Når vi rejser, er det ikke kun klima, afstand, pris og attraktioner, vi tænker over. Det betyder også meget, at destinationen virker venlig og imødekommende – smilende mennesker og turistvenlige foretagender har stor betydning for en god ferie. Så hvor skal du tage hen på din næste ferie, hvis du gerne vil mødes af smil, imødekommenhed og føle, at der bliver taget godt hånd om turister? 

Travel+Leisure har spurgt deres læsere og afslører, hvor du kommer i rette hænder. Byerne blev bedømt på renlighed, skiltning og forholdet mellem de lokale og besøgende. Folk stemte og bestemte. Så hvilke er de venligste byer i verden? Har du nogle bud?

De venligste byer i verden

5. pladsen | 4. pladsen | 3. pladsen | 2. pladsen | 1. pladsen

Resultaterne var overraskende. Den almindelige ferierejsende har nok ikke besøgt disse fem byer. Men endnu mere overraskende er det, at der er hele tre irske byer i top 5. Den irske humor og gæstfrihed er grunden, så måske du skulle overveje et smut til Irland på din næste udlandsrejse?

5. pladsen: Siem Reap, Cambodia

Vi begynder i Sydøstasien, nærmere bestemt Cambodia mellem Thailand og Vietnam. Siem Reap er en mellemstor by med en befolkning på 140,000 – ikke ligefrem en metropol, men ikke desto mindre blomstrende. Hovedårsagen er, at Siem Reap ligger lige ved det store tempelkompleks Angkor Wat, hvilket er et af verdens vidundere af en grund! Det er tydeligt, at Siem Reap er fuld af skønhed og pragt, men hvad får turister til at stemme byen ind som en af de bedste destinationer at besøge? Det må være det kæmpe antal templer at udforske (nok til at holde dig beskæftiget en hel uge, hvis du har lyst!). Et af disse, Wat Bo, overrasker folk ved at være ganske moderne, selvom det blev opført i det 18. århundrede og viser en moderne fortolkning af Buddhas liv.

En anden ting er, at du selv som studerende kan opleve uventet luksus i Cambodia. Selvom Siem Reap er udnævnt som den mest besøgte by i Cambodia, kan du stadig gå rundt i gaderne om dagen uden følelsen af, at der kunne udbryde massepanik hvert øjeblik, det skulle være. På trods af dette, vil du dog hurtigt møde ligesindede rejsende på den pubfyldte gade i området omkring Det Gamle Marked. Her kan du få en god portion mad for meget få penge. Det samme gælder infrastrukturen – hvis dine fødder er trætte efter en lang dag, kan du for kun 1-2 dollars komme fra A til B i en Tuk Tuk.

Inden jeg glemmer det – en ting, der vil forme din fantastiske oplevelse i byen i hjertet af Cambodia, er de lokales glade og hjertelige latter og måden, hvorpå de møder turister høfligt og betænksomt. Der er endda et velrenommeret hospital, hvor udlændinge ikke behøver frygte sprogbarrieren.

Angkor Wat

4. pladsen: Cork, Irland

Vi forlader eksotiske Cambodia og bevæger os videre for at få noget frisk, Europæisk luft. Irland tager fjerdepladsen med en af landets smukkeste byer, Cork. The City of Bridges ligger på sydkysten med en befolkning på 140,000 mennesker og i alt 25 broer. Du kommer til at lede forgæves efter en gammel bydel, museer og berømte monumenter, men byen har til gengæld et skønt mix af kulturelle events og underholdende aktiviteter. Lokale kunstudstillinger, operaer, jazz-aftener og klassiske koncerter eller festivaler dukker op med jævne mellemrum – der foregår altid noget i Cork. Crawford Art Gallery og Cork Jazz Festival er klart nogle af de bedste.

Du kan krydse et af de største parkområder af din liste, hvis du tager en tur til Fota Island, hvor der blandt andet er en stor dyrepark. Du er også nødt til at opleve det hyggelige gamle engelske marked, hvor du kan du få en frisk, lokalt fanget fisk, en lækker scone eller andre irske lækkerheder. Du kan også prøve den lokale specialitet Tripe & Drisheen, hvis du har mod på det – en form for variation af den irske blodbudding. Nå ja, og lad dig ikke skræmme af den lokale dialekt – det kan godt være, du ikke vil forstå hvert et ord af deres syngende accent. Det betyder dog intet, når bare du kan nyde den varme gæstfrihed og indbydende atmosfære. Efter bare to minutter på en pub er du højst sandsynligt kommet i snak med nogle venlige lokale, som vil gøre sit for at overbevise dig om, at lige netop deres hjørne af verden er uden sammenligning. Hvis der er noget, de virkelig kan i Cork, er det at elske deres by og gøre den endnu mere elskelig på deres egen måde.

3. pladsen: Dublin, Irland

Nu går turen til Irlands østkyst – velkommen til Dublin! Irlands hovedstad har snuppet en bronzemedalje her på listen, og alle bør overveje et smut hertil. Men i en hel verden af populære rejsedestinationer, er Dublin nærmest den grimme ælling. Byen var tidligere kendt som Dubh Linn, hvilket betyder “sort sump”, for førhen havde byen ikke mange tilbud mht. ting at se eller opleve. Nu har Dublin forvandlet sig til en smuk svane – en populær hovedstad, som nu ikke kan ryste turisterne af sig. Det er ikke overraskende taget i betragtning af, hvor meget denne by har at tilbyde i form af kulturelle hotspots med utallige kirker, udstillinger, gamle kirkegårde og masser af museer.

De velkendte Hop On Hop Off busser gør sightseeing vildt let, og hvis du gerne vil finde god mad og nye venner, er du kommet til det rette sted i Temple Bar-området. Du må hellere medbringe rigeligt med penge, for som det er tilfældet i mange andre turistede hovedstæder, er madpriserne en smule høje, men den irske charme og humor vejer op for det.

sunset-in-dublin-ireland-shutterstock_280310111-2

2. pladsen: Charleston, USA

Langsomt bevæger vi os op mod listens førsteplads, men inden vi når nummer 1, skal vi lige omkring det sydlige USA. Charleston bærer stadig kælenavnet Southern Belle, og grunden bag står hurtigt klar. Engang var byen kendt blandt aristokraterne for slaveri, og den dag i dag er den skønne havneby stadig ladet med historie – fra slaveauktionshuse og fængsler for pirater til amerikansk borgerkrig, denne by har set det hele.

Bygninger fra berømte aristokrater ligger side om side i Charlestons stille gader og viser arkitekturen fra de sidste århundreder. Denne særlige sydstatsstemning er til stede på hvert et gadehjørne, selv hvis du ikke tager nogen af sightseeingturene, som bringer dig forbi historiske bygninger eller tidligere slaveplantager. En slentretur gennem  Rainbow Row der, som navnet antyder, består af fantastisk farvefulde huse, vil få dig til at forelske dig i denne unikke by. Den har ikke kun historiske bygninger, men også kirker og rejerestauranter på næsten hver en plads. Derudover går der rygter om, at spøgelser jævnligt hjemsøger Charleston, og der er tusindvis af myter omhandlende byen og dens rødder i slaveriet. Dette virker dog ikke til at afskrække turisterne! Derfor har tusindvis af  Travel + Leisures læsere valgt denne amerikanske by som værende den næstvenligste i verden.

Nummer 1: Galway, Irland

Sidst, men bestemt ikke mindst, er Galway på Irlands vestkyst blevet stemt ind på en førsteplads over de mest turistvenlige byer i verden. Tillykke! Selvom både Cork og Dublin fører størrelsesmæssigt, er denne universitetsby foran, når det kommer til kunst, musik og pubkultur. I Galway kan du finde cremen af irsk folkemusik hver aften på de mange pubs, og hvis du gerne vil have indsigt i den irske drukkultur, er Galway det rette sted! Du kommer til at betale lidt ekstra end normalen, men til gengæld får du en fantastisk aften på baren. Crane Bar på Sea Road er især kendt for at være første stop, hvis man gerne vil lære den irske kultur at kende i en afslappet og venlig atmosfære.

old street decorated with lights at night

Eyre Square skal også på din Galway bucket list. Det er en stor park med flotte springvand udformet som sejlbåde omgivet af John F. Kennedy-parken. I den lille landsby Menlo kan du stikke af tilbage til middelalderen med et besøg ved Menlo Castle. Slotsruinerne, som kan dateres tilbage til det 16. århundrede, minder om torneroses slot og får alle myter, legender og eventyr, som Irland er så kendt for, til at virke næsten plausible. Slottet er draperet med vedbend og der er en meget romantisk atmosfære, som gør en tur til denne landsby et must!

Om sommeren bør du helt sikkert sørge for at gå en tur over River Corrib, så du kan nyde udsigten til de tre Galway-broer. Måske er du endda så heldig at fange et glimt af laksen, som giver lidt af et show i de varmere måneder på året.

Og, for nu at pointere det åbenlyse, de lokale i Galway giver de besøgende en særlig varm velkomst og sætter pris på at drikke sammen med dem på pubben. De vil endda sætte farten ned, når de taler, så alle kan vænne sig til den syngende irske dialekt. Engelsk er det eneste sprog, du behøver i Irland, men lyt efter deres dejlige accent!

Hvad venter du på? Book din tur til de venligste byer i verden.

Hvis du har brug for et glad smil efter en hård dag, så er disse fem byer de rette steder for dig. Du kan ikke benægte, at en smuk by med imødekommende lokale er den bedste kombination! Nu har du flere valgmuligheder – hvilken by vil du helst besøge? Hvilken by mangler på listen? Lad mig vide, hvad du synes!