Her kan du læse mine forslag til besøgværdige byer på en ferie i Danmark. Så hvis I tænker kør selv ferie, badeferie, eller måske begge dele så læs med her!

Danmark er et yndigt land som vi synger. Men hvor mange af Danmarks små byer har du besøgt? Danmark er fyldt af små fine byer, som helt sikkert er et besøg værd. En ferie i Danmark kan også betyde en billig ferie, eller en ferie hvor I lejer et sommerhus. Og hvis I overvejer ferie i Danmark, så er mulighederne for en kør selv ferie også gode. Her har jeg samlet en liste over hvad jeg synes er Danmarks ti smukkeste byer. Hvis den står på ferie i Danmark, så er der inspiration til dig her.

10 smukke byer i Danmark

1. Ribe | 2. Dragør | 3. Møn | 4. Hornbæk | 5. Ebeltoft | 6. Maribo
7. Skagen | 8. Mariager | 9. Svenborg | 10. Ærøskøbing

10 smukke byer i Danmark

1. Ribe

Lokaliseret på den smukke syd-vestlige Jylland ligger den vidunderlige by Ribe. Byen blev grundlagt allerede i det 8. århundrede, og startede som en markedsplads. Men i dag er det den ældste by Danmark. Ribe har været dygtig til at bibeholde byens historiske varetegn. Den fantastiske Ribe Domkirke, som blev bygget allerede i 860 e. Kr. står stadig flot i byens centrum. Vikinge centeret i Ribe er også helt sikkert et besøg værd. Det er et interaktivt museum, som fortæller om vikingekulturen og vikinge perioden i Danmark. Byen er karakteriseret af sine brostensgader, små skæve huse, og charmerende havneområde. Ribe er også årligt hjem til flere forskellige kulturelle begivenheder, som bl.a. Ribe Jazz Festival og Ribe Vin Festival. Der er også massere af lækre hoteller og sommerhuse i Ribe.

10 smukke byer i Danmark

2. Dragør

På trods af tætheden på København, er den lille by Dragør på Amager øen næsten i en helt anden verden fra storbyens støj og larm. Det er den ideelle by at besøge for storbyboere og andre danskere, som gerne vil slappe af og som vil nyde en lækker ferie i Danmark. Grundlagt helt tilbage i det 12. århundrede, og engang en af de vigtigste fiskeri og havnebyer ligger Dragør smukt med udsigt til Øresundsbroen. Byens maritimefortid bliver fejret på Dragør Museum og på Sildedagen, en årlig festival som afholdes hver august. Her kan man smage på alverdens fisk og skaldyr og der spilles musik. Byens smalle brostensbelagte gader med de farverige huse er også det perfekte sted at gå tur med en man elsker. Her kan I finde lækre hoteller i Dragør og omegn.

10 smukke byer i Danmark

3. Møn

Møn ligger ud for Sjællands østkyst. Øen er kendt for sin naturskønhed. Øen har gode badestrande, smukke historiske kirker med kalkmalerier. Og selvfølgelig Møns Klint, som er, efter min menig, noget af det flotteste Danmark har at byde på. Møns hovedby Stege har et af de mest velbevarede fæstningsanlæg i Norden. Mølleporten i Stege er fra slutningen af 1400-tallet og er en enestående og velbevaret byport fra middelalderen. Mølleporten, som pryder bybilledet med sine røde og hvide mursten og sit røde tegltag – Helt sikkert et besøg værd! I kan også gå på opdagelse på Møns Museum, som også fungerer som en slags lokalarkiv for Møn. Her kan I blandt andet finde en udstilling om migration på Møn. Der er også kulturhistoriske samlinger fra Møn, Farø og Lindholm. Udstillingen rummer også en mindre samling oliemalerier og kobberstik. Møn har også deres eget øl og gin-bryggeri, som jeg klart kan anbefale! Men igen, Møns største attraktion er Møns Klint og den smukke natur som øen har at byde på. Derfor er Møn også en perfekt destination for cykelferie. På Møn er der mange sommerhuse til leje, og der er rige muligheder for overnatning på øen.

10 smukke byer i Danmark

4. Hornbæk

Belliggende i Nordsjælland er et område, som ofte bliver kaldt den danske riviera, ligger Hornbæk. Byen er en idyllisk havneby, som også huser et lækkert feriecenter. Fra byens havnepromenade kan man se til Sverige og ud over Kattegat. Pakket godt ind i brede sandstrande og klitter ligger byens havn. Denne ideelle beliggenhed var med til at sørge for byens udvikling som havneby. Den smukke natur er også med til at gøre Hornbæk til en ideel feriedestination i Danmark. I dag er byen mere moderne, og der er massere af fine cafeer og lækre resturanter. Der er også gode shoppingmuligheder i byen, mens plantagen i udkanten i byen er en god mulighed for at se lidt vildere natur.

10 smukke byer i Danmark

5. Ebeltoft

Ebeltoft bliver ofte kaldt for en af Danmarks mest maleriske byer, og det kan ikke komme som en overraskelse for dem, som har besøgt byen. Ebeltoft ligger på smukke Djursland, tæt på nationalparken Mols Bjerge, og kun en halv times kørsel fra smilets by Aarhus. Byen er kendt for sine snoede brostensbelagte gader, gamle bindingsværkshuse og de flotte stokroser som giver farve i gadebilledet. Om sommeren er der massere af glade feriegæster og byen emmer af liv. Byens kulturliv blomstre også op i sommerhalvåret, og der er mange muligheder for at opleve de kendte glaspustere i gang med deres arbejde. Der er også mange keramikværkseteder som er åbne for turister. Gå på “Æblejagt”, og se om I kan finde de 20 stenæbler, som er blevet placeret rundt om i byen. Ellers kan I drage tilbage i tiden på Fregatten Jylland, en af verdens største træfregatter, som ligger i Ebeltoft havn. Tage på vandreture i Mols Bjerge, besøge Kaløvig Slotsruin eller bare nyde stranden. Byen og området  har en masse at byde på, og er ideel til en kør selv ferie i Danmark. Ebeltoft har også mange rigtig lækre sommerhusområder, og mange muligheder for sommerhusudlejning.

10 smukke byer i Danmark

6. Maribo

Beliggende midt på skønne Lolland, ligger Maribo på breden af den flotte Søndersø. Søndersø er Danmarks ottende største sø, og den sø i Danmark med flest småøer i. Maribo blev grundlagt i det 15. århundrede, da et kloster blev grundlagt, og byens rige historiske liv kan stadig mærkes. Blandt andet kan den historiske stemning mærkes på den flotte Romanske Domkirke, hvor nogle dele menes at kunne dateres tilbage til 1416. Byen har en afslappet stemning, og man kan mærke at tempoet er langsommere her. Byen er især kendt for en årlig Jazz festival, som i folkemunde er kendt som Danmarks venligste festival. Den omkringliggende sø giver også gode muligheder for at udforske naturlivet.

10 smukke byer i Danmark

7. Skagen

Danmarks nordligste by, og måske en af de smukkeste. Skagen er en smuk kystby, som pga. sin unikke beliggenhed og naturlige skønhed har tiltrukket mange af Danmarks mest kendte kunstnere og feriegæster siden det 19. århundrede. I dag er Skagen stadig hjem for mange gallerier og museer, hvor man kan nyde historierne om de kendte Skagensmalere. Hjertet af Skagen er uden tvivl den pulserende og livlige havnepromenade, hvor man kan smage friskfangede fisk på byens lækre fiskeresturanter, eller nyde de lange sandstrande. Der er også mange gode muligheder for at finde sommerhuse i Skagen området, men det kan være en god idé at være ude i god tid, da disse kan blive optaget lang tid i forvejen. Ellers er der også mange andre overnatningsmuligheder i Skagen, på et af byens mange hoteller.

10 smukke byer i Danmark

8. Mariager

Omkring en times kørsel syd for Aalborg ligger Mariager, en charmerende lille by. Byen kan spores helt tilbage til 15. hunredetallet. Mariager er kendt som Rosernes By, for de mange smukke rosebuske som vokser langs byens fine, gamle brostensbelagte gader og op af de smukke gamle bindingsværkshuse. Belliggende lige ved Mariager Fjord startede byen som en fiskeri- og færgeby, men byen har udviklet sig til en moderne og hyggelig by. Mariager har formået at bevare byens historiske stemning og udtryk, samtidig med at byens byder på mange forskellige attraktioner for turister. Du kan blandt andet nyde det utroligt interessante Mariager Salt Center, hvor du kan bade i Saltbade eller selv prøve at syde salt. Her kan I også se hvordan salt har påvirket byen, og dens udvikling. Der er mange muligheder for overnatning i Mariager, med både flere hoteller og Bed and Breakfast’ i nærområdet.

10 smukke byer i Danmark

9. Svenborg

Allerede i 1500-tallet var Svendborg Fyns største søfartsby. Svendborg har mange gamle værtshuse, som kan være sjove at besøge, blandt andet fordi de ligger så tæt, og fordi de har været gode til at bevare historien. Så der er fyldt med billeder af kendte digtere og lokale fiskere og skibsbyggere. Ikke mindst Frederiksgade og Klosterplads har nogle spændende værtshuse. I Svendborg, som jo er kendt som en søfartsby, kan I besøge Søfartsmuseet. Det var engang rederikontor, for det der i dag er verdens største containerskibsrederi – A.P. Møller Mærsk A/S. Rederiets første skib s/s Svendborg sejlede for første gang fra Svendborg havn. Historien om Mærsks baggrund i Svendborg kan man få fortalt af en lokal etnolog på en guidet tur i byen.  I kan også tage på en turistrundfart med områdets gamle færge. Det er lidt ligesom en tour-bus som man ville kunne se andre steder i Europa med ‘Hop on – Hop off’ muligheder. Så kan I også se Valdemars Slot, som ligger i nærheden.

10 smukke byer i Danmark

10. Ærøskøbing

Smukt belliggende ud til det Baltiske hav ligger Ærø, som i 2015 blev kåret af Go VisitDanmark som Danmarks bedste ø. Ærøskøbing’s fine brostensbelagte gade, maleriske torve og romantiske huse har alle medvirket til at byen bliver kaldt eventyrlig. På byens torv ligger også Den Gamle Købmandsgaard, som er et lokalt marked, hvor der sælges de bedste lokale specialiteter. Byen har da også modtaget flere priser for sine præservering af lokalhistorien. Smukke og farverige huse ligger lige ned til øens maleriske kyst og strande, hvor det er så dejligt at bade om sommeren! Min klare favorit er Risemark Strand, som simpelthen er min barndom i en nødeskal! På Ærø er der gode overnatningsmuligheder på enten hotel eller i sommerhus. Og øen er super til en cykelferie! Ellers kan man køre gratis med bus på øen.

Hvad er din yndlingsby at tage på ferie til i Danmark? Smid en kommentar nedenfor.
Husk at tagge os i dine feriebilleder på Instagram med #HolidayguruDK

Her kan du se mine tilbud til ferie i Danmark