I Holland er de kendt for deres kontroversielle juletradition med Sinterklass (julemanden) og hans hjælper Zwarte Piet (sorte Peter). I december er Sinterklass og Zwarte Piet ofte hovedpersonerne i parader, der går igennem de hollandske byer, og for nogle turister, kan dette være en chokerende oplevelse. Sinterklass er nemlig iført julemandens traditionelle rød-hvide tøj, hvorimod Sorte Peter er malet kulsort i hovedet. Nogle mennesker oplever derfor Sorte Peter som julemandens afrikanske slave eller tænker tilbage på en tid, hvor hvide amerikanere malede sig sorte i hovedet og gjorde grin med deres afrikanske medborgere. På trods af kritik fra resten af verden holder hollænderne dog fast i deres tradition, og da de i 2013 blev spurgt, mente 89% ikke, at der skulle ændres ved Sorte Peters udseende. Han er nu engang, som han er.

Sammen kører julemanden og Sorte Peter land og rige rundt og uddeler gaver til de hollandske børn. Sammen med gaverne er oftest vedhæftet et lille digt, der er skrevet fra julemandens (eller Sinterklass’) synspunkt. Normalt starter digtet med dette lille rim:

De Sint zat te denken,

wat hij Bjørn zou schenken

eller på dansk:

Julemanden sad og tænkte

hvad han til Bjørn skulle skænke

Editorial_SortePeter

Se også vores ferietilbud

Er du blevet fristet til at opleve julemagien I Holland? Vi har heldigvis mange gode ferietilbud dertil og på juleferier i det hele taget.