Den indiske forårsfestival har taget verden med storm…

Jeg er sikker på, I alle har hørt om Holi festivaler, hvor hundredvis af unge danser natten lang til elektronisk musik og kaster farverige poser maling overalt. Disse festivaler er eksempelvis blevet rigtig populære i England, og nu afholdes de flere gange om året i mange britiske byer. Det ser også ud til, at der vil kunne opleves en sådan festival i København på et tidspunkt, men indtil videre findes der ingen fastsat dato. Nu er spørgsmålet bare, kender du egentlig den indiske tradition, Holi festivalerne er baseret på?

Holi festivaler stammer fra gamle indiske traditioner. Holi-festen er en af ​​de ældste religiøse festivaler i Indien og fejres af hinduer hvert år. Her vil jeg fortælle dig alt om festlighederne, fortællingerne omkring oprindelsen af ​​festivalen, og hvad den har til fælles med sine globale ækvivalenter.

Alt om Holi Fest

Holi Fest i Indien | Oprindelseshistorie | Holi Festivaler verden over

Group of happy Indian girls playing holi, desert village, India

Holi Fest i Indien

Hvert år falder den traditionelle Holi Festival på dagen for den første fuldmåne i måneden, Phalgun – det er omkring begyndelsen af ​​marts ifølge vores kalender. I år begynder den 13. marts og varer mellem to og ti dage, afhængig af regionen. Det fejres hovedsagelig i den nordlige del af landet, mens det er kendt i nogle regioner under flere forskellige navne. Festivalen er fuld af dans, latter og folk, som kaster farvet pulver eller vand, indtil alt og alle er dækket af farver! Takket være denne tradition fik festivalen sit kælenavn – “farvernes festival”. De opsigtsvækkende billeder, der dukker op fra festivalen lyser af stærke farver og højt humør, og de vil give dig lyst til at opleve denne spektakulære tradition på første hånd.

Efter min mening, skabes den helt særlige magi ved Holi Festival ved, at alle indere, uanset social status, køn eller alder, fejrer sammen. De sociale uligheder i Indien er momentant glemt. Med et farverigt ansigt ser alle ser ens ud! Traditionelt fik enker ikke lov til at deltage i fejringen, men over de seneste år har de i stigende grad begyndt at modsætte sig denne diskriminerende tradition – en virkelig smuk udvikling!

Young Group of Friends Celebrating Holi Festival

Hvis du nu virkelig ønsker at se Holi festen med dine egne øjne, så er (som med alle rejser til Indien i al almindelighed) en god plan påkrævet. Den enkleste og sikreste måde at håndtere stress og jag er enten at skaffe en guide eller deltage i en privat begivenhed. Du bør også være særligt opmærksom på at beskytte dig selv mod den ofte kemisk fremstillede maling. Gammelt tøj og øjenbeskyttelse er et must! De bedste byer at nyde Holi-festlighederne i er Vrindavan og Mathura, da festivalen er særligt omfattende og traditionel her.

Indian colorful powder

Historie og symbolik

Oprindelsen af ​​festivalen er forbundet med forskellige hinduistiske legender. En af disse legender symboliserer det godes sejr over det onde. Den fortæller historien om den unge prins Prahlada og hans far, dæmonkongen Hiranyakashipu. Sidstnævnte ønskede at få sin søn, der troede på guden Vishnu, til i stedet at tilbede ham. Men da Prahlada ikke var villig til at give slip på sin tro, bad kongen sin søster, dæmonen Holika, om at hoppe ind i et brændende bål med sin søn. Dette burde have dræbt dem begge, men Holika var immun over for ild. Vishnu beskyttede dog Prahlada, så Holika døde i flammerne i stedet for ham. Denne sejr over det onde huskes af hinduerne hvert år under Holi Fest med den symbolske afbrænding af et strådukke på bålet.

Traditionen med at kaste farve kom fra legenden om den unge gud Krishna og hans kærlighed til Radha. Krishna klagede til sin mor over, at hans elskedes hud var så lys, og hans egen var så mørk. Hun rådede ham til at smøre begge deres ansigter med farve, så de ville se ens ud. Foruden lighed symboliserer farverne på festivalen også slutningen på ​​vinteren og forårets begyndelse.

Holi Festivaler verden over

Arrangører har tilpasset ideen fra Indien og har nu kommercialiseret festivalen som en festtrend over hele verden. På Holi festivaler danser skarer af mennesker til elektronisk musik, og farverige pulver fordeles i mængden. Hinduarven træder i baggrunden, for den eneste tradition, der føres videre til disse fester er at kaste farverigt pulver. Arrangørerne understreger, at Holi festivalerne ikke har nogen religiøs tilknytning. I den forbindelse er der også mange kritikere, der fordømmer en tilpasning af den indiske festival. Men for mange er det simpelthen et spørgsmål om at have det sjovt og fejre. Derfor er Holi festivaler en stor og ekstraordinær oplevelse!

shutterstock_150706844 (1)

De smukke, farverige billeder fra Holi Fest i Indien har en inspirerende effekt. De vil vække dine drømme om at opleve festivalen. Hvis du ikke ønsker at hoppe på det næste fly til Indien, kan en tur til en Holi festival i Storbritannien måske tilfredsstille din nysgerrighed! Og mens du danser og fejrer, vil du nu vide, hvor traditionen, som inspirerede festen, stammer fra.