Google Maps og Google Earth er kontroversielle. Ikke alt på vores planet burde være offentligt tilgængeligt for alle. Databeskyttelse og militære enheder slår tit alarm, når de ikke vil udspioneres ovenfra. På den anden side er der steder, som normalt ikke er synlige overhovedet, og som er fotograferet i høj opløsning, så selv den mindste detalje er genkendelig. Læs videre, for jeg vil nu afsløre de hemmeligste steder på Google Maps!

Med services som Maps og Earth, har Google ikke kun fundamentalt ændret rejselivet. Før ville man bruge uanede mængder af tid på søge i atlas eller kæmpe med de store fold-ud-kort. I dag taster man blot sin start- og slutdestination, og i løbet af et par sekunder bliver den hurtigste rute beregnet. Google Maps holder dig tilmed løbende opdateret på aktuelle traffikmeldinger og andre ekstrafunktioner. Hvis man ikke skal et sted hen, er det også sjovt bare at flyve igennem en verden af satelitbilleder, og betragte drømmedestinationerne oppefra… Hvis det da overhovedet er muligt. Der findes nemlig steder i verden, som er så hemmelige, at selv Googles altseende øjne ikke kan fange dem.

Hemmelige steder på Google Maps

Det militære logistikcenter i Taipei

Flyver man med Google Maps over den taiwanesiske hovedstad Taipei, lægger man først og fremmest mærke til tusinder af hustage. Ser man godt efter, får man endda Taipei 101 at se – en af verdens højeste bygninger. Kun en smule ved siden af ligger en plet, hvor den ellers høje billedopløsning, er meget utydelig. På denne plet er opløsningen så lav, at man nærmest ikke kan se, hvad billedet forestiller. Rygter siger, at militærets logistikcenter ligger netop her.

Siedlung i Nordwijk, Holland

Hvad er der så sket her? En overdimensioneret mosaik i midten af et boligkvarter, i den hollandske by Nordwijk? Hvad der ved første øjekast ligner kunst, er kun til for at gøre vejene ugenkendelige. Eftersigende ejer kongefamilien nemlig en egendom netop her. Hvad der ikke er så velovervejet er, at man med Google Street View kan udforske området, og dermed få et meget mere detaljeret billede end ovenfra. At hollænderne af og til værner om privatlivets fred, viser sig på forskellige andre steder. For eksempel Volkel Airbase ved NATO-kommandocentralen i Brunssum eller den lille by Ede, hvor underafdelinger af det hollandske forsvarsministerium befinder sig.

Area 51 i Nevada, USA

Google gør det dog også muligt at se steder, som man normalt ikke får at se. For eksempel Area 51, som ligger midt i Nevadas ørken. Det militært afspærrede område ved Groom Lake er genstand for mange myter. Blandt andet er der blevet forsket i aliens, og atomprøvesprængninger er blevet gennemført. Det er ikke uden grund, at området er strengt forbudt at bevæge sig ind på – her kommer man ikke bare ind. Men i det mindste danner Google Maps et godt overblik over det store område med tilhørende bygninger og den militære lufthavn.

NATO Air Force Base i Geilenkirchen, Tyskland

Der er et hemmeligt sted i Tyskland, som, i hvert fald på Google Maps, ingen kan se. Ikke langt fra NATO’s kommandocenter i den hollandske by Brunssum, som er pixeleret på Google Maps, er den tilhørende lufthavn gjort ugenkendelig. Den ligger i nærheden af den lille by Geilenkirchen i Tyskland.

CEA Marcoule i Frankrig

30 km nord for den franske by Avignon, ligger CEA Marcoule, en filial af kommisariatet for atomenergi og alternativ energi. Tjekker man det ud på Google Satelitbilleder, ser man et kæmpestort område, som er fuldstændigt pixeleret, og man kan ingenting se. Området er angiveligt censureret, “af forskningsmæssige årsager”…

Google Maps og Kentucky Fried Chicken

En anden omdiskuteret tjeneste fra Google, hedder Street View. Her kan man, afhængigt af landet, flyve gennem samtlige gader, som om man selv befandt sig her og gik rundt. Google afhjælper databeskyttelsens alarm ved at sløre nummerplader og personers ansigter. Hvad det fører til, viser samtlige restauranter fra fastfoodkæden, Kentucky Fried Chicken. Kædens logo, stifteren Colonel Sanders ansigt, bliver automatisk gjort ugenkendeligt, da Googles sløringssoftware tager det bogstaveligt at genkende menneskelige ansigter.

Google 2
Kilde: Google Maps

BBQ Island i Panama

Google gemmer ikke kun følsomme oplysninger og lokaliteter, men giver os også unikke indblik mange forskellige steder. Et eksempel er en ø, tilhørende øgruppen San Blas i Caribien, som er særligt detaljeret. Hvis man zoomer ind på øen, som illustratorisk hedder BBQ Island, bliver billedet skarpere, og mange detaljer bliver synlige. Man kan faktisk se mennekser her, og man kan endda genkende kokosnødder på stranden. Billederne til denne detaljerede visning er ikke blevet optaget med satelit, som ellers, men med et kamera på en fjernstyret stunt-drage. Det er værd at vide, at lignende billeder kan findes andre steder på Google Maps. For eksempel øen, Petit Tabac, eller det berømte Stanford University i Californien, samt Hawaii, har alle meget skarpe billeder.

Great Barrier Reef

Google har implementeret en helt særlig funktion til verdens største koralrev, Great Barrier Reef. Hvis man ser det oppefra med Google Earth, er der steder, hvor man kan dykke nedunder vandets overflade og opleve det betagende syn af farverige dyr og planter. Her kan man bevæge sig rundt, som var man ude at dykke i virkeligheden – men tro mig. Efterfølgende vil du helt sikkert have lyst til at opleve revet helt tæt på.

Et skibsvrag ved Solomon Islands

Det næste sted jeg vil vise dig, er måske ikke en hemmelighed, men det er lidt uhyggeligt. Det er satellitbilledet af det havarerede krydstogtskib, MS World Discoverer, som ligger lige ved kysten til Solomon Islands. Skibet, som stødte på en rev i 2000 og siden kæntrede, blev bygget i 1975 i Bremerhaven, Tyskland. Det havde plads til i alt 135 eventyrlystne passagerer. Arktiske ekspeditioner, rejser til fjerne dele af Stillehavet og en tur tværs over der russiske arktiske hav… MS World Discover alt dette uden skade, kun for at blive besejret af Oceanien. I dag er vraget stadig et populært mål for turister. Men hvis man ikke har lyst til at rejse så langt, kan man nemt tjekke det ud på Google Maps.

North Sentinel Island

De mest afskårne mennesker i verden lever på North Sentinel Island, på Indens vestkyst. Ingen er nogensinde lykkedes med at få kontakt til urbefolkningen på øen. De indfødte behandler da også alle indtrængende med bue og pil, klar til at dræbe alle fremmede. Selv helikoptere er ikke sikre under sådanne angreb. Den indiske regering har derfor erklæret North Sentinel Island for en barriere-zone, siden ingen nogensinde har formået at tilgå øen. Det er kun muligt at få et kig på denne ø på Google Maps. Hvis man zoomer lidt ind, kan man endda se vraget af et strandet skib. Besætningen blev reddet fra ulykken med en risikofyldt manøvre, efter et sammenstød med de lokale.

Det er ret interessant at se, hvad Google gemmer for os, samt hvilke hemmelige, ellers afskårede dele af verden, som de afslører med billeder i høj opløsning. Er du blevet mere opmærksom på Google Maps’ hemmeligheder? Hvis ja, så lad mig det vide!