Svimlende højder, spektakulære landskaber, spændende byer og endeløse muligheder – velkommen til Sydamerika! Hvert år tager mange eventyrlystne rejsende hertil for at opleve de mangfoldige lande på dette kontinent. Jeg har mødt en erfaren backpacker, og nu vil jeg tage dig på en tur fra Peru til Patagonien!

At backpacke i Sydøstasien er som bekendt virkelig trendy, og det er også populært at rejse alene med rygsæk gennem Australien, men backpacking I Sydamerika er endnu ikke noget, alle og enhver bare gør. Kontinentet tilbyder unikke eventyr fyldt med landskaber, som vil tage pusten fra dig – og ikke kun pga. den tynde luft i Andesbjergene! Der er vitterligt højdepunkt efter højdepunkt at se og opleve, lige fra ørken over jugle og til de store, urbane byer – altsammen under en stjerneklar himmel. Gennem to en halv måned rejste Anna med sin kæreste fra Peru til Patagonien. Hun vandrede gennem nationalparker, slængede sig på strande i Chile og tog nogle fantastiske selfies med lamaer! Hendes fine billeder kan ses på hendes Instagram-konto. Hun har fortalt mig, hvilken rute hun tog på sin tur, og så har hun givet mig tips og tricks, som kan gøre en backpackingtur gennem Sydamerika en lille smule nemmere.

Backpacking i Sydamerika

Peru | Bolivia | Chile | Patagonien | Argentina

Peru

Cusco | Machu Picchu | Arequipa

Nostalgisk charme i Cusco

Annas rejse i Sydamarika begynder i Cusco, den tidligere hovedstad I Inkariget. ”Selv flyveturen fra Lima er smuk – at flyve over Andesbjergene og se de snedækkede tinder”. Selve byen er bygget omkring hovedtorvet, Plaza de Armas, I en dal. Centrum er, frem for alt, beriget med smukke barokbygninger, som med deres udtryk skaber en nostalgisk charme. I regnsæsonen kan vejret være voldsomt, ”men du bør ikke lade dig stoppe af den grund”, siger Anna.

Backpacking Sydamerika1
Foto: Anna Brockhaus
Guru Tip: Højdesyge er ikke at spøge med. Hvis du føler dig lidt forpustet og også lider af symptomer såsom hovedpine, svimmelhed og kvalme, er det på tide at handle! Du vil kunne få hjælp i receptionen på dit hotel eller hostel.

“Så snart du forlader centrum, går det op ad bakke. Hvis du ikke har været i Sydamerika før, kan du let få højdesyge. Luften er så tynd, at det føles som et halvmaraton bare at tage to skridt.” Det er altså intet under, at højdesyge blandt turister er ganske almindeligt, for Perus centrum er placeret i en højde af 3416 meter.

Cusco er stedet, hvorfra adskillige ture starter – også til Machu Picchu – og har derfor over årene opnået status som Perus turistcentrum. “De typiske turistmarkeder er overalt”, bekræfter Anna. Det er derfor ikke overraskende, at priserne i Cusco generelt er højere end i resten af landet. 

Backpacking Sydamerika2
Foto: Anna Brockhaus

Must see Machu Picchu

Hvis du er i Peru eller planlægger en tur med rygsæk gennem Sydamerika, er en udflugt til Macchu Picchu naturligvis et must. “Det er allerede meget turistet, det er rigtigt. Men uanset hvad står du foran et af verdens syv vidundere, det er virkelig overvældende at vide, at inkaerne byggede dette for så mange år siden”. Derfor var en tur til inkaernes ruiner naturligvis på Annas bucket list.

“Når du står foran et af verdens syv vidundere, er det virkelig overvældende”

“Der er flere ruter, man kan gå til Machu Picchu – f.eks. Inca Trail, som desværre er blevet lukket, er over 5000 meter høj visse steder (det var dog lidt for meget for os) og Inca Jungle Track, som vi endte med at beslutte at tage”. Gennem fire dage og tre nætter, fyldt med sportsoplevelser såsom mountainbiking og rafting, rejste Anna fra Cysco til Machu Picchu-ruinerne. “Det er superlet at booke disse ture i Cusco, for der er tusindvis af udbydere, som alle tilbyder de samme pakker til lignende priser”.

Backpacking Sydamerika5

Efter sin sidste nat i Machu Picchu-landsbyen begyndte Annas dag meget tidligt, for kl. 4:30 åbner portene til Inkaruinerne. “Du skal have dit pas og din billet klar, så du hurtigt kan passere porten og få Machu Picchu-stemplet i dit pas”. Det betaler sig at være tidligt på den i dette tilfælde! Hvis du allerede har klaret turen op kl. 6, kan du sidde i ren forundring og se solopgangen over verdens vidunder. “Der er selvfølgelig også busser til rådighed, men vi ville gerne have den fulde oplevelse. I stedet gik vi til toppen, og det var det hele værd!”

Annas tips til dit besøg:

 • Lad dig ikke stoppe af årstiden. Selv i regnsæsonen kan et besøg være virkelig smukt, bare du pakker det rette tøj.
 • Toget til Machu Picchu er desværre forholdsvis dyrt, så vandreturene langs ruterne er værd at tage.
 • Mange backpackere begår samme fejl og sætter kun en enkelt dag af til besøget! Du er nødt til at forlade ruinerne tidlig morgen for at nå de sidste busser. Hvis du booker endnu en nat i Machu Picchu-landsbyen i stedet (mens du er i Cusco), kan du blive ved Machu Picchu indtil kl. 16:00. Udnyt denne ekstra tid og nyd at kunne sidde i solen.
 • Book en klatretur op ad Machu Picchu-bjerget (også kendt som Huayna Picchu), så du kan beundre Inkabyen fra oven. Udsigten er sindssyg! Der er ikke mange billetter at købe, så sørg for at købe din god tid i forvejen.
 • Machu Picchu har et cirkulært design, så du kan ikke bare vende om halvvejs igennem, du er nødt til at gå ud og tilbage ind igen. Det er dog kun tilladt at få adgang igen få gange. Toiletterne ligger også uden for udgangen, så du gør klogest i at planlægge din dag i forvejen.
Backpacking Sydamerika6
Foto: Anna Brockhaus

Det sande Peru i Arequipa

Takket være den gratis guidede gåtur gennem det politiske og økonomiske centrum af det sydlige Peru fik Anna mulighed for at udforske byen uden at bryde rejsebudgettet. Arequipa skinner smukt og hvidt – der er adskillige smukke kirker her. Katedralen på Plaza de Armas vil især fange dit blik, den markerer selve centrum af byen. Det var her, Anna for første gang virkelig følte, at hun var i Peru: “Arequipa er mindre og langt mindre turistet end Cusco. Men husenes tilstand er meget anderledes her. Nogle er velholdte, mens andre er i forfald”.

Backpacking Sydamerika7
Foto: Anna Brockhaus

Fra Arequipa tog vi til Colca Canyon for at bruge to dage ved krateret, som enddog overskygger Grand Canyon. På førstedagen vandrer man langs ældgamle terrasser. Disse terrasser pløjes ved håndkraft og med hjælp fra dyr selv den dag i dag. Til sidst bevæger man sig længere ned i slugten. For de af jer, som synes, det allerede lyder svært, vil du på andendagen bestemt nå din grænse, når du skal op ad den stejle, klippefyldte ‘serpentinstier‘. Annas konklusion lyder mondæn, men ikke desto mindre en vigtig anbefaling til de af jer, som gerne vil se dette naturvidunder. “Hvis du ikke føler, du vil være i stand til at vandre op igen, skal du ikke gå ned”. Turen er derfor kun egnet for for de sportsglade iblandt jer.

Backpacking Sydamerika8
Foto: Anna Brockhaus

Bolivia

Lake Titicaca | La Paz | Uyuni

Lake Titicaca

På grænsen mellem Peru og Bolivia ligger den største sø i Sydamerika. Anna har besøgt begge sider af søen og er bestemt gladest for den bolivianske side.

Annas tip omkring indgang og udgang: download på forhånd noget, du kan se, mens du venter. Et par afsnit af din yndlingsserie vil holde dig beskæftiget, indtil du kan krydse grænsen!

“Alt på den peruvianske side var meget turistet, men den bolivianske side er meget bedre!” Men inden du krydser grænsen til Bolivia, bør du være forberedt på, at afgangen fra Peru kan tage en rum tid. “Det var superhurtigt at komme ind i Bolivia, jeg har ingen idé om, hvad peruvianerne havde gang i…”

Backpacking Sydamerika9
Foto: Anna Brockhaus

Det første sted i Bolivia, hvor Anna valgte at gøre ophold, var den lille by Copacabana. Den ligger i en af Titicaca-søens bugter og har en fabelagtig udkigspost. Solnedgangen her har gjort et dybt indtryk på Anna: “Når himlen bliver lyserød og rød og lysene tændes i landsbyen, ser søen fantastisk ud”. Ikke bare kan du skyde nogle supergode billeder her, Anna gav mig også et godt tip til madelskerne iblandt jer: “På den lokale strand kan man spise virkelig lækker og billig fisk”. Det lyder da som en plan, hva’? Den næste del af Annas sydamerikanske eventyr er også spændende: En dagstur til Isla del Sol, en af inkaernes hellige øer. “Desværre skal man betale vejafgift på øen. Selvom det ikke drejer sig om store beløb, løber det jo altsammen op”, fortæller Anna. Men hun ville ikke gå glip af turen til Isla del Sol. I det mindste er vejene i god stand, hvilket man jo egentlig forventer, når man skal betale for at køre på dem!

Backpacking Sydamerika10
Foto: Anna Brockhaus

Trendy La Paz

Troede du La Paz var Bolivias hovedstad? Det gjorde jeg også, men det er faktisk Sucre, som ligger meget mere sydligt. La Paz er faktisk hjemsted for Bolivias regering, og byen emmer af en stemning, som du ville forvente af en hovedstad.

Selvfølgelig gør party-hostels så som Wild Rover sit for at bidrage til denne stemning. “Jeg anbefaler virkelig Wild Rover, for der sker altid noget. Vi mødte mange mennesker, der er en bar, og den gratis byrundtur, som dette hostel tilbyder, er rigtig god”. Lige hvad en backpacker ønsker, ikke?

Det er helt klart værd at tage en tur med svævebanen i La Paz – den var bygget for at lette trafikken i byen. Mi Teleferico kører på tre forskellige linjer, som alle har tildelt en farve. “Det er slet ikke dyrt at køre en tur med svævebanen, og det giver dig lov at se byen fra et helt nyt perspektiv”. For de af jer med højdeskræk, tilbyder La Paz også masser af andre turistattraktioner.

Backpacking Sydamerika11
Foto: Anna Brockhaus

Uyuni og saltørkenen

Efter Anna var smuttet videre til Sucre, hvor især overfloden af kirker sidder fast i hendes hukommelse, gik turen til Uyuni. Den tre dage lange rundtur i Salar de Uyuni er et af højdepunkterne fra Annas rejse, og det er en oplevelse, som særligt anbefales i regnsæsonen. Det er nemlig kun i denne tid, at saltørkenens landskab transformeres fuldstændigt og viser de himlens fantastiske reflektioner. Det giver en illusion af, at du går på vandet. Det er faktisk ikke kun om dagen, at du kan tage nogle fantastiske billeder af saltørkenen – selv om aftenen bør du have dit kamera med dig. “Efter mørkets frembrud så vi den mest fantastiske stjernehimmel på hele turen”. Og det siger ikke så lidt!

På den anden del af rundturen fik kameraet slet ikke en pause. Annas yndlingsobjekt at tage billeder af har lyserøde fjer og findes i store grupper på lagunerne og søerne. Foruden flamingoer kan man også se lamaer og alpacaer i ørkenen, hvilket Anna var begejstret for. “Klimaet skifter løbende på turen”, fortæller hun – faktisk er lyset virkelig klart i ørkenen, hvilket kan blive meget koldt om natten. For at gøre din rejse gennem de afsides landskaber i Bolivia til den chileanske grænse lige så rar som Annas, råder hun dig til at tage nogle forholdsregler: “I Uyuni kan du booke ørkenture overalt, men du ender midt i ingenting alene med en chauffør. Hvis udbyderne ikke har ordentlige biler eller guider, kan det gå hen og blive en farlig situation.” Derfor bør du altid være velinformeret på forhånd, så du har en idé om, hvilke udbydere, som er pålidelige. Anna havde en god oplevelse med Salty Desert Aventours.

Sandboarding og gadekunst i Chile

Vina del Mar | Valparaiso

Feriefornemmelser i Vina del Mar

Efter en kort afstikker til San Pedro og en omtumlet dag i Santiago de Chile, ventede det næste højdepunkt på Annas rygsækrejse gennem Sydamerika hende. Vina del Mar er en fashionabel feriedestination, og mange af Santiagos indbyggere tager hertil på getaway, for nærheden til stranden og palmerne giver en rigtig feriefølelse. Lej blot et board og dyk ned i havet ved Vinas bystrand – så let er det! Men som du kan forestille dig, som det gælder for alle aktiviteter indtil videre, der er altid noget at foretage sig, når det kommer til sport og fysiske aktiviteter! Og nu vi er ved det, Dunas de Concon er et fabelagtigt sted at sandboarde. “Boardene kan lejes for næsten ingen penge, og det er virkelig sjovt”. 

Backpacking Sydamerika17
Foto: Anna Brockhaus

Men hvis du foretrækker sand på stranden frem for sandbanker eller klitter, bør du tage til nogle af strandsektionerne i den nordlige del af byen. Strandene her er oftest forholdsvis tomme, hvis ikke helt forladte. Det lyder bare skønt og afslappet i Vina del Mar. Det er det også, selv om aftenen: “du går ikke galt i byen med Vina!”

Kunst i Valparaíso

Kendt for sin gadekunst og graffiti er Valparaíso bestemt et besøg værd. Du kan bare gå gennem gaderne her og beundre de farverige kunststykker, som kan ses over det hele. Alt er farverigt, kreativt, og der er noget nyt at udforske rundt om hvert hjørne. “På en af de utallige rooftop-barer kan du også slappe af og nyde solen”.  

Patagonien

Ushuaia & Tierra del Fuego National Park | Torres del Paine | Perito Moreno | El Chaltén

Ushuaia & Tierra del Fuego National Park

Udgangspunktet for Annas eventyr i Patagonien var Punta Arenas. Det blev hurtigt tydeligt, at alt er meget dyrere i Patagonien, end i resten af landet. Det er fordi de mange turister kommer her til området for at krydse grænsen fra Chile til Argentina og omvendt. Særligt populær er en tur til Ushuaia – herfra kan du tage på vandreture til Tierra del Fuego National Park eller pryde dit pas med et stempel fra den sydligste by i verden.

Backpacking Sydamerika22
Foto: Anna Brockhaus

For mange rygsækrejsende er denne del af kontinentet det vigtigste sted at besøge, men det var dog ikke tilfældet for Anna: “Jeg vil kun anbefale at tage til Ushuaia, hvis du virkelig har tid, og penge ikke er noget problem”. Hun taler også om en af de svage sider ved regionen. Busturen fra Punta Arenas varer tolv timer og er ofte udsolgt, så turen vil sandsynligvis blive spontan. Tilmed koster turen sydpå ca. 35 dollars per person, hvilket er en del billigere end billetten den modsatte vej, som koster næsten det dobbelte. Tierra del Fuego National Park er virkeligt smuk med sine fjorde, bugter og bjerge, men kan ikke hamle op med Torres del Paine. Et telt i nationalparken koster 25 dollars, men campinggrunden er gratis.

Backpacking Sydamerika23
Foto: Anna Brockhaus

Torres del Paine National Park

Når først man er ankommet til Puerto Natales, er forberedelserne til en udflugt til Torres del Paine det rene barnemad. “Du kan simpelthen leje alting lige fra telt til sovepose, campingkogeplader og tallerkener. Faktisk behøver du ikke medbringe noget.” Forberedelserne lettes også en del, fordi der regelmæssigt holdes informationsevents. De lokale informerer turister om de aktuelle forhold i nationalparken, vejrforholdene samt det perfekte overlevelseskit at tage med. Denne informative begivenhed kaldes ‘3 o’clock talk’ og finder dagligt sted på Erratic Rock hostel. “Du har brug for minimum en dag til at deltage i mødet samt købe og pakke det, du skal bruge.” I nationalparken er der kun kiosker, som sælger alt til overpris, så det er formentlig kun noget, du vil benytte dig af i nødstilfælde. Derfor er det smart for backpackere i Sydamerika at være velforberedte og have udstyret i orden, inden vandreturen påbegyndes.

“Hver eneste vabel på din fod er det hele værd”

“Der er to mulige ruter gennem nationalparken: W-Track og O-Track. På den sidste kommer du gennem hele parken – det vil jeg klart anbefale. Hvis du er i god form til det, kan du helt sikkert klare det på fem dage, men vi satte mere tid af til det. Hver eneste vabel på din fod er det hele værd!” Det er intet under, at parken er en af Annas personlige favoritter fra Sydamerika. Vandreturene vil lede dig forbi de sneklædte bjergtinder, krystalklare søer og imponerende gletsjere. Dette drømmende syn er så anderledes fra det, vi kender hjemmefra, at man enten vil få hjemve eller stirre i ærefrygt.

Backpacking Sydamerika26
Foto: Anna Brockhaus

Parken fik sit navn, Torres del Paine, fra de tre nåleformede granitbjerge, der ligger ca. midt i parken. Navnet betyder ‘tårne på den blå himmel‘.

Annas tips for Torres del Paine:

 • Hæng din mad i træerne! Hvorfor? På nogle campingpladser er der mus, som vil forsøge at spise sig vej igennem dit telt og dine forsyninger såvel som andre slags oppakning og emballage.
 • En vandrestav gør gavn, særligt i regnsæsonen – du vil sandsynligvis være nødt til at vandre igennem vandløb.
 • Om natten kan det blive virkelig koldt, så klæd dig varmt på!
 • Du kommer ingen steder uden en reservation – book din vandretur op til to måneder på forhånd.

Perito Moreno Glacier

Ganske vist er rejsen, såvel som indgangsbilletten, ret dyr. Men når du hører Annas motivation for at gøre det, virker de 80 dollars ikke som noget problem. Perito Moreno er en er en gletscher i Los Glaciares National Park kendt for sin konsekvente masse og konstante bevægelser. Det er en af de få gletschere i verden, som går fremad og ikke trækker sig tilbage. “Og hvor ofte kommer du nogensinde så tæt på en gletscher?”

På grund af dens tendens til at bevæge sig er det ikke ualmindeligt, at store isklumper knækker af gletscherens kant og falder til jorden. Et unikt øjeblik i naturen. “Jeg satte mig ned og ventede længe på, at noget skulle knække af. Jeg ville virkelig gerne se det. Så begyndte det at sprække, og et stort stykke faldt af og røg ned i vandet“. 

Backpacking Sydamerika29
Foto: Anna Brockhaus

El Chaltén

El Chaltén er kendt som Argentinas vandrehovedstad. Selvom ruterne her stadig er meget lange, er adgangsvejene meget veludviklede, og at skulle køre over utilstrækkelige grusstier hører nu fortiden til. Bjergene Fitz Roy og Cerro Torre er særligt populære blandt vandrere. Jeg bad Anna om at beskrive vandreturene, og hun uddybede: “Begge bjerge kan vandres fra byen som dagsture. Alle ruter er virkelig godt skiltet af, så det er let at finde vej. Desuden er ruterne hovedsageligt flade, især Cerro Torre er let for enhver vandrer. På vandrestierne på Fitz Roy er det kun det sidste stykke op til bjergsøen, som er lidt mere stejl or mere anstrengende – men det er klart dét værd!”

Argentina – et mangfoldigt land

Salta & Jujuy-regionen | Buenos Aires

Salta og Jujuy-regionen

Sådan kommer du til Salta fra Buenos Aires:

 • Med fly: flytid ca. 2 timer
 • Med bus: ca. 24 timer eller 2 x 12 timer med mellemstop (i Cordoba for eksempel)

Efter hendes eventyr i Patagonien, vendte Anna tilbage til nordvest Argentina. Grunden til, at hun tog her omkring, var en universitetsekspedition, som hun deltog i. Den begyndte i Salta og gik gennem Jujuy-regionen. “Salta er også god for turister på trods af, at området ikke kan sammenlignes med andre turistområder i Sydamerika. Men stenene her, som er farvet af mineraler, er virkelig cool”.

Backpacking Sydamerika33
Foto: Anna Brockhaus

I Jujuy kunne Anna for alvor fordybe sig i landdistrikterne og afsides argentinsk livsstil: “Der var ingen hostels eller restauranter, vi sov i kirken nogle nætter og kørte i timevis på grusveje, som ledte ud midt i ingenting. Jeg tror ikke, det er muligt at rejse her, hvis man ikke har kontakter.” Så hvis du er nybegynder, når det kommer til backpacking, kan du strege denne region fra listen – selvom den har sin charme.

Buenos Aires

Annas sidste stop, inden hun vendte hjemad, bragte hende til Argentinas hovestad. “Jeg tog på en gratis byrundtur – Buenos Aires er en rigtig cool by! Her er kirkegården kendt som ‘La Recoleta’ et must at besøge! Hver eneste kiste har sit eget hus her!” Anna var også meget glad for boghandelen ‘El Ateneo Grand Splendid’, som er et gammelt teater. Hipster-distriktet med alle sine hostels og gadekunst er også værd at besøge. “Det er et super område at bo i”. Anna fik desværre ikke mulighed for at opleve nattelivet, som den argentinske hovedstad er kendt for: “Efter to en halv måned på farten, så jeg egentlig bare frem til at komme hjem”. 

Backpacking Sydamerika37
Foto: Anna Brockhaus

Unikke Sydamerika

Bliver du også overvældet og overrasket over Sydamerikas mangfoldighed? Jeg mener i hvert fald, at det er ideelt at udforske det fascinerende kontinent med rygsæk. Hvis du beslutter dig for at begive dig ud på den lange rejse, vil du selvfølgelig gerne opleve mest muligt. Anna var meget entusiastisk omkring sin oplevelse, og ligesom hun gjorde, vil du også mere end en enkelt gang mangle ord, er jeg sikker på!