På grund af Londons mange lufthavne, kan det være uoverskueligt at købe flybilletter til London. Hvilken lufthavn er billigst at flyve til, og hvilken ligger tættest på Londons centrum? Læs min artikel og få overblikket.

Kunne I godt tænke jer at komme på storbyferie til London, men I kan ikke helt overskue, hvilken af Londons lufthavne, I skal flyve til? Det er der ikke noget at sige til. Der er jo så mange at vælge imellem, og prisen på at rejse til Londons forskellige lufthavne kan være vidt forskellig. Men Londons mange lufthavne er ikke kun en dårlig ting. Konkurrencen mellem lufthavnene gør nemlig, at prisen på flybilletter til London bliver presset helt i bund. Det er jo gode nyheder for os rejsende. Og når I har læst denne artikel, kan I nemt navigere Londons lufthavne og udnytte de billige flybilletter til en af verdens mest spændende storbyer.

Londons lufthavne

London Gatwick | London Stansted | London Heathrow | London Luton | London City Airport | London Southend Airport

London Gatwick (LGW)

London Gatwick (LGW) er en af Londons største lufthavne og den næst-travleste lufthavn i England. Hvert år bruges Gatwick Airport af 43 millioner rejsende. Der er især mange danskere, der bruger lufthavnen, da lavpris-luftfartselskaberne Norwegian og EasyJet ofte har billige flybilletter til Gatwick Lufthavn både fra København og Aalborg.

Gatwick ligger 40 kilometer syd fra London og består af 2 terminaler – Syd- og Nordterminalen. Gatwick er den af Londons lufthavne, der er i størst udvikling. Her er faciliteterne helt nye, og englænderne diskuterer konstant, om lufthavnen skal have en ekstra landingsbane for bedre at kunne håndtere de mange millioner rejsende. Flyselskaber som British Airways, Virgin Atlantic og Emirates flyver fra Gatwick til resten af hele verden, hvilket gør Gatwick til et godt sted at mellemlande, inden I rejser videre ud i verden.

Transport til og fra Gatwick Lufthavn

Det er nemt at komme fra Gatwick til London centrum. Især med offentlig transport. Læs med herunder.

Tog

Gatwick Lufthavn er forbundet med London centrum via hurtig-toget Gatwick Express. Turen tager omkring 30 minutter og koster cirka 150 kroner hver vej. Gatwick Express kører cirka hvert 15. minut imellem Gatwick Lufthavn og togstationen London Victoria. Gatwick Express kører ikke om natten. Lander I om natten, kan I i stedet tage med Southern Railways-toget, der ligeledes kører mellem London Gatwick og London Victoria. Turen tager omkring 45 minutter med fire stop undervejs. Billetpriserne starter fra 85 kroner pr. vej. Togene kører hele natten med en hel til en halv times mellemrum.

Bus

Den mest økonomiske transport fra Gatwick til London er bussen. I kan tage National Express-bussen for bare 60 kroner hver vej. Turen tager cirka 85 minutter. Bussen kører hele natten med en times mellemrum. EasyJet har desuden deres egen lufthavnstransfer, Easybus, der tager jer til London Victoria fra 20 kroner hver vej.

Taxa

I kan naturligvis også tage en taxa. Dette vil tage cirka halvanden time og koste omkring 450 kroner.

Traveler silhouettes at airport,Beijing

London Stanstead (STN)

London Stansted lufthavn er en anden populær lufthavn. Hvert år bruger 23 million rejsende lufthavnen, der ligger 55 kilometer nord for Londons centrum. Flyver du med Ryanair til London, vil du lande i Stansted Lufthavn. Ryanair flyver nemlig i øjeblikket direkte til London Stansted fra Billund, København, Aalborg og Aarhus. Der er derfor masser af danskere, der hver dag bruger Stansted lufthavn.

Transport til og fra Stansted Lufthavn

Selvom Stansted lufthavn ligger et godt stykke udenfor Londons centrum, er det heldigvis nemt at komme fra Stansted til London. Læs med herunder.

Tog

Stansted Lufthavn er forbundet med London centrum via toget Stansted Express. Toget kører til London uden stop, hvor I kan vælge at stå af på Liverpool Street Station eller Tottenham Hale Station. Turen tager omkring 45 minutter og koster 150 kroner hver vej. Stansted Express kører cirka hvert 15. minut, men kører ikke ikke om natten. Det sidste tog kører fra lufthavnen kl. 00:30. Det første tog kører fra Stansted Lufthavn klokken 05:30. I kan købe togbilletter i lufthavnen eller på hjemmesiden StanstedExpress.com.

Bus

En anden form for transport fra Stansted til London er bussen. I kan tage Terravision-bussen fra bare 70 kroner hver vej. Turen tager cirka en time og stopper ved Liverpool Street Station og London Victoria Station. Den sidste Terravision-bus kører fra Stansted Lufthavn kl. 01:40. Den første bus kører fra lufthavnen kl. 7 om morgenen. I kan købe billet i lufthavnen eller på forhånd på hjemmesiden Terravision.eu.

Taxa

En taxa fra Stansted Airport og ind til London vil koste omkring 800 kroner og tage lidt under 2 timer.

Financial District of London and the Tower Bridge_shutterstock_92655643

London Heathrow (LHR)

London Heathrow ikke bare Londons største lufthavn, men hele Europas – og en af de største lufthavne i verden. 75 millioner passagerer benytter London Heathrow Airport hvert år. Lufthavnen ligger 30 kilometer fra London centrum og har hele fem terminaler. SAS  og British Airways er de eneste flyselskaber, der flyver direkte fra Danmark til London Heathrow. Men eftersom flyselskaber som British Airways, Etihad Airways og Quantas flyver adskillige ruter fra Heathrow, er Heathrow en populær lufthavn for danskere at mellemlande i, inden de flyver videre ud i verden.

Transport til og fra Heathrow Lufthavn

Heathrow er en dyrere lufthavn at flyve til, men en af de nemmeste lufthavne at komme ind til Londons centrum fra.

Metro

Heathrow lufthavn har sit eget stop på metrolinjen Piccadilly Line og er derved forbundet med Londons centrum. Turen tager cirka 45 minutter, hvorefter befinder I jer centralt i London. Du kan købe togbilletter i lufthavnen.

Tog

Har I travlt? Så hop på toget Heathrow Connect, der tager jer direkte til togstationen London Paddington på 25 minutter. I kan købe billetten online på hjemmesiden HeathrowConnect.com eller i lufthavnen. De koster 185 kroner for en énvejsbillet og 310 kroner for en returbillet.

Taxa

Lander I sent om aftenen, kan det være, at I er mest til at tage en taxa. De holder altid og venter ude foran lufthavnen, og en tur ind til Londons centrum vil koste omkring 300 kroner. Hvis I er en lille gruppe afsted og derfor er nogle stykker til at betale, er det jo faktisk en ret god pris.

A jet airplane silhouette with business office towers background

London Luton (LTN)

London Luton er en af Londons mindre lufthavne og får besøg af omkring 13 millioner passagerer i løbet af et år. Lufthavnen ligger 55 kilometer nord for London, men er godt forbundet til Londons centrum med bus. London Luton er hovedsageligt benyttet af lavprisselskabet Ryanair, der flyver direkte til London Luton fra København.

Transport til og fra London Luton

Med bus

Der er fire busselskaber, der regelmæssigt kører fra Luton lufthavn til Londons centrum. Disse er Terravision, Easybus, GreenLine og National Express. Busserne stopper blandt andet ved de centrale stop Brend Cross, Baker Street, Finchley Road, Marble Arch og London Victoria Station. Alt efter hvilken bus, I tager, varer turen fra 50 minutter til halvanden time. Prisen på transporten fra Luton lufthavn starter typisk fra 40 kroner for en énvejsbillet. Bestiller I i god tid, kan I være heldige at komme med EasyBus’en for 17 kroner.

Med taxa

Det er selvfølgelig også muligt at tage en taxa fra Luton til London. Turen koster omkring 630 kroner.

Big Ben, the Parliament and doubledecker in London

London City Airport (LCY)

Der er også London City Airport, som er Londons mindste lufthavn. Lufthavnen ligger i Docklands-område og er derfor den mest centrale af Londons lufthavne. Fordi lufthavnens landingsbane er relativt kort, er det kun mindre fly, der kan lande i London City Airport. Der går derfor ikke nogle fly fra København til London City Airport. Du kan dog være heldig at finde flybilletter fra Billund til London City Airport med British Airways. Det er også muligt at flyve dertil med KLM med en mellemlanding i Amsterdam.

Transport til og fra London City Airport

Med metro

I kan nemt komme ind til Londons centrum fra London City med metroen, the Tube. Lufthavnen ligger på metrolinjen DRL, og køretiden tager cirka 20 minutter til den centrale Bank Station.

Med taxa

En taxa fra London City Airport til Londons centrum koster omkring 210 kroner.

shutterstock_72715534 – Copy

London Southend (SEN)

Endelig er der London Southend, som trods sit navn ligger mere øst end syd for London. Den ligger lige ud for byen Southend-on-Sea, heraf navnet. Der er ofte billige direkte fly fra København til London Southend med Ryanair.

Fra London Southend er der cirka 60 km ind til centrum. Der er dog fine forbindelsesmuligheder med tog og taxa. Hvis I vil med bussen skal I skifte eksempelvis i Stansted eller Raleigh.

Transport til og fra London Southend

Med tog

Op til fem tog i timen kører til og fra lufthavnen til centrum af London. Det tager ca. 55 minutter at komme til Liverpool Street Station og koster ca. 145 kr for en enkeltbillet. Stationen ligger lige overfor terminalen, så I finder den nemt.

Med taxa

En taxa fra Southend lufthavnen til Liverpool Street koster ca. 950 kr. Prisen kan divideres med antallet af rejsende.

Det var min guide til Londons seks største lufthavne.  Jeg håber, at det har gjort jeres rejse til London mere overskuelig. Transporten fra Londons lufthavne behøver nemlig ikke at være hverken dyr eller besværlig.