Jeg har altid elsket dyr! Og en af mine yndlingsting er at se dem glade og sunde i deres naturlige habitat. Jeg kan se, at I med alle de feriebilleder I lægger op og tag’er os i, at I også er vilde med dyreoplevelser. MEN! en af mine største bekymringer er alle de steder som prøver at udnytte dyreturismens popularitet. Nogle af disse steder er nemlig meget uetiske og umorale i den måde de behandler dyrene på. Du har nok set billeder af turister som med store smil poserer ved siden af en totalt bedøvet og lænket tiger. Eller billeder af turister som rider på trætte elefanter i Asien,. Eller turister som bæres af udmattede og vanrøgtede æsler i Grækenland. Og måske er du bange for at komme til at støtte en af disse steder og seværdigheder.

For at du ikke havner i en sådan situation, har jeg samlet en liste over 15 steder med etisk dyreturisme. På den måde kan du besøge de bedste etiske dyre seværdigheder, safaris.

15 Etiske dyreoplevelser du kan have på ferie

1. Udforsk Galapagos Øerne i Ecuador | 2. Se de store pandaer i naturen | 3. Big Five Safari i Afrika
4. Komodovaraner i Indonesien | 5. Bad Elefanter i Thailand | 6. Se Søpapegøjer i Island
7. Gorillavandring i Rwanda & Uganda | 8. Lemure på Madagaskar
9. Hæng ud med Orangutanger i Borneo | 10. Flad ud med Flodhestene i Okavango Deltaet
11. Hvalsafari | 12. Tag på tigersafari i Indien | 13. Se krabber emigrere på Juleøen
14. Isbjørne på arktis | 15. Kom ansigt til ansigt med Grizzlybjørnene i Canada

Dyreoplevelser

1. Udforsk Galapagos øerne i Ecuador

Galapagos øerne er stort set på alle rejsendes bucket list – hvad enten man er vild med dyr eller ej. Tusindvis af turister rejser til Galapagos øerne hvert år. Og dette skyldes i stor grad dyrene på Galapagos. Øernes isolation fra resten af verden, har resulteret i en helt speciel sammensætning af planter og dyr, som ikke kan opleves andre steder. Galapagos skildpadden især er en favorit! Derudover kan du på din rejse til Galapagos øerne opleve finker, søløver, pingviner, og meget mere. Galapagos øerne er et paradis for dyre elskere! En konsekvens af denne popularitet er, at flere krydstogtskibe nu tilbyder rejser til Galapagos. Men jeg vil dog fraråde dig en rejse til Galapagos øerne med et krydstogtskib – for disse skibe er ikke miljøvenlige. Derimod kan du rejse med mere miljøvenlige transportmidler, og sørg for at hyre en guide, så du på den måde bedst kan passe på dyrene og på naturen. På den måde kan du være sikker på at rejse etisk og få en etisk dyreoplevelse på din rejse.

2. Se de store pandaer i naturen

Dyreoplevelser

Pandaen har været på listen over truede dyr i flere årtier nu. Heldigvis er antallet af de store pandaer steget siden 1970’erne, men alligevel var der kun 1600 tilbage i 2004. Som sådan kan det være svært at opleve den store bjørn i naturen. Hvis du gerne vil se den store bjørn i naturen, skal du rejse til Kina. Det er her du har bedst og størst chance for at se pandaerne. Det er også her, at der er flest rejseselskaber, som tilbyder rejser hvor du kan se pandaen. Du kan for eksempel rejse til Chengdu Panda Forskningsbasen. Og hvis du er forberedt på at rejse lidt længere ud i naturen, så kan du se

pandaerne i deres næsten naturlige habitat ved Bifengxia Panda Reservatet. Her blev mange pandaer flyttet til efter jordskælvet i Sichuan provinsens jordskælv i 2008. Pandaerne som bor her lærer at kunne klare sig selv i naturen. De bliver sat ud når de menes at være klar til det.

3. Big Five Safari i Afrika

De afrikanske Big Five, er en af mine absolut største drømme, og en af de mest etiske dyreoplevelser du kan have på en rejse. The Big Five (næsehorn, elefant, vandbøffel, løve og leopard) Safarier er blevet de dyr, som turisterne der rejser til Afrika, allerhelst vil se. Det bliver også mere og mere populært at tage på safari i Afrika. Og det er der god grund til! At se en flok vandbøffeler spæne væk fra et rovdyr. For slet ikke at begynde på de store katte! Du kan se

Dyreoplevelser

hundredevis af forskellige slags dyre- og planteliv på en safari i Afrika. Du kan bl.a. se strudser, zebraer, giraffer, flodheste, og meget meget mere. Denne måde at opleve dyrene på er desuden meget etisk. På en safari er du gæst i dyrenes territorium, og de er frie, ikke indespæret som i en

Cheetah_namibia_shutterstock_399642748-Copy

zoologisk have. Du skal dog være opmærksom på, at der altid er en vis risiko ved at opleve vilde dyr helt tæt på. Men hvis du vælger et godt rejseselskab,  med erfaring, skal det nok gå.

De bedste steder at rejse hen for at se The Big Five, er de store naturreservater i Afrika. For eksempel kan du rejse til Masai Mara, et område, som ligger i Tanzania og Kenya. Du kan

også rejse til Kruger Parken i Sydafrika, og Botswana. Namibia er også en mulighed.

4. Komodovaraner i Indonesien

Hvad kunne være mere spændende end at se en vaskeægte drage? Det er i hvert fald en unik dyreoplevelse! Komodoen(dragen) er hjemmehørende i Komodo Nationalparken i Indonesien. Komodo Nationalparken dækker over tre øer – Komodo, Rinca og Flores. Og varanerne bor på disse øer. Desværre er der kun omkring 5000 tilbage af dem i naturen, og de er på listen over truede dyrearter. Så hvis en drage safari er en dyreoplevelse du vil have, så tag afsted nu!

davis-pan-567697-unsplash-1

5. Bad elefanter i Thailand

dhruva-reddy-712556-unsplash-1

Elefanter er smukke og majestætiske dyr. Men i det meste af det centrale Asien og i sydøst Asien er de igennem historien (ja helt op til i dag) blevet brugt som arbejdsdyr. Til forskel fra nu og for hundrede år siden er kun det, at istedet for råvarer, bærer elefanterne nu rundt på turister. Nogen elefanter bliver også tvunget til at danse eller male for at underholde turisterne. Det er komplet unaturligt, og det er misbrug af dyrene. Heldigvis er flere og flere turister begyndt at indse dette, og de er begyndt at boycotte disse dyreoplevelser når de

rejser. Men der er mere du kan gøre som turist. Elefant Naturparken i Chiang Mai, Thailand, er de første til at implementere en ny slags dyreoplevelse med elefanter. De er et strålende eksempel på hvordan man burde interagere med disse blide kæmper. Naturparken er nemlig et såkaldt Sanctuary for dyr, der er blevet reddet. Så de har også mange andre dyr der. Men hvad de gør så godt er, at dyrene bliver passede af trænede dyrepassere og frivillige. Og den eneste måde man kan komme tæt på dyrene, er når de skal fodres eller bades. Ellers må man kun kigge på dem.

6. Se Søpapegøjerne i Island

Island har den største befolkning af søpapegøjer i verden. Disse smukke fugle er også kendt som havets klovne, og er blevet et af Islands mest elskede dyr i løbet af de sidste par år. Og mange

turister har dem på oplevelseslisten når de rejser til Island. Det er helt sikkert en unik dyreoplevelse at have, og du kan se de fantastiske fugle på blandt andet Vestmannaeyjar øerne, eller på Látrabjarg klipperne i Vestfjorden. Dog skal du være opmærksom på at du ikke kan se søpapegøjerne hele året. Så hvis du gerne vil opleve dem, så sørg for at bestille en rejse til Island i perioden april til september.

Dyreoplevelser

7. Gorillavandring i Rwanda & Uganda

Dyreoplevelser

Tilbage i Afrika, er en vandretur på Gorilla Bjerget rangeret som en af de bedste dyreoplevelser i verden. Antallet af turister eller besøgende som hver dag må bestige bjerget er reguleret meget strengt, og det kræver en special tilladelse (som koster mellem 600-800$). På en gorilla vandretur kan du virkelig komme til at se de fantastiske dyr i deres naturlige omgivelser. Selve vandreturen er noget for sig selv! Hvis du er rigtig heldig kan du endda se

gorilla unger hvis du kommer i den rigtige sæson. Du kan tage på gorillavandring i Rwanda og Uganda (også Den Demokratiske Republik Congo – selvom jeg vil fraråde dette pga. uro i landet). 

8. Lemurene på Madagaskar

Madagaskar kom rigtigt på verdenskortet efter Dreamworks lavede en film med samme navn. Her bliver hovedpersonerne(dyrene) på øen, og møder der de sjove lemurer. King Julien (lemur karakteren, bare hvis du har levet under en sten og aldrig har set filmen) er en god introduktion til disse fantastiske væsner, der er endemiske til øen. Der er 33 arter af Lemure på Madagaskar. Og nogle afspejler kong Juliens karakteristika, som at synge som og sashaying over sandet 

Dyreoplevelser

som en danser! På grund af øens afsidesliggende natur og det er ikke rigtig ideelt for selvstændig rejse. Og vi anbefaler at rejse med en dyreoplevelses-tur for at få mest muligt ud af at besøge denne fantastiske del af verden.

9. Hæng ud med Orangutangerne i Borneo

Dyreoplevelser

Hvis du elsker aber, så er et møde med den truede Borneo Orangutang sikkert på din ønskeliste. Borneo området dækker de to Malaysiske stater Sabah og Sarawak, Kalimantan (Indonesien), og det lille land Brunei.

Sabah er dog at foretrække som rejsemål, da du finder de bedste veje her. Der er også en hel del flere hoteller der, både budget og luksus, og det kan gøre hele din rejse meget nemmere – og billigere!

10. Flad ud med flodhestene i Okavango Deltaet

Okavango Delta er et stort flodsystem i det nordlige Botswana, og det er kendt for sine spredte græs sletter, hvor oversvømmelse sæsonmæssigt betyder et frodig dyreliv. Moremi Vildtreservat ligger i de østlige og centrale områder i regionen, og det er her, at Mokoro Safaris er enhver turists drøm. Hop ind i en dugout trækano og driv mellem sivene. Glid stille forbi brederne med elefanter, zebraer, giraffer og meget mere.

Når du glider stille igennem vandet kommer du til at opleve en helt vild dyreoplevelse! For på flodens lidt dybere steder kan du nemlig se flodheste. Hvis du ikke kommer for tæt på, så er de helt chill med, at du ser på dem i timevis. Hvis du vælger en overnatningstur til Okavango Delta, har du også mulighed for at tage på en gå-safari og overnatte i bushen. Her kan du lytte til flodhestene på bredene i de tidlige timer om morgenen, hvor de kommer på land.

Dyreoplevelser

11. Hvalsafari i hele verden

ilse-orsel-717425-unsplash-1

Hvalsafari er en fantastisk måde at se hvaler, delfiner og andre store fisk rundt om i verden. Og det er en dyreoplevelse, du stort set kan have over hele verden. Du kan tage på hvalsafari ved Kangaroo Island i Australien, omkring de græske øer eller de Kanariske øer, Maldiverne, og selvfølgelig på Island. Og det er især Islands hvalsafarier jeg vil lægge vægt på her. For regeringen har lavet mange regler om hvordan bådene må sejle, så ikke forstyrre de

smukke hvaler. Island er kendt for at passe rigtig meget på deres natur, og hvalsafarierne er ikke en undtagelse. Men selvom hvalsafari er en god måde at se hvaler og at opleve forskellige store havdyr, så skal du alligevel være kritisk. Nogen skibe og selskaber jagter nemlig hvalerne rundt i vandet, hvilket stresser dyrene, og sætter dem i fare. Du skal især være opmærksom på turbåde, som lover at man kan se dyrene på deres ture.

12. Tag på tigersafari i Indien

Dyreoplevelser

Hvis du allerede har set løver, geparder, leoparder osv i Afrika, så er en tiger safari næste dyreoplevelse du skal have (du kan selvfølgelig også nyde oplevelsen uden at have set løver!). I Indien findes den største befolkning af tigre (de har ca. 75% af verdens tigre). Men det betyder ikke, at du bare kan vade ind i en hvilken som helst nationalpark og se dem i massevis. Tigrene er sky, og der er ikke mange af

dem. Så jeg vil anbefale dig at melde dig til en guidet tur, med en erfaren guide, for så bliver chancerne større. Disse nationalparker er også kendt for at have flere tigre: Madhya Pradesh, Rajasthan, Maharashtra og Uttarakhand.

13. Se de røde krabber emigrere på Juleøen

Før jeg begyndte at skrive denne artikel, kendte jeg ikke meget til krabbe immigration på Juleøen, må jeg indrømme. Men nu hvor jeg har læst om fænomenet – er oplevelsen helt sikkert kommer på min liste over dyreoplevelser jeg vil have! Dyreoplevelsen går simpelthen ud på at 50 millioner voksne krabber immigrere fra regnskoven og Nationalparken – som dækker ca 75% af øens areal – til kysten, hvor de parre sig og yngler. Når det er sæson for fænomenet er de fleste af øens veje lukkede

af for at passe på krabberne. Og trafikken på de veje, der er åbne, er langsom. De fleste af indbyggerne på øen tager en lille kost med i bilen, så de kan hjælpe de små damer og herre over vejen lidt hurtigere. Når det så bliver gydningsmorgen, skal du være klar med kamera og pandelamper fra omkring klokken 3 om morgenen. Her kan du se tidevandet komme ind, mens krabberne “danser” for at lægge deres æg. Hele dyreoplevelsen skulle være helt fantastisk! Selvom dette fænomen afhænger af månen mere end noget andet, kan du holde øje med Juleøens Turist Råds hjemmeside,  hvor de nogenlunde præcist kan sige hvornår du kan

Dyreoplevelser

opleve krabberne. Som regel ligger de bedste tidspunkter dog i oktober og november, og gydningen forgår så som regel i slut november og december.

14. Isbjørne på Arktis

Dyreoplevelser

Isbjørne er øverst i fødekæden, og de er eksperter når det gælder overlevelse i de barske levevilkår på Arktis. Det er helt sikkert en unik rejseoplevelser. Eftersom Polar regionen ikke er hverken let eller sikker at navigere selv, så skal du bruge en ekspert guide, for at opleve isbjørnene. Men en ekspert guide og rejsearrangør er ikke det eneste du behøver for at få denne unikke dyreoplevelse. Du skal også være forberedt på at bruge flere dage på at

finde dyrene. Du skal have tålmodighed og respekt for at rejse til Arktis. Som jeg har nævnt flere gange i denne artikel, så er der visse risici ved at vandre ind i et vildt dyrs territorium. Dette gælder både for dyrene og for dig som rejsende.

Dyreoplevelser

15. Kom ansigt til ansigt med Grizzlybjørnene i Canada

En af de vildeste dyre oplevelser jeg har prøvet på en rejse, var da jeg så Grizzly bjørne i Canada. Du kan tage på guidede ture i Canada, hvor lokale guider tager dig hen til de steder, hvor der er størst chance for at se de store bjørne. Hvis du leder efter en bjørne oplevelse, så vil jeg foreslå, at du rejser til Knight Inlet, som har den største befolkning af Grizzlybjørne.

Generelt er der rigtig mange fede (og etiske!) dyre oplevelser du kan have i Canada. Du kan for eksempel tage på en kajaktur i New Brunswick, hvor du har store chancer for at se de smukke havørne. Jeg husker selv hvordan jeg efter 10 minutter nede af den flod, hvor jeg sejlede, kiggede op og en stor havørn fløj tæt hen over hovedet på mig. Det er noget af det vildeste, jeg nogen sinde har oplevet. Jeg vil klart anbefale dig en rejse til Canada. Du kan selv vælge om det skal en rundrejse i Canada, eller om du vil på en vandretur til Canada.