Med afgang fra Sydney, vil jeg tage dig med på et uforglemmeligt roadtrip gennem Australien. Det fører os ikke kun gennem alle seks australske stater, men tager os med til en række af landets største seværdigheder. Find ud af hvad man skal være opmærksom på under et roadtrip, og få en idé om hvor meget tid man bør sætte af.

Et road trip gennem Australien er og bliver den ubestridte drøm fro mange globetrottere. Nogle realiserer denne livsdrøm på en længere ferie, mens andre river et helt år ud ad kalenderen, så man kan lære kontinentet at kende i løbet af et arbejds- og rejseeventyr. Jeg har allerede nævnt i mit rejsemagasin, at der er et utal af livlige byer, vidunderlige kystlinjer og strande, og betagende landskaber “down under”. Nu vil jeg vise ruten for det ultimative road trip gennem Australien. Det strækker sig over næsten 20.000 kilometer, og fører dig til de bedste dele af landet.

Dit livs roadtrip i Australien

Sydøstaustralien: Sydney | Canberra | Melbourne | Tasmanien

Sydaustralia: Adelaide | The Outback

Vestaustralien: Perth

Nordaustralien: Darwin

Nordøstaustralien: Whitsunday Islands & Great Barrier Reef

Østaustralien: Brisbane | Guldkysten

Vigtige tips til dit road trip

Sydney – roadtrippet starter

Den langstrakte flyvetur til Austrialien er overstået. Den 30-timer lange rejse med mellemlanding er hård ved kroppen, så det er en god idé at starte ud med nogle rolige dage i fantastiske Sidney. Storbyen i New South Wales, en stat på Australiens sydøstkyst, er en af de mest berømte på kontinentet.

To do i Sydney:

 • Find en bil eller autocamper til roadtrippet! Man kan enten købe en billig, brugt bil, som man sælger igen efter rejsen, eller man kan leje en. Den første mulighed er som regel billigere. Det vender jeg tilbage til.

Operahuset, Harbour Bridge og Bondi Beach er det første, man kommer i tanker om, når man tænker på Sidney. Men vidste du, at der er en masse trendy restauranter i byen? Eller at det er hjemstavn for en af de mest tilbagelænede klubscener i verden? Utallige barer, festivaler og andre events, som foregår året rundt, bringer lokale og turister sammen i byens gader og på stranden. Hvis man ikke er til fest og farver, er det bare om at komme ud og se Australiens fantastiske natur!

Blue Mountains National Park, en af de smukkeste nationalparker i Australien, ligger kun 135 kilometer væk fra Sydney. Kun? Ja, på et road trip i Australien, finder man hurtigt ud af, at afstande opfattes helt anderledes, end hvad vi er vant til i lille Danmark. I det kæmpestore land er 135 kilometer blot et stenkast. Jeg vil anbefale, at man bruger i hvert fald en uge i, og omkring Sydney.

Find hoteller i Sydney

Fra Sydney til Canberra

Efter Sydney begynder roadtrippet for alvor. Første mål er Canberra, Australiens hovedstad. Hvis man nogensinde har undret sig over, hvorfor denne lille by med kun 350.000 indbyggere, faktisk er landets hovedstad, finder man snart ud af svaret. De store byer, Melbourne og Sydney, ville begge gøres til hovedstad for enhver pris. Rivaliseringen endte næsten i borgerkrig, og kompromiset blev, at lægge hovedstaden i Canberra – midt i mellem de to store byer. Man kan komme til Canberra på to måder. Tag langs kysten og stop i byer som Wollongong og Kiama. Eller ind gennem landet og tag forbi Campbelltown og Goulburn.

Kørselsinformation:

 • Stat: New South Wales
 • Indlandsruten strækker sig over 300 kilometer. Køretid: 3,5 timer
 • 380 kilometer langs kysten. Køretid: 5 timer

Når man ankommer til Canberra, bør man sætte tid af, til at lære denne undervurderede by at kende. Den unge atmosfære bidrager til en livligt natteliv i centrum af byen, hvor man også kan tage til et af de utallige events, eller se et af de berømte teaterstykke. Der er et utal af regeringsbygninger, hvor man kan komme ind i de fleste. Man skal også tage ind og se en rugby-kamp med Canberra Raiders. SÅ er man i Australien. På grund af byens unge befolkning, er det nemt at falde i snak, og hvis man arbejder i løbet af sin rejse, kan man få gode råd om, hvor man finder mulige job samt andre erfaringer.

Find hoteller i Canberra

Det ultimative roadtrip i Australien
Foto: istock.com/Daniiielc

Fra Canberra til Melbourne

Vi forlader Canberra og sætter kurs mod det næste stop på vores roadtrip. Det er en nationalpark, som man normalt på ingen måde forbinder med Australien. Der er tale om Kosciuszko National Park, kendt som de Australske Alper, på grund af de sneklædte bjerge. Alper? Skiløb? I Australien? Måske er den alpine nationalpark ikke typisk australsk, men den viser hvor forskelligartet det store land i virkeligheden er. Der er blot omkring 220 kilometer fra Canberra til Kosciuszko National Park, som ligger i ydersiden af staten. Man kan gøre et par stop i grænsebyerne Albury eller Wangaratta, en af byerne på Hume Highway. Området er berømt for sin gode vin samt spøgelsesbyen, Eldorado. Da Hume Highway fører direkte til Melbourne, er den perfekt for et stop på vejen.

Kørselsinformation:

 • Stater: New South Wales & Victoria
 • 220 kilometer fra Canberra til Kosciuszko National Park. Køretid: 3 timer
 • 550 kilometer fra Kosciuszko National Park til Melbourne. Køretid: 7 timer

Når man ankommer til Melbourne, er der masser af muligheder. Man kan danne sig et godt overblik over den pulserende by med en “free city tour” på City Circle Tram, byens sporvogn. Man kan opleve nogle af byens vigtigste seværdigheder fra sporvognen. Man kommer blandt andet forbi det spektakulære Eureka Tower og den livlige Federation Square.

Fra Melbourne kan man også komme til forskellige destinationer i nærheden. Hvis man længes efter at se Australiens dyr, vil jeg anbefale, at man kører til Mornington Peninsula, som bare ligger  75 kilometer væk. Ikke nok med, at man kommer væk fra storbyens larm, kan man komme helt tæt på koalaer i det lokale redningscenter. Ved Mornington Peninsula finder man også gode strande, campingområder og nationalparker. Et andet sted er Phillip Island, som er en ø, beliggende omkring 150 kilometer fra kysten, hvor man kan møde pingviner. Man bør bruge en til to uger i Melbourne og dens vidunderlige omgivelser.

Find hoteller i Melbourne

Omvej: fra Melbourne til Tasmanien

Hvis man altid har ønsket sig, at komme til Tasmanien, Australiens største ø, har man chancen her. Tasmanien ligger omkring 240 kilometer fra fastlandet. Man kan komme dertil med et indenrigsfly fra Sydney eller Melbourne, eller med færge. På øen kan man se frem til uspoleret natur – selv for australiere, samt øens mest berømte dyr, den tasmanske djævel. Tasmaniens plante- og dyrerige er noget specielt, og en fjerdedel af øen er med på listen over UNESCO’s Verdens Naturarv. Naturelskere bør helt sikkert planlægge en tur til Tasmanien på deres roadtrip i Australien.

Find hoteller på Tasmanien

Fra Melbourne til Adelaide

Rejsen gennem Australien har indtil videre strakt sig over 1,200 kilometer, men man har stadig kun set en brøkdel af, hvad landet har at byde på. Det næste stræk på ruten for os fra Melbourne til Adelaide i staten, Sydaustralien. Det første stoppested bør være den smukke havneby, Geelong, omkring 75 kilometer fra Melbourne. Her finder man et par af Victorias skønneste strande. Man kan samle energi til resten af turen langs Great Ocean Road, som er en af de smukkeste veje i verden. Great Ocean Road fører til Torquay og Allansford, og historiske, verdensberømte seværdigheder, for eksempel kalkstensformationen, De Tolv Apostle. Gør så mange stop, som I har lyst til – det ultimative roadtrip i Australien, ikke?

Kørselsinformation:

 • Stater: Victoria & Sydaustralien
 • 75 kilometer fra Melbourne til Geelong. Køretid: 1 time
 • Great Ocean Road: 253 kilometer. Køretid: 3 timer
 • Souther Ocean Drive: 211 kilometer. Køretid: 2,5 timer

Så snart man forlader Great Ocean Road, begynder en anden af Australiens populære kystveje. Southern Ocean Drive begynder i Mount Gambier, hvor man finder en fantastisk sø. Kystboulevarden er 211 kilometer lang og går lige til Adelaide. På Southern Ocean Drive, kommer man forbi seværdigheder som Coorong National Park, hvor man kan se hvaler og delfiner. Hvis man rejser rundt i Sydaustralien, er Naracoorte en herlig destination. Det er hjem for Verdens Naturarven, Cave National Park.

Når man er kommet til Adelaide, er det lige så spændende. Nyd såvel den pulserende by som forskellige aktiviteter i nærområdet. Man bør helt sikkert besøge Adelaide Dolphin Sanctuary og Cleland Wildlife Park. Afstanden for centrum af byen til Sydaustraliens vildnis, er blot adskilt af få kilometer. Jeg vil også anbefale en dagstur til Kangaroo Island, som er den tredjestørste ø i Australien.

Find hoteller i Adelaide

Omvej: fra Adelaide til Outback’en

Efter den køreturen langs kysten, er det endelig tid til at komme ud i outback’en, i hjertet af Australien. For at komme til den næste destination, den verdensberømte Ayers Rock, skal man køre omkring 300 kilometer langs den såkaldte Seafood Frontier, indtil man ankommer til Port Augusta. Her forlader man kystvejen og bevæger sig ind i landet. Hvis man vil se en anden nationalpark, vil jeg anbefale at køre omkring Ikara Finders Range National Park. Man kan komme til nationalparken fra Port Augusta ved at køre ned ad den 170-kilometer lange Flinders Ranges Way. Med dens kæmpestore bestand af kænguruer og dens nærmest endeløse vidder, er den en af de smukkeste nationalparker i Australien. Lake Eyre, som ligger i nærheden af parken, er et andet højdepunkt i Sydaustralien.

Kørselsinformation:

 • Stater: Sydaustralien & Northern Territory
 • Seafood Frontier: 300 kilometer. Køretid: 3,5 timer
 • Flinders Ranges Way: 170 kilometer. Køretid: 2,5 timer
 • 1,300 kilometer fra Port Augusta til Uluru. Køretid: 14 timer
 • 340 kilometer fra Uluru til Alice Springs

Fra Port Augusta skal man tage National Highway 87 mod Uluru-Kata Tjuta National Park hvor man kan beundre Australiens vigtigste landemærke, Uluru eller Ayers Rock. Stenformationen er imponerende, men der er sted i outback’en, som man skal opleve for sig selv. Byen, Alice Springs er mindre velkendt end Kata Tjuta-stenformationerne eller det imponerende Kings Canyon, men den fortjener helt sikkert et besøg.

Man bør heller ikke spilde chancen, for at lære om historien bag Australiens urbefolkning, Aboriginals. Der er tydelige spor af deres kultur i hele Australien, og man kan opleve den forskellige steder. For eksempel er Uluru helligt for Aboriginals? På Museum of Central Australia in Alice Springs, kan man lære mere om aboriginal-folkets historie og livstil, og lære deres interessante kultur at kende. Det er et must på ethvert road trip i Australien!

Man skal være godt forberedt, inden man bevæger sig ud i den vilde outback. Det er højest nødvendigt at pakke en førstehjælpskasse, rigeligt med vand, samt brændstof, satelit-telefon og et detaljeret kort. For en sikkerheds skyld, er det en god idé at lade nogen vide, hvornår man tager afsted, og hvornår man regner med at være tilbage. Man kan aldrig være for forsigtig!

I øvrigt: Alternativt kan man komme til Uluru fra Darwin i Nordaustralien, og i stedet følge Seafood Frontier fra Adelaide, i retning af Perth.

Fra Port Augusta til Perth

Tilbage i Port Augusta fortsættes road trippet gennem Australien, ved at køre mod vest. Man kører resten af Seafood Frontier’s 470 kilometer til den lille by, Ceduna. Den tiltrækker folk med den mange restauranter og lækre strande. Nyd områdets fantastiske fisk og skaldyr, før turen går videre til den, næsten 2000 kilometer lange, National Highway 1 mod Lucky Bay, i Vestaustralien. På vejen bør man stoppe ved en af de utallige hval-udkigsposter på sydkysten. Hvis man er heldig, kan man endda se hvaler med unger.

Endelig kommer man til grænsen mellem Syd- og Vestaustralien, i byen, Eucla. Vestaustralien en landets største stat. Snart kommer man til Lucky Bay, som en er sand perle for rejsende i Australien. Stranden er især populær, da man kan møde kænguruer, og vandet er krystalklart. Man kan overnatte i Castletown eller Esperance. Man bør i hvert fald ikke udelade dette stop, på vejen til Perth!

Kørselsinformation:

 • Stater: Sydaustralien & Vestaustralien
 • 1900 kilometer fra Port Augusta til Lucky Bay. Køretid: 20 timer
 • 770 kilometer fra Esperance ttil Margaret River. Køretid: 8 timer
 • 270 kilometer fra Margaret River til Perth. Køretid: 3 timer

Alle vinelskere bør følge National Route 1 fra Esperance til Margaret River. Syd- og Vestaustralien er landets kulinariske hotspots. Det er ikke unormalt at tage et par kilo på, i løbet af gennemrejsen af de to australske stater. Vestkysten ved Margaret River er dog ikke kun kendt for dens vin, men også surf-steder. Surfing i Australien tiltrækker sportsmænd og -kvinder fra hele verden. Hop op på brættet og oplev fascinationen ved surfing. Det er et andet must i løbet af roadtrippet!

Efter endnu 270 kilometer på Forrest Highway, kommer man endelig til Perth. Perth er den mest solbeskinnede, og måske derfor, gladeste by i Australien. Det er i hvert fald, hvad undersøgelser viser. Om eksperterne har ret eller ej, så er byen bestemt et besøg værd. Her skal man tage på de mange strande, og socialicere om aftenen på byens barer og restauranter. I Perth kommer man helt sikkert til at stifte nye bekendtskaber, da socialisering er meget vigtigt i byen.

Man bør også lære Rottnest Island at kende. Quokkaer lever på den lille ø ved Perth. En Quokka er verdens mindste pattedyr. Man kan komme til Rottnest Island med færge fra Perth. Her må man lade bilen stå på fastlandet.

Hoteller i Perth

Fra Perth til Darwin

Det næste skridt på Australiens-roadtrippet leder os 4,000 kilometer langs kysten. Her kommer man forbi flere af Vestaustraliens højdepunkter, inden man kommer til byen, Darwin i Northern Territory. Vi når dog det første stop efter blot 590 kilometer. Man skal simpelthen holde ved Kalbarri National Park. Det er en fantastisk seværdighed med dens røde klipper, og betagende grotter. Når man skal videre op ad National Route 1 mod Shark Bay Peninsula, kan man finde en af de sejeste strande i hele Australien.

Kørselsinformation:

 • Stater: Vestaustralien og Northern Territory
 • 580 kilometer fra Perth til Kalbarri National Park. Køretid: 6 timer
 • 420 kilometer fra Kalbarri National Park til Monkey Mia. Køretid: 4,5 timer
 • 580 kilometer fra Monkey Mia til Coral Bay. Køretid: 6 timer
 • 1.350 kilometer fra Coral Bay til Broome. Køretid: 14 timer
 • 830 kilometer fra Broome til Purnululu National Park. Køretid: 10 timer
 • 1.100 kilometer fra Purnululu National Park til Darwin. Køretid: 14 timer

På halvøen, som man kommer til efter omkring 420 kilometer, kan man glæde sig til den unikke strand, Monkey Mia. På ingen strand i Australien, kommer delfiner så tæt på, som de gør her. Delfinarten, øresvinet, stoler så meget på mennesker, at de kommer helt ind på sandet, for at blive fodret af de besøgende. Her går enhver delfinelskers drøm i opfyldelse. Stranden er på listen over UNESCO’s Verdensnaturarv, fordi den er så enestående. Når man fortsætter på National Route 1, kommer man til Coral Bay efter 580 kilometer. Det er et af Vestaustraliens bedste dykker- og snorkelsteder. Her kan se hvalhajer, delfiner og farverige koraller, ikke langt fra Ningaloo Reef. De eventyrlige strande langs kysten er ret overbevisende.

Den næste destination på roadtrippet gennem Australien er byen, Broome. Den er velkendt for sin vanvittigt flotte solnedgang og den endeløse Cable Beach. På den 1.350 kilometer lange strækning af rejsen lang National Route 1 og National Highway 1, kommer man forbi flere interessante byer som Karratha, Port Hedland og Eighty Mile Beach. Man bør gøre et stop på disse steder, for at opleve de hæsblæsende omgivelser i den vilde Kimberly Region. Kimberly Region er tre gange så stor som Skandinavien! Hvis man fortsætter gennem Kimberlys utrolige steppelandskab, kommer man til  Purnululu National Park. Den er et must-see i Australien på grund af dens usædvanlige stenformationer, midt i den golde natur.

Efter 1.100 kilometer mere på National Highway 1, ankommer man endelig i Darwin, den største by, og hovedstad, i Northern Territory. På vejen kan man gøre stop ved Cambridge Gulf, Lake Argyle eller Timber Creek.

Byen, Darwin er lige så farverig som dens indbyggere, som mest består af asiatiske og europæiske rødder. Der er også mange, der stammer fra Aboriginals. Udover dens kultur, er Darwin kendt og populær for dens fantastiske natteliv og omkringliggende nationalparker. Man bør besøge Charles Darwin National Park med dens menneskeskabte skove. Og man bør besøge Kakadu National Park med den enestående alligator- og krokodillebestand. Som jeg allerede nævnte i afsnittet om Adelaide, kan man også tage ud til outbacken og Ayers Rock fra Darwin.

Hoteller i Darwin

Fra Darwin til Whitsunday Islands

På det næste stræk på vores Australien-roadtrip kommer vi igennem hjertet af landet. Til en af verdens smukkeste strande, Whitehaven Beach på Whitsunday Islands. Denne del af rejsen, langs Australiens nordkyst, er næsten 3,000 kilometer lang. Man kommer igennem uberørt natur og forbi utallige byer på motorvejen, hvor man kan gøre nogle stop. Det er umuligt at køre 3,000 kilometer på en dag. Her er et par steder, hvor man kan holde pause.

Kørselsinformation:

 • Stater: Northern Territory & Queensland
 • 1.720 kilometer fra Darwin til Cloncurry. Køretid: 18 timer
 • 400 kilometer fra Cloncurry til Hughenden. Køretid: 4 timer
 • 600 kilometres fra Hughenden ttil Proserpine. Køretid: 6 timer

Målet for den lange rejse er byen, Proserpine. Herfra kan man komme til den fantastiske øgruppe. Whitsunday Islands består af i alt 74 små og store øer. Kun 17 af dem er beboet. Nogle er endda ejet af hotelkæder. Dog er de fleste, på grund af deres skønhed og beliggenhed ved Great Barrier Reef, beskyttede områder, som forhindrer tilbyggelse af hoteller og andre turistfaciliteter.

Et absolut højdepunkt er Whitsunday Island, den største, ubeboede ø i øgruppen, som man kan besøge på en dagstur. Eller man kan tilbringe et par dage på en af campingpladserne, og nyde den betagende smukke Whitehaven Beach. Hvad gør denne strand så speciel? Den høje koncentration af quartz gør den til en af de mest hvide strande i verden. Hvis man virkelig vil have en oplevelse for livet, skal man tage på tur med helikopter henover Whitsunday Islands. Det er dyrt, men udsigten oppefra, vil man aldrig glemme. Det er det hele værd.

En anden uforglemmelig oplevelse, er en snorkel- eller dykkertur gennem Great Barrier Reef, det største koralrev på Jorden. Det 2.300 kilometer lange rev på Australiens østkyst kan prale af en, næsten grænseløs, variation af arter. Enhver dykker higer efter at komme herud.

Find hoteller på Whitsunday Island

Fra Whitsunday Islands til Brisbane

Med endnu flere uforglemmelige oplevelser i rygsækken, når vi til sidste del af det australske bil-eventyr. Langs kysten fra Proserpine til Brisbane bliver rygsækken fyldt til bristepunkten. Capricorn Coast og den legendariske Sunshine Coast, et af de tættest befolkede kyst-områder i Australien, er i vente på denne del af rejsen. På turen til Brisbane, har jeg listet nogle større byer, som er værd at besøge – nyd de gigantiske strande på den unikke kyststrækning.

Kørselsinformation:

 • Stat: Queensland
 • 550 kilometer fra Proserpine til Rockhampton. Køretid: 5 timer
 • 380 kilometer fra Rockhampton til Maryborough. Køretid: 4 timer
 • 130 kilometer fra Maryborough til Noosa. Køretid: 2 timer
 • 150 kilometer fra Noosa til Brisbane. Køretid: 2 timer

Man bør helt sikkert køre til byen Maryborough, som ligger på Fraser Coast. Man kan tage en tur til Fraser Island fra Maryborough. Fraser Island er med i UNESCO’s Verdensnaturarv, og er den største sandø i verden. At opleve enestående naturfænomener som Red Canyon, Pinnacles, Butterfly Lake, og Lake Birabeen, skal helt sikkert med på listen over must-see’s på turen. En gang i mellem kan man endda se dingoer på Fraser Island.

Blot 130 kilometer fra Maryborough, finder man en andet paradis for surfere og vandhunde, nemlig Noosa. Her kan man læne sig tilbage med frisk frugt og en cocktail på den livlige Noosa Beach. Kig på surferne, eller tag med dem en tur på bølgen blå. 150 kilometer længere henne ad Sunshine Coast, kommer man endelig til Brisbane, hovedstaden i staten, Queensland. Brisbane er en ung studenterby. Kulturen er præget af den afslappede livstil fra Solskins- og Guldkysten. Skyskrabere og moderne bygninger giver byen en særlig atmosfære, især ud på aftentimerne, når de lyser byen op.

Find hoteller i Brisbane

Fra Brisbane til Sydney

Vi forlader Brisbane temmeligt hurtigt, for at komme videre til et af de andre store højdepunkter på rundrejsen i Australien. Kun få kilometer væk ligger hjertet af Guldkysten, Surfers Paradise. Om man vil surfe, feste, kigge på hvaler og andre dyr, eller bare tage på shopping, så er man kommet til det helt rigtige sted i Surfers.

Kørselsinformation:

 • Stater: Queensland & New South Wales
 • 80 kilometer fra Brisbane til Surfers Paradise. Køretid: 1 time
 • 95 kilometer fra Surfers Paradise til Byron Bay. Køretid: 1 time
 • 770 kilometer fra Byron Bay til Sydney. Køretid: 8,5 timer

Hvis man er til flere fornøjelser på den legendariske Guldkyst, og ikke er parat til at undvære det gode liv, skal den næste destination på roadtrippet være Byron Bay. Det er det østligste punkt på det australske fastland. Det er også et af de sejeste steder på østkysten. En strejf af hippie-karma blandet med “surfer vibes” og alsidig natur, gør Byron Bay til det perfekte boheme-paradis.

At sige farvel til dette sted og påbegynde rejsen til Sydney, bliver ikke nemt. Men det ultamitve roadtrip i Australien nærmer sig langsomt sin afslutning. Kun 770 kilometer adskiller Byron Bay fra Sydney, hvor roadtrippet begyndte. Vi har lagt næsten 20.000 spændende kilometer bag os, og fået endnu flere nye oplevelser og indtryk. Alligevel trænger lysten sig på til at starte forfra, og opleve endnu mere af det fantastiske, kæmpestore land.

Vigtige tips til dit Australien-roadtrip

Til sidst har jeg samlet de vigtigste punkter over, hvad man skal have styr på inden afrejsen til Australien:

 • Ligegyldigt hvor længe man skal være i Australien, skal man søge visum!
 • Man bør købe eller leje en firehjulstrækker til roadtrippet rundt i Australien, så man kan komme gennem bumpede og dårligt asfalterede veje uden problemer.
 • Om man skal købe eller leje et køretøj, afhænger af rejsens længde. Det kan ikke svare sig at købe en bil, hvis man kun er afsted i en måned. Til gengæld kan det sagtens betale sig at købe en bil, hvis man rejser rundt i landet i et halvt års tid.
 • Man skal sikre sig, at man har den rigtige rejseforsikring for både en selv og ens køretøj – spørg dit forsikringsselskab.
 • Hvis man vil til Australien med et såkaldt Work & Travel Visa, så man kan arbejde i løbet af rundrejsen, er det en god idé at undersøge de gældende regler på området, så man ikke bliver snydt af arbejdsgivere.

Rigtig god tur!

Find dit fly til Sydney via min fly finder

Læs også