Budapest er uden tvivl en af mine yndlingsbyer at besøge. Den er først og fremmest billig. Men der er også masser at opleve, udforske og smage på – få mine tips i denne rejseguide

Skal I på ferie i Budapest? Så skal I helt bestemt have mine bedste rejsetips til Budapest!

Den smukke ungarske hovedstad, Budapest, har været populær blandt Hollywood-instruktører de seneste år. Blockbustere som f.eks. Die Hard 5 med Bruce Willis og World War Z med Brad Pitt i hovedrollen, er filmet i de fantastiske omgivelser i byen. Dog lykkedes det ikke helt filmene at videregive den unikke atmosfære, der har givet byen den flotte titel: Østens Paris – både af indbyggere og turister. Præcis som Kærlighedens By, så har Budapest også en flod – Donau. Floden løber gennem byen som en sølvtråd, og Castle Hill med slottet i Buda afspejles i al sin pragt i floden. Floden deler byen i de to oprindelige bydele, den nyeste, Buda, og den ældste, Pest. Begge områder byder på smukke bygninger, brede stræder og uovertrufne caféer. I denne guide tipper jeg jer om seværdigheder, I bestemt ikke må gå glip af, samt hvordan I sparer penge på rejsen og guide jer til en billig måde at opleve Budapest på, og selvfølgelig de seværdigheder, som I ikke må forlade byen uden at have set.

Rejseguide til Budapest

Indhold

Rejsen til Budapest  | Sightseeing | Shopping og koncerter | Termiske bade | Mad | Natteliv

Rejseguide til Budapest

Budapests historie

Budapest er en forening af tre byer, der ligger omkring Donaufloden. Buda, Pest og Óbudas. Men byens rødder går tilbage til år 89, hvor romerne grundlagde en by dér, hvor I i dag finder Pest. Siden da har byen vokset sig større, så Budapest i dag fremstår som én stor by med mere end 1,7 millioner indbyggere. Pest er stadig den gamle, flade bydel mod øst, mens Buda er den kuperede og mere moderne bydel mod vest. De to bydele er i dag forbundet af intet mindre end ni broer, hvoraf Kædebroen er den mest berømte af dem.

Pakkerejser til Budapest

TILBUDDET ER UDLØBET
Spaophold i Budapest
27.04.19

Spaophold i Budapest

4 eller 5 dages luksuriøs wellnessferie på 5*hotel, fly t/r og entre til Széchenyi-badet

Drømmer I om et luksus spaophold i Budapest! Så skal I ikke lede længere. Jeg har nemlig fundet den perfekte deal. I Budapest behøver luksus nemlig ikke at koste kassen. På Takeoffer.dk har jeg fundet dagens, som tager jeg til det det 5*Aquincum Hotel Budapest, der ligger direkte ud til Donaufloden og Margaret Island. Dealen inkluderer […]

TILBUDDET ER UDLØBET
Afbudsrejser i Påskeferien
18.04.19

Afbudsrejser i Påskeferien

Tilbuddene bliver opdateret, så snart vi nærmer os påsken 2020

Påsken står for døren og mange af os leder med lys og lygte efter billige ferier. Desværre er det ikke kun os danskere, der er har påskeferie. Det har det meste af verden. Og når så mange mennesker har fri på samme tid, så stiger priserne på fly og hotel helt automatisk også. Til denne […]

 

Turen går til Budapest

Det er heldigvis rigtig nemt at rejse til Budapest – og ofte er det også meget billigt. Og når først I er i Budapest, er det offentlige transportsystem enormt turistvenligt. Læs herunder hvordan I sparer penge på rejsen til Budapest.

Jeg starter med flybilletterne.

Fly til Budapest

I gamle dage tog man toget til Budapest. Dette er en spændende tur, der typisk går igennem Tyskland, Tjekkiet, Østrig og Slovenien. Har I tid, udgør denne tur et spændende interrail! Skal det gå lidt hurtigere, kan I dog tage flyet i stedet. Det er ofte muligt at finde billige flybilletter til Budapest fra både lufthavnene i København og Billund. I kan flyve direkte til Budapest fra begge lufthavne med Ryanair – ofte fra under 300 kroner for en returbillet! Dét er billigt! Det billigste jeg har set for en tur/retur billet er 78 kroner fra Billund. Kan I finde det billigere?

Lufthavnstransfer i Budapest

Offentligt transport i Budapest

 • Det er gratis for EU-borgere over 65 og under 6 år at tage offentligt transport i Budapest (drevet af BKV). Med undtagelse af bådture og gondollifte.

Lufthavnen i Budapest ligger 16 kilometer fra byens centrum, og der er gode forbindelser dertil med offentlig transport og taxa. Du kan tage direkte med lufthavns-shuttle, bus 100E fra lufthavnen til Deák Ferenc Tér. Bemærk at kun “airport shuttle bus single ticket” er gældende for denne bus. Den koster 900 HUF, cirka 20 kroner.

Det er også muligt at tage med bussen 200E til Köbánya-Kispest og skifte til metro linje M3. Den tager jer til Deák Ferenc Tér i centrum af byen. Husk, at i Ungarn er det almindeligt at købe individuelle billetter til hver strækning på turen, så hvis I skifter, så skal I købe ny billet. Det lyder fjollet, men det er sådan, det er. Til gengæld er det stadig billigt, at rejse rundt i Budapest. En busbillet koster ca. 350-450 HUF (ca. 8-10 kroner)

Der er også altid mulighed for at tage en taxa ind til byen, og I finder dem lige udenfor lufthavnen. En enkeltur koster cirka 6.000 – 8.000 HUF (ca. 140-180 kroner)

I kan også investere i et Budapest Card. Dette turistkort giver gratis rejse med offentlig transport samt rabat på seværdigheder, muséer og restauranter i byen. Kortet koster cirka 168,- for et døgn, men I kan også købe til 2, 3, 4, 5 eller 6 dage.

Chain Bridge, eller Kædebroen, er den mest ikoniske af de ni bynære broer i Budapest
Chain Bridge, eller Kædebroen, er den mest ikoniske af de ni bynære broer i Budapest

Hoteller i Budapest

I Budapest kan I finde både luksushoteller, lejlighedshoteller og billigere hoteller, tag blot et kig på Hotels.com. Jeg vil anbefale jer at finde et hotel på Pest siden, så I ikke skal tænke på at kæmpe jer vej op af det stejle Gellert-bjerg. Og så har I muligheden for at nyde udsigten til slottet, som næsten er synligt overalt fra Pest. Jo tættere I kommer på shoppinggaden Vaci Ut, jo dyrere blive prisen per nat.

Jeg anbefaler jer at kigge efter hoteller i den sydlige ende af centrum, eksempelvis tæt på gaden Raday Utca, som er fyldt med restauranter og barer.
Hoteller tæt på det store spa-område, Szechenyi, samt hoteller tæt på Margaret Island kan også findes til fornuftige priser – samtidigt er I tæt på der, hvor det hele sker. 

 

Udsigten fra Gellert-bjerget er imponerende, men det er faktisk udsigten til Gellertbjerget, som jeg foretrækker
Udsigten fra Gellert-bjerget er imponerende, men det er faktisk udsigten til Gellertbjerget, som jeg foretrækker

Offentlig transport i Budapest

I er heldige – Budapest er fuld af muligheder, når det kommer til offentlig transport. Busserne, metroen og sporvognene kører ofte – I kan hoppe på en hver 3. minut i løbet af dagen. Jeg vil anbefale at opleve Budapest på cykel, hvis vejret er til det. Det behøver ikke være på en guidet tur – I kan også sagtens gøre det på egen hånd. I har mulighed for at opleve det hele, for der er 160 kilometers cykelsti i byen. Det er altid en god ide at undgå de proppede busser og metro-tog i myldretiden. Prøv at cykle igennem den gamle bydel i Pest, når solen går ned. De fleste turister vil være væk på dette tidspunkt, og de lokale vil genvinde de smalle stræder igen.

I kan også købe billet til en af de store røde Hop On/ Hop Off-busser, der kører rundt i byen. Så vil I blive kørt rundt i byen, imens en guide fortæller gode historier, om alle de seværdigheder, I ligger vejen forbi. Billetten gælder typisk i 24 eller 48 timer, hvor I vil have mulighed for at stå af og på bussen, som det passer jer. Dette er en rigtig god måde at lære byen bedre at kende. Priserne starter fra cirka 150 kroner per dag.

Veksl penge i Budapest

I kan veksle dine penge på forskellige vekselkontorer rundt omkring i Budapest. En af mine læsere foreslog Northline Change og Exclusive Change. De tilbyder ungarske forints til en meget bedre valuta end i lufthavnen. Mange steder, som f.eks. de store forretningskæder og restauranter, tager dog imod euro, men I skal dog ikke være sikre på det. Det er også muligt at anvende både VISA og Mastercard langt de fleste steder i Budapest.

Amsterdam Bike People iStock_000024049786_Large

Sightseeing i Budapest

Når I ankommer til Budapest, finder I med det samme ud af, at turen hertil var det hele værd, Byens skyline er smuk, omend den ikke er høj! Byens museer er måske ikke ligeså kendte som dem i Paris eller Amsterdam, men Budapest har alligevel noget at byde på. Alle romantikerne burde besøge den fantastiske Mathias Kirke med mosaiktaget, hvor kansler Franz Joseph giftede sig med Sissi, en elsket østrigsk kejserinde, den 24. april i 1854. Selvom I måske aldrig har hørt om Sissi, skal I bestemt besøge kirken og beundre dens omgivelser. Slotsbjerget (Várhegy) dominerer stolt over byen og har været på UNESCOs Verdensarvsliste siden 1987.

St. Mathias kirken i Budapest
St. Mathias kirken i Budapest, dén i baggrunden

Faktisk er hele den centrale del af Budapest på UNESCO Verdensarvsliste, og derfor er der også strenge regler om, hvad der må bygges i bymidten, og hvor højt det må være. Det er jeres held, for så træder byens gamle bygninger kun endnu mere smukt frem. Her er det især den ungarnske parlamentsbygning og Skt. Stefans Basilika, der træder frem, når man kigger på Pest-siden. Og mod Buda siden er det dét imponerende Kongepalads øjnene hviler på. Især om natten, når det er oplyst, er det yderst smukt.

I kunne sagtens bruge hele jeres dag på omgivelserne omkring kirken. Fiskerbastionen, som ligger tæt på Mathias-kirken og strækker sig 1,5 kilometer langs Donau, er også et besøg værd. Her er åbent hele året rundt, og der er en smuk udsigt over Budapest.

Budapest er en populær by med mange spændende seværdigheder, hvilket betyder, at I nemt kan komme til at bruge meget af jeres ferie på at vente i kø. Jeg kan derfor anbefale at købe entrébilletter til de seværdigheder, som I ved, at I bare må se, allerede hjemmefra. Overvej især at købe “skip the line” eller “fast track”-billetter, som tillader jer at springe køen over.

Book entre til de populære seværdigheder i Budapest

Market Hall – mad for enhver smag

Hvis I leder efter en guidet tur, der tager jer til de vigtigste og mest imponerende seværdigheder så tag med på en gratis gåtur igennem Budapest med engelsktalende guide. Turene starter hver dag kl 10.30, 15:30 og 14.30 fra Vörösmarty Square. Udover den almindelige tur, kan I også vælge en tur med et kommunistisk tema eller et besøg i det jødiske kvarter (begge starter klokken 15.30).  Hvis I føler dig lidt småsulten, så gå mod historiske Market Hall (Nagyvásárcsarnok), der er placeret i Pest-delen af byen. Her finder I alt, hvad jeres sultne mave kunne tænke sig.

I vil kunne lugte alle de forskellige dufte, så snart I træder ind i Market Hall. Tag jer god tid, og gå på opdagelse i alle de spændende krydderier. Frugt og grøntsager bliver også solgt til en rigtig god pris her. Der er omkring 180 stande fordelt på tre etager i Market Hall. Dette sted er virkelig spændende, og man bliver meget inspireret af alle de forskellige produkter, der findes i dette mekka. På den øverste etage finder I en bistro, der tilbyder regionale specialiteter. Prøv noget helt nyt – hvem ved, hvornår I får mulighed for at smage disse delikatesser igen! Måske I køber et typisk ungarsk gullasch-krydderi med hjem?

Margaret Island ligger midt i Donau-floden i den nordlige ende af centrum

Margaret Island – byens grønne hjerte

Hvis I længes efter en lidt stille stund efter den udmattende vandretur rundt i gaderne, så tag til Margaret Island (Margitsziget). Biler kan ikke komme herover, så det er bedst at tage cyklen. Her skal I gå på opdagelse i ruinerne af det tidligere Dominikanske kloster. Det er det perfekte sted at nyde de snacks, som I naturligvis har medbragt fra Market Hall. Her på øen finder I også en minizoo med mange forskellige fugle, kæmpe kaniner og andre dyr.

Hvis I bevæger dig længere ud af Margaret Island, som altså er 2,5 km lang og 500 meter bred, kommer I helt sikkert forbi det populære hotel Danubis Health Spa Resort, der har et lækkert wellnessområde. Lige bag hotellet finder I en hyggelig park og en japansk have.

Nyd stilheden og roen i et par timer, før I vender tilbage til den travle storby. Tril langs Donaus bred til I kommer til et mindesmærke, som jeg altid er draget mod, når jeg besøger Budapest. De lidt tilfældigt placerede sko på flodbreden minder om de jøder, der blev skudt ved Donaus bred og smidt i vandet i 1944 og 1945. Brug tid på dette fængslende mindesmærke, der repræsenterer et ubeskriveligt kapitel i historien fra Budapest. Det jødiske mindesmærke, Sko, ligger på Pest-siden tæt på parlamentet.

Parlamentet i Budapest

Nu hvor I er ved Margaret Island og måske bevæger jer østpå igen mod Pest, så kan I ikke undgå at se den smukke parlamentsbygning. Til trods for den gotiske stil, så er bygningen ikke meget mere end 100 år gammel. Byggeriet blev påbegyndt i 1896, efter det blev besluttet, at byen og landet skulle have et nyt parlament efter foreningen af Buda, Pest og Óbudas i én by i 1873.

Fakta om parlament i Budapest

 • 268 meter lang
 • 123 meter bred
 • 96 meter højt
 • Stod færdig i 1904
 • Tog 100.000 håndværkere otte år at bygge

Blot otte år efter byggeriet blev påbegyndt stod parlamentsbygningen færdig i 1904 med hjælp fra over 100.000 arbejdere. Bygningen består i øvrigt af to 100% identiske kamre, eller haller om man vil. Den ene bruges til selve parlamentariet, den anden blot til guidede ture.

Udsigten fra Gellert bjerget og den filosofiske have

På Buda-siden finder I Gellert-bjerget. Her har I en fantastisk udsigt over Budapest – både dag og nat. I kan se både til parlamentet, slottet i Buda, hele Donaufloden og de mange broer – med den berømte Kædebro i det fjerne. Det er helt klart et af mine yndlingssteder i Budapest og perfekt til en lille gåtur.

Fra Donaus bred er der flere små stier opad det stejle bjerg. Men I kan også tage bussen til toppen og så gå rundt i den store park på toppen. Her finder I også Den Filosofiske Have med statuer af flere af verdens store tænkere og religiøse mennesker samlet i en forenende cirkel. Hvor mange af dem kan du genkende? – Se galleriet lige herunder.
Lige ved siden af dem, finder du det metaforiske billede over forenelsen af Buda og Pest.

Shopping og koncerter i Budapest

En anden skøn attraktion ligger 25 minutter på gåben fra Market Hall på Andrássy út 22. Det berømte ungarske Opera Hus er en af de smukkeste bygninger af dens slags i verden. I bør absolut tage tiden til at besøge denne perle, ikke kun for de forskellige begivenheder som opera, koncerter og balletforestillinger, der finder sted, men også på grund af den imponerende arkitektur.

I har måske aldrig tænkt på Budapest som en shopping-hovedstad? Men faktisk kan I finde mere end 30 shopping centre i Budapest. Jeg ved ikke om, det er en rekord, jeg ved bare, at det er mange. Ét af de mest populære shopping center er WestEnd City Center , som I finder på Váci Ut, ikke langt fra Margaret Island eller parlamentet og lige ved siden af banegården Budapest-Nyugati. Váci Ut er også navnet på gågaden i byen, ikke at de to veje skal forveklses dog! Gågaden ligger nemlig længere tættere på floden.

kettenbrücke_budapest_ungarn_175232033

Wellness i Budapest – termalbade

Den ungarske hovedstad er kendt for sine mange termalbade. Intet mindre end 50 termalbade findes i Budapest. Faktisk er Budapest den hovedstad i verden, hvor der findes flest varme kilder. Lidt af en wellness-metropol, kan man godt kalde Budapest.

Gellert Baths er muligvis det mest populære. Kun de tekniske faciliteter er blevet opgraderet siden begyndelsen i 1927, hvilket betyder, at dets art nouveau-design er intakt. I geotermisk vand er der ingredienser, der healer og er gode for krop og sjæl. Hvis I bor på det overdådige Gellert Hotel, kan I besøge badene gratis. Hvis du ikke er gæst, koster en billet til Gellert Spa omkring 170 kroner.

Læs også: Guide til de bedste termiske bade i Budapest


Szechenyi Baths
 
er en stor udendørs pool og et paradis for spa-entusiaster. Széchenyi badet er det største udendørs spakompleks i hele Europa. Vandet hentes helt nede fra 1.200 meters dybde, hvor det er 73 grader varmt og pumpes så op til overfladen. Men der er også mange andre termalbade, som I kan vælge imellem i Budapest. Der skal helt sikkert være et, der opfylder dine ønsker. Det ville være en skam, hvis du glemte at pakke dit svømmetøj! En skip the line-billet til Széchenyi-badet koster fra 145 kroner.

Hvis I er til et lidt mere roligt termisk bad, uden så mange turister, så vil jeg anbefale Rudas Thermal Bath, der ligger på Buda siden for foden af Gellert bjerget.

sechenyi_bad_budapest_ungarn_188000855
Det populære Széchenyi-bad

Specialiteter fra Budapest

Når jeg tænker på Ungarn, så dukker den klassiske gullasch altid op i mine tanker. Hvis I vil nyde denne traditionelle ret med et moderne twist, så anbefaler jeg takeaway-restauranten Leves på Vámház körút 14. Der serveres et lille udvalg af forskellige supper, og stedet er altid fyldt især imellem 11 og 19. Rundt i byen er der spredt mange retro kantiner, der sender tankerne mod byens kommunistiske fortid. Til frokost finder I gode retter til rimelige priser, men pas på tiden. Hvis I kommer for sent, er der risiko for, at de lækreste retter allerede er udsolgt. Planlæg jeres frokost til klokken 12, så undgår I at blive skuffet.

Det sundeste vand findes i badet Rudas Ivócsarnok. Det er et usædvanligt syn for turister – et ‘pumpe’-rum med tre haner. I kan fylde jeres egne vandflasker til en rimelig pris her. Byen er fuld af caféer, store og små, hvor I kan nyde lækre kager og kaffe. Gerbeaud Café tilbyder et delikat udvalg af lette retter, hvor I, så snart I træder ind, kan mærke kagesulten trænge sig på!

girlfriends_eating_icecream_shopping

Nattelivet i den ungarske hovedstad

Ind i mellem arrangerer et af termalbadene Lukacs eller Szechenyi fester, som I ikke bør misse. Her kan dIhave en festlig aften, hvor I danser til tonerne fra nogle af de mest populære DJ’s i byen.

Derudover har jeg en lille hemmelighed: Den specielle Szimpla Kert bar (Kazinczy utca 14) er det perfekte sted, hvis I elsker at opleve fremmede kulturer. Rummene i det forladte hus har en spændende rustik atmosfære. hvor I kan hygge og slappe af med de andre gæster. Der sker altid noget her, ikke kun om aftenen. Og I må ikke lade førstehåndsindtrykket skræmme dig væk. Når først I har besøgt stedet, vil I være hooked.
Efterhånden har min hemmelighed dog bredt sig, og stedet er ved at være yderst besøgt – især i højsæsonen og op til weekenden – det er primært turister, som kommer her.

I kan også roligt bevæge dig ned til gaden Raday Ut, hvis I søger inspiration til en pubcrawl. Her ligger barer af alverdens slags side om side kun afbrudt af billige restauranter. Hvis det virkeligt skal være vildt, så tag til Gozsdu Udvar, som er en lang overdækket festgade – her vil der altid ske noget, og du kan være sikker på næsten kun at møde turister!

Som I kan se, er Budapest en by, I let bliver forelsket i. Når I slentrer igennem byen, vil I opdage utallige fotovenlige-steder. Nogle gader ligner, at tiden er gået i stå for år tilbage. Slap af på en café og nyd et stykke kage.

Guide til det det ungarnske sprog

Vær ikke bange for at smuglytte til de lokales samtaler og beundre det ungarske sprog. Ungarerne taler et uigennemtrængelig volapyk med mange „ü“s og „ö“s, men de er meget hjælpsomme, når de opdager, at turister kan have svært ved at forstå dem. Ni ud af ti gange klares det ved hjælp af engelske gloser, og hvis alt fejler, så prøv med et smil – det virker overalt!

I får lige en lille guide til et par gloser, som I kan komme langt med i Budapest og resten af Ungarn. De ungarnske ord er tit meget lange, men de lokale har opdaget, at det også virker at forkorte ordene

 • Hej/farvel = Szia – udtales som [Si-a]
 • Tak = Köszönom [kø-se-nåm], forkortes også bare til köszi [kø-si]
 • Skål = Egészségedre, forkortes til [Æg-gis]
 • Ja = Igen [i-gæn]
 • Nej = nem [næm]

Især egészségedre, er en vanvittig tungebrækker. Prøv at brug den i nattelivet en dag!

Hvis I har andre Budapest tips, så hold jer endelig ikke tilbage i kommentarfeltet.

Rejser til Budapest

I kan altid finde billige ferier til Ungarns hovedstad Budapest på min tilbudsside “Rejser til Budapest – Holidayguru.dk“.

TILBUDDET ER UDLØBET
Ferie i smukke Budapest

Miniferie i smukke Budapest

Rejs 2-5 overnatninger på 4* hotel inkl. fly t/r

Budapest har det hele – smuk arkitektur, spændende historie, lækker shopping og fantastisk mad. Jeg har fundet en række tilbud til jer på en miniferie i Budapest på Expedia.dk – inkl. hotel og fly t/r fra København. Så kan I komme til at opleve Ungarns skønne hovedstad. Opholdene, jeg har fundet, er på to-fem nætter […]

TILBUDDET ER UDLØBET
Ferie i Budapest
02.03.19

Ferie i Budapest

2 - 5 nætter på centralt hotel inkl morgenmad og fly t/r

Budapest er en supersmuk og romantisk storby, som bare MÅ opleves! På denne ferie kan I nyde 2 nætter på et 4* hotel – fly tur/retur er naturligvis også inkluderet, og I har tilmed adgang til hotellets fitness- og saunafaciliteter. Tilbuddet finder I på TakeOffer.dk. I Budapest kan I se frem til en overflod af seværdigheder, […]

 

Læs også