Budapest er uden tvivl en af mine yndlingsbyer at besøge. Den er først og fremmest billigst. Men der er også masser at opleve, udforske og smage på – få mine tips i denne rejseguide

Skal du på ferie i Budapest? Så skal du helt bestemt have mine bedste rejsetips til Budapest!

Den smukke ungarske hovedstad, Budapest, har været populær blandt Hollywood-instruktører de seneste år. Blockbustere som f.eks. Die Hard 5 med Bruce Willis og World War Z med Brad Pitt i hovedrollen, er filmet i de fantastiske omgivelser i byen. Dog lykkedes det ikke helt filmene at videregive den unikke atmosfære, der har givet byen den flotte titel: Østens Paris – både af indbyggere og turister. Præcis som Kærlighedens By, så har Budapest også en flod – Donau. Floden løber gennem byen som en sølvtråd, og Castle Hill med slottet i Buda afspejles i al sin pragt i floden. Floden deler byen i de to oprindelige bydele, den nyeste, Buda, og den ældste, Pest. Begge områder byder på smukke bygninger, brede stræder og uovertrufne caféer. I denne guide tipper jeg dig om seværdigheder, du bestemt ikke må gå glip af, samt hvordan du sparer penge på rejsen eg vil guide dig til en billig måde at opleve Budapest på, og selvfølgelig de seværdigheder, som du ikke må forlade byen uden at have set.

Rejseguide til Budapest

Kom til Budapest 

Rejsen til Budapest  | Sightseeing | Shopping og koncerter | Termiske bade | Mad | Natteliv

budapest_1

Budapests historie

Budapest er en forening af tre byer, der ligger omkring Donaufloden. Buda, Pest og Óbudas. Men byens rødder går tilbage til år 89, hvor romerne grundlagde en by dér, hvor du i dag finder Pest. Siden er byen vokset sig større, så Budapest i dag fremstår som én stor by med mere end 1,7 millioner indbyggere. Pest er stadig den gamle, flade bydel mod øst, mens Buda er den kuperede og mere moderne bydel mod vest. De to bydele er i dag forbundet af intet mindre end ni broer, hvoraf Kædebroen er den mest berømte af dem.

Pakkerejser til Budapest

13.11.18

Billige flybilletter til Budapest

Mange afgange i december måned fra København

Et weekendophold i Budapest er aldrig en dum ide! Det er en smuk by, som sagtens kan konkurrere med Paris, når det gælder titlen om at være Europas smukkeste hovedstad. Den ungarske hovedstad Budapest er sammensat af navnene på to byer, Buda og Pest, der ligger på hver sin side af floden Donau. Her er både […]

03.11.18

Three Corners Hotel Bristol i Budapest

Juleferie i Budapest, 3 nætter på centralt hotel inkl fly tur/retur

Denne billige deal er næsten dum at misse! 3 overnatninger på 4-stjernet hotel i Budapest inkl. fly tur-retur fra København, Billund, Aalborg eller Aarhus – prisen er fra 599 kroner. Den ungarske hovedstad Budapest er sammensat af navnene på to byer, Buda og Pest, der ligger på hver sin side af floden Donau. Det er en […]

Rejsen til Budapest

Det er heldigvis rigtig nemt at rejse til Budapest – og ofte er det også meget billigt. Og når først du er i Budapest, er det offentlige transportsystem enormt turist-venligt. Læs herunder hvordan du sparer penge på rejsen til Budapest. Se alle mine pakkerejser til Budapest her.

Flybilletter til Budapest

I gamle dage tog man toget til Budapest. Dette er en spændende tur, der typisk går igennem Tyskland, Tjekkiet, Østrig og Slovenien. Har du tid, udgør denne tur et spændende interrail! Skal det gå lidt hurtigere, kan du dog tage flyet i stedet. Det er ofte muligt at finde billige flybilletter til Budapest fra både lufthavnene i København og Billund. Du kan flyve direkte til Budapest fra begge lufthavne med Ryanair – ofte fra under 300 kroner for en returbillet! Dét er billigt!

Lufthavnstransfer i Budapest

Lufthavnen i Budapest ligger 16 kilometer fra byens centrum, og der er gode forbindelser dertil med offentlig transport og  taxa. Tag med bus 200E til Köbánya-Kispest og skift til metro linje M3. Den tager dig til Deák Ferenc Tér i centrum af byen. Husk, at i Ungarn er det almindeligt at købe individuelle billetter til hver strækning på turen, så hvis du skifter, så skal du købe ny billet. Det lyder fjollet, men det er sådan, det er. Til gengæld er det stadig billigt, at rejse rundt i Budapest. Der er også altid mulighed for at tage en taxa ind til byen, og du finder dem lige udenfor lufthavnen.

Du kan også investere i et Budapest Card. Dette turistkort giver gratis rejse med offentlig transport samt rabat på seværdigheder, muséer og restauranter i byen. Kortet koster cirka 150,- for et døgn, men du kan også købe til 2, 3, 4, 5 eller 6 dage.

Offentlig transport i Budapest

Du er heldig – Budapest er fuld af muligheder, når det kommer til offentlig transport. Busserne, metroen og sporvognene kører ofte – du kan hoppe på en hver 3. minut i løbet af dagen. Jeg vil anbefale at opleve Budapest på cykel, hvis vejret er til det. Det behøver ikke være på en guidet tur – du kan også sagtens gøre det på egen hånd. Du har mulighed for at opleve det hele, for der er 160 kilometers cykelsti i byen. Det er altid en god ide at undgå de proppede busser og metro-tog i myldretiden. Prøv at cykle igennem den gamle bydel i Pest, når solen går ned. De fleste turister vil være væk på dette tidspunkt, og de lokale vil genvinde de smalle stræder igen.

Du kan også købe billet til en af de store røde Hop On/ Hop Off-busser, der kører rundt i byen. Så vil du blive kørt rundt i byen, imens en guide fortæller gode historier, om alle de seværdigheder, I ligger vejen forbi. Billetten gælder typisk i 24 eller 48 timer, hvor du vil have mulighed for at stå af og på bussen, som det passer dig. Dette er en rigtig god måde at lære byen bedre at kende.

Veksl penge i Budapest

Du kan veksle dine penge på forskellige vekselkontorer rundt omkring i Budapest. En af vores brugere foreslog Northline Change og Exclusive Change. De tilbyder ungarske forints til en meget bedre valuta end i lufthavnen. Mange steder, som f.eks. de store forretningskæder og restauranter, tager imod euro, men du skal dog ikke være sikker på det. Det er også muligt at anvende både VISA og Mastercard langt de fleste steder i Budapest.

Amsterdam Bike People iStock_000024049786_Large

Sightseeing i Budapest

Når du ankommer til Budapest, finder du ud af med det samme, at turen hertil var det hele værd, Byens skyline er smuk, omend den ikke er høj! Byens museer er måske ikke ligeså kendte som dem i Paris eller Amsterdam, men Budapest har alligevel noget at byde på. Alle romantikerne burde besøge den fantastiske Mathias Kirke med mosaiktaget, hvor kansler Franz Joseph giftede sig med Sissi, en elsket østrigsk kejserinde. Selvom du måske aldrig har hørt om Sissi, skal du bestemt besøge kirken og beundre dens omgivelser. Slotsbjerget(Várhegy) i dominerer stolt over byen og har været på UNESCOs Verdensarvsliste siden 1987.

Faktisk er hele den centrale del af Budapest på UNESCO Verdensarvsliste, og derfor er der også strenge regler om, hvad der må bygges i bymidten, og hvor højt det må være. Det er dit held, for så træder byens gamle bygninger kun endnu mere smukt frem. Her er det især den ungarnske parlamentsbygning og Skt. Stefans Basilila, der træder frem, når man kigger på Pest-siden. Og mod Buda siden er det dét imponerende Kongepalads øjnene hviler på. Især om natten, når det er oplyst, er det yderst smukt.

Du kunne sagtens bruge hele din dag på omgivelserne omkring kirken. Fiskerbastionen, som ligger tæt på Mathias-kirken og strækker sig 1,5 kilometer langs Donau, er også et besøg værd. Her er åbent hele året rundt, og der er en smuk udsigt over Budapest.

Budapest er en populær by med mange spændende seværdigheder, hvilket betyder, at du nemt kan komme til at bruge meget af din ferie på at vente i kø. Jeg kan derfor anbefale at købe entrébilletter til de seværdigheder, som du ved, at du bare må se, allerede hjemmefra. Overvej især at købe “skip the line” eller “fast track”-billetter, som tillader dig at springe køen over.

St. Mathias kirken i Budapest
St. Mathias kirken i Budapest

Market Hall – mad for enhver smag

Hvis du leder efter en guidet-tur, der tager dig til de vigtigste og mest imponerende seværdigheder så tag med på en gratis gåtur igennem Budapest med engelsktalende guide. Turene starter hver dag kl 10.30, 15:30 og 14.30 fra Vörösmarty Square. Udover den almindelige tur, kan du også vælge en tur med et kommunistisk tema eller et besøg i det jødiske kvarter (begge starter klokken 15.30).  Hvis du føler dig lidt småsulten, så gå mod historiske Market Hall (Nagyvásárcsarnok), der er placeret i Pest-delen af byen. Her finder du alt, hvad din sultne mave kunne tænke sig.

Du vil kunne lugte alle de forskellige dufter, så snart du træder ind i Market Hall. Tag dig god tid, og gå på opdagelse i alle de spændende krydderier. Frugt og grøntsager bliver også solgt til en rigtig god pris her. Der er omkring 180 stande fordelt på 3 etager i Market Hall. Dette sted er virkelig spændende, og man bliver meget inspireret af alle de forskellige produkter, der findes i dette mekka. På den øverste etage finder du en bistro, der tilbyder regionale specialiteter. Prøv noget helt nyt – hvem ved, hvornår du får mulighed for at smage disse delikatesser igen! Måske du tager et typisk ungarsk gullasch-krydderi med hjem?

Margaret Island – byens grønne hjerte

Hvis du længes efter en lidt stille stund efter den udmattende vandretur rundt i gaderne, så tag til Margaret Island (Margitsziget). Biler kan ikke komme herover, så det er bedst at tage cyklen. Her skal du gå på opdagelse i ruinerne af det tidligere Dominikanske kloster. Det er det perfekte sted at nyde de snacks, som du naturligvis har medbragt fra Market Hall. Her på øen finder du også en minizoo med mange forskellige fugle, kæmpe kaniner og andre dyr.

Hvis du bevæger dig længere ud af Margaret Island, som altså er 2,5 km lang og 500 meter bred, kommer du helt sikkert forbi det populære hotel Danubis Health Spa Resort, der har et lækkert wellnessområde. Lige bag hotellet finder du en hyggelig park og en japansk have.

Nyd stilheden og roen i et par timer, før du vender tilbage til den travle storby. Tril langs Donaus bred til du kommer til et mindesmærke, som jeg altid er draget mod, når jeg besøger Budapest. De lidt tilfældigt placerede sko på flodbreden minder om de jøder, der blev skudt ved Donaus bred og smidt i vandet i 1944 og 1945. Brug tid på dette fængslende mindesmærke, der repræsenterer et ubeskriveligt kapitel i historien fra Budapest. Det jødiske mindesmærke, Sko, ligger på Pest-siden tæt på parlamentet.

Budapest wintersmall

Parlamentet i Budapest

Nu hvor du er ved Margaret Island og måske bevæger dig østpå igen mod Pest, så kan du ikke undgå at se den smukke parlamentsbygning. Til trods for den gotiske stil, så er bygningen ikke meget mere end 100 gammel. Byggeriet blev påbegyndt i 1896, efter det blev besluttet, at byen og landet skulle have et nyt parlament efter foreningen af Buda, Pest og Óbudas i én by i 1873. Blot otte år efter byggeriet blev påbegyndt stod parlamentsbygningen færdig i 1904 med hjælp fra over 100.000 arbejdere. 268 meter lang, 123 meter bred og 96 meter højt er parlamentsbygningen i Budapest.

Bygningen består i øvrigt af to 100% identiske kamre, eller haller om man vil. Den ene bruges til selve parlamentariet, den anden blot til guidede ture.

Udsigten fra Gellert bjerget og den filosofiske have

På Buda-siden finder du Gellert-bjerget. Her har du en fantastisk udsigt over Budapest – både dag og nat. Du kan se både til parlamentet, slottet i Buda, hele Donaufloden og de mange broer – med den berømte Kædebro i det fjerne. Det er helt klart et af mine yndlingssteder i Budapest og perfekt til en lille gåtur. Se bare det lille galleri herunder.

Fra Donaus bred er der flere små stier opad det stejle bjerg. Men du kan også tage bussen til toppen og så gå rundt i den store park på toppen. Her finder du også den filosofiske have med statuer flere af verdens store tænkere og religiøse mennesker samlet i en forenende cirkel. Hvor mange af dem kan du genkende? – Se galleriet lige herunder.
Lige ved siden af dem, finder du det metaforiske billede over forenelsen af Buda og Pest.

Shopping og koncerter i Budapest

En anden skøn attraktion ligger 25 minutter på gåben fra Market Hall på Andrássy út 22. Det berømte ungarske Opera Hus er en af de smukkeste bygninger af dens slags i verden. Du bør absolut tage tiden til at besøge denne perle, ikke kun for de forskellige begivenheder som opera, koncerter og balletforestillinger, der finder sted, men også på grund af den imponerende arkitektur.

Du har måske aldrig tænkt på Budapest som en shopping-hovedstad? Men faktisk kan du finde mere end 30 shopping centre i Budapest. Jeg ved ikke om, det er en rekord, jeg ved bare, at det er mange. Ét af de mest populære shopping center er WestEnd City Center , som du finder på Vaci Ut, ikke langt fra Margaret Island eller parlamentet og lige ved siden af banegården Budapest-Nyugati. Vaci Ut er også navnet på gågaden i byen, ikke at de to veje skal forveklses dog!

kettenbrücke_budapest_ungarn_175232033

Wellness i Budapest – termalbade

Den ungarske hovedstad er kendt for sine mange termalbade. Intet mindre end 50 termalbade findes i Budapest. Faktisk er Budapest den hovedstad i verden, hvor der findes flest varme kilder. Lidt af en wellness-metropol, kan man godt kalde Budapest.

Gellert Baths er muligvis det mest populære. Kun de tekniske faciliteter er blevet opgraderet siden begyndelsen i 1927, hvilket betyder, at dets art nouveau-design er intakt. I geotermisk vand er der ingredienser, der healer og er gode for krop og sjæl. Hvis du bor på det overdådige Gellert Hotel, kan du besøge badene gratis. Hvis du ikke er gæst, koster en billet til Gellert Spa omkring 170 kroner.

Szechenyi Baths
 
er en stor udendørs pool og et paradis for spa-entusiaster. Széchenyi badet er det største spakompleks i hele Europa. Vandet hentes helt nede fra 1.200 meters dybde, hvor det er 73 grader varmt og pumpes så op til overfladen. Men der er også mange andre termalbade, som du kan vælge imellem i Budapest. Der skal helt sikkert være et, der opfylder dine ønsker. Det ville være en skam, hvis du glemte at pakke dit svømmetøj! En skip the line-billet til Széchenyi-badetkoster fra 135 kroner.

sechenyi_bad_budapest_ungarn_188000855
Det populære Széchenyi-bad

Specialiteter fra Budapest

Når jeg tænker på Ungarn, så dukker den klassiske gullasch altid op i mine tanker. Hvis du vil nyde denne traditionelle ret med et moderne twist, så anbefaler jeg takeaway-restauranten Leves på Vámház körút 14. Der serveres et lille udvalg af forskellige supper, og stedet er altid fyldt især imellem 11 og 19. Rundt i byen er der spredt mange retro kantiner, der sender tankerne mod byens kommunistiske fortid. Til frokost finder du gode retter til rimelige priser, men pas på tiden. Hvis du kommer for sent, er der risiko for, at de lækreste retter allerede er udsolgt. Planlæg din frokost til klokken 12, så undgår du at blive skuffet.

Det sundeste vand findes i badet Rudas Ivócsarnok. Det er et usædvanligt syn for turister – et ‘pumpe’-rum med tre haner. Du kan fylde dine egne vandflasker til en rimelig pris her. Byen er fuld af caféer, store og små, hvor du kan nyde lækre kager og kaffe. Gerbeaud Café tilbyder et delikat udvalg af lette retter, hvor du, så snart du træder ind, kan mærke kagesulten trænge sig på!

girlfriends_eating_icecream_shopping

Nattelivet i den ungarske hovedstad

Ind i mellem arrangerer et af termalbadene Lukacs eller Szechenyi fester, som du ikke bør misse. Her kan du have en festlig aften, hvor du danser til tonerne fra nogle af de mest populære DJ’s i byen.

Derudover har jeg en lille hemmelighed: Den specielle Szimpla Kert bar (Kazinczy utca 14) er det perfekte sted, hvis du elsker at opleve fremmede kulturer. Rummene i det forladte hus har en spændende rustik atmosfære. hvor du kan hygge og slappe af med de andre gæster. Der sker altid noget her, ikke kun om aftenen. Og du må ikke lade førstehåndsindtrykket skræmme dig væk. Når først du har besøgt stedet, vil du være hooked.

Du kan også roligt bevæge dig ned til gaden Raday Ut, hvis du søger inspiration til en pubcrawl. Her ligger barer af alverdens slags side om side kun afbrudt af billige restauranter. Hvis det virkeligt skal være vildt, så tag til Gozsdu Udvar, som er en lang overdækket festgade – her vil der altid ske noget, og du kan være sikker på næsten kun at møde turister!

Som du kan se, er Budapest en by, du let bliver forelsket i. Når du slentrer igennem byen, vil du opdage utallige fotovenlige-steder. Nogle gader ligner, at tiden er gået i stå for år tilbage. Slap af på en café og nyd et stykke kage.

Guide til det det ungarnske sprog

Vær ikke bange for at smuglytte til de lokales samtaler og beundre det ungarske sprog. Ungarerne taler et uigennemtrængelig volapyk med mange „ü“s og „ö“s, men de er meget hjælpsomme, når de opdager, at turister kan have svært ved at forstå dem. Ni ud af ti gange klares det ved hjælp af engelske gloser, og hvis alt fejler, så prøv med et smil – det virker overalt!

Du får lige en lille guide til et par gloser, som du kan komme langt med i Budapest og resten af Ungarn. De ungarnske ord er tit meget lange, men de lokale har opdaget, at det også virker at forkorte ordene

  • Hej/farvel = Szia – udtales som [Si-a]
  • Tak = Köszönom [kø-se-nåm], forkortes også bare til köszi [kø-si]
  • Skål = Egészségedre, forkortes til [Æggis]
  • Ja = Igen [igæn]
  • Nej = nem [næm]

Især den sidste, egészségedre, er en vanvittig tungebrækker. Prøv at brug den i nattelivet en dag!

Hvis du har andre Budapest tips, så hold dig endelig ikke tilbage i kommentarfeltet.

Rejser til Budapest

Du kan altid finde billige ferier til Ungarns hovedstad Budapest på min tilbudsside “Rejser til Budapest – Holidayguru.dk“.

03.11.18

Storbyferie og wellness i Budapest

3 overnatninger i Budapest inkl. morgenmad og fly t/r fra København, Billund, Hamborg, Malmø el. Aalborg

Den smukke ungarske hovedstad, Budapest, er blandt indbyggere og turister kaldt Østens Paris. Budapest har også en flod – Donau. Floden deler byen i to, den nyeste Buda og den ældste Pest. Begge områder er fyldt med smukke bygninger, brede stræder og uovertruffne caféer. Jeg har samlet alle mine bedste tips til byen, så du […]

Jul i Budapest

Midlertidigt udsolgt!

Budapest er en magisk oplevelse i juledagene, så det er bestemt værd at opleve jul i Budapest. Funklende julelys overalt, duften af kager og gløgg fra julemarkedernes boder, udendørs badning i de oplyste termiske bade, og isflager, der glimter på Donau-floden – Det er et rent ‘Winter Wonderland’! I kan nemt få tiden til at gå på de […]

14.10.18

Medosz Hotel i Budapest

2-5 nætters storbyferie i Budapest på centralt hotel inkl. morgenmad og fly

Budapest er en skøn storby og en af mine yndlingsbyer at holde ferie i. Budapest byder på fabelagtig arkitektur, en fascinerende historie og en overflod af både seværdigheder og spisesteder. Tag på en spadseretur over Széchenyi-broen, som forbinder Buda og Pest, og nyd den postkortsmukke udsigt over Donau. I kan også besøge Heltepladsen, der blev anlagt for over […]

30.09.18

Billig wellness i Budapest

3, 4 eller 5 nætter inkl. fly, morgenmad og adgang til wellnessbadet Széchenyi

Nu er det tid til forkælelse! Jeg har fundet en virkelig spektakulær deal til dig på Travelbird.dk, hvor du kan komme til skønne Budapest og opleve lækker wellness på 3-stjernet hotel i storbyen. Du kan flyve fra København, Billund eller Aalborg og vælge at bruge 3, 4 eller 5 nætter i hovedstaden. Der er masser at se […]