Sabbatåret er en spændende tid, der er fuld af muligheder. Vil du arbejde og spare op til at flytte hjemmefra? Skal du lige bestå et aftenkursus, så du er klar til at søge ind på drømmeuddannelsen? Eller vil du rejse? Jeg valgte sidste mulighed og brugte godt et år på at arbejde og spare op, så jeg kunne rejse ud og se verden. Sabbatåret er nemlig din mulighed for at rejse til de vildeste drømmedestinationer, imens du er ung og ikke skal bekymre dig om SU-lån og feriedage. I mit sabbatår rejste jeg rundt i New Zealand, tog et kort smut til USA og besøgte europæiske storbyer som Athen og Dublin. Hvor går din sabbatårsrejse til?

Hvis du har besluttet, at du gerne vil rejse i dit sabbatår, men ikke er helt sikker på, hvor du skal rejse hen, skal du læse med her. Jeg har nemlig fundet 6 spændende sabbatårsrejser til inspiration.

6 Sabbatårsrejser

USA | Balkan | New Zealand | Sydøstasien | Maldiverne | Jordan

female traveler photographing temples at Bagan Myanmar Asia at sunrise shutterstock_134373716-2

Roadtrip i USA

Hvem drømmer ikke om at suse ned ad den åbne landevej med vinden i håret og god musik i radioen? Vi er mange, der drømmer om et roadtrip i USA, og det kan heldigvis gøres på mange måder. Du kan for eksempel køre langs østkysten, igennem staterne New York, Begge Carolina’er og Georgia, inden du ender i Florida. På denne tur vil du opleve USAs ældste byer, enorme sydstatspalæer, sumpområder med krokodiller samt de lækreste, tropiske strande i Florida.

Et andet foreslag er et roadtrip langs USAs vestkyst. I denne del er byerne nyere, og naturen mere rå. Du kan for eksempel opleve byerne Los Angeles, Las Vegas og San Fransisco. Gør endelig også holdt i de fantastiske nationalparker Grand Canyon, Bryce Canyon og Death Valley – bare for at nævne et par stykker.

Du kan selvfølgelig også køre den kendte route 66 – en motorvej, der går på tværs af landet. Denne rute vil tage dig igennem det vilde vesten – staterne Missouri, Oklahomo, Texas, New Mexico og Arizona. Dette er også en stor oplevelse.

I USA er benzinen billig, landevejene lange og naturen fantastisk. Så hvad venter du på?

Jeg har allerede fundet nogle billige roadtrips i USA.

Roadtrip i Florida fra 6.129,-

Roadtrip langs USAs vestkyst fra 13.409,-

Roadtrip på Route 66 fra 13.389,-

Girl Through a Car Sunroof Waving with USA Flag

Interrail på Balkan

Interrail er det nye sort. Eller grønt faktisk, fordi togrejser er en af de mest miljøvenlige måder at rejse på.  Interrail-billetten købes hos DSB og tillader dig at rejse ubegrænset med tog i 30 europæiske lande. Drømmer du om at se alle de store hovedstæder i Europa, er et interrail en rigtig god måde at gøre det på. Du kan nemlig nemt komme rundt fra London til Paris videre til Barcelona.

Men én ting jeg har lært, er, at jo flere stop du gør på din rejse, jo dyrere bliver rejsen. Vil du rejse rundt i Italien, Spanien og Portugal, løber prisen hurtigt op. Hvis du rejser på budget, skal du helt sikkert overveje et interrail på Balkan. Balkahalvøen ligger i den sydøstlige del af Europa og består blandt andet af landende Kroatien, Montenegro, Makedonien, Grækenland og Bulgarien. I denne del af Europa finder du historiske storbyer, dejligt vejr og smukke stande. Og så ligger priserne en del under, hvad vi er vandt til. I Sofia, Bulgariens hovedstad, betaler du for eksempel under 10 kroner for en cappuccino. En 3-retters middag på restaurant ligger lige under 100 kroner.

Foreslag til rejseplan: Start ved havet i byen Split i Kroatien, hvor du kan gå på opdagelse i idylliske havnebyer og slappe af ved havet. Rejs derefter videre til den historiske by Sarajevo og oplev stedet, hvor første verdenskrig startede. Du kan slutte ferien af med at gå på kunst- eller krigsmuseer i Serbiens hovedstad Beograd.

Beautiful Adriatic Bay and the Village near Split, Croatia

Ekstremsport i New Zealand

New Zealand er en sabbatårs-klassiker. Og med god grund! Man kommer dårligt længere væk fra Danmark, og New Zealand byder på den smukkeste natur og masser af action. Her er det nemlig helt obligatorisk at skydive – enten over bjergene i Queenstown eller det turkisblå vand ved Bay of Islands – eller at prøve et bungy jump. Nevis Bungy Jump ved Queenstown er New Zealands højeste bungy jump. Vovehalse springer fra en lille hytte, der hænger i et stålkabel 134 meter over jorden imellem to bjergsider. Det er også her, du kan prøve den enorme gynge, canyon swing. Derudover kan du stå på ski i New Zealand eller gennemføre vandreturen Tongariro Alpine Crossing, der går igennem det samme vulkanlandskab, der udgjorde Mordor i filmene Ringenes Herre.

Også når du skal slappe af, er New Zealand helt fantastisk. I det nordlige New Zealand finder du nemlig de smukkeste, tropiske strande, hvor du kan sole dig. Er du til storbyer, er Auckland, Wellington og Christchurch spændende med kulturelle museer, festlige barer og god shopping.

Se mine rejser til New Zealand lige her.

Queenstown, New Zealand

Backpacking i Sydøstasien

En rundrejse i Sydøstasien er også en sabbatårs-klassiker. Det er ekstremt populært at rejse rundt i Thailand, Vietnam eller Cambodja. Ikke nok med, at det er billigt at leve og rejse rundt i Sydøstasien, så finder du også her en veludviklet backpacker-kultur. Du finder nemt billige backpacker-hostels og ligesindede rejsekammerater. Men du skal sætte god tid af til at rejse rundt i disse lande. De er nemlig spækfyldte med smukke strande, lækker mad og forgyldte templer. Og så skal du selvfølgelig danse under åbent himmel til et ikonisk full moon party på Koh Phangan-stranden.

Jeg anbefaler, at du starter (og eventuelt slutter) din rundrejse i Thailand, da det ofte er muligt at finde billige flybilletter til Bangkok. Herfra kan du rejse rundt i Thailand, inden du rejser videre til Cambodja og/eller Vietnam.

Se mine rejser til Thailand lige her. Læs også min rejseartikel om Angkor Wat, det mystiske og smukke tempel, der er Cambodjas største turistattraktion – med god grund.

Thailand_inselgruppe_169559147 – Copy

Luksus på Maldiverne

Har du brugt dit sabbatår fornuftigt på at arbejde og spare op eller måske endda taget matematik på A-niveau ved VUC? Og nu vil du gerne lige på en kort rejse, inden du starter på drømmeuddannelsen? Så har du fortjent en rejse til Maldiverne. Dette ø-paradis er det perfekte sted at holde et par ugers badeferie i fantastisk smukke omgivelser. På Maldiverne kan du snorkle med farverige, tropiske fisk samt hajer og rokker. Du kan også dykke eller surfe i det krystalklare hav. Men på Maldiverne går det først og fremmest op i afslapning, selvforkælelse og solbadning. Tilmeld dig derfor nogle yoga-lektioner på hotellet og bestil et par wellnessbehandlinger. Så lover jeg, at du kommer hjem med fornyet energi.

Det er desuden på Maldiverne, du kan bo i en af de enormt luksuriøse bungalows over vandet. Hvis du virkelig skal forkæle dig selv, kan du bestille en overnatning eller flere på det 5-stjernede luksusresort Conrad Maldives Rangali Island.

Ellers så tag et kig på mine pakkerejser til Maldiverne.

Du kan sagtens rejse til Maldiverne på budget. Læs min artikel om, hvordan du billigst rejser til Maldiverne.

Romantic and luxurious overwater spa with tropical lagoon view

Kulturrejse til Jordan

Jordan er et undervurderet og helt fantastisk rejsemål. I Jordan finder man nemlig historiske ruiner, der er over 2000 år gamle. Rejs for eksempel til verdens 7. vidunder, den urgamle by Petra, der er hugget ind i klippen. Petra er et enestående fortidslevn, der er på min personlige bucket-liste. Derudover kan man i Jordan ride på kameler, køre i jeep igennem ørkenen og flyde i Det Døde Hav. Derudover kan du se flere spændende arkæologiske udgravninger i Jordans hovedstad Ammann eller beundre den enorme King Abdullah I-moske.

Du kan nemt kombinere din rejse til Jordan med en rejse til Israel. Her kan du gå i kristendommens fodspor og besøge byerne Jerusalem, Bethlehem og Nazareth. Tel Aviv er desuden en livlig storby med smukke sandstrande.

Petra – Jordanien_188863790small

Så er vi nået til vejs ende på min liste over gode destinationer til sabbatårsrejsen. Er du blevet inspireret af min artikel? Eller drømmer du om nogle helt andre destinationer? Hvis du allerede har afholdt dit sabbatår, tog du så ud at rejse? Og hvorhen?