Budapest er uden tvivl en af mine yndlingsbyer at besøge. Den er først og fremmest billigst. Men der er også masser at opleve, udforske og smage på – få mine tips i denne rejseguide

Skal du på ferie i Budapest? Så skal du helt bestemt have mine bedste Budapest tips!

Den smukke ungarske hovedstad, Budapest, har været ret populær blandt Hollywood-instruktører de seneste år. Blockbustere som f.eks. Die Hard 5 med Bruce Willis og World War Z med Brad Pitt i hovedrollen, er filmet i de fantastiske omgivelser i byen. Dog lykkedes det ikke filmene at videregive den unikke atmosfære, der har givet byen den flotte titel: Østens Paris – både af indbyggere og turister. Præcis som Kærlighedens By, så har Budapest også en flod – Donau. Floden løber gennem byen som en sølvtråd, og Castle Hill med Buda Castle afspejles i al sin pragt i floden. Floden deler byen i de to oprindelige bydele, den nyeste Buda og den ældste Pest. Begge områder er fyldt med smukke bygninger, brede stræder og uovertrufne caféer. Jeg vil guide dig til en billig måde at opleve Budapest på, og selvfølgelig de seværdigheder, som du ikke må forlade byen uden at have set.

Dette er de bedste Budapest tips til en perfekt ferie – ha’ en dejlig tur i denne fantastiske by!

Kom til Budapest 

Billige forbindelser og Budapest Card  | Klar-parat-Budapest: Cykelture, valutaveksling og mere

Sightseeing i Budapest:

Highlights: den historiske Market Hall, Margaret Island og meget mere

Wellness, kulinariske delikatesser og et underholdende natteliv:

Termalbade i Budapest | Mad | Nattelivet i den ungarske hovedstad

budapest_1

Historie og fakta om Budapest

Budapest er en forening af tre byer beliggende omkring Donaufloden. Buda, Pest og Óbudas. Men byens rødder går tilbage til år 89 hvor romerne grundlagde en by der, hvor du i dag finder Pest. Siden er byen vokset sig stor, større og sammen så Budapest i dag fremstår som én stor by med mere end 1,7 millioner indbyggere.

Pest er stadig den gamle, og flade bydel mod øst, mens Buda er den kuperede og mere moderne bydel mod vest. De to bydele er i dag forenet af intet mindre end ni broer, hvoraf Chain Bridge nok er den mest berømte af dem.

Kom til Budapest – billige forbindelser og Budapest Card

Hvis du ikke er meget for lange togture, så kan du altid vælge den hurtigere mulighed – fly! Både fra Billund og København kan du tit finde billige flybilletter til Budapest. Tag bare et kig på Kiwi.com, og se hvornår du kan rejse billigt.
Lufthavnen ligger 16 kilometer fra byens centrum, og der er gode forbindelser dertil med offentlig transport eller taxa. Tag med bus 200E til Köbánya-Kispest og skift til metro linje M3. Den tager dig til Deák Ferenc Tér i centrum af byen. Husk, at i Ungarn er det almindeligt at købe individuelle billetter til hver strækning på turen, så hvis du skifter, så skal du købe ny billet. Det lyder fjollet, men det er sådan, det er. Til gengæld er det stadig billigt, at rejse rundt i Budapest.

Du kan også investere i et Budapest Card. Det giver dig mulighed for at rejse ubegrænset rundt, og det giver også rabat, nogle steder endda gratis adgang til forskellige museer i byen. Kortet koster cirka 150,- for et døgn, men du kan også købe til 2, 3, 4, 5 eller 6 dage. Find kortet på Tiqets.dk.

Der er også altid mulighed for at tage en taxa ind til byen, og du finder dem lige udenfor lufthavnen.

Klar-parat-Budapest – Cykelture, valutaveksling og mere

Du er heldig – Budapest er fuld af muligheder, når det kommer til offentlig transport. Busserne, metroen og sporvognene kører ofte – du kan hoppe på en hver 3. minut i løbet af dagen. Jeg vil anbefale at opleve Budapest på cykel, hvis vejret er til det. Det behøver ikke være på en guide-tur, du kan også sagtens gøre det på egen hånd. Du har mulighed for at opleve det hele, for der er 160 kilometers cykelsti i byen. Det er altid en god ide at undgå de proppede busser og metro-tog i myldretiden. Prøv at cykle igennem den gamle bydel i Pest, når solen går ned. De fleste turister vil være væk på dette tidspunkt, og de lokale vil genvinde de smalle stræder til sig selv igen. Det minder om at cykle igennem en hyggelig ungarsk landsby.

Du kan veksle dine penge på forskellige vekselkontorer rundt omkring i byen. En af vores brugere foreslog Northline Change og Exclusive Change. De tilbyder ungarske forints til en meget bedre valuta end i lufthavnen. Mange steder, som f.eks. de store forretningskæder og restauranter, tager de imod euro, men du skal dog ikke være sikker på det. Det er også muligt at anvende både VISA og Mastercard langt de fleste steder i Budapest.
Hvis du køber Budapest Card i starten af din tur, så behøver du ikke bekymre dig om penge i den henseende. Busbilletten ind til byen, entre til Lukacs termalbad og to guidede ture er alle inkluderet i prisen samt en times entre til udvalgte museer. Wow!

Amsterdam Bike People iStock_000024049786_Large

Budapest tips til sightseeing – du vil opleve det hele!

Når du ankommer til Budapest, så finder du ud af med det samme, at turen hertil var det hele værd – byens skyline er smuk, omend den ikke er høj! Byens museer er måske ikke ligeså kendte som dem i Paris eller Amsterdam, men Budapest har alligevel noget at byde på. Alle romantikerne burde tage chancen og besøge den fantastiske Mathias Kirke med mosaiktaget, hvor kansler Franz Joseph giftede sig med Sissi, en elsket østrigsk kejserinde. Selvom du måske aldrig har hørt om Sissi, så skal du bestemt besøge kirken og beundre dens omgivelser. Castle Hill dominerer stolt over byen og har været på UNESCOs Verdensarvsliste siden 1987.

Faktisk er hele den centrale del af Budapest på UNESCO Verdensarvsliste, og derfor er der også strenge regler om, hvad der må bygges i bymidten og hvor højt det må være. Det er dit held, for så træder byens gamle bygninger kun endnu mere smukt frem. Her er det især den ungarnske parlamentsbygning og St. Stephens Basilica, der træder frem, når man kigger på Pest-siden. Og mod Buda siden er det dét imponerende Buda Castle øjnene hviler på. Især om natten, når det er oplyst, er det yderst smukt.

Du kunne sagtens bruge hele din dag på omgivelserne omkring kirken. Fisherman’s Bastion, som ligger tæt på Mathias-kirken og strækker sig 1,5 kilometer langs Donau, er også et besøg værd. Her er åbent hele året rundt, og der er en smuk udsigt over Budapest.

St. Mathias kirken i Budapest
St. Mathias kirken i Budapest

Market Hall – mad for enhver smag

Hvis du leder efter en guidet-tur, der tager dig til de vigtigste og mest imponerende seværdigheder, så hop på en gratis sightseeing. Det starter hver dag kl 10.30 og 14.30 fra Vörösmarty Square. Du kan også vælge en tur med et kommunistisk tema eller et besøg i det jødiske kvarter (begge starter klokken 15.30). Hvis du føler dig lidt småsulten, så gå mod historiske Market Hall, der er placeret i Pest-delen af byen. Her finder du alt, hvad din sultne mave kunne tænke sig.

Du vil kunne lugte alle de forskellige dufter, så snart du træder ind i Market Hall. Tag dig god tid, og gå på opdagelse i alle de spændende krydderier. Frugt og grøntsager bliver også solgt til en rigtig god pris her. Der er omkring 180 stande fordelt på 3 etager i Market Hall. Jeg kan ikke tænke på noget mere interessant end at beundre og blive inspireret af alle de forskellige produkter, der findes i dette mekka. På den øverste etage finder du en bistro, der tilbyder regionale specialiteter. Prøv noget helt nyt – hvem ved, hvornår du får mulighed for at smage disse delikatesser igen! Måske du tager et typisk ungarsk gullasch-krydderi med hjem?

Margaret Island – byens grønne hjerte

Hvis du længes efter en lidt stille stund efter den udmattende vandretur rundt i gaderne, så tag til Margaret Island. Biler kan ikke komme herover, så det er bedst at tage cyklen. Du skal gå på opdagelse i ruinerne af det tidligere Dominikanske kloster. Det er det perfekte sted at nyde snacks medbragt fra Market Hall.
Her på øen finder du også en minizoo med mange forskellige fugler, kæmpe kaniner og andre dyr.

Hvis du bevæger dig længere ud af Margaret Island, som altså er 2,5 km lang og 500 meter bred, kommer du til Budapest Grand Hotel, hvis navn og udseende du nok kender fra en film af samme navn. Lige ved siden af Grand Hotel, som faktisk er et hotel, ligger den japanske have.
Du finder også et wellnesscenter herude, og selvfølgelig en kæmpemæssig park.

Nyd stilheden og roen i et par timer, før du vender tilbage til den travle storby. Tril langs Donaus bred til du kommer til et mindesmærke, som jeg altid er draget mod, når jeg besøger Budapest. De lidt tilfældigt placerede sko på flodbreden minder om de jøder, der blev skudt ved Donaus bred og smidt i vandet i 1944 og 1945. Brug tid på dette fængslende mindesmærke, der repræsenterer et ubeskriveligt kapitel i historien fra Budapest. Det jødiske mindesmærke, Sko, ligger på Pest-siden tæt på parlamentet.

Budapest wintersmall

Parlamentet i Budapest

Nu hvor du er ved Margaret Island og måske bevæger dig østpå igen mod Pest, så kan du ikke undgå at se den smukke parlamentsbygning. Til trods for den gotiske stil, så er bygningen ikke meget mere end 100 gammel. Byggeriet blev påbegyndt i 1896, efter det blev besluttet at byen og landet skulle have et nyt parlament efter foreningen af Buda, Pest og Óbudas i én by i 1873. Blot otte år efter byggeriet blev påbegyndt stod parlamentsbygningen færdig i 1904 med hjælp fra over 100.000 arbejdere. 268 meter lang, 123 meter bred og 96 meter højt er parlamentsbygningen i Budapest.

Bygningen består i øvrigt af to 100% identiske kamre, eller haller om man vil. Den ene bruges til selve parlamentariet, den anden blot til guidede ture.

Udsigten fra Gellert bjerget og den filosofiske have

På Buda-siden finder du Gellert bjerget. Her får du en fantastisk udsigt over Budapest, både dag og nat. Du kan se både til parlamentet, Buda Castle, over hele Donaufloden og de mange broer – med den berømte Chain Bridge i det fjerne. Det er helt klart et af mine yndlingssteder i Budapest og perfekt til en lille gåtur. Se bare det lille galleri herunder.

Fra Donaus bred er der flere små stier opad det stejle bjerg. Men du kan også tage bussen til toppen og så gå rundt i den store park på toppen. Her finder du også den filosofiske have med statuer flere af verdens store tænkere og religiøse mennesker samlet i en forenende cirkel. Hvor mange af dem kan du genkende? – Se galleriet lige herunder.
Lige ved siden af dem, finder du det metaforiske billede over forenelsen af Buda og Pest.

Shopping og koncerter i Budapest

En anden skøn attraktion ligger 25 minutter på gåben fra Market Hall på Andrássy út 22. Det berømte ungarske State Opera Hus er en af de smukkeste bygninger af dens slags i verden. Du bør absolut tage tiden til at besøge denne perle, ikke kun for de forskellige begivenheder som opera, koncerter og balletforestillinger, der finder sted, men også på grund af den imponerende arkitektur.

Du har måske aldrig tænkt på Budapest som en shopping-hovedstad? Men faktisk kan du finde mere end 30 shopping centre i Budapest. Jeg ved ikke om det er en rekord, jeg ved bare, at det er mange.
Ét af de mest populære shopping center er WestEnd City, som du finder på Vaci Ut ikke langt fra Margaret Island eller parlamentet og lige ved siden af banegården Budapest-Nyugati.
Vaci Ut er også navnet på gågaden i byen, ikke at de to veje skal forveklses dog!

kettenbrücke_budapest_ungarn_175232033

Wellness i Budapest – termalbade

Den ungarske hovedstad er kendt for sine mange termalbade. Intet mindre end 50 termalbade findes i Budapest. Faktisk er Budapest den hovedstad i verden, hvor der findes flest varme kilder. Lidt af en wellness metropol, kan man godt kalde Budapest.

Gellert Baths er muligvis det mest populære. Kun de tekniske faciliteter er blevet opgraderet siden begyndelsen i 1927, hvilket betyder, at dets art nouveau-design er intakt. I termalvand er der ingredienser, der healer og er gode for krop og sjæl. Hvis du bor på Gellert Hotel, kan du besøge termalbadene gratis. Hvis du ikke er gæst, koster en billet til Gellert Spa omkring 170 kroner.
Szechenyi Baths er en stor udendørs pool og et paradis for spa-entusiaster. Széchenyi badet er det største spakompleks i hele Europa. Vandet hentes helt nede fra 1.200 meters dybde, hvor det er 73 grader varmt og pumpes så op til overfladen. Men der er også mange andre termalbade, som du kan vælge imellem i Budapest. Der skal helt sikkert være et, der opfylder dine ønsker. Det ville være en skam, hvis du glemte at pakke dit svømmetøj!

sechenyi_bad_budapest_ungarn_188000855

Specialiteter fra Budapest

Når jeg tænker på Ungarn, så dukker den klassiske gullasch altid op i mine tanker. Hvis du vil nyde denne traditionelle ret med et moderne twist, så anbefaler jeg Leves på Vámház körút 14. Der serveres et lille udvalg af forskellige supper, og stedet er altid fyldt især imellem 11 og 19. Rundt i byen er der spredt mange retro kantiner, der sender tankerne mod byens kommunistiske fortid. Til frokost finder du gode retter til rimelige priser, men pas på tiden. Hvis du kommer for sent, så er der risiko for, at de lækreste retter allerede er udsolgt. Planlæg din frokost til klokken 12, så undgår du at blive skuffet.

Det sundeste vand findes i Rudas Ivócsarnok. Det er et usædvanligt syn for turister – et ‘pumpe’-rum med tre haner. Du kan også fylde dine egne vandflasker til en rimelig pris. Byen er fuld af caféer, store og små, hvor du kan nyde lækre kager og kaffe. Et delikat udvalg tilbyder Gerbeaud Café, hvor du, så snart du træder ind, kan mærke kagesulten trænge sig på!

girlfriends_eating_icecream_shopping

Nattelivet i den ungarske hovedstad

Ind i mellem arrangerer et af termalbadene Lukacs eller Szechenyi fester, som du ikke bør misse. Her kan du have en festlig aften, hvor du danser til tonerne fra nogle af de mest populære DJ’s i byen.

Nu vil jeg komme med en lille hemmelighed: Den specielle Szimpla Kert bar (Kazinczy utca 14) er det perfekte sted, hvis du elsker at opleve fremmede kulturer. Rummene i det forladte hus er fyldt med en rustik atmosfære. hvor du kan hygge og slappe af med de andre gæster. Der sker altid noget her, ikke kun om aftenen. Og du må ikke lade førstehåndsindtrykket skræmme dig væk. Når først du har besøgt stedet, vil du være hooked.

Du kan også roligt bevæge dig ned til Raday Ut, hvis du søger inspiration til en pubcrawl. Her ligger barer af alverdens slags side om side kun afbrudt af billige restauranter.

Og hvis det virkeligt skal være vildt, så tag til Gozsdu Udvar, som er en lang overdækket festgade – her vil der altid ske noget, og du kan være sikker på næsten kun at møde turister!

Som du kan se, er Budapest en by, du let bliver forelsket i. Når du slentrer igennem byen, vil du opdage utallige fotovenlige-steder. Nogle gader ligner, at tiden er gået i stå for år tilbage. Slap af på en café og nyd et stykke kage.

Guide til det det ungarnske sprog

Vær ikke bange for at smuglytte til de lokales samtaler og beundre det ungarske sprog. Ungarerne taler et uigennemtrængelig volapyk med mange „ü“s og „ö“s, men de er meget hjælpsomme, når de opdager, at turister kan have svært ved at forstå dem. Ni ud af ti gange klares det ved hjælp af engelske gloser, og hvis alt fejler, så prøv med et smil – det virker overalt!

Du får lige en lille guide til et par gloser, som du kan komme langt med i Budapest og resten af Ungarn. De ungarnske ord er tit meget lange, men de lokale har opdaget, at det også virker at forkorte ordene

  • Hej/farvel = Szia – udtales som [Si-a]
  • Tak = Köszönom [kø-se-nåm], forkortes også bare til köszi [kø-si]
  • Skål = Egészségedre, forkortes til [Æggis]
  • Ja = Igen [igæn]
  • Nej = nem [næm]

Især den sidste, egészségedre, er en vanvittig tungebrækker. Prøv at brug den i nattelivet en dag!

Hvis du har andre Budapest tips, så hold dig endelig ikke tilbage i kommentarfeltet.

Du kan altid finde billige ferier til Ungarns hovedstad Budapest på min tilbudsside “Rejser til Budapest – Holidayguru.dk“.