Fænomenet Street Food kom for alvor til Danmark, da Papirøen i København åbnede sine døre for gadekøkkener fra hele verden. Også i Aarhus, Aalborg og Helsingør er flere Street Food-markeder blomstret op, Men det er jo ikke kun i Danmark, man kan få Street Food. Læs med herunder og find ud af, hvor i verden du kan besøge de bedste og billigste Street Food markeder.

Fænomenet Street Food kom for alvor til Danmark, da Papirøen i København åbnede sine døre for gadekøkkener fra hele verden. Her på Papirøens Street Food marked var alt verdens bedste mad samlet på ét sted, og besøgende kunne nemt gå fra bod til bod og spise vietnamesiske forårsruller til forret, italiensk pizza til hovedret og belgiske vafler til dessert. Nu er Copenhagen Street Food desværre lukket og slukket, og københavnerne venter i spænding på, at et nyt Street Food marked åbner i København – på Refshaleøen i maj 2018. I mellemtiden er Street Food markeder blomstret op i flere danske storbyer, som Aarhus, Aalborg og Helsingør, og giver danskerne muligheden for at smage på mad fra hele verden – alt sammen med kvalitet for øjemål og uden fine fornemmelser. Street Food er klistrede fingre, nye sanseindtryk, farverig og yderst smagfulgt. Og så er det kommet for at blive.

Men det er jo ikke kun i Danmark, man kan gå på spændende Street Food markeder. Byer som London, Bangkok og Bruxelles har længe reddet med på Street Food bølgen og har mestret præcis, hvad der gør et Street Food marked godt. Læs med herunder og find ud af, hvor i verden du kan besøge de bedste og billigste Street Food markeder.

Verdens bedste Street Food-markeder

Istanbul | Marrakech | Austin | Bruxelles | London

Aarhus | Rio de Janeiro | Honolulu | Bangkok | Singapore

StreetFood

Istanbul

Lad os starte i Istanbul. Her finder man nemlig noget af det mest friske og billigste Street Food. De tyrkiske gadesælgere her er muligvis bedst kendt for at sælge souvenirs, keramisk og tekstiler. Men hvis du kigger lidt bedre efter, får du hurtigt øje på boderne med farverige krydderier og små tyrkiske specialiteter. Så hvad med at starte din dag med den tyrkiske simit-sandwich, der minder om en bagel med pålæg og massere af sesamkerner? Et lille tip til den perfekte morgenmad er at nyde din simit sammen med en kop sort te.

Når du bliver sulten igen hen ad eftermiddagen, kan jeg anbefale at gå en tur ned til havnen, hvor du finder et stort fiskemarked. Nyfanget og grillet makrel med citron og eksotiske krydderier er især lækkert. Hvis har plads til det, kan du om aftenen lægge vejen forbi en kebab-bod, der serverer en ægte tyrkisk kebab – et hjemmelavet pitabrød med massere af grøntsager. Det er en helt anden oplevelse end de kebabs, vi får herhjemme i Danmark. Velbekommen. Eller som de siger på tyrkisk: “Afiyet olsun!”

Simit – Copy

Marrakech

Marrakech er næste by på listen. Dit besøg her er en sanseoplevelse fra ende til anden. Besøg en traditionel “souk” og du skal se Street Food! Både dufte, lyde og menneskemængden kan være overvældende, men det er sådan, du ved, at det er rigtig godt. Bare følg din næse (og de lokale) og du skal nok ende op ved et lækkert gadekøkken, der serverer lamme-tagine, cous cous eller kigærter. For ikke at miste overblikket fuldstædigt, kan du med fordel booke en guidet mad-tour rundt i Marrakechs bazaarer. Her vil en guide sørge for at I kommer til at smage på alt det bedste fra Marokkos gadekøkkener – nybagt brød, lækre smoothies eller hvad med en snegl eller to?

Se mine rejser til Marokko lige her.

Tagine

Austin, Texas

Byen Austin, eller staten Texas for den sags skyld, er ikke en af danskernes mest besøgte rejsedestinationer. Og det er en skam, fordi byen Austin byder på massere af spændende parker, kunstmuseer og butikker. Og selvfølgelig Street Food markeder med de typiske amerikanske food trucks. I forbindelse med den årlige musik-og filmfestival South by Southwest Festival, ruller et af verdens bedste Street Food markeder til byen. Her kan du komme hele verden rundt på en enkelt eftermiddag. Boderne, eller Food Trucks’ne, sælger nemlig lækre retter som mexicanske tacos, hamburgere, italiensk gelato-is og franske chokolade-éclairs. Og så er de i Texas umådelig stolte af deres traditionelle barbecue oksebryst. Så det bliver I næsten også nødt til at prøve!

Food Truck

Bruxelles

Bruxelles ligger ikke langt fra Danmark, men har du været der før? Hvis ikke, skulle du tage at besøge byen, Belgiens (og EUs) hovedstad. Her er massere kultur, historie og lækkert mad. Det er for eksempel helt obligatorisk at smage de belgiske pomfritter, der serveres med massere af sauce i alle afskygninger. Min personelige yndlings er sauce Andaloos, der består af mayonnaise blandet op med tomatpuré, rød peberfrugt og finthakket rødløg. Mange hævder, at Bruxelles bedste pomfrit-bod er Maison Antoine. Så her kan I med fordel lægge vejen forbi. Til dessert skal I selvfølgelig have belgiske vafler, der fås med alverdens lækre toppings. Disse fås på de fleste af byens restauranter samt madboder.

Vil I gerne have den ægte Street Food oplevelse, skal I gøre jerselv den tjeneste at besøge markedet Marché Jourdan. Her finder I smagsoplevelser fra hele verden, samlet på ét sted. Mad-connoisseurs og foodies valfarter til Bruxelles på grund af byens mange Street Food Markeder. Bon appétit og Eet smakelijk!

rachel-park-366508

London

London er en storby, man kan blive ved med at komme tilbage til. For at opleve mere kultur, historie, kunst, spændende butikker – og for madens skyld. London er nemlig hjem til nogle af verdens bedste Street Food markeder. Men man skal være tidligt ude, fordi markederne er populære, og lækkerierne sælger hurtigt ud. Især markederne Borough Market og Camden Lock er populære og serverer snacks i høj kvalitet til lave priser. Smag en for eksempel en pulled pork sandwich, sunde frugt-smoothies, nybagt brød, delikatesse-oste, donuts og meget andet.

Se mine rejser til London lige her.

leon-ephraim-7666

Aarhus

Vi behøver ikke at kigge langt væk for at finde den næste by på listen. Vores egen Aarhus gør det nemlig meget i Street Food markeder. I smilets by finder du nemlig både Aarhus Central Food Marked, hvor du kan finde delikatesser fra hele verden samt markedet Aarhus Street Food, der ligger lige ved siden af rutebilstationen. Her på Aarhus Street Food-marked finder I mere end 30 gadekøkkener og barer fra hele verden. Gadekøkkenerne her serverer blandt andet bæredygtige mexicanske tacos, franske crepes og dansk smørrebrød. Hver bod serverer 1 ret, der ikke må koste mere end 50 kroner. Så er der nemlig råd til, at man kan gå rundt og smage på flere forskellige retter fra flere forskellige lande.

Aarhus Street Food åbningstider:

Mandag- torsdag + søndag: 11:30 – 21:00

Fredag og lørdag: 11:30 – 22:00

Aarhus Street Food adresse:

Ny Banegaardsgade 46

8000 Aarhus C

 

Tacos

Rio de Janeiro

Det er ikke kun salsa rytmer, der møder jer i Brasiliens hovedstad men også salsa af den spiselige slags. I området omkring Copacabana- stranden finder I nemlig massere lækker Street Food. Så inden I tager ned på stranden, skal I helt sikkert følge jeres næser og gøre holdt ved en af de mange gadekøkkener. I vil finde en god blanding af portugisisk, brasiliansk og japansk mad. I kan smage på vanedannende frugtjuice, for eksempel med acai-bær, eller I kan drikke kokosvand direkte fra kokosnødden. Forkæl også jer selv med lækre tærter, oste, nybagt brød eller grillspyd med massere af kød på. Der hører ris eller bønner med til alle retter. Spanskrør er desuden blevet meget populære i Brasilien, så får I lyst, kan I bestille en portion med flødeskum eller chokolade. Eller hvad med den brasilianske udgave af en chokoladetrøffel? ‘Brigadeiro’ er lavet på kondenseret mælk, kakaopulver, smør og chokoladekrymmel. Bom proveito!

taylor-kiser-361172

Honolulu

Hawaiis traditionelle cuisine bevidner om ø-gruppens forskellige bølger af emigranter og består derfor af en blanding af amerikansk, asiatisk og sydamerikansk mad. Og så er det vel heller ikke overraskende, at øboerne her spiser massere af fisk. Salaten “poke” består af flere forskellige rå fisk og er lige så populært og tilgængeligt som en sandwich med skinke og ost. Tunfisk og blæksprutter er andre favoritter, der tilberedes med et hav af forskellige krydderier. Men noget af det bedste ved Honolulus madkultur er food trucks’ne, der samles flere forskellige steder i byen og byder på lækre retter. Prøv for eksempel rejer med karameliseret hvidløg eller den traditionelle langtidsstegte kylling med ananas, sojasauce og ingefær.

lukas-budimaier-44313

Bangkok

Denne by kommer nok ikke som nogen overraskelse. Det er næsten umuligt at tænke på Bangkok uden at tænke på de travle gadekøkkener, og det er da næsten også umuligt at gå rundt i Bangkok uden at støde på lækker Street Food. Rundt om ethvert hjørne står der en thailandsk kok klar til at introducere dig for landets madkultur. Og du bliver nødt til at tage imod tilbuddet. Findes der noget mere lækkert end thailandsk mad?

Jeg kan især anbefale Bangkoks “night markets”, der foregår om aftenen og rummer så meget forskelligt mad, at det næsten bliver uoverskueligt. Lokale såvel som turister elsker at spise her, og markederne er nu blevet så populære, at det er blevet nødvendigt med Street Food-guider. Disse guider gør det noget nemmere at vælge, hvilke retter, der vil falde i din smag. Uden dem kan det være svært at overskue, hvilke retter, der er hvad. Helt generelt kan det siges om thailandsk mad, at det er friskt, sundt, hurtigt og let. Jeg anbefaler de stærke karryretter sammen med stegte ris, nudler eller grøntsager. Hvis der skulle være nogen af jer, der tør, burde I også smage på de stegte insekter. Disse beregnes af thailændere som delikatesser og er populære på grund af det høje proteinindhold. Velbekomme, eller som de siger på thai: “Kor hai mue nee pen mue arhan tee aroi na!”

Se mine rejser til Thailand lige her.

Top view of a Thai street food vendor in Bangkok, Thailand shutterstock_342199925-2

Singapore

Ingen Street Food-liste uden Singapore. Her er Street Food blevet til en veletableret industri, og byen har virkelig taget konceptet med at spise “on the go” til sig. I Singapore finder du en årlig Street Food-festival, utallige Street Food guider og eksperter, der hjælper dig med at finde frem til dit ideelle gadekøkken. Her er også op til flere forskellige enorme haller, der konkurrerer med hinanden om, hvem, der kan indeholde flest Street Food-boder. På en rejse til Singapore skal du bestemt prøve deres karryretter, supper og nudler. Chilli-krabber kan også anbefales. Ligeledes kan Dum Sum, der er fyldte og dampede “pakker” af dej samt kyllingespyd med satay (peanut) sauce. Har du lyst til noget sødt, skal du prøve desserten Ais Kacang. Retten er et bjerg af søde ingredienser som kondenseret mælk og flere forskellige slags sirup.

Så er vi nået til vejs ende. Hvis du er ved at planlægge en ferie, hvorfor så ikke lægge vejen forbi et lækkert Street Food-marked? Har du opdaget andre Steet Food-markeder på dine ferier? Eller har du nogle gode forslag til min næste kulinariske rejse? Lad mig høre i kommentarfeltet.