Bergen er en havneby, som nærmest er taget direkte ud af en billedbog! Farverig, moderne og livlig. Jeg vil nu fortælle jer, hvorfor I skal besøge Norges næststørste by.

Hvis der er et bestemt område, som jeg virkeligt har et tilhørsforhold til, så er det Skandinavien. Den rå charme og de smukke landskaber i Norden er virkeligt noget helt særligt. Og en ferie i Norge er en garanti for uforglemmelige oplevelser. Den herlige UNESCO World Heritage city Bergen er omgivet af høje bjerge, dybe fjorde og mørkegrønne skove. Her møder den traditionelle byggestil de topmoderne restauranter i en skøn forening og skaber en utrolig rig kultur. Hvad mere kan man ønske sig?! Få svaret i denne rejseguide til Bergen.

Bergen, den vidunderlige havneby

Lille, men wauv… | Bryggen – Bergens gamle bydel | En kort kaffepause | Havneområdet
Frisk fisk og andre specialiteter | Natteliv og kultur | Ren natur

Bergen havnebyen i Norge

 

En lille storby ved havnen

Bergen er den næststørste by i Norge efter hovedstaden Oslo. Den kan dog ikke hamle op med andre europæiske storbyer, når det gælder kultur og kulinariske muligheder, men så kan Bergen noget helt, helt andet! Måske andre byer kan lære en ting eller to fra lille Bergen – her er nemlig mange uventede skatte gemt i byens hyggelige gader og stræder med de skandinaviske huse.

Fra København kan I flyve direkte til Bergen på 1 time 20 minutter, og en flybillet kan typisk købes for cirka 600 kroner. Fra Billund kan I også flyve direkte til Bergen med samme rejsetid som fra København – her er en flybillet dog lidt dyrere og koster omkring 1.000,-.

Bergens billedskønne gamle bydel

Lad os begynde med hjertet af Bergen: Det historiske centrum, Bryggen. Langs havneområdet finder I de billedeskønne, røde træhuse, som vi forbinder med Norge.
Risikoen for at I her pludseligt befinder jer i en stor sværm af turister, som lige er kommet ind med et af de store krydstogtskibe, og nu bevæger sig som lemmings igennem den lille, gamle bydel er ganske stor! Men selv når de brostensbelagte gader er fyldt med mennesker, så har de farverige huse stadig deres charme tilbage. I dette kvarter kan I også finde en masse små butikker og værksteder, hvor kunstnerne sælger deres værker. Det er perfekt til vindueskiggeri eller køb af souvenirs.

De maleriske huse i Bergen

Kaffepause i Bergen

Efter gåturen i Bryggen har måske I brug for en lille pause? Hvad med at lade op i en af de mange små hyggelige cafeer, som f.eks. Kaffemisjonen, hvor I kan læne jer tilbage og slappe af med en god bog? Eller vil I hellere lære den lidt mere skøre side af nordmændene at kende, så kan I drikke jeres kaffe hos BarBarista. Hvorend I går, så er både kaffen og kagerne helt fantastiske.
Hvad ville skandinaverne mon være uden deres stærke, sorte kaffe?

Havnen hvor vikingerne lagde til

Efter pausen har I naturligvis brug for lidt frisk luft. Så ud på gaderne igen og afsted det går. For eksempel med en gåtur langs havnefronten. Det er ud fra dette område, at handelsbyen er opstået gennem årene, da Bergen har været en hovedpulsåre for international handel.
I mere end 900 år har Bergen været en handelsby, hvilket også daterer byen tilbage til Vikingetiden. Svært at forestille sig, ikke? Men når I ser på de røde træhuse langs havnefronten, så kan I næsten forestille jer, hvordan vikingerne har taget ud på deres togter herfra.
Denne naturlige havn er virkelig noget helt specielt!

De billedskønne fjorde i Norge

 

Fiskemarkedet og andre kulinariske oplevelser

Har I vandret rundt mellem fiskebådene i havnen? De er ikke i Bergen for dekorationens skyld, for denne by har længe været kendt for sin fiskeindustri. Fisketorget er det bedste sted at lade sig forføre af det store udvalg af fisk. I ved simpelthen ikke, hvor I skal starte! I har nok aldrig set så mange fisk eller store krabber linet op før. Og selvfølgelig er det hele friskfanget og af bedste kvalitet. Prisen er godt nok også høj, men når I først har smagt noget af det frisklavet laks, der smelter som smør på tungen, så bekymrer I jer ikke længere om, hvor dybt I skal grave i jeres lommer for at få mere.

I kan også nyde en skaldyrsret i de eksklusive restauranter direkte på markedet som for eksempel Fjellskål Fisk & Skalldyr. Hvis I vil gå lidt længere for en smagsoplevelse, kan I besøge den udsøgte fiskerestaurant Cornelius på en rundtur i fjorden, som er en af de bedste i landet. Her kan I spise direkte på en husbåd og nyde solnedgangen i fjorden. Om sommeren er glasdørene åbne og intet står imellem jer og den behagelige sommervarme om aftenen.

I tilfælde af at I ikke er den største fan af fisk, så har Bergen også masseavis af andre alternativer at byde på. En af mine favoritter er Madam Felle, hvor I kan få lækre burgere til en god pris. Her er også live musik af og til, som skaber stemningen i lokalet.

Udsigten over Bergen og fjorden

 

Alsidig kultur og livligt natteliv

Lille, gamle Bergen har et par overraskelser i sit ærme, når det gælder kulturlivet og de musikalske rammer. I vil simpelthen ikke tro på, hvor mange succesfulde rock bands og indie artister, som har haft deres gennembrud i denne lille flække. Og de 30.000 studerende, som bor i den centrale del af Bergen, sikrer, at pubberne er fyldte hver aften, og at I kan høre glade grin akkompagneret af guitarernes strenge på alle gadehjørner. Hvis I får muligheden for det, skal I prøve at mænge jer med de lokale og lære at feste på den norske måde.

Men det er ikke kun de lokale, som skaber den musikalske scene. Artister fra hele verden finder deres inspiration her. Der er nemlig så mange gallerier og museer i byen, som kan fortælle jer mere om Bergens historie og tage jer på en rejse gennem den gamle handelsby. Tag et kig forbi KODE Art Museum eller Hanseatiske Museum og Schoetstuene. De er helt klart et besøg værd!

I de tidlige aftentimer er det perfekt at besøge fjeldet Fløyen. Herfra har I en enestående udsigt over byen og fjorden. Det må simpelthen være det bedste sted at opleve solnedgangen, hvis I kan holde jer vågen så længe (i sommermånederne). I kan komme dertil med Fløybanen, som er et kabeltog, der tager jer helt til tops.

Voringfoss Norge

Norges unikke naturlige omgivelser

Naturligvis er en tur til Norge ikke fuldendt uden at opleve det imponerende landskab. De majestætiske norske fjorde tiltrækker stadig tusindvis af besøgende, som bliver fuldstændigt forgabt i den rå natur. Jeg kan kun anbefale at tage på en af rundturene i fjordene. Besøg eksempelvis den berømte Sognefjord, som er både den længste og dybeste fjord i Norge. Eller læg vejen forbi Eidfjorden øst for Bergen. I Eidfjorden finder I Voringsfossen, et voldsomt og kraftigt vandfald, som med garanti efterlader jer mundlamme. Det var i hvert fald, hvad der skete, da jeg var der!
Det er næsten lige meget, hvor I tager hen – naturen i Norge vil altid være et af højdepunkterne på rejsen. Der er simpelthen ikke noget sted på jorden med et landskab som dette!

Bergen: et besøg værd

For at opsummere… Bergen er et meget særligt sted. Okay, byen er måske ikke ret stor, og det er muligvis også et af de mest regnfulde steder i Europa, men det ikke ændrer ikke på den fantastiske atmosfære, som byen har. En ting er sikkert; med Nordens fjorde, de billedskønne gader og stræder og hele smagen af den skandinaviske karisma vil jeg helt sikkert komme tilbage.