Oslo, hovedstaden i Norge, er hjemsted for en tredjedel af den norske befolkning. Denne by kombinerer en levende atmosfære, trendy kvarterer og også fred og ro i de dybe skove i Nordmarka-regionen, der er lige uden for byen. Der er masser at opdage på en ferie i Oslo – du vil ikke kun have et enorm udvalg af museer, som dækker mange forskellige aspekter af norsk historie, men også masser af moderne attraktioner, der vil gøre, at din tid flyver af sted.

Vær godt forberedt med tips til en ferie i Oslo

Ankomst til Oslo | Top 10 seværdigheder i Oslo

Det bedste tip: Oslo Pass | Miljøvenlig ferie i Oslo | Tips til spændende events

Artikelbild_Oslo_Norway_317335601

Ankomst på din ferie i Oslo

Du kommer let til Oslo med fly, og byen har tre lufthavne: Gardermoen, Rygge og Torp. Gardermoen er den vigtigste internationale lufthavn, omkring 50 kilometer nord for byens centrum, og I kan tage Flytoget eksprestog til hovedbanegården, Sentralstasjon. Rejsen varer omkring 20 minutter, og disse tog kører hver 10. til 20. minut. En enkeltbillet koster 180 norske kroner. Der er også toget, der kører fra Gardermoen til Oslo Sentralstasjon. Hvis du har lidt mere tid, kan du tage Flybussen, der afgår fra lufthavnen hvert 20. minut og tager omkring 40 minutter om at komme til byens centrum.

Moss Rygge lufthavn er 66 km syd-øst for Oslo – du vil først tage med bussen til Rygge Station, og derfra kan du tage R20 toget til Oslos hovedbanegård. Med Rygge Ekspressen kan du rejse direkte til den centrale busterminal i Oslo, og det tager omkring en time. Torp Sandefjord lufthavn er endnu længere væk, omkring 110 km syd-vest for Oslo. Herfra kan du enten komme til Oslo med tog eller bus. Igen bliver du nødt til at tage en shuttlebus, som vil bringe dig til Torp Sandefjord Lufthavnstation, hvor du kan hoppe på et tog, som tager 1 time og 45 minutter om at nå frem til din destination. Med Torp Ekspressen vil du være på Oslos busterminal indenfor 2 timer.

hafen_oslo_240355108

Top 10 seværdigheder i Oslo

1.  Akershus Fæstning | 2. Vigelandsparken | 3. Nasjonalmusset | 4. Det Norske Folkemuseum

5. Forlystelsesparken Tusenfryd |6. Vikingeskibmusset og Fram Museum

7. Den Norske Opera & Ballet | 8. Holmenkollen Ski Museum & Ski Jump Tower

9. Grünerløkka | 10. Det Kongelige Slot

1. Akershus Fæstning:

Denne fæstning blev bygget i det 13. århundrede og er blevet udvidet og restaureret gennem mange år. Der er daglige open-air guidede ture i løbet af sommeren.

oslo_norwegen_bruecke_498089500 – Copy

2. Vigelandsparken:

Opkaldt efter billedhuggeren Gustav Vigeland. Der er over 200 skulpturer lavet af bronze, granit og smedejern – skal ses!

3. Nasjonalmusset:

Der er altid løbende udstillinger på Nasjonalmusset, men den største udstilling viser masser af norske og internationale malerier og skulpturer, såsom Edvard Munchs Skriget. Nasjonalmusset har den største samling af norsk, skandinavisk og international kunst fra begyndelsen af det 19. århundrede til moderne tider. Entreen er gratis med et Oslo Pass.

4. Det Norske Folkemuseum:

Dette open-air museum bringer dig helt tæt på traditionel, norsk levevis! Der er over 155 bygninger fra hele Norge, du kan beundre her. Om sommeren er der store begivenheder såsom folkedans med musik, et bageri, der laver friske fladbrød, hestevognskørsel og meget mere. Museumspersonalet bærer den traditionelle norske kjole, bunad. Her er der den sande, norske følelse! Entreen koster omkring 70 kroner, men med et Oslo Pass er der gratis adgang.

5. Forlystelsesparken Tusenfryd:

Tusenfryd er Norges største forlystelsespark med rutsjebaner, karruseller og et vandland. En dagsbillet koster fra 260 til 355 norske kroner, alt efter om du besøger parken i løbet af ugen eller i weekenden.

6. Vikingeskibsmuseet og Fram Museum:

I Vikingeskibsmuseet er de bedst bevarede vikingeskibe i verden udstillet – de stammer fra det 9. århundrede! Du får gratis adgang med Oslo Pass. I Fram Museum kan du tage et nærmere blik på Fram, verdens stærkeste skib. Fram blev brugt til tre berømte polarekspeditioner og er udstillet med helt intakt interiør. Adgang her er også gratis med Oslo Pass.

7. Den norske Opera & Ballet:

Dette operahus, lige på havnefronten, har et tag, du kan gå op på, og derfra kan du nyde en fantastisk udsigt over byen og fjorden. Men selvfølgelig handler det om de mange forestillinger, der foregår på tre scener – der er noget for enhver smag.

8. Holmenkollen Ski Museum & Ski Jump Tower:

Oplev det ældste skiløbsmuseum i verden og nyd den storslåede udsigt over Oslo fra toppen af skihoptårnet. Der er også en simulator, hvor du kan opleve, hvordan det er at springe fra tårnet – helt uden at skade dig selv! Entreen er gratis med Oslo Pass.

9. Grünerløkka:

Grünerløkka er typisk Oslo – farverige, traditionelle boligblokke, street art, butikker, vintage og genbrugsbutikker og trendy barer. Det er det perfekte sted for studerende og kunstnere! Noget jeg især anbefaler i Grünerløkka er et besøg på Liebling, en sød lille café gemt væk i et roligt hjørne af kvarteret. Kaffen er virkelig god, og der bliver serveret vin om aftenen. Et af de mest interessante byfornyelsesprojekter er Vulkan. Oslos første torvehal med mad, Mathallen, findes også her. Udover de mange stande og butikker her, så er der også køkkener til madlavningkurser og forskellige begivenheder. Jeg kan også anbefale Døgnvill Bar & Burger, der er placeret her. De har åbent fra klokken 12, og de serverer de bedste burgere i byen i en afslappet atmosfære. Regionale råvarer anvendes og serveres med frisk færdiglavede saucer. Døgnvill har også et fremragende udvalg af øl, vin, cocktails og endda smoothies.

10. Det kongelige slot:

Det kongelige slot er kun åben for besøgende fra slutningen af juni til midten af august. En time-lang tur vil føre dig gennem de fineste værelser og haller i det norske kongehus. Det daglige vagtskifte, der tiltrækker masser af nysgerrige turister, finder sted klokken 13.30. Entre koster omkring 80 norske kroner.

 

opernhaus_oslo_93767341

Det bedste sparetip: Oslo Pass

Som du nok har lagt mærke til, så har jeg nævnt ordene ‘Oslo Pass’ et par gange. Det er en fantastisk måde at spare penge på i en forholdsvis dyr by! Med Oslo Pass kan du få gratis adgang til mere end 30 museer og attraktioner samt gratis brug af offentlig transport (busser, sporvogne, metro, færger og tog inden for område 2) og endda gratis parkering! Du kan også deltage i vandreture. Udover rabatter til sightseeingture, koncerter, skiløbsimulator, klatring, adgang til Tusenfryd og cykeludlejning, så er der også mange tilbud i restauranter og caféer.

Der er tre typer af Oslo Pass: 24, 48 eller 78 timers-pas. Med et Oslo Pass får du også et hæfte med masser af værdifulde tips og yderligere information. Et 24-timers pas koster 320 norske kroner. Et 48-timers pas koster 470 norske kroner, og et 72-timers pas koster 590 norske kroner. Studerende med et gyldigt ID får 20% rabat.

Det kan med andre ord hurtigt betale sig at købe et Oslo Pass, når du tager på en ferie i Oslo.

Tips til en miljøvenlig ferie i Oslo

Nordmændene er i tæt kontakt med naturen, og de er lykkelige, når de er ude i de grønne skove eller ude på vandet. Der er masser af opmærksomhed i Norge på en bæredygtig livsstil- og økonomi. Landet producerer selv 100% af sin energi fra vandkraft, som er temmelig imponerende! Der er en masse butikker i Grünerløkka, som tilbyder økologiske produkter. For eksempel er der Black Gold Café, hvis ejer har boet i Afrika. Hun producerer kaffen, som hun køber fra afrikanske og sydamerikanske producenter og følger princippet om fair handel. Du kan få baguettes, kager og kiks her, som er lavet af 100% økologiske og regionale råvarer.

Oslo er let at udforske til fods. Der er et par vandreture i byen, som du ofte kan deltage i gratis, hvis du har et Oslo Pass. Hvis du ønsker at være på farten lidt hurtigere, men lige så grønt, kan du leje en bycykel. For omkring 80 norske kroner kan du leje en cykel i 24 timer og opleve byen. Du kan tage på sejltur på en af de offentlige færger og udforske Oslofjorden samt øerne. Hvis du har en dagsbillet til offentlig transport eller Oslo Pass, vil disse færgeture være helt gratis!

Naturen ved Oslo

Kun 20 minutter fra byens centrum finder I Nordmarka, en enorm, skovklædt region. Der er utallige vandrestier og små søer i skoven. En populær sø er Sognsvann, som du nemt kan komme til med metrolinje nr. 6. Når du er på gåtur i denne pragtfulde natur, vil du glemme alt om travlhed i hovedstaden. Nordmarka er et fantastisk sted, uanset årstiden – i løbet af sommeren kan du sidde ved en sø, sejle kajak, drikke en øl eller to og nyde de endeløse aftener, og om vinteren er denne region fantastisk til langrend.

Der er også miljøvenlige hoteller, du kan bo på. Siden Oslo, og Norge generelt, er godt med, når det kommer til en grøn tankegang, så vil det ikke være et problem at finde miljøvenlig indkvartering. Du kan også støtte bæredygtig gastronomi ved at besøge en restaurant, der køber regionale og sæsonbestemte råvarer, betaler retfærdigt og har fokus på det grønne aspekt.

panoramica_oslo

Tips til spændende events

  • Oslo er på toppen af listen over byer, der er forlovet med miljøet. Byen arrangerer en festival, der varer flere dage, der hedder Miljø. Her er der en farverig blanding af begivenheder. Hør f.eks. oplæg om økologiske produkter og måder at beskytte miljøet på. Eller nyd en økologisk fællesfrokost. Gåture gennem naturen langs floden eller i skovene er også på programmet. Festivalen finder sted hvert år i begyndelsen af juni.
  • Den berømte midsommer eller Sankthansaften fejres big time i Norge, især i Oslo! Folk blive oppe hele natten, som aldrig rigtig bliver mørkt, og du vil se masser af mennesker sejle ud på fjorden i deres både for at feste. Massive bål bliver tændt, og du kan få øje på dem hele vejen ned til fjorden.
  • Jeg er altid lykkelig overrasket over, hvor forskelligartet Oslo er. Hvis du vil opleve det bedste af Oslo på din ferie, så vil jeg understrege at købe et Oslo Pass. For en lille sum vil du være i stand til at opdage de vigtigste seværdigheder gratis! Jeg håber, at du kan bruge alle mine tips på din næste tur.

Nu skulle du gerne være klædt godt på til en ferie i Oslo, den norske hovedstad.