey Dinner

Australien & New Zealand

Så hvordan ser en typisk jul ud på den sydlige halvkugle, i lande for denne festlige årstid falder om sommeren? I Australien er temperaturen omkring de 35 grader på denne tid af året, flok går rundt i shorts og klipklappere, og bruge det meste af deres fritid på stranden. Men bare fordi folk ikke går rundt i frysende kulde og sneen ikke falder, så betyder det ikke, at de ikke fejre jul – det gør de! De gør det måske ikke på helt samme måde som i det kolde nord, men der pyntes stadig op med julelys og træer, kunstige træer for det meste. Mange i både Australien og New Zealand går all in når de pynter deres huse. Det sker i bedste amerikaner stil med lys, figurer og træer. I Sydney kan man hvert år opleve det ca 26 meter høje juletræ som er dekoreret med omkring 21.000 lys, 4000 julekugler og 1500 bånd og sløjfer.

I New Zealand ser det ikke meget anderledes ud. Her er temperaturen også høj og vejret indbyder til afslapning på stranden og en kølende tur i bølgerne. Men der er nu stadig en god julestemning at finde. Butikker, huse og gader er pyntet med masser af lys, julemænd, rensdyr og juletræet. I Wellington er der sågar en hel gade som hvert år virkelig pynter op! Her man man opleve syngende julemænd og nisser, huse dækket af lys som blinker til musik og der er endda ægte rensdyr! Det er virkelig en oplevelse og noget af et syn, derfor tager mange beboere i Wellington forbi denne gade i løbet af december. En meget klassisk juletradition i New Zealand er at holde en barbecue på stranden eller i haven sammen med familien eller vennerne.

Fælles for Australien og New Zealand er man udveksler gaver d. 25. december om morgenen. Derefter mødes mange familier til brunch eller frokost, måske en barbecue og en tur på stranden.

Bondi Beach - Christmas Tree

Mexico

I Mexico bliver julen fejret med en iscenesættelse af Maria og Josefs rejse til hans hjemby og deres søgen efter et sted at overnatte. Dette sker fra d. 16. december og hedder Posadas. Det er en 9-dages festival, hvor hver dag repræsenterer en måned i Marias graviditet. Denne tid bliver fejret med parader i gaderne, fyrværkeri, musik og dans! Højdepunktet for Posadas er de farverige piñatas, fyldt med slik, frugt og legetøj, som hænger fra træerne. Lidt ligesom når vi slår katten af tønden, skal børnene nu slå hul i piñataerne mens de har bind for øjnene. Når piñataen går i stykker regner indholdet ned over børnene. Præcis som i mange andre lande, er julen mest for børnene.

Indien & Japan

Når vi tænker på jul, glemmer vi ofte at det også fejres i dele af Asian og mange steder er det endda en national helligdag. I Indien hvor størstedelen af befolkningen er hinduer, hedder jul “bada din”, som kan oversættes til “den store dag”. Her kommer julemanden også med gaver, og børnene har fri fra skole.

I Japan gør de tingene lidt anderledes end os i juleperioden. Her er julen ikke en national helligdag men man ser stadig julemanden mange steder. Juleaften er dog en dag for kærestepar i Japan. Man udveksler gaver og tager på specielle dates sammen.

urlaubsguru-de_weihnachtstraditionen-international-weihnachten-gebraeuche-weltweit1-707x471

Julemad fra hele verden

And, flæskesteg, kartofler, rødkål, brune kartofler, lækker sovs – alt sammen noget vi forbinder med juleaften, men hvad spiser de til jul i andre lande? Jeg er allerede kommet lidt ind på, hvad de spiser til jul rundt omkring i verden, men her kommer der lige lidt flere spændende madtraditioner.

Vores naboer i Sverige har det de kalder “Julbord” som er meget lig vores danske julefrokost. De fleste starter deres “Julbord” med et glas gløgg og måske en lille ingefærsmåkage. På et klassisk svensk “Julbord” finder man forskellige slags fisk som sild, laks og torsk, skaldyr, og selvfølgelig de klassiske svenske Köttbullar. Til dessert serveres der typisk et udvalg af kager, is, frugtsalat og julesmåkager.

I Polen er de også glade for mad i julen! Ligesom i Rusland og Ukraine kommer man i Polen gennem 12 retter som repræsenterer de 12 apostle. Typiske retter på en polsk julebord er fisk, piroger og rødbedesuppe. Det er også meget normalt i Polen at man gemmer en plads til en ukendt gæst. Dette repræsenterer den polske gæstfrihed.

Hvad end det er i England, Danmark, Frankrig eller Australien – hvert land med deres juletraditioner – så er julen hjerternes fest. Det er en fejring af kærlighed, varme og man værner som ens nærmeste. Og lige meget hvor du skal holde jul, så ønsker jeg dig en glædelig en.