I Polen begynder de allerede så småt at varme op til jul sidst i november. Her bliver der hængt guirlander og lyskæder op på gader og stræder. Edderkopper og edderkoppespind er helt almindelige ting at pynte med, da edderkopper efter sigende skulle have vævet et tæppe til den nyfødte Jesus. I Polen symboliserer edderkopper faktisk godhed og velstand.

Den 30. november fejrer de i Polen Apostlen Andreas Dag. Her samlens man i familien til en aften med sjov og ballade. Der bliver for eksempel spået om fremtiden ved at hælde flydende stearin igennem hullet i en nøgle og direkte ned i koldt vand. Hvis stearinen smelter i formen af en menneskekrop, betyder det enten baby eller ægtemand i det kommende år. Har man ikke held her, kan pigerne i stedet deltage i en leg, hvor man stiller sine sko på række langs en væg. Herefter sættes skoene på skiftevis i forlængelse af hinanden i retningen af døren på den modsatte væk. Den pige, hvis sko først rammer den dørkanten, er den første til at blive gift.

I Polen fejrer de juleaften den 24. december, ligesom i Danmark, og også her er julemiddagen noget af det vigtigste ved aftenen. Når bordet bliver dækket, bliver der lagt lidt hø under dugen til minde om Jesus i krybben. Der er også altid dækket op til en ekstra, uventet gæst, da ingen må sidde alene juleaften. Hvis der er nogen, der banker på døren, bliver personen derfor inviteret ind til festmåltidet.

Gingerbread cookies and christmas toys

Se også vores ferietilbud

Er du blevet fristet til at holde jul i Polen nu? Vi har heldigvis mange gode rejser til Krakow og på juleferier i det hele taget.

Følg vores julekalender dagligt