Her kan du læse min liste over de 10 destinationer du bør undgå i 2018. Stederne er skønne, men pga overturisme, er de besværlige. Men alt er ikke tabt! Jeg giver både råd til hvordan du alligevel kan se de berømte steder, samt anbefalinger til destinationer du kan prøve i stedet for.

For tiden har der været særligt fokus på ‘overturisme’. Det voksende antal rejsende og besøgende har fået flere lande og byer til at lave strengere regler i forhold til både hvor mange besøgende de tillader, og hvordan turisterne skal opføre sig. Læs med her og få et overblik over de  destinationer i verden, hvor nye tiltag er trådt til. Her giver jeg også råd til hvordan du alligevel kan komme afsted, eller alternativer til turistfælderne.

10 feriedestinationer du bør undgå i 2018

1. Isle of Skye, Skotland2. Venedig, Italien | 3. Santorini, Grækenland | 4. Taj Mahal, Indien

5. Galapagos Øerne, Ecuador | 6. Paris, Frankrig | 7. Bali, Indonesien | 8. Island

9. Dubrovnik, Kroatien | 10. Barcelona, Spanien

1. Isle of Skye, Skotland

Isle of Skye i Skotland, er en af landets største øer, og er også en af de mest besøgte steder i Skotland. Men i 2017 brød infrastrukturen på øen sammen. Dette skyldtes, at turistbusser og personbiler fyldte de smalle veje og skabte trafikproper over hele øen.

Neist Point Lighthouse Skye iStock_000055132968_Large-2
Til sidst fik indbyggerne på Skye nok, og de brokkede sig til myndighederne. Derfor er der kommet strengere regler og bøder, især i forhold til offentlig vandladning, som ifølge indbyggerne var et stort problem.

Hvis du virkelig gerne vil afsted, så besøg øen uden for sommersæsonen, på den måde kan du opleve den smukke natur i fred og uden de store menneskemængder.

Ellers kan du med fordel udforske øerne Muck og Eigg, som også er utrolig flotte.

2. Venedig, Italien

Venedigs befolkning prøver aktivt at tilbagevinde deres by. De er trætte af de mange turister med deres selfie-sticks. Og i 2017 demonstrerede de mod de mange turister. Og myndighederne i Venedig er enige med deres befolkning. Indbyggertallet i Venedig er nemlig faldet til kun 55.000 i løbet af de seneste år som følge af de stigende priser i byen. Overturismen er da også særlig slem i Venedig hvor de årligt får 30 millioner turister! Det er altså en af de feriedestinationer med flest besøgende årligt i forhold til sin størrelse.
Gondel Venice iStock_000062263086_Large-2

Myndighederne har da også sat flere tiltag i gang for at mindske antallet af besøgende. Blandt andet har myndighederne indstalleret sluser i udkanten af byen, som skal sørge for at antallet af besøgende kan kontrolleres og begrænses. Dette kan du læse mere om i min artikel om overturisme i Venedig.

Hvis du alligevel bliver nødt til at “Se Venedig Og Dø”, så kan du prøve at tage derned udenfor højsæsonen. Du kan også med fordel vælge at spise på de mere lokale resturanter, for på den måde undgår du både turisterne og de høje priser.

3. Santorini, Grækenland

Blue dome churches in Oia

Der er få steder i verden hvor du kan nyde en smukkere solnedgang end på den græske ø Santorini. Men den græske ø er ved at bliver overrendt! Næsten 2 millioner turister, over 850.000 af dem kom med krydstogtskibe, besøgte den lille ø i 2017. Disse tal er der dog blevet skåret voldsomt ned for. Myndighederne på Santorini har begrænset antallet af tilladte krydstogtgæster til 8.000 om dagen. Befolkningstallet stiger dog stadig på grund af øens popularitet, og Santorini kan være ved at miste sin charme.

Hvis du alligevel vil afsted så prøv at bo på lokale Airbnbs eller hos private B&Bs. Og prøv at undgå de klassiske æselture op og ned af øens skrænter. Det er både synd for dyrene og en rigtig turistfælde.

Som et alternativ kan du med fordel rejse til øen Naxos. Denne ø ligger tæt på Santorini, men den er slet ikke ligeså overrendt af turister som Santorini er. Naxos er en smuk Middelhavsø med lækre strande og flotte landskaber.

4. Taj Mahal, Indien

8 millioner turister besøger årligt Taj Mahal, de internationale besøgende tæller omkring halvdelen af dette tal. Resultatet er en kaotisk og uoverskuelig oplevelse. Her springes der foran i køen og skubbes for at komme ind i verdens mest ikoniske mausoleum. Men den hvide marmor, som er begyndt at blive gul og forureningen i den nærtliggende Yamuna flod har fået myndighederne til at begynde at begrænse antallet af besøgende.

Du kan læse mere om forureningen af Taj Mahal i vores artikel her.

Myndigheder overvejer at begrænse mængden af ​​40 rupier (ca. 60 cent) rabatbilletbilletter, der i øjeblikket tilbydes indenlandske besøgende til 40.000 om dagen. 

Hvis du vil se vidunderet, er det en rigtig god idé at komme ved daggry. Portene åbner kl 6 om morgenen, og det er her du møder færrest mennesker. Men du skal stadig være forberedt på at komme dine medmennesker lidt ved.

775031_10151447388568982_717748727_o

5. Galapagos Øerne, Ecuador

View of two beaches on Bartolome Island in the Galapagos Islands in Ecuador_shutterstock_265791809 – Copy
Det er en vanskelig opgave for den ecuadorske regering at beskytte den mest berømte naturmiljø i verden. Turister på Galápagos øerne må kun besøge bestemte steder og må kun færdes på markerede stier og de skal altid have en guide med. Men nye regler blev indført sidste år for at hjælpe med at holde den ecuadorske provins i uberørt stand. De nye tiltag indebærer, at turister skal vise en

gyldig returflybillet, reservation på et hotel før de får lov til at komme til øen. Det er dog endnu ikke klart, hvornår disse nye regler træder i kraft. 

Hvis du gerne vil til Galapagos, så sørg for at følge de 14 regler fra turistrådet.

6. Paris, Frankrig

Kærligheden og Lysets By – Paris. Paris er vidunderlig, og hvis du ikke har været der endnu, så tag endelig dertil! Desværre er Paris, som så mange andre storbyer også plagede af overturisme. Turisme og respekt for Frankrigs kulturarv er de sidste par år begyndt at fylde mere og mere i medierne og i fransk politik.

Paris Aerial View iStock_000049063348_Large
Eiffeltårnet i Paris har årligt mere end 7 millioner gæster, men et nyt tiltag fra myndighederne i Paris betyder at hver billet har et tidsstempel. De solgte billetter kan kun bruges i en halv time. På den måde kommer man lettere de lange køer til tårnet.

Gadesælgere i området skal også tilpasse sig nye regulationer. De parisiske myndigheder har også hævet beløbet på bøder, som udskrives hvis man smider affald eller cigaretter i byen.

Hvis det virkelig er din drøm at komme til Paris, så prøv at undgå de værste turistfælder, eller bestil dine billetter til seværdighederne på forhånd. På den måde kan du nemlig tit springe køen over.

Hvis du på den anden side har lyst og mod på at prøve andre franske byer end Paris, så har jeg et par ideer. For romantikkerne er Mont Saint-Michel i Normandiet den perfekte destination. Det er en lille by, men den har alt den romantiske og franske charme som latinerkvarteret i Paris har. En anden idé kunne være den smukke by Annecy, som ligger mellem den schweiziske grænse og byen Lyon. Her kan du nyde udsigten til Mont Blanc, eller slappe af mens du flyder i en gondol gennem byens kanaler.

7. Bali, Indonesien

Bali er en drømmedestination for mange – rigtig mange! Og det kommer da også til udtryk når turisterne valfarter dertil. Et af de største problemer med overturisme på Bali, er at Templerne og øens seværdigheder hurtigt bliver overrendt af turister. De populære strande kan også være tæt pakkede i højsæsonen.

Men frygt ikke! Du kan stadigvæk sagtens rejse til Bali og få en fantastisk ferie. Hvis du prøver

Country temple in Bali shutterstock_198712787-2

så vidt muligt at undgå de værste turistfælder, og måske drager lidt længere væk fra de kendteste seværdigheder kan du sagtens undgå de mange turister. Husk på at du nogen gange kan få en bedre ferie ved at tage på opdagelse på sjældne steder. Og Bali har så mange fantastiske steder, som ikke nødvendigvis står i guidebøgerne.

8. Island

Iceland Geyser Strokkur

Island er et fantastisk sted, og landskaberne du ser der, kan du ikke finde andre steder i verden. Denne sjældenhed og den enestående natur er desværre med til at trække millioner af turister til landet. I 2016 besøgte 1,8 millioner turister landet – det er et antal som er fem gange så stort som befolkningen på Island! Turismen er vokset i alle årets måneder, men særligt i den kolde og mørkeste måned, december. 76 procent flere turister besøgte landet i julemåneden i 2016 sammenlignet med året før. Det stadig voksende antal af turister har også gjort at seværdigheder såsom Den Blå Lagune er blevet overrendt.

Selvom Islands turistråd stadig mener at landet godt kan klare de mange turister, så er en del af den islandske befolkning bekymrede for hvilken effekt de mange turister har på den enestående og vilde natur.

Hvis du alligevel vil afsted, vil jeg anbefale dig at undersøge og finde alternativer til de meget kendte seværdigheder. Der findes mange laguner på Island, og du kan opleve fantastisk natur uden for The Golden Circle.

Hvis du gerne vil opleve anderledes landskaber og smuk natur, så overvej en tur til vores smukke øer – Færøerne!

9. Dubrovnik, Kroatien

Overturismen i Dubrovnik nåede sit højeste for et par år siden, da UNESCO truede med at fjerne byens verdensarvsstatus pga. overturismen. Men så tog byen drastiske midler i brug for at mindske antallet af turister. Det er nu kun muligt for 4.000 personer at vandre på den ældgamle bymur pr dag. I 2016 var gennemsnittet af turister som tog turen 10.400 – pr. dag! Mange turister tager til byen for at se et af stederne fra Game of Thrones serien fra HBO. Borgmesteren planlægger også at skære i antallet af krydstogtskibe som må lægge til i byens havn.

Hvis du vil afsted alligevel – jeg tager selv afsted i juni – så book uden for højsæsonen, og prøv så vidt muligt at undgå krydstogtskibene.

Ellers kan jeg anbefale dig at bo i den nærtliggende by Cavtat, som også har en malerisk gammel bydel. Her er strandene lidt mere tomme end i Dubrovnik. Hvis det ikke er noget for dig, så er Split også en mulighed. Byen ligger mere nordligt, men er også en

Lokrum Island Dubrovnik Croatia iStock_000020573391_Large

meget smuk middelalderby. Hvis du tager dertil er du også kun ca. en times kørsel fra den fantastiske Krka nationalpark.

10. Barcelona, Spanien

Barcelona er en af mine yndlingsbyer i Spanien, men som med så mange andre fantastiske steder så er der mange, som er enige. I 2016 kom helt op til 34 millioner turister til byen – en stigning på 25% siden 2012. Ikke alene betyder de mange turister at priser på hoteller og Airbnbs er steget voldsomt, at køerne til seværdigheder er blevet længere, og at det et blevet dyrere at spise ude. Det betyder desværre også, at lokalbefolkningen er blevet trætte af de mange turister. Der dukker ofte anti-turist grafitti op i gaderne. I 2017 stormede nogle demonstranter Barcelonas største strand, hvor unge turister lå og sov rusen ud, for at jage dem væk. Heldigvis er forholdene kølet lidt af igen. Det hjalp både på antallet af turister og på lokalbefolkningens humør da myndighederne satte en øvre grænse på hvor mange overnattende turister der må være i byen af gangen.

barcelona_spain-samller-148779143

Hvis du virkelig gerne vil besøge Barcelona, kan det sagtens lade sig gøre. Du kan undgå en del af turisterne hvis du husker at der findes andre gader end La Rambla. Det kan også være en god idé at bestille billetter, hvor du kan springe køen over.

Hvis du ikke kan overskue alle turisterne, eller bare leder efter et alternativ til Barcelona, så kan jeg anbefale enten Valencia eller Bilbao. Begge byer byder på nogenlunde samme kulturelle stemning som Barcelona, men de er også anderledes og helt sikkert et besøg værd!

Har du selv været turist en af disse steder? Og hvad synes du om begrebet overturisme? Smid en kommentar 🙂