Budapest har mange termiske bade. Men hvad er forskellen på dem og hvilket er egentligt det bedste? Jeg giver dig her en gennemgang

Budapest – byen der er delt op i to dele Buda og Pest af floden Donau – er den perfekte destination for en afslappende storbyferie! Byen er nemlig fyldt med termiske bade. I flere århundreder har besøgende nydt de helende og afslappende egenskaber ved de termiske bade. Der er over 100 varme kilder. Men det er ikke alt: For bygningerne, som huser badende, er også virkelig smukke, og er helt sikkert et besøg værd på din rejse til Budapest. I denne artikel vil jeg guide dig igennem de forskellige termiske bade og spasteder i Budapest. Så er du klar? For her kommer de smukkeste termiske bade i Budapest!

De Magiske Termiske bade i Budapest

Gellert | Veli Bej | Széchenyi
Rudas | Lukacs

Tag en slapper i den verdenskendte Gellért Therme

Når du alligevel er i Budapest (eller hvis du overvejer en rejse til byen) så skal du besøge Gellért Therme! Allerede før man går ind i spaen, vil man blive overvældet af de smukke bygninger, som omkranser spaen. Gellért Therme hører nemlig til et hotel, hvis lobby er virkelig glamourøs og luksuriøs. Det er ikke uden grund at Gellert er kendt som en af de smukkeste og mest populære termiske bade i Budapest! Gellért Therme har navn fra de bjerge, som ligger i nærheden af Budapest, og spaen og hotellet slog dørene op for første gang i 1918. Siden da er både hotellet og spaen blevet renoveret mange gange, og de termiske bade betår nu af flere forskellige pools, en bølgepool, og spafaciliteter, herunder massage muligheder.

 Åbningstider: Hver dag mellem 06:00 – 20:00
Entrépriser: 
Heldagsentré i hverdagen: 18€
Heldagsentré i weekenden: 19€

Gellért Bjerget er også der Gellért Thermes varme kilder udspringer fra, og disse kilder er berømte for deres mineralholdige vand, som har mange gode effekter på helbred og hud. Gellért Therme har flotte søjlegange, og indenfor er væggene udsmykkede med flotte mosaikker. Du kan slappe helt af i de termiske bade, hvor jets under vandet kan massere din ryg og dine muskler. Eller tag et smut i saunaen og få gang i hudens blodomløb.

For dem, der foretrækker et mere privat bad, kan man også leje et aflukket bad, hvor man også kan nyde en lækker flaske vin samt en tallerken med frugt.

Nyd et Orientalsk flair i Veli Bej Therme

Hvis du vil prøve noget helt nyt, og hvis du gerne vil besøge et Therme sted som er noget ud over det sædvanlige, så skal du begive dig afsted til det vidunderlige Veli Bej Therme. Veli Bej Therme ligger ikke ligeså centralt som de andre spasteder, som jeg omtaler i denne artikel, men den er helt sikkert turen værd. Alternativt kan du vælge at bo på det tilhørende hotel, som også er indbegrebet af den orientalske stil. Hvis man bor på hotellet har man nemlig fri adgang til de termiske bade. Hotellet kan du finde her.

Åbningstider: Hver dag fra 06:00 – 12:00 og 15:00 – 21:00
Entrépriser: Voksne fra 9€

Veli Bej Therme, også kaldet Császár Badet, tilbyder en flot ambiance og en afslappet stemning, og her er mindre proppet med mennesker end i de andre kendte bade. Det vigtigste og mest storslåede udsmykning er den store historiske sal, som er et levn fra den Ottomanske periode. Loftet er af glas, hvorigennem lyset kommer, og skaber et flot lysfald i salen. Der er en stor pool i midten af den store sal, og i hjørnerne er der forskellige termiske bade, som hver især har forskellige temperature.

Széchenyis Vidunderlige Bade

Széchenyis Termiske Bade er virkelig et vidunderligt syn! Her får du en oplevelse, som helt sikkert er pengene værd. For mens du slapper af i de termiske bade, kan du også nyde de smukke neo-barokkiske haller, med de mange forskellige pools.

Åbningstider: Hver dag mellem 06:00 – 22:00
Entrépris: Hverdagspris: 16€
Weekendpris: 17€

I centrum af Budapest ligger Europas nok største Therme. Her kan du dykke ned i de varme kar, som har temperature fra 28 til 40 grader. De termiske bade strækker sig over et udendørs- og indendørsområde, så du selv kan bestemme om du vil slappe af i den friske luft, eller i de varme haller. Udover at slappe af i de varme bade, kan du også dyrke vandsport. Spaen tilbyder nemlig også vandaerobics og lign. Der er også flere forskellige wellnessfaciliteter, som du kan benytte dig af. Hvis du lider af gigt eller andre former for ledsmerter, kan du med fordel benytte dig af mineralbadende, som skulle have en helende effekt på ømme led. Derudover har spaen en afdeling hvor du kan bestille fysioterapeutiske behandlinger.

Legendarisk udsigt fra Rudas Therme

Tag et bad i luksuriøse omgivelser fra det 16. århundrede. Rudas klassiske og smukke termiske bade, blev opført under det Ottomanske Emperies tid, og badene er stadig i fantastisk stand! Den udendørs facade er blevet moderniseret, men ellers er et besøg til Rudas Badene som at rejse tilbage i tiden! Så smid tøflerne og synk ned i det varme vand.

Åbningstider:  Hver dag fra 06:00 – 20:00 (late night åbent fredag og lørdag fra 22:00 – 04:00)
OBS! Kun åbent for mænd: Mandag, onsdag, torsdag og fredag.
OBS! Kun åbent for kvinder: Tirsdag
Entrépris: Hverdagspris: fra 9€
Weekendpris: Fra 13€

Under den enestående kuppel, som er støttet af ikke mindre end otte marmorsøjler, finder du det berømte ottekantede basin. Hvis du kigger op, vil du se den eneste lyskilde i rummet – nemlig de farvede glasmosaikker i loftet. Rundt om i hallen er der flere mindre termiske bade, som hver især har forskellige temperature. Der er også flere forskellige saunaer. Hvis du gerne vil svømme, er der sågar et område til dette. Et af højdepunkterne ved dette termiske bad er bassinet på taget. Vandet er omkring 36 grader, og deroppefra kan du nyde en smuk udsigt over Donaufloden, som løber igennem Budapest.

Lukacs Helende Bade

Lukacs Termiske Bade blev bygget i 1842, og spaen er mindre besøgt end andre af de mere populære bade i Budapest. Faktisk er det mest de lokale som besøger stedet. Så hvis du gerne vil opleve et virkelig autentisk termisk bad, så er det dette du skal besøge. Selvom badene ikke er så kendte, betyder det ikke at de er mindre end de andre kendte bade. Faktisk vil jeg anbefale dig at tage imod et kort i receptionen, så du kan finde vej imellem de mange forskellige bade.

Åbningstider: Hver dag fra 06:00 – 22:00
Entrépriser: Hverdagspris: 11€
Weekendpris: 12€

Når du kommer ind i den store badehal, vil du finde små sten, hvorpå der står de forskellige vandes mineraler og forklarer hvilke helende kræfter vandet har. Det kan være en god idé lige at orientere sig om de forskellige helende egenskaber før du går i gang, da der kan være en anbefalet rækkefølge for badene. Du kan slappe af i de store termiske bade, eller lade din hud blive renset i de mineralholdige dampe.

Fun Fact: Det helbredende vand i de termiske bade i Ungarn er især rig på fluor, calcium, magnesium, sulfater, natrium og hydrogencarbonat.

Læs også