Hvad gør et julemarked godt? Stemningen, udbudet eller størrelsen?
I min optik, en kombination af alle tre ting og især stemningen! Et godt julemarked kan få selv den mest stressede december-gnavpot i den helt rigtige julestemning. Julemarkederne åbner allerede ultimo november, så stemningen er sat allerede inden julegaveræs, julefrokoster og jule tam-tam begynder.

Her får du mit bud på de bedste julemarkeder at besøge i år:

 

6. Hamborg julemarked, Tyskland

Fakta:

  • Hvor: St. Paulis, tæt ved Schmidt teater, tivoli og Operettenhaus. Og foran Hamburg Rathaus
  • Hvornår: 26.11.2018 – 30.12.2018 (Bemærk! Lukket den 26.11 pga Totensonntag).
  • Hvorfor: Her finder du både traditionelle og utraditionelle og moderne bud på julemarkeder.


Tyske julemarkeder er populære blandt danskerne.
Og med god grund. Derfor er der også sneget sig et par stykker ind på min liste over de bedste julemarkeder.
Første på listen er Hamborgs julemarked(er). Hamborg er historisk set en af Tysklands mest interessante byer. Byen har været handelscentrum og hjemstavn for skibe som fragtede alt fra eksotiske krydderier, fine silkestoffer til citrusfrugter.

I dag står de røde pakhuse med hejseværk som dengang. Og Hamborg er nu en af Tysklands hippeste byer. Byen har den perfekte blanding af historie, tradition og moderne kultur. Dette afspejles også i byens julemarked(er). Ja! Du læste rigtigt! Der er flere! Det største julemarked i Hamborg er placeret uden for byens smukke rådhus. Her finder du ca. 70 smukt dekorerede boder, der sælger alt, hvad hjertet kan begære af tyske julespecialiteter, træudskæringer, juledekorationer, smykker. Her finder du også mange boder med fokus på miljøvenlighed og dyrevelfærd.
Du finder også flere mindre julemarkeder i Hamborg samt en skøjtebane og den smukkeste juleudsmykning på havnen.

Du kan finde Rejser til Hamborg her

 

5. Stortorgets julemarked, Stockholm, Sverige

Fakta:

  • Hvor: Stortorget i Gamla Stan, Stockholm
  • Hvornår: 02.12.2018 – 23.12.2018, fra 11:00- 18:00 hver dag.
  • Hvorfor: Det er autentisk, traditionelt og romantisk

Vil du også have julestemning, som den du husker fra Astrid Lindgrens jul? Så skal du til hendes hjemland Sverige! Nærmere bestemt til Stortorgets julemarked i Stockholm. Dette er Stockholms ældste, og i langt over 100 år har julemarkedet fundet sted her på Stortorget i Gamla Stan i Stockholm. Den søde og krydrede duft af svensk jul spreder juleglæde og får fristet de fleste hen til en af de mange boder med svenske pepparkakor (peberkager), saffransbullar – også kaldet lussekatt(saffronsboller) – eller glögg.

På de svenske julemarkeder ses den svenske og meget hyggelige stil tydeligt. Julepynten er simpel, uprætentiøs og varm. Julebukke, svenskrødt, gammeldags og romantisk beskriver rigtig godt det fantastiske udbud af julepynt, som du helt sikkert skal tage et kig på. Så vil du besøge et hyggeligt og stemningsfyldt julemarked med et spændende udvalg og historie, er dette derfor et godt bud!

Find din Rejse til Stockholm her.

 

4. Köln julemarked, Tyskland

Fakta:

  • Hvor: På pladsen foran Kölner dom (Köln domkirke)
  • Hvornår: 27. november – 23. december 2018
  • Hvorfor: Traditionel jule tam tam, middelalderlig stemning – en helt unik julefortælling

Köln, hjemby for Tysklands mest besøgte turistattraktion; Kölner Dom. I 1248 begyndte byggeriet af, hvad der skulle udkonkurrere alle katedraler i Frankrig på størrelse og pragt. Byggeriet pressede alle grænser for, hvad der på den tid var muligt rent teknisk. Katedralen blev først endeligt færdiggjort i 1880. Efter 2. verdenskrig begyndte et kæmpe renoverings- og genopbygningsarbejde, da katedralen var blevet slemt medtaget af bombningerne. Glasvinduerne kunne desværre ikke restaureres – men bygningen står rigtig flot den dag i dag.

Det er lige foran katedralen, at julemarkedet tager sted. Hele pladsen bliver hvert år dækket af en stjernehimmel af julelys, som oplyser hele pladsen. Stemningen er nærmest magisk, der i skyggen af den gotiske katedral som minder om sværere tids syn på jul og Gud. Julemarkedet her har over 150 boder. Hvert år besøger omkring 4 millioner mennesker dette julemarked for at smage julesmåkagerne med form som katedralen, den lokale øl; Kölch og for at nyde julestemningen. Ethvert tysk julemarked med respekt for sig selv har selfølgelig også et stort udvalg af Glühwein og andre varme fristelser.

 

3. Lübeck julemarked, Tyskland

Fakta:

  • Hvor: Pladsen ved Marie-kirken
  • Hvornår: 27. november – 29. december 2018 (Bemærk! Lukket den 24. og 25. december)
  • Hvorfor: Traditionsrigt og historisk og UNESCO anerkendt lokation, behøver jeg nævne marzipanen?

Det traditionsbundne og berømte julemarked i Lübeck er ikke til at komme udenom. Ligegyldigt hvor kliché det er, er det stadig et af de absolut bedste julemarkeder.
Lübeck er en UNESCO verdensarvsby og er en favoritdestination for juleture. Lübeck julemarked er et mekka for alle juleentusiaster og marzipan-elskere. Lübeck marzipan er kendt over hele verden og blev rigtig populært tilbage i 1700-1800 tallet, hvor det endda havde tilhænger i zarfamilien og ved de kongelige. Marzipan er dog i virkeligheden slet ikke tysk, men en af de fineste skatte korsfarerene medbragte fra deres færd i de orientalske lande. Marzipanen kan i dag købes i alle varianter, former og farver på julemarkedet.

Skal mandelgaven endnu købes, er en marzipangris i ægte Lübeckermarzipan derfor et oplagt valg.  Byen er kendt som Nordtysklands juleby nummer 1 og er både populær blandt danskere og tyskere. Julemarkedet i Lübeck har ligesom marzipanen en lang historie og mange traditioner bag sig, det første julemarked blev holdt i byen i 1658. Med hele ni forskellige julemarkeder er der helt sikkert noget for enhver smag.
På det maritime julemarked ved pladsen Koberg kan man opleve havnebyens hyggelige atmosfære omringet af historiske bygninger.
Pladsen er badet i julelys, og man kan købe både dekorationer, julepynt og julegodter, som man kan tage med hjem.

 

2. Bruxelles julemarked, Belgien

Fakta:

 • Hvor: Place Sainte-Catherine, Grand-Place og fiskemarkedet
 • Hvornår: 24. november – 31. december 2018/
 • Hvorfor: Størrelsen! Det er kæmpestort! Lækre belgiske specialiteter; muslinger, vafler og chokolade og øl!

Place Sainte-Catherine, Grand-Place og fiskemarkedet i Bruxelles danner rammer om dette imponerende julemarked. Grand Place er på UNESCOs kulturarvsliste og de smukke bygninger omkring pladsen oplyses hver aften af smukt farvet lys. På selve pladsen er gigantiske juletræer med prangende julepynt.
Med sine omkring 240 boder er Bruxelles’ julemarked imponerende stort. Her sælges diverse juledekorationer, specialvarer som honning og hjemmelavede sæber.

Men det er ikke et rigtigt julemarked uden julegodter! Dette byder markedet også på. I rigelige mængder! Hvad enten du vil have en kop Vin Chaud (varm vin, minder om glögg), varm kakao med amaretto at varme dig på, eller om du vil have belgiske specialiteter som muslinger (Mules) eller belgiske vafler, så er der et stort udvalg.
Bonusinfo: på dette julemarked er der slået mange slag for sikkerheden. Omkringliggende gader er spærret for køretøjer, og der vil være bevæbnede betjente og soldater, som sørger for julefreden.

Her kan du finde: Rejser til Bruxelles

 

1. Edinburgh julemarked, Skotland

Fakta:

 • Hvor: East Princess Street Gardens
 • Hvornår: 18. november 2018- 6. januar 2019
 • Hvorfor: Magisk stemning som den du oplever i Harry Potter, udbudet af internationale juletraditioner og specialiteter!

På førstepladsen finder du Edinburgh julemarked, som efter min mening er det bedste julemarked i Europa!
Edinburgh er kendt verden over som en fantastisk smuk, intim og historisk by med slotte, katedraler og huse helt tilbage fra middelalderen. Julemarkedet her afholdes for foden af the Castle Rock, som er den kæmpe klippe den gamle bydel og Edinburgh Castle er bygget på.
For foden lå her førhen en stor sø, hvis historie er noget uhyggelig. Da man i 1600-tallet jagtede hekse, bandt man de mistænkte hekse på hænder og fødder og smed dem udover borgmuren og ned i søen. Flød de ovenpå, var det naturligvis heksekunst, og så hentede man dem op og brændte dem på bålet til skræk og skue for byens befolkning, sank de, ja så var de uskyldige. (Men det kunne de nok ikke bruge til meget?)

I dag er søen blevet drænet af flere årsager. Før opfindelsen af toilettet tømte man spandene ud af vinduet og råbte “Guaarde Loo”, som kommer fra fransk og betyder ” pas på vandet”. Men det var bestemt ikke vand, der kom! Alt dette endte sammen med uskyldige kvinder i søen, og man besluttede sig derfor i nyere tid for at dræne den. I dag ligger Waverly station og en skøn park der istedet. Netop denne park danner rammerne om julemarkedet. Julemarkedet i Edinburgh er internationalt kendt, og her kan du få julespecialiteter fra hele verden, glühwein, varm cider, vafler, amerikanske cookies, bratwurst og meget meget mere. Her sælges også fint håndværk i alle afskygninger, og der er forlystelser og aktiviteter.

Dette julemarked har rigtig gode faciliteter, der er opsat toiletter ikke langt fra markedet og højtalere i de små gader mellem træboder, som for alvor sætter stemning med smuk og traditionel julemusik.
Fra markedet har man udsigt til det smukt oplyste Edinburgh castle. Vil man have et julemarked, der får selv Harry Potter filmenes julescener til at virke triste, skal man besøge Edinburgh. J.K. Rowling skrev også Harry Potter bøgerne i sin hjemby, Edinburgh (på caféen; The Elephant), hvis man skulle undre sig over den Harry Potter-vibe byen har over sig, eller nærmere; hvorfor Harry Potter har en Edinburgh-vibe over sig.

Find Rejser til Edinburgh her

Du kan finde alle mine mine tilbud på julemarkeder her