Klam eller lækker? Læs videre for at få indsigt i andre lande og deres delikatesser

Vejen til en mands hjerte går gennem maven – det gælder nok for alle uanset køn, når de rejser! Hvis du er på udkig efter et godt feriemål til din næste rejse, kan du måske vælge ud fra landets traditionelle køkken. Bortset fra de udenlandske tendenser, som du allerede har oplevet i Danmark, vil nogle menuer fra diverse verdenskøkkener nok give dig en overraskelse eller to.

Hvordan er ordsproget? Når du er i rom, så gør som romerne! Du kan virkelig ikke forestille dig, hvad man i andre lande spiser til frokost, eller hvilke drikkevarer har udløst en ægte hype! Fra ‘forfærdelig’ og ‘uspiselig’ til ‘lækker’ og ‘jeg vil også prøve…’ – du kommer nok igennem hele følelsesregistret! Her er et par eksempler på noget virkelig bizar mad fra hele verden.

 

Mad fra hele verden…

Uhm, lækkert… flagermus! | Søde kæledyr til frokost: marsvin?!

Indvolde: fåremave eller abehjerne | Fingrene væk fra kuglefisken

Levende dyr som delikatesse | Fiji-vand | Grøn smoothie

Kokosvand | Tomatjuice | Chiafrø og gojibær

Uhm, lækkert… Flagermus i Vestafrika!

Nej slet ikke! Men en flagermus er faktisk betragtet som en delikatesse i Vestafrika. Da jeg var i Togo for noget tid siden, fandt jeg faktisk denne ‘delikatesse’ på menuen med velsmagende ris som tilbehør! Ja, det er faktisk helt normalt for folket i Vestafrika at spise flagermus. Jeg turde ikke smage flagermus, men jeg må sige, at køkkenet i Togo er virkelig fremragende.

Kæledyr til frokost: marsvin i Peru

Jeg har også opdaget marsvin menuen et sted. I Peru bliver cirka 65 millioner af vores søde kæledyr spist årligt. Marsvin er også på menuen i Ecuador og Colombia og er meget populære der. Dillen er gået så langt, at marsvinene nu opdrættes og fodres med køkkenaffald, så selv fattige mennesker kan nyde marsvin. For i Peru er det helt normal spise og smager ligesom kylling. Nå men, velbekomme!

Cooking guinea pigs in Banos, Ecuador.

Indvolde: fåremave eller abehjerne i Skotland og Kina

Fåremave, også kaldet ‘Haggis‘, er så absolut en specialitet i skotsk køkken. Men det bliver bedre… Maven er fyldt med hjerte, lever, lunge og nyrefedt. Nå, hvem har lige mistet appetitten? For der er mere: abehjerne! Har du nogensinde hørt myten om, at kineserne spiser hjernen direkte fra levende aber? Noget værre vrøvl tænker du nok, men det er ikke langt fra sandheden. Officielt er det forbudt at indtage abehjerne, men der er faktisk nogle kinesere, der nyder at spise det. De mener, at det er godt for éns egen hjerne at spise abehjerne. For mig lyder det som total nonsens, og jeg synes det er utroligt. Men som man siger, hver sin smag!

Haggis,neeps and tatties

Japan – Hold fingrene fra kuglefisken

Hvad der ikke umiddelbart lyder usædvanligt kan vise sig at være dødeligt. Heldigvis spiser vi ikke disse kuglefisk i Danmark, men hvis du rejser til Japan, skal du være mere forsigtig. Der er kun få kokke, der har lært, hvordan man korrekt forbereder den giftige fisk – det tager flere år. De ved præcis, hvilke dele af kuglefisken, der er spiselige og hvilke, der ikke er. Rogn eller lever fra fisken må ikke komme i kontakt med kniven, for det er de mest giftige dele af kuglefisken og kan medføre døden efter indledende lammelse af lemmerne.

Ikke-giftig sashimi fra kuglefisk er tilgængelig som madvare i Japan. Et lille tip herfra: Hold fingrene væk! På trods af veluddannede kokke, der forbereder fisken, er der hvert år snesevis af mennesker, der bliver forgiftet ved at spise kuglefisk. Fisken, også kaldet Fugu, må ikke serveres til den japanske kejserlige familie… Ret forstyrrende, ikke?

shutterstock_243882163

 

Levende dyr en delikatesse i Kina

Kina er et af de få lande, hvor levende dyr stadig hemmeligt spises. Udover abehjerne bliver levende frøer, fisk og slanger spist i Kina. Dyrene dræbes lige før indtagelse. Men denne ‘tilberedning’ betyder, at nerverne stadig sitrer under indtagelse. Hvis du bestiller frøer fra menuen, vil de små dyr være på din tallerken inden for få minutter… men lad os ikke gå i yderligere detaljer! Så hvis du kan lide lyden af, hvad der er på menuen på en restaurant i Kina, bør du måske bo i junglen! Men før du fordømmer alle kinesere for deres spisevaner, er det vigtigt at nævne, at kun et fåtal understøtter indtagelsen af levende dyr. De fleste kinesere er chokeret over disse delikatesser. Mange er endda vegetarer.

Kontrasten – lækre drinks og trendy mad

Følgende mad og drikke, som langsomt men sikkert finder vej til Danmark, er helt anderledes end delikatesserne ovenfor. Fødevarer fra hele verden behøver ikke at være modbydelige eller ekstraordinære. Ofte handler det om spisevaner og madkultur – hvem ved hvad turister tænker om vores spisevaner… 😉 Lakrids, brun sovs, leverpostej… De synes sikkert også, at vi er underlige! Hvis du synes de eksotiske ‘delikatesser’ fra tidligere er mærkelige, kan du nu tage et nærmere kig på de drikke- og fødevaretrends, vi har taget til os fra diverse destinationer i udlandet.

Fiji-vand – en livsstil fra paradis

Livsstilsdrikken i USA er Fiji-vand. Det er mineralvand fra en artesisk brønd i Fiji. Vandet tappes på øen Viti Levu, så det er fri for alt snavs, som skyldes vores industri. Fiji-vand anses for at være særligt rent og gavnligt for dit helbred. Flere og flere Hollywood-stjerner er blevet set med det smukke Fiji-vand, og de flotte plastflasker har også været at se i mange amerikanske tv-serier.

Fiji-vand er ikke så let at få fingrene i her i Danmark endnu, men det er muligt at bestille det på nettet fra diverse helsesider m.fl. Et lille tip: Jeg selv kunne ikke finde noget ekstraordinært ved smagen af vandet, og prisen for vandet er også ret høj… Men det er da en cool souvenir! 😉

Grønne smoothies – sund trend fra USA

I øjeblikket har næsten hveranden person en smoothie i hånden. Særligt populær er en grøn smoothie, som også er en stor trend i Hollywood. Uanset om den er hjemmelavet eller fra supermarkedet, er denne smoothie et rigtigt vidunderligt våben mod sygdomme, og den forsyner kroppen med næringsstoffer. Kombinationen af sunde frugter og grøntsager (helst spinat, agurk, grønkål og salat foruden kiwi, banan, mango eller jordbær) skaber en superlækker og sund drik med et højt indhold af fibre. Et lille tip til budgettet – lav den selv! Så får du den også præcis, som du bedst kan lide. Hvis du er på farten, kan du selvfølgelig også nyde en lækker smoothie fra supermarkedet. Men at blende en derhjemme gør den meget smukkere og lækrere – med lige de ingredienser, der passer dig.

Green juice smoothie

Kokosvand – frisk fra palmen

Forfriskende kokosvand er ikke bare lækkert, det er også super hydrerende og et godt alternativ til almindeligt vand. Det er et absolut must for alle jer, der er meget sundhedsorienterede. Hvis du ikke bryder dig om smagen af naturligt kokosvand, er der mange smagsvarianter og blandinger at vælge imellem – prøv eksempelvis mango eller ananas! Men jeg må sige, at intet slår en iskold, frisk, grøn kokosnød med et sugerør i, så du kan drikke de vidunderlige dråber direkte fra frugten. Det kan du gøre i Thailand blandt andet, så måske du skulle smutte en tur til troperne? 😉

Fresh Coco Gelado Drinking Coconuts in Woven Basket iStock_000022620243_Large

Tomatjuice – ikke kun et must på flyet

Tomatjuice er en klassiker på enhver flyvning! I hverdagen er den temmelig triste juice dog ikke så stort et hit. Det skyldes nok, at vores lugte- og smagssans ændres på grund af det lave lufttryk inde i flyet. Tomatjuice lugter ikke længere muggen, men derimod behagelig og frugtagtig. Tomatjuice med salt og peber er derfor ikke kun en hitdrink på flyet, den er også fuld af gode vitaminer… Noget som ofte kræves efter pap-lignende flymad.

juice of tomatos

Chiafrø og gojibær

Her er der endnu flere sunde kosttilskud, og denne gang er det ikke en drik: Chiafrø var tidligere mayanernes helbredende frø og manglede ikke til noget måltid. Denne tendens har for nylig taget os med storm. Disse små frø er en sand kilde til energi med super sunde næringsstoffer. Du kan generelt spise dem i hvad som helst, men de er især populære med yoghurt, müsli eller over din salat – eller i din grønne smoothie. De forebygger endda visse sygdomme.

Gojibær kan også berige vores helbred og betragtes som en af ​​de bedste fødevarer i verden. Dette skyldes blandt andet de sunde og vigtige næringsstoffer i de små bær, der øger vores helbred. Bærrene blevet spist i Kina for at bekæmpe sygdomme. Ligesom chiafrø er gojibær også meget populære i morgenmad eller frugtsalat. Og det bedste ved det? De smager virkelig lækkert!

Så der kan du bare se – visse ting vi ville nægte at spise, får mundvandet til at løbe hos andre. Måske er vores spisevaner næsten altid præget af kulturelle betingelser? Omvendt er den kulinariske oplevelse imidlertid det, der trækker mange rejsende til en bestemt destination. Så jeg håber at have advaret en eller to af jer mod et par ubehagelige overraskelser. Men adskillige feriedestinationer bugner med ultrasunde og lækre, hemmelige ingredienser. Hvilke har du stødt på på dine rejser?