Har du været i Rom, har du helt sikkert oplevet det verdensberømte Colosseum – et arkitektonisk mesterværk fra antikkens Rom. Tilbringer du så meget som en weekend i Rom, må du ikke snyde dig selv for et besøg til Colosseum. Rejser du til Rom for første gang, og er du ved at planlægge, hvad du skal se i Rom, er Colosseum et must på listen.

Italiens hovedstad, Rom, tager dig med tilbage i tiden. Besøgende i Rom er typisk ivrige efter at lære mere om det antikke Romerrige – høre de voldsomme historier samt beundre de fantastiske kunst- og bygningsværker. Colosseum er et af byens mest berømte vartegn og er et rigtig godt sted at starte, når du skal udforske Roms seværdigheder. Palantinerhøjen, Forum Romanum og Den Spanske Trappe er et par andre turistattraktioner, som du ikke må gå glip af på din rejse til Rom. Disse seværdigheder kan du læse mere om i min rejseguide til Rom. Denne artikel handler nemlig kun om Colosseum – Romerigets største amphiteater, der var et enormt bygningsprojekt for sin tid.

Colosseum i Rom

Om Colosseum | Besøg Colosseum | Rejsen til Rom

Rom-Kolosseum_shutterstock_404820004-Copy

Om Colosseum – Et vidne om Romerrigets storslåede arkitektur

Et besøg til Colosseum, eller Amphitheatrum Flavium, er for mange turister højdepunktet på deres ferie i Rom. Tro derfor ikke, at Colosseum er overvurderet, og at du bare lige kan springe det over, hvis køen er for lang. Colosseum er Roms vigtigste vartegn, en imponerende bygning med en grusom historie. Gå ikke glip af det.

Colosseums historie

Colosseum blev bygget mellem år 72 og 80, og er derfor godt 2.000 år gammelt. Med sin beliggenhed i midt i Rom, minder den dagligt indbyggere og besøgende på, hvor fantastisk gammel en by, Rom egentlig er. Før Colosseum, som vi kender i det dag, blev bygget, stod der et andet sted i Rom, et amfiteater, der var bygget i træ og blev brugt til gladiatorkampe. Denne gladiatorarena brændte dog sammen med store dele af Rom i branden i år 64. Herefter gav Kejser Nero ordre om at bygge et privat palads på den elskede Equilino-bakken, hvor det forbrændte Colosseum havde stået.

Det varede ikke længe før, kejser Nero på måtte give afkald på tronen, og kejser Vespasian tog over. Vespasian gav Equilino-bakken tilbage til folket og begyndte strakts planlægningen af et amfiteater af episke proportioner – et bygningsværk, verdenen aldrig have set før. Og denne gang i sten, så det ikke kunne brænde. Colosseum, eller Amphitheatrum Flavium, som det blev kaldt på latin, stod færdig efter Vespasians død i år 79 og kunne rumme op til 50.000 tilskuere. Verdenen havde så sandelig aldrig set mage. Men nu slutter historietimen. Lad os tage et kig på, hvorfor Colosseum er så specielt, samt hvad du kan forvente af dit besøg dertil.

shutterstock_90091402

Besøg Colosseum – Et arkitektonisk mesterværk

Hvad er Colosseum?

I tidernes morgen blev Colosseum brugt til gladiatorkampe samt til jagt af eksotiske dyr som løver, bjørne, krodiller og aber. Disse jagte stod især på i det 5. og 6. århundrende. Som kristendommen vandt frem, blev disse aktiviteter dog fordømt af byens overhoveder, og Colosseums små kamre og gange blev i stedet mange romeres nye hjem. Især i Middelalderen pådrog Colosseum sig store skader i to voldsomme jordskælv – et i år 847 og et andet i 1349. Det hjalp selvfølgelig heller ikke, at Roms velhavende familier og paven genbrugte Colosseums løsrevne sten til nye byggeprojekter. Colosseum har altså være meget større, end det er i dag.

Først i 1744 helliggjorte Pave Benedict XIV Colosseum, som minde for kristne martyre. Siden begyndelsen af det 19. århundrede har Colosseum været opført som en beskyttet bygning. Allerede fra første øjekast står det klart, at Colosseum er et helt unikt, arkitektonisk mesterværk. Når du kommer tættere på, kan du tydeligt se de første 3 etager, men der er desværre ikke meget tilbage af den 4. og øverste etage. Tidligere kunne tilskuere gå ind ad hvilken som helst af de 80 buer – afhængigt af, hvilket profession man havde, og derfor, hvilken sal, man sad på. I dag er der kun én indgang til Colosseum, og det er på den sydlige væg.

Praktiske informationer

Colosseum i Rom

Pris:
Almindelig billet: 12€
Fast track-billet: 18€
EU-borgere mellem 18 og 25 år: 7,5€
Børn under 18 år: Gratis
OBS: Entré er gratis for alle den første søndag i måneden

OBS: Billetten er gyldig i 2 dage og inkluderer også entré til Forum Romanum og Palatinerhøjen.

Åbningstider:
Kl. 08:30- 19:00 om sommeren
kl. 08.30 – 16:30 om vinteren

Addresse:  Piazza del Colosseo, 1, 00184 Rom

Colosseum er en af Roms mest populære seværdigheder, så der er lang kø, uanset om du rejser hertil i eller udenfor højsæsonen. Jeg kan derfor anbefale at købe en Fast Track-billet til Colosseum, så du kan springe køen over.  Prisen på en fast track-billet til Colosseum er 135 kroner, og er derfor kun 45 kroner dyrere end den almindelige billet, hvor du hurtigt kan stå i kø i en time eller halvanden.

Når du først træder ind på Colosseum, er der mange, der får gåsehud af den uhyggelige stilhed og tanken om, hvor mange mennesker, der har kæmpet og mistet livet her – alt sammen med tusindevis af begejstrede tilskuere. De små kamre og de smalle gange minder mange om små fængsler, hvor både dyr og mennesker har siddet fanget og ventet på at skulle kæmpe for deres liv. Fra tilskuerpladserne kan du får en idé om, hvordan det var at være tilskuer til dette grusomme show. Man kan ikke undgå at blive berørt af besøget til Colosseum.

Holidayguru Tip: Eftersom området omkring Colosseum er gå-zone, er det nemmest at komme hertil med offentlig transport. Tag for eksempel bus nr. 3, 75, 117, sporvogn nr. 3, 8 eller metrolinje nr. 3.

Colosseum in Rome, Italy

Rejsen til Rom

Rom er en storby, man kan blive ved med at komme tilbage til. Der er altid lige nogle udgravninger, man ikke nåede at se, et museum, man ikke fik besøgt eller flere pizzaer, der skal spises. Og så er det jo heldigt, at man ofte kan finde billige rejser til Rom.

Jeg opdaterer jævnligt min side med rejser til Rom, så tag et kig, om der ikke er en tur, der passer dit budget.

 

Rejser til Rom