Stammer traditionen fra USA, som mange tror? Hvor findes de vildeste Halloween-fester? Jeg har her forsøgt at finde svarene – læs alt om Halloween!

Halloween vinder stadig mere popularitet i Danmark, men flere steder i udlandet har traditionen været en favorit i årtier. Der er forskellige events og fester, hvor gæsterne iklæder sig uhyggelige kostumer og drikker slimede grønne eller blodrøde cocktails. De, som trækker i et skeletkostume eller tager en uhyggelig maske på, er altid populære. Det vigtigste er skræmmefaktoren. Folk ser længe frem til Halloween og planlægger udklædning og oppyntning ned til mindste detalje. Men hvor kommer traditionen egentlig fra? Jeg har undersøgt det, og jeg kan afsløre, at USA kun har været marginalt involveret i denne tradition, selvom vi opfatter Amerika som Halloweens fødested i dag. I denne artikel vil jeg vise dig, hvordan man fejrer Halloween rundt omkring i verden og hvor mange traditioner, den faktisk reflekterer – du vil blive overrasket!

friedhof_262062188

Halloweens oprindelse

Halloween (navnet er afledt fra “All Hallows Eve”, aftenen før Allehelgensdag) er en fejring med en lang og fascinerende tradition. Kelterne annoncerede allerede den kommende vinter med en fejring kaldet Samhain (sommerens slutning) og bød en af de fire irske/keltiske sæsoner velkommen. 31. oktober, når de mørkere tider begyndte, forberedte folk sig på mørket og de levende døde, som ville rejse sig fra graven om natten. For at forhindre de levende døde i at trænge ind i deres hjem, klædte de levende sig ud som levende døde. Nu kunne de ikke længere skelnes fra de levende døde og blev let accepteret og undslap dermed. En simpel taktik med stor effekt – aftenen til Allehelgensdag blev bevaret.

Halloween i USA

Halloween er blevet fejret i USA siden ca. 1850. Irske immigranter bragte traditionen med sig, og siden har amerikanerne fejret forsvaret mod de levende døde på kreativ vis. Adskillige fester med spændende kostumer finder sted et stykke tid inden d. 31. oktober. I efterhånden ret lang tid har det ikke været på mode med virkelig skræmmende udklædninger, i stedet er de uhyggelige kostumer i høj grad blevet erstattet af ekstraordinære og direkte underlige udklædninger. Det bedste eksempel er Heidi Klums årlige Halloweenfest i Los Angeles. Modellen iklæder sig et nyt ekstravagant kostume hvert år – et år var hun klædt ud som abe, og et andet år brugte hun Kali, den hinduistiske gudinde af ødelæggelse, som inspiration.

obraz_halloween_nowy_1

Haunted Happenings i Salem

Ekstra overdådige Halloween-fejringer foregår hvert år i den amerikanske by Salem nær Boston. Salem har fået kaldenavnet Witches’ Town eller heksebyen, og de ved, hvordan de skal bruge det til deres fordel. Dermed bliver der hvert år afholdt Haunted Happenings, som er en form for Halloween-familiefestival. Byen blev kendt for Salem hekseprocesserne i 1692, som ledte til ondsindede forhøringer og henrettelser. Byen har opført et museum og et mindesmærke for at mindes de forfærdelige tider for heksejagten og for at sende kuldegysninger gennem gæsterne med billeder og historier fra den tid.

Dia de los Muertos: Halloween i Mexico

Også i Mexico fejrer man Halloween, selvom det er fuldstændig anderledes, end vi er vant til. De Dødes Dag er en af Mexicos vigtigste helligdage og er på UNESCOs liste over bevaringsværdig immateriel kulturarv. Under festlighederne bliver de døde ikke frygtet men derimod fejret som en del af livet med meget farverige dødningehoveder og minigrave lavet af sukker. Mexicanerne mener nemlig, at deres afdøde slægtninge vender tilbage d. 31/10 og bør få en varm velkomst.

Slik eller ballade?

Den velkendte tradition ‘slik eller ballade’ (på engelsk det mere mundrette ‘trick or treat’) stammer også fra Irland. Allerede for hundreder af år siden ville fattige menneskers børn vandre fra dør til dør og synge for de levende dødes sjæle og for små godter, naturligvis. Selv i dag går børn ud på gader og veje og råber ‘slik eller ballade’ for at samle en håndfuld slik. I de seneste år er flere og flere børn i Europa begyndt at bevæge sig ud i skræmmende kostumer og tage del i den gamle irske tradition.

UNICEF kom på en god idé i forbindelse med dette – forældre og lærere kan lave raslebøsser eller donationsbokse til aftenen, og så kan naboer fylde små donationer og bidrag i dem i stedet for bare at give slik og søde sager. På den måde kan børnene gøre en forskel for andre og ikke kun gå på slikjagt.

trick_or_treat_halloween_221870317

Halloween i Europa

Siden 1990’erne har Halloween-traditionen spredt sig gennem Europa. Selvom festerne ikke er helt så populære, haverne ikke pyntet fuldstændig så overdådigt eller antallet af udklædte børn på jagt efter slik ikke er så mange som i USA eksempelvis, klæder nogle europæere sig stadig ud for at fejre Halloween d. 31. oktober hvert år. Mange udhuler også græskar og skærer sjove eller skræmmende ansigter i dem og sætter dem foran deres hoveddør. Det er tydeligt at se, at Halloween også har gjort sit indtog i Europa!

Halloween i Transsylvanien

Et grusomt sted, perfekt til en Halloweenfestival, findes også i Europa: Transsylvanien i Rumænien! Grev Draculas hjem tilbyder den dystre historie om den berømte vampyr sammen med uhyggelige hoteller og en Halloweenfest som passende nok afholdes i et ægte gotisk slot. Det kan man kalde en Halloweenfest!

Tilbage til rødderne: Halloween i Irland

Som du allerede har lært, stammer Halloween fra Irland, så selvfølgelig fejres det stadig i stor stil på den grønne ø. Særligt byen Derr-Londonderry i Nordirland har skabt et navn for sig selv, da Halloween fejres hele fire dage i træk der. Festivalen tiltrækker hvert år tusindvis af turister til byen, og det er obligatorisk at være klædt ud, hvis du vil drikke på byens pubs. Festivalen rundes af med et festfyrværkeri – et super event for alle Halloween fans!

kind_creepy-halloween_ghost_219232339

Halloween Horror Fest i Movie Park, Germany

En af de mest legendariske Halloweenfester finder hvert år sted i Tyskland i Movie Park Germany i Bottrop. Deres Halloween Horror Fest er i topform hvert år! Der er garanti for spænding i Movie Park, men under Halloween er forlystelsesparken ikke et sted for sarte sjæle. Du kan finde gode hoteller i nærheden, hvis du gerne vil tage på en lille Halloweentur hertil.

Ca. samme mængde uhygge kan forventes ved et besøg i Europapark i Rust, Tyskland. Her venter gode familietilbud og events til dem, som tør!

Frankenstein Slot

Frankenstein Slot i Darmstadt, Tyskland bør også være på din liste over Halloweensteder, der skal opleves. En af de ældste fester løber af stablen inden for slottets mure, og hvis du ikke tror, det kan være spændende, bør du smutte forbi og få syn for sagen. Det er ingen overraskelse, at billetterne hurtigt bliver udsolgt – der er både sceneshows, skræmmende middag og en masse attraktioner!

Hvordan vil du tilbringe Halloween i år? Glæder du dig til de uhyggelige stunder, der kommer, eller giver uhyggen dig kuldegysninger?